Verhoogt Shilajit echt het testosteron?

Gepubliceerd:

HoofdafbeeldingVerhoogt Shilajit echt het testosteron?

Shilajit is een herbo-minerale stof die al eeuwenlang in de traditionele Indiase geneeskunde wordt gebruikt. Sommige voorstanders beweren dat shilajit het testosteronniveau bij mannen aanzienlijk kan verhogen. Maar zit hier enige waarheid in?

Wat is Shilajit?

Shilajit is een dikke, zwartbruine substantie die uit rotsspleten sijpelt in verschillende bergketens in Azië, vooral de Himalaya. Het bestaat uit humus en organisch plantaardig materiaal dat door rotslagen is samengeperst, vermengd met microbiële metabolieten.

Shilajit wordt in de Ayurvedische geneeskunde al duizenden jaren gebruikt voor algemene gezondheid en vitaliteit. Meer recentelijk heeft het aan populariteit gewonnen als testosteron- en libidobooster.

Verhoogt Shilajit het testosteron?

Er is enig voorlopig bewijs dat shilajit het totale testosteronniveau kan verhogen. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of het een zinvol effect heeft op vrij testosteron.

Dierlijk onderzoek

De meeste onderzoeken naar shilajit en testosteron zijn uitgevoerd bij ratten. Eén onderzoek gaf shilajit 90 dagen lang aan onvruchtbare ratten. De behandelde ratten hadden significant hogere testosteronniveaus en spermatellingen vergeleken met onbehandelde ratten (1).

In een ander onderzoek bij ratten verhoogde shilajit testosteron, follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) in vergelijking met een controlegroep na 56 dagen. Deze verhogingen leidden tot verbeteringen in de spermakwaliteit (2).

Menselijk onderzoek

Er zijn maar een paar onderzoeken bij mensen gedaan naar de effecten van shilajit op het testosteronniveau.

Eén onderzoek onderzocht de effecten van gezuiverde shilajit op 45 onvruchtbare mannen. Na 90 dagen behandeling had 22,7% van de deelnemers een verhoogd totaal testosteron, samen met verbeteringen in het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid (3).

Een aanvullend klinisch onderzoek bij oligospermische mannen toonde aan dat behandeling met shilajit het totale serumtestosteron, het vrije testosteron en dehydroepiandrosteron (DHEAS) significant verhoogde ten opzichte van de uitgangsniveaus (4).

Hoewel deze eerste onderzoeken bij mensen veelbelovend zijn, zijn er grotere gecontroleerde onderzoeken nodig.

SecondImage

Mogelijke mechanismen

Onderzoekers speculeren dat shilajit testosteron kan verhogen en de vruchtbaarheid van mannen op een paar belangrijke manieren kan verbeteren:

 • Verbetering van de hormoonproductie: Verbindingen in shilajit, zoals fulvinezuur, kunnen de hypothalamus-hypofyse-gonadale (HPG) as en Leydig cellen in de testikels stimuleren, waardoor de hormoonproductie toeneemt (5).
 • Stressverlagend: Shilajit helpt het cortisolniveau te verlagen, wat testosteronverlagende stress kan verminderen (5).
 • Antioxidanten verhogen: Fulvinezuur en andere antioxidanten helpen oxidatieve schade en celveroudering tegen te gaan (6).

Belangrijkste opname: Er is voorlopig bewijs dat shilajit het totale testosteronniveau kan verhogen. Het huidige onderzoek is echter beperkt en er zijn meer proeven op mensen nodig.

Dosering en veiligheid

Klinische studies gebruiken vaak doseringen van 100-500 mg shilajit extract per dag. Het kan het beste tijdens de maaltijd worden ingenomen om de absorptie te verbeteren.

Van hoogwaardige gezuiverde shilajit supplementen is aangetoond dat ze over het algemeen veilig zijn bij deze doseringen op de korte termijn (tot 90 dagen) (3, 4).

Rauwe shilajit bevat echter van nature zware metalen en andere verontreinigingen. Het consumeren van rauwe shilajit of zeer hoge doses kan bijwerkingen veroorzaken. De veiligheid bij langdurig gebruik is onbekend (7).

De onderste regel

Shilajit kan testosteron stimuleren, maar het huidige bewijs is voorlopig. Hoewel de bevindingen veelbelovend lijken, zijn er aanvullende strenge onderzoeken bij mensen nodig voordat er conclusies kunnen worden getrokken.

Overleg met uw arts voordat u shilajit of andere supplementen gebruikt om uw testosteronspiegel te verhogen. Hij of zij kan helpen bepalen of een behandeling geschikt is voor uw hormonale gezondheid.

Veelgestelde vragen

Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over shilajit en testosteron.

Wat zijn de actieve ingrediënten in shilajit?

Enkele van de belangrijkste bioactieve stoffen in shilajit zijn:

 • Fulvinezuur - een natuurlijke antioxidant
 • Dibenzo-α-pyronen - ontstekingsremmend
 • Humuszuren - kunnen giftige stoffen verwijderen
 • Benzoëzuur - antioxidant
 • Veel mineralen zoals ijzer, koper, zink

Men denkt dat deze verbindingen bijdragen aan de heilzame werking van shilajit.

