Heeft Shilajit bijwerkingen?

Gepubliceerd:

HoofdafbeeldingHeeft Shilajit bijwerkingen? Wat u moet weten

Shilajit is een natuurlijke stof die al eeuwenlang in de traditionele Indiase geneeskunde wordt gebruikt. Het staat bekend als de "vernietiger van zwakte" en biedt veel aangeprezen gezondheidsvoordelen.

Maar een veelgestelde vraag van mensen die overwegen om shilajit te gaan gebruiken is - heeft shilajit bijwerkingen?

In deze post zullen we onderzoeken wat shilajit is, de voorgestelde voordelen, veiligheid en mogelijke bijwerkingen waar u op moet letten.

Wat is Shilajit?

Shilajit is een zwartbruin natuurlijk mineraalcomplex dat bij heet weer uit hoge bergrotsen sijpelt. Het wordt voornamelijk gevonden in de Himalaya, het Tibetaanse gebergte, het Altaigebergte, het Kaukasusgebergte en Gilgit Baltistan.

Het bestaat uit humus en organisch plantenmateriaal dat in de loop der eeuwen door rotslagen is samengeperst.

Ayurveda beschouwt shilajit als een "verjongingsmiddel" en "adaptogeen" - het helpt lichaamsprocessen in balans te brengen om de gezondheid te verbeteren en de effecten van veroudering tegen te gaan.

Beweerde voordelen van Shilajit

Shilajit wordt in verschillende traditionele geneeswijzen gebruikt voor voordelen zoals:

 • Meer energie en uithoudingsvermogen
 • Anti-verouderingseffecten
 • Verbeterde hersenfunctie
 • Verhoogde immuniteit
 • Sneller herstel van blessures
 • Verbeterde vitaliteit en kracht
 • Antioxiderende eigenschappen om celschade te bestrijden
 • Betere spijsvertering

En nog veel meer. Maar worden deze beweringen ondersteund door de wetenschap?

Is er wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van Shilajit?

Modern onderzoek naar shilajit bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar de eerste onderzoeken zijn veelbelovend:

 • Verschillende onderzoeken wijzen op de significante antioxidantwerking van shilajit om lichaamscellen tegen schade te beschermen.
 • Er is bewijs voor ontstekingsremmende, antivirale en antikanker eigenschappen van shilajit.
 • Sommige bevindingen suggereren dat shilajit cortisol kan verlagen en het lichaam kan helpen zich aan te passen aan stress.
 • Een paar onderzoeken wijzen op potentiële cognitieve voordelen van shilajit - van verbeterd leren en geheugen tot bescherming tegen de ziekte van Alzheimer.
 • Sommige voorlopige onderzoeken wijzen erop dat het de gezondheid van het hart kan verbeteren en hoogteziekte kan helpen verlichten.

Hoewel het eerste onderzoek intrigerend is, zijn er nog steeds robuustere gegevens van grotere onderzoeken bij mensen nodig.

SubImage

Is Shilajit veilig? Bijwerkingen en veiligheidsproblemen

De meeste mensen kunnen shilajit zonder problemen innemen, maar heeft shilajit bijwerkingen? Er zijn een paar veiligheidsoverwegingen die het vermelden waard zijn:

1. Zuivering

Rauwe shilajit zoals die uit gesteente sijpelt, is vaak vervuild met zware metalen, plantendeeltjes, vrije radicalen en andere elementen die het onveilig maken voor consumptie.

Zuiverings- en filtratieprocessen zijn van cruciaal belang om potentieel gevaarlijke stoffen en ziekteverwekkers te verwijderen voordat het product klaar is voor consumptie. Zuiverheid en verwerkingspraktijken zijn dus van vitaal belang.

2. Onevenwichtige formulering

Shilajit bevat meer dan 80 verschillende mineralen en verbindingen. Maar de hoofdrolspeler is fulvozuur - dit bevat de belangrijkste gezondheidsvoordelen. Veel shilajit-supplementen vermelden het fulvinezuurgehalte niet, dus het is moeilijk om te bevestigen of ze goed uitgebalanceerd zijn.

