Wat doet shilajit met het lichaam?

Gepubliceerd:

Wat doet Shilajit met het lichaam? De krachtige effecten uitgelegd

Shilajit is een eeuwenoude geneeskrachtige stof die al eeuwenlang in traditionele geneeswijzen wordt gebruikt. Maar wat vertelt de moderne wetenschap ons over wat shilajit eigenlijk met het menselijk lichaam doet?

In dit artikel zullen we de belangrijkste effecten van shilajit onderzoeken en elk effect met wetenschappelijk onderzoek onderbouwen. Aan het eind zult u een duidelijk beeld hebben of en hoe shilajit uw eigen vitaliteit en welzijn ten goede kan komen.

Shilajit20

Een stimulerend adaptogeen

Shilajit is geclassificeerd als een adaptogeen kruid. Wat betekent dit? Adaptogenen zoals shilajit helpen uw lichaam om zich aan te passen aan verschillende stressfactoren en balans te vinden.

In de snelle moderne wereld hebben we te maken met lichamelijke stressoren zoals slechte voeding, gebrek aan beweging, blootstelling aan giftige stoffen, enz. We hebben ook te maken met veel mentale en emotionele stressoren.

Na verloop van tijd putten deze stressoren ons uit. We voelen ons moe, angstig en hebben moeite om ons te concentreren.

Shilajit schiet te hulp - het gaat die chronische stress tegen en revitaliseert uw lichaam op cellulair niveau. Mensen die shilajit supplementeren melden dat ze zich:

 • Meer fysieke en mentale energie
 • Verbeterd humeur en gevoel van welzijn
 • Beter kunnen omgaan met de eisen van het leven

Deze energiegevende, balancerende voordelen zijn logisch als u de dichtheid aan voedingsstoffen van shilajit in overweging neemt...

Boordevol mineralen en fulvozuur

De belangrijkste actieve bestanddelen in shilajit die effecten in het lichaam veroorzaken zijn:

 • Fulvinezuur - Dit is een soort verbinding die gevormd wordt wanneer plantaardig materiaal in de loop van miljoenen jaren afbreekt. Het heeft ongelooflijke transportcapaciteiten voor mineralen.
 • Dibenzo-α-pyrones - Deze beschermende antioxidanten vangen vrije radicalen op en bestrijden ontstekingen.
 • Meer dan 80 mineralen in ionische vorm, waaronder vele die de energiestofwisseling ondersteunen, zoals ijzer, koper en kobalt.

Er zijn ook verschillende andere plantmetabolieten, aminozuren en vitaminen aanwezig.

Maar de echte kracht komt van hoe de combinatie van deze natuurlijke verbindingen op onze fysiologie inwerkt...

Ondersteunt energieproductie en mitochondriën

Het dichte pakket co-factoren in shilajit is betrokken bij kritieke bio-energetische processen.

Meer specifiek verbetert shilajit de werking van mitochondriën. Mitochondriën zijn de "energiecentrales" in onze cellen die ATP-energie produceren.

Door de mitochondriale activiteit te versterken, verhoogt shilajit de celademhaling en geeft het een energiegevend effect.

Shilajit6

Verhoogt ATP-status

Directe metingen bevestigen dat shilajit het ATP-niveau in het lichaam verhoogt. ATP (adenosinetrifosfaat) is de belangrijkste munteenheid van cellulaire energie die fysiologische processen aandrijft.

Een hoger ATP betekent betere prestaties - of dat nu lichamelijke, cognitieve, reproductieve of andere vitale processen zijn. Shilajit levert ruwe energiegrondstoffen zodat uw lichaam meer "brandstof in de tank" heeft.

