9 dingen die je moet weten over CO₂