3. Hoog ijzer

Shilajit heeft een uitzonderlijk hoog ijzergehalte. Hoewel het belangrijk is voor veel lichaamsfuncties, kan een teveel aan ijzer leiden tot maagklachten, leverschade, lage bloeddruk en andere problemen. Mensen met hemochromatose moeten shilajit vermijden.

4. Interacties

Shilajit kan een wisselwerking hebben met medicijnen, waaronder antistollingsmiddelen, bloeddrukverlagers, immunosuppressiva en bepaalde psychiatrische medicijnen. Raadpleeg uw arts voordat u shilajit gaat gebruiken als u medicijnen of supplementen op recept gebruikt.

5. Te hoge dosering

Als u meer shilajit neemt dan wordt aanbevolen, kan het urinezuurniveau stijgen, wat jicht kan veroorzaken. Begin met lage doses van 20-50 mg per dag en verhoog daarna geleidelijk.

6. Gevoeligheid

Een zeer klein aantal mensen meldt allergische reacties en maagklachten bij gebruik van shilajit. Stop het gebruik als u overgevoelig wordt.

Dus samengevat - als shilajit goed gezuiverd en uitgebalanceerd is en volgens voorschrift wordt ingenomen, lijkt het voor de meeste mensen relatief veilig. Toch moeten mensen met bepaalde aandoeningen of die medicijnen gebruiken hun arts raadplegen voor gebruik.

Wat is het oordeel over Shilajit?

Shilajit kent een lange gebruiksgeschiedenis en sommige nieuwe onderzoeken laten al vroeg veelbelovende resultaten zien. Maar de gegevens over veiligheid en werkzaamheid zijn nog beperkt.

Als u overweegt om shilajit te proberen, is het uiterst belangrijk om een gezuiverd product van hoge kwaliteit uit een gerenommeerde bron te kiezen. Zorg ervoor dat het fulvozuurgehalte vermeld staat en dat het uitgebalanceerd is.

Begin altijd met een lage dosis en verhoog langzaam. Let op eventuele bijwerkingen en stop onmiddellijk als er reacties optreden.

Het combineren van shilajit met een uitgebalanceerd dieet en een actieve levensstijl kan de gezondheid bevorderen. Maar raadpleeg uw arts voordat u shilajit gaat gebruiken om er zeker van te zijn dat het geschikt is.

De verdiensten van shilajit lijken intrigerend, maar er is meer bewijs nodig om de voordelen te bevestigen. Een verantwoord gebruik van supplementen van hoge kwaliteit kan de gezondheid ondersteunen - maar er gelden enkele veiligheidsoverwegingen.

Hebt u geprobeerd shilajit te nemen? Hebt u voordelen of bijwerkingen gemerkt? We horen graag wat u ervan vindt!

Veelgestelde vragen over Shilajit

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over shilajit - wat het is, hoe het werkt, de voordelen, het veiligheidsprofiel en meer.

Wat is Shilajit precies?

Shilajit is een dikke, teerachtige substantie die tussen de rotsen uit sijpelt in verschillende bergketens in Azië, vooral in de Himalaya. Het bestaat uit organisch plantenmateriaal en mineralen die in de loop der tijd door rotslagen zijn samengeperst. Ayurveda beschouwt shilajit als een verjongend adaptogeen.

Hoe werkt Shilajit?

Shilajit bevat meer dan 80 mineralen en verbindingen met als belangrijkste actieve ingrediënt fulvinezuur. Van fulvozuur wordt gedacht dat het mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen naar cellen in het hele lichaam transporteert om ze aan te vullen, nieuwe energie te geven en te revitaliseren op een diep cellulair niveau.

Waarvoor nemen mensen Shilajit?