Optimaliseert hormonen voor mannen en vrouwen

De dichte voeding in shilajit reguleert verschillende hormonen, wat vele voordelen heeft:

 • Testosteron - Meerdere onderzoeken bij mensen en dieren tonen een toename van het totale en vrije testosteronniveau aan. Bij onvruchtbare mannen zijn de verbeteringen bijzonder uitgesproken.
 • Schildklierhormonen T3 & T4 - Deze metabolische regulatoren raken vaak verstoord door stress en slechte voeding. Shilajit lijkt beschermend en stimulerend voor de schildklierfunctie.
 • Vruchtbaarheid - Shilajit verhoogt het follikelstimulerend hormoon (FSH) en het luteïniserend hormoon (LH) bij zowel mannen als vrouwen. Samen met testosteron revitaliseren deze verbeteringen het voortplantingssysteem.
 • Groeihormoon - Voorlopig bewijs suggereert dat shilajit de afgifte van groeihormoon stimuleert, wat helpt bij weefselgenezing en herstel.

Terwijl het onderzoek doorgaat, is het duidelijk dat shilajit de optimale hormoonbalans herstelt waar dat nodig is.

Kan helpen bij het aanpassen aan de hoogte

Interessant genoeg werd shilajit van oudsher gebruikt door bergculturen zoals de Himalayanen om beter te acclimatiseren aan grote hoogten. De wetenschap heeft nu misschien ontdekt waarom...

Sommige onderzoekers ontdekten dat het hypoxie-induceerbare genen bij dieren stabiliseert. Deze speciale genen worden geactiveerd om het lichaam te helpen zich aan te passen aan een zuurstofarme omgeving.

Door deze genrespons te ondersteunen, stelt shilajit cellen in staat om zich beter te redden in ijle berglucht. Er zijn nog meer onderzoeken nodig om dit unieke voordeel te verifiëren.

Veiligheidsprofiel en bijwerkingen

Over het algemeen heeft shilajit volgens onderzoek tot nu toe een uitstekend veiligheidsprofiel. Bijwerkingen zijn zeldzaam bij algemeen aanbevolen doses. Gerapporteerde bijwerkingen zijn onder andere:

 • Lichte maagklachten bij inname zonder voedsel
 • Mogelijke allergische huiduitslag
 • Veranderingen in hartslag/bloeddruk (meestal van voorbijgaande aard)

De lange staat van traditioneel gebruik van shilajit suggereert echter dat deze bijwerkingen ongewoon zijn. Let wel op uw eigen reacties.

Nu u de wetenschap kent...

Moet u Shilajit-supplementen proberen?

Traditionele Ayurvedische wijsheid vertelt ons dat shilajit het lichaam kan verjongen en veroudering kan vertragen. Modern onderzoek bevestigt nu deze krachtige gezondheidseffecten.

Als u worstelt met vermoeidheid, zwakte en chronische stress - kan suppletie met shilajit uw lichaam en geest op het diepste cellulaire niveau nieuw leven inblazen.

Het verbaast me nog steeds hoe deze oude geneeskrachtige teer onze energiestofwisseling op zoveel manieren voedt. Het mineraaltransporterende fulvinezuur werkt in harmonie met belangrijke hormonen en genexpressie die de vitaliteit afstemmen.

Dus hoewel er nog meer onderzoek nodig is, levert shilajit tastbare resultaten op die u kunt voelen...

Probeer het zelf eens - u zult misschien versteld staan van wat een zwarte smurrie uit hooggebergte kan doen voor de menselijke fysiologie!

Veelgestelde vragen over Shilajit

Hieronder vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over shilajit en de effecten ervan op het menselijk lichaam.

Wat is de oorsprong van Shilajit?

Shilajit is een teerachtige substantie die tussen de rotsen vandaan komt in bergketens in Azië, vooral de Himalaya. Het wordt gevormd door de eeuwenlange afbraak van planten vermengd met microbiële metabolieten. Mensen gebruiken shilajit al duizenden jaren als verjongingsmiddel in traditionele geneeswijzen zoals Ayurveda.

Hoe neemt u Shilajit in?

De meest gebruikelijke manier om shilajit in te nemen is als supplement, in capsule- of poedervorm. De aanbevolen dosis kan afhangen van de toedieningsmethode en uw eigen behoeften. Volg de aanwijzingen op de verpakking of raadpleeg een natuurgeneeskundige.

