Is het goed om elke dag Shilajit te nemen?

Gepubliceerd:

Hoofdafbeelding

Is het goed om elke dag Shilajit te nemen?

Shilajit is een uniek supplement dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de Ayurvedische geneeskunde. Maar is het veilig om shilajit dagelijks in te nemen? Laten we het eens van dichterbij bekijken.

Wat is Shilajit?

Shilajit is een dikke, teerachtige substantie die uit rotsen in verschillende bergketens in Azië sijpelt. Het bestaat uit plantaardig materiaal en mineralen die in de loop der eeuwen door rotslagen zijn samengeperst.

Mensen hebben shilajit gebruikt om energie op te wekken, het immuunsysteem te stimuleren en verschillende andere gezondheidsvoordelen te ondersteunen. Maar hoewel shilajit op deze gebieden veelbelovend is, is er nog steeds meer onderzoek nodig.

Wat zegt het huidige onderzoek over het dagelijks innemen van shilajit? Moet u het aan uw normale supplementenroutine toevoegen? Laten we het onderzoeken.

Is het dagelijks innemen van Shilajit veilig?

Er zijn momenteel geen grote veiligheidsproblemen gemeld bij het innemen van gezuiverde shilajit volgens de aanbevolen doseringen. Aangezien shilajit zo'n grote hoeveelheid mineralen en andere uit de aarde gewonnen verbindingen bevat, is kwaliteit ongelooflijk belangrijk.

Shilajit van lage kwaliteit kan vervuild zijn met zware metalen, vrije radicalen en andere gifstoffen. Dus zolang u shilajit van hoge kwaliteit krijgt van een gerenommeerde bron, lijkt het dagelijks innemen van shilajit veilig te zijn.

Maar het is altijd verstandig om met uw zorgverlener te overleggen voordat u met een nieuw supplement begint, vooral als u medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Wat zijn de aanbevolen doseringen?

Menselijke studies gebruiken doseringen tussen 200 - 500 mg gezuiverde shilajit per dag. Het is echter het beste om te beginnen met lagere doses zoals 100 mg om de tolerantie te beoordelen.

Shilajit kan de effecten van andere supplementen en medicijnen versterken. Over het algemeen wordt ook aangeraden om shilajit eerder op de dag in te nemen, omdat het een aanzienlijke energieboost kan geven.

Wat zijn de voordelen van dagelijkse supplementatie van Shilajit?

Het regelmatig innemen van shilajit als supplement kan:

 • Verhoog uw energieniveau
 • Verbetert het geheugen, de stemming en motivatie
 • Het immuunsysteem stimuleren
 • Hersencellen en zenuwweefsel beschermen
 • Ontstekingen verminderen
 • De markers voor hartgezondheid verbeteren
 • Verhoogt testosteron en vruchtbaarheid bij mannen

Hoewel er veelbelovende onderzoeken bestaan voor al deze voordelen, zijn er nog steeds grotere onderzoeken op mensen nodig.

SubImage

Zijn er bijwerkingen?

Bij inname zoals aanbevolen verdragen de meeste mensen shilajit goed. Sommige tijdelijke bijwerkingen zijn echter mogelijk:

 • Maagpijn
 • Diarree
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Uitslag

Hoge doses kunnen de urinezuurspiegel verhogen of een wisselwerking hebben met anti-angstmedicijnen. Daarom kunt u het beste beginnen met kleinere doses van 100-200 mg per dag.

Zorg er ook voor dat u gezuiverde shilajit van een betrouwbare bron koopt. Producten van slechte kwaliteit zullen eerder maag- en andere bijwerkingen veroorzaken.

Een samenvatting: Is het veilig om dagelijks Shilajit te nemen?

Shilajit is rijk aan voedingsstoffen zoals fulvozuur, dibenzo-alphapyrones en mineralen die een scala aan gezondheidseigenschappen bieden. Volgens de Ayurvedische traditie en nieuw klinisch onderzoek is shilajit veilig en wordt het goed verdragen bij gebruik van pure supplementen van hoge kwaliteit in de aanbevolen doseringen.

Samengevat lijkt het innemen van 100-500 mg shilajit per dag zowel veilig als mogelijk heilzaam te zijn. Er is echter nog meer onderzoek bij mensen nodig om de werkzaamheid vast te stellen voor de verschillende aandoeningen waarvoor het gebruikt wordt.

Veelgestelde vragen over het innemen van Shilajit

Shilajit wordt steeds populairder als gezondheidssupplement, wat ook betekent dat er meer vragen zijn over de veiligheid en werkzaamheid ervan. Hier vindt u antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen over shilajit.

Wat is het beste moment van de dag om shilajit in te nemen?