Er zijn veel traditionele toepassingen van shilajit. Vandaag de dag nemen mensen het vooral om energie op te wekken, veroudering te vertragen, de immuniteit te verbeteren, de gezondheid van de hersenen en het hart te verbeteren, het herstel van verwondingen te versnellen en de reproductieve gezondheid van mannen te verbeteren.

Wat is de Aanbevolen Shilajit Dosering?

Vanwege verschillen in de kwaliteit en samenstelling van shilajit is er geen universele richtlijn voor de dosering. Maar veel experts raden aan om te beginnen met 20-50 mg shilajit per dag om de tolerantie te beoordelen, en dan langzaam op te voeren tot de aanbevolen dosering door de fabrikant. Overschrijd nooit de dosering op het etiket van een product.

Hoe snel kan ik voordelen van Shilajit verwachten?

Omdat shilajit voedingsstoffen op cellulair niveau moet aanvullen, adviseren de meeste supplementen regelmatig gebruik gedurende minstens 3-6 maanden om de volledige effecten te voelen. Heb geduld, want de voordelen nemen in de loop van de tijd toe. Sommige gebruikers melden binnen enkele weken een subtiele toename in energie, cognitie of kracht.

Is het veilig om Shilajit langdurig te gebruiken?

Er zijn geen bekende nadelige effecten bekend van langdurige inname van shilajit in traditionele teksten of modern onderzoek bij gebruik zoals voorgeschreven. Er zijn echter zeer weinig veiligheidsonderzoeken op lange termijn. Het is het beste om shilajit afwisselend in en uit te nemen, bijvoorbeeld 3-6 maanden consequent, gevolgd door een pauze van 1 maand.

Wie mag Shilajit niet nemen?

Mensen met jicht, hemochromatose (ijzeroverbelasting) en de ziekte van Wilson moeten shilajit vermijden vanwege het gehalte aan mineralen/metalen. Raadpleeg voor gebruik uw arts als u medicijnen gebruikt of als u bloedingsstoornissen, lage bloeddruk, leverproblemen of gevoeligheid voor urinezuur hebt, aangezien er wisselwerkingen mogelijk zijn.

Wat moet ik zoeken in Shilajit van goede kwaliteit?

Het belangrijkste kenmerk van een effectief shilajitcomplex is het fulvozuurgehalte - dit moet tussen de 20-60% liggen. Zorg er ook voor dat het product gezuiverd is (met tests om de afwezigheid van gifstoffen zoals zware metalen te bevestigen) en verwerkt is om andere heilzame bestanddelen zoals dibenzo-alfa-pyronen te behouden.

Samenvatting

Shilajit is een teerachtige, mineraalrijke stof die in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om energie te geven, veroudering te vertragen, de gezondheid van mannen te verbeteren en andere voordelen te bieden. Het sijpelt uit bergrotsen tijdens warm weer in bergketens zoals de Himalaya. Shilajit is samengesteld uit humus en oude plantenresten en bevat meer dan 80 mineralen en verbindingen, waarvan het belangrijkste actieve ingrediënt fulvinezuur is.

Fulvinezuur vervoert belangrijke voedingsstoffen en mineralen om cellen in het hele lichaam aan te vullen. Shilajit heeft veel vermeende voordelen die door voorlopig onderzoek worden ondersteund, zoals een verbeterde cognitie, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Er zijn echter nog steeds geen hoogwaardige onderzoeken op mensen uitgevoerd.

De meeste mensen kunnen gezuiverde shilajit van hoge kwaliteit veilig innemen, maar sommige bijwerkingen zijn mogelijk bij gevoelige groepen, vooral bij langdurig gebruik of hoge doses. De sleutel is het vinden van een goed gezuiverd en samengesteld shilajitcomplex dat 20-60% fulvozuur bevat, en het vermijden van verontreiniging met giftige stoffen zoals zware metalen. Mensen die medicijnen gebruiken of bepaalde gezondheidsproblemen hebben, moeten hun arts raadplegen voordat ze shilajit-supplementen gebruiken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/