Shilajit heeft een krachtige smaak, dus het drinken ervan als thee of tinctuur is voor de meesten minder aangenaam. Het is echter traditioneel om het opgelost in melk te consumeren.

Wanneer moet u Shilajit nemen?

Het wordt vaak aanbevolen om shilajit 's ochtends als eerste in te nemen op een lege maag. Deze timing zorgt voor een optimale opname door de darmen. Ten minste 30 minuten voor de maaltijd wachten helpt ook om het meest efficiënt te werken.

Als shilajit u overtollige energie geeft die u 's nachts wakker houdt, probeer het dan eerder op de dag in te nemen. Zoals altijd hangt uw ideale kuur af van uw lichaam en levensstijl.

Kunt u Shilajit elke dag nemen?

Er zijn geen strikte vereisten dat shilajit gefietst moet worden om bijwerkingen te voorkomen. Er zijn aanwijzingen dat het veilig en heilzaam is voor langdurig dagelijks gebruik, zoals in verschillende traditionele geneeswijzen.

Luister naar de signalen van uw lichaam over de juiste pauzes van welk supplement dan ook. Maar shilajit kan elke dag genomen worden zonder afhankelijkheid of tolerantieproblemen te veroorzaken.

Werkt Shilajit samen met medicijnen?

Tot nu toe zijn er geen negatieve interacties tussen shilajit en farmaceutische medicijnen gemeld. Cordyceps, een andere medicinale schimmel, heeft echter wel potentiële interacties. Totdat er meer onderzoek is gedaan, moet u het zekere voor het onzekere nemen.

Overleg met uw arts of shilajit geschikt voor u is als u op dit moment voorgeschreven medicijnen gebruikt, vooral medicijnen tegen psychische aandoeningen, diabetesmedicijnen of immunosuppressiva. Stop met het innemen van shilajit als u problemen krijgt.

Kunnen kinderen of tieners Shilajit nemen?

Er zijn geen onderzoeken die specifiek de veiligheid van shilajit voor kinderen of tieners onder de 18 jaar hebben onderzocht. Alle huidige onderzoeken hebben alleen betrekking op volwassenen ouder dan 18 jaar.

Daarom kan shilajit momenteel niet worden aanbevolen als veilig of heilzaam voor mensen onder de 18 jaar. Houd u aan de doseringsrichtlijnen voor volwassenen om voorzichtig te zijn totdat er speciaal onderzoek naar shilajit voor kinderen is gedaan.

Zoals altijd moet u een arts raadplegen voordat u een nieuw kruidensupplement aan kinderen of adolescenten geeft voordat er voldoende veiligheidsgegevens over die populatie beschikbaar zijn.

Samenvatting

Shilajit is een oud geneeskrachtig teer dat al eeuwenlang gebruikt wordt in traditionele geneeswijzen zoals Ayurveda en Traditionele Chinese Geneeskunde. De moderne wetenschap valideert nu veel van de traditionele toepassingen van shilajit, vooral met betrekking tot verbeterde energie, uithoudingsvermogen en vitaliteit. Shilajit bevat drie belangrijke actieve bestanddelen - fulvozuur, antioxidanten genaamd dibenzo-α-pyronen, en meer dan 80 verschillende mineralen. Deze bestanddelen werken samen om de cellulaire energieproductie te optimaliseren door de mitochondriale functie te verbeteren en het ATP-niveau te verhogen. Door de energiestofwisseling op een fundamenteel niveau te verbeteren, kan suppletie met shilajit vermoeidheid verlichten, de immuniteit versterken, de cognitie verbeteren en het algehele welzijn ondersteunen. Klinische onderzoeken tonen ook aan dat shilajit belangrijke hormonen zoals testosteron, schildklier en vruchtbaarheidshormonen kan reguleren. Voorlopig onderzoek suggereert dat het zelfs kan helpen om beter te acclimatiseren in hooggelegen omgevingen. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, heeft shilajit een solide veiligheidsprofiel met minimale bijwerkingen in aanbevolen doses. Als u worstelt met weinig energie, vitaliteit en chronische vermoeidheid of stress - kan shilajit helpen de cellulaire werking te verjongen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/