Kunnen planten gestrest raken?

Gepubliceerd:

Kunnen planten gestrest raken?

KUNNEN PLANTEN GESTREST RAKEN?

Deze vraag kunnen we op twee manieren beantwoorden: De eenvoudige- en de juiste manier. Het gemakkelijke antwoord zou zijn: Ja, planten kunnen gestrest raken. Om de vraag echter juist te beantwoorden, moet je eerst begrijpen wat stress voor planten eigenlijk is.

De meesten van ons hebben een aangeboren begrip van het woord stress. Maar de laatste jaren heeft het woord echter een negatieve betekenis, waar stress eerder een acute en chronische aandoening betekent. Het is zeker waar dat veel mensen tegenwoordig op deze manier aan stress lijden. Chronische stress kan leiden tot diverse aandoeningen waaronder mentale en gezondheidsproblemen. Het is een vicieuze cirkel.

De ware aard van stress heeft niets te maken met de aandoening die hierboven wordt beschreven. Het is simpelweg een vooraf bepaalde, biologische reactie op de omgevingsomstandigheden. Het helpt bij het bestrijden van deze omstandigheden en het is nuttig, tenzij het een chronische toestand wordt.

Planten worden, op dezelfde manier als mensen, vaak onderworpen aan minder dan ideale omstandigheden. Hun reactie op stressvolle omstandigheden is hoog ontwikkeld. In tegenstelling tot mensen, kunnen planten niet weglopen van stress en daarom worden ze gedwongen hun mannetje te staan en zo hard mogelijk te strijden. En dit kunnen ze heel goed.

Planten hebben afweermechanismen ontwikkeld tegen herbivoren, schimmels, droogte, extreme hitte en kou. Al deze bedreigingen ontlokken unieke, hormonale reacties, die op hun beurt de kans op het overleven van deze stressvolle situatie verhogen. Snel herkennen dat je plant gestrest is, en de oorzaak van deze stress bepalen, geeft je een kans de plant te helpen de stressfactor te bestrijden en de situatie te herstellen.

HOE HERKEN JE STRESS BIJ PLANTEN?

Verwelking is de meestvoorkomende reactie van de plant op stress. De redenen hiervoor zijn divers: Insecten, ziektekiemen, onjuiste bewatering, extreme hitte of een plotselinge verandering van de omstandigheden.

De meestvoorkomende reden voor verwelking is gebrekkige bewatering. Als er hevige regen is, of je hebt je plant teveel water gegeven, moet je stoppen met bewateren totdat je planten herstellen en de aarde droog is. Aan de andere kant is het zo, dat planten ook zullen verwelken als er niet genoeg vocht aanwezig is. Het is belangrijk het vochtniveau ondergronds te meten, ergens rond de wortels en niet alleen aan de oppervlakte.

Als je een plant van binnen naar buiten verplaatst, is de kans ook groot dat je planten zullen reageren op de extra zon en wind door te verwelken. Het bouwen van een beschutting om de overgang te versoepelen, zal dit voorkomen.

Gebleekte gebieden op het bladerdak van planten die van binnen naar buiten zijn verplaatst, wijzen meestal op verbranding door de zon. Als dit het geval is, zullen de meest gebleekte bladeren diegenen zijn met de meeste blootstelling aan de zon. Hoewel planten wel zullen herstellen van milde zonnebrand, kan je dit voorkomen door de planten een paar dagen lang te beschutten tegen de zon.

Zwarte gebieden op het bladerdak geven meestal vorstbeschadiging aan, indien deze weersomstandigheden inderdaad aanwezig zijn. Vorstschade is het meest zichtbaar op de buitenste bladeren. Als je vorstschade herkent, wacht dan tot het weer verbetert en verwijder dan de beschadigde bladeren. Planten groeien meestal over de schade heen.

Gerafelde bladeren worden meestal veroorzaakt door barre weersomstandigheden, zoals harde wind of hagel. Hoewel het vaak een esthetisch probleem is, kan het in sommige gevallen het vermogen van de plant verminderen om ziektekiemen te bestrijden. Trim de gerafelde bladeren voor de zekerheid.

Een bladerdak met een onjuiste kleur komt meestal door een tekort aan voedingsstoffen. Het gebruik van slow-release, biologische meststoffen maakt korte metten met zo'n tekort. Als de verkleuring aanhoudt, kan het probleem wellicht liggen bij vermogen van de plant om voedingsstoffen op te nemen. Je moet de pH van de bodem controleren, zodat dit aansluit bij de behoefte van de plant; de meeste planten willen graag een bodem pH tussen zes en zeven.

Uitgedroogde bladranden hebben meestal te maken met sterke wind of incorrect gebruik van meststoffen. Meststoffen moeten worden gebruikt volgens aanwijzingen op de verpakking en ook zou je een biologische meststof moeten gebruiken die langzaam stoffen afgeeft. Als de wind het probleem is, kan je een beschutting bouwen of de gevoelige plant beschermen door haar in de buurt van meer wind-bestendige planten te plaatsen om het probleem op te lossen.

Verbrande bladeren zijn een teken van chemische stress. Dit kan worden veroorzaakt door pesticiden of dierlijke urine. Je kan proberen de beschadigde bladeren met water te reinigen en permanent beschadigde bladeren te trimmen.

WAT VEROORZAAKT STRESS IN EEN CANNABISPLANT?

Waterstress wordt veroorzaakt door een gebrek of een teveel aan water. In beide gevallen zal je duidelijk verwelking zien.

Voedingsstress wordt veroorzaakt door een onbalans in voedingsstoffen of een algeheel gebrek eraan. Je herkent dit door bladeren met een onjuiste kleur of, in het ergste geval, een groeistoornis.

De pH van de wortelzone moet correct worden bijgehouden. De pH vereisten hangen af van je kweekmethode. Verkeerde pH waarden zorgen dat je plant op een verkeerde manier voedingsstoffen opneemt. De symptomen komen overeen met die van voedingsstress. Naast de pH kan de gezondheid van de wortels ook worden beïnvloed door temperatuurschommelingen in de bodem. Als je binnen kweekt, zorg er dan voor dat de temperatuur van de bodem op kamertemperatuur blijft.

Als je binnen kweekt, kunnen onregelmatige lichtcycli ervoor zorgen dat je cannabisplanten minder opbrengst produceren, maar het kan ook leiden tot hermafrodiete planten. Zorg ervoor dat je 18+ uur daglicht aanhoudt in de vegetatieve fase en een lichtcyclus van 12/12 in de bloeiperiode.

Schade aan het plantenweefsel kan worden veroorzaakt door extremen in de omgeving zoals hagel of extreme wind, of door het verkeerd behandelen van je planten. In de meeste gevallen zal de schade door de plant zelf worden opgelost, dus er is geen reden voor paniek.

Extremen in de omgeving zijn slecht voor elke plant. Als je binnen kweekt, zorg er dan voor de correcte luchtvochtigheid en luchtcirculatie te behouden en let ook op de temperatuur. Als er een plotselinge verandering is in de omstandigheden, zal de plant reageren door de groei te vertragen en dit leidt uiteindelijk tot een verminderde opbrengst.

 

 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/