Hoe lang duurt het voordat shilajit het testosteron verhoogt?

Gebaseerd op beperkt bewijs, kan shilajit beginnen met het verhogen van de totale testosteronniveaus binnen 90 dagen na consequente suppletie. De respons kan echter per individu verschillen.

Is shilajit veilig?

Volgens Ayurvedische tradities en nieuw onderzoek lijkt hoogwaardig gezuiverd shilajit relatief veilig bij juist gebruik. De veiligheid bij langdurig gebruik is echter onbekend.

Rauwe, onbewerkte shilajit kan verontreinigingen zoals zware metalen bevatten. Het wordt afgeraden om ruwe vormen te consumeren.

Kan ik shilajit nemen als ik een medische aandoening heb?

Overleg met uw arts voordat u shilajit gaat gebruiken als u een medische aandoening heeft, hormoonstoornissen heeft, voorgeschreven medicijnen gebruikt of een operatie plant.

Enkele aandoeningen die een wisselwerking met shilajit kunnen hebben zijn diabetes, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten en geestelijke gezondheidsproblemen.

Zal shilajit het aantal zaadcellen verhogen en de vruchtbaarheid verbeteren?

Er zijn aanwijzingen dat suppletie met shilajit verschillende markers van vruchtbaarheid bij mannen kan verbeteren, waaronder het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid en het testosteronniveau. Meer onderzoek is echter gerechtvaardigd.

Wat is de aanbevolen dosering voor shilajit?

De meeste onderzoeken die voordelen hebben aangetoond, hebben doseringen tussen 100-500 mg per dag van gezuiverde shilajit gebruikt. Het kan het beste met voedsel worden ingenomen voor een betere absorptie.

Begin met lagere doseringen om de tolerantie te beoordelen voordat u de inname verhoogt. En volg altijd de richtlijnen van de fabrikant of uw zorgverlener.

Kan ik shilajit combineren met andere testosteronsupplementen?

Het is het beste om het stapelen van meerdere testosteronsupplementen te vermijden vanwege de mogelijke bijwerkingen. Raadpleeg altijd een arts voordat u shilajit met andere hormonen of supplementen combineert.

Enkele natuurlijke stacks waarvan gemeld is dat ze veilig zijn, zijn shilajit met ashwagandha, magnesium, zink, DHEA of vitamine D. Maar er is meer onderzoek nodig.

Helpt shilajit bij het opbouwen van spieren of het verbeteren van trainingen?

Er is geen goed bewijs dat shilajit direct helpt spiermassa op te bouwen. Als echter wordt aangetoond dat het testosteronniveaus verhoogt, zou het na verloop van tijd indirect anabole, prestatieverhogende effecten kunnen hebben.

Houd in gedachten dat krachttraining en goede voeding overweldigend belangrijker zijn voor spiergroei dan supplementen alleen.

Samenvatting

Shilajit is een herbo-minerale stof die al eeuwenlang in de traditionele Indiase Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om de gezondheid en vitaliteit van mannen te verbeteren. Tegenwoordig wordt shilajit steeds populairder als een natuurlijke testosteron- en vruchtbaarheidsversterker. Maar worden deze vermeende effecten ook door onderzoek ondersteund? Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat shilajit-supplementatie het testosteronniveau en de reproductieve gezondheid bij ratten verhoogt. Een paar pilotstudies bij mensen laten ook veelbelovende resultaten zien. Eén onderzoek gaf shilajit 90 dagen lang aan 45 onvruchtbare mannen. Aan het eind had bijna 23% van de mannen een toename van het totale testosteron, het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid van het sperma. Een ander onderzoek meldde dat shilajit het totale testosteron, het vrije testosteron en DHEAS bij oligospermische onvruchtbare mannen verhoogde ten opzichte van de uitgangsniveaus. Hoewel de bevindingen bemoedigend lijken, is het huidige bewijs bij mensen beperkt tot kleine onderzoeken. Er zijn dus strengere, gecontroleerde klinische onderzoeken nodig om de effecten te bevestigen. Onderzoekers speculeren dat shilajit testosteron kan verhogen door het verbeteren van hormoonproductiepaden, het verlagen van cortisol en het verhogen van antioxidantspiegels om oxidatieve stress tegen te gaan. Bij een juiste inname lijken gezuiverde preparaten relatief veilig voor kortdurend gebruik. Ruwe, onbewerkte vormen van shilajit bevatten echter van nature verontreinigingen met zware metalen en worden afgeraden. Samenvattend lijkt shilajit in een vroeg stadium het testosteronniveau bij mannen te kunnen verbeteren, misschien ook de vruchtbaarheidsparameters. Maar er is tot nu toe onvoldoende bewijs om concrete conclusies te trekken. Bespreek met uw arts of shilajit geschikt is om uw hormonale en reproductieve gezondheid te ondersteunen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/