Omdat shilajit de energie en stofwisseling aanzienlijk kan stimuleren, wordt vaak aangeraden om het eerder op de dag in te nemen. Hierdoor kunnen de stimulerende effecten tegen de avond uitgewerkt zijn. Als u shilajit te laat inneemt, kan het moeilijk zijn om in slaap te vallen.

Sommige mensen melden echter dat het nemen van shilajit een paar uur voor het sporten hen meer kracht en uithoudingsvermogen geeft. Zoals met elk nieuw supplement, moet u langzaam beginnen en op de reactie van uw lichaam letten.

Is shilajit veilig voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven?

Op dit moment is er weinig onderzoek gedaan naar de veiligheid van shilajit voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Daarom kunnen zij shilajit het beste vermijden totdat er meer definitieve veiligheidsgegevens beschikbaar zijn.

Kan ik shilajit nemen als ik een gezondheidsprobleem heb of medicijnen gebruik?

Voordat u shilajit inneemt, is het essentieel dat u uw zorgverlener raadpleegt als u medicijnen gebruikt of een onderliggend gezondheidsprobleem hebt. Shilajit kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals medicijnen tegen angst.

Het helpt ook van nature bij het reguleren van dopamine en serotonine. Het is dus vooral belangrijk voor mensen met dopamine-gerelateerde aandoeningen om voorzichtig te zijn met shilajit.

Hoe lang duurt het voordat ik de effecten van shilajit voel?

De meeste mensen merken een subtiele toename in energie, cognitieve functies, libido en spierkracht binnen enkele dagen tot enkele weken na dagelijkse inname van shilajit. De bestanddelen van shilajit hopen zich echter geleidelijk op in het lichaam voor een maximaal effect.

Consistentie is de sleutel. Bij langdurig gebruik in optimale doseringen (200-500 mg/dag) kan het 12 weken of langer duren voordat de volledige effecten zichtbaar worden. Let op hoe u zich na verloop van tijd voelt in plaats van meteen dramatische veranderingen te verwachten.

Wat gebeurt er als ik te veel shilajit neem?

Hoge doses shilajit kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals duizeligheid, lage bloeddruk, irritatie en veranderingen in de hartslag of urinezuurspiegel. Maagklachten en diarree zijn ook mogelijk als de aanbevelingen worden overschreden.

Daarom is het cruciaal om te beginnen met kleinere doses van 100-200 mg totdat u weet hoe shilajit u individueel beïnvloedt. Werk langzaam op naar een dagelijkse dosis van 400-500 mg, en stop met het gebruik als er verontrustende reacties optreden.

Samenvatting

Shilajit is een biomassa met veel voedingsstoffen die al eeuwenlang in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om de energie te verhogen, de immuniteit te stimuleren en de algehele gezondheid te bevorderen. Kwaliteitssilajit, ook wel "mineraal veld" genoemd, bevat meer dan 80 mineralen en fulvozuur om antioxidanten en andere heilzame bestanddelen direct aan de cellen af te geven. Onderzoek wijst uit dat shilajit de energieproductie, gezondheid van de hersenen, spierfunctie, vruchtbaarheid en meer ondersteunt wanneer het regelmatig als voedingssupplement wordt ingenomen.

Hoewel het volgens de meeste onderzoeken over het algemeen veilig is en goed wordt verdragen, moet u ervoor zorgen dat u gezuiverde shilajit van goede kwaliteit koopt om verontreiniging te voorkomen. Deskundigen raden aan om te beginnen met kleine doses van 100-200 mg per dag. Volg eventuele effecten op stemming, cognitie, sportprestaties, etc. voordat u uw dosis langzaam verhoogt tot 500 mg per dag. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen hoofdpijn, duizeligheid, veranderingen in bloeddruk of hartslag zijn. Overleg met uw arts voordat u shilajit gaat gebruiken als u zwanger bent, borstvoeding geeft, medicijnen gebruikt of een medische aandoening heeft. Hoewel er tot op heden nog maar weinig proeven op mensen zijn gedaan, is shilajit veelbelovend als onderdeel van een gezonde levensstijl.

75 Word Samenvatting: Shilajit is een antioxidantrijke biomassa die in de Ayurveda gebruikt wordt om energie, immuniteit, hersenfunctie, vruchtbaarheid en nog veel meer te stimuleren. Voorlopig onderzoek suggereert dat shilajit cognitieve, fysieke, reproductieve en welzijnsvoordelen biedt. Wanneer shilajit regelmatig in optimale doses van 100-500 mg wordt genomen en afkomstig is van kwaliteitszuiveraars, lijkt het veilig voor de meeste mensen. Raadpleeg echter uw arts voordat u shilajit-supplementen gebruikt, vooral als u zwanger bent, medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt. Er zijn nog meer proeven op mensen nodig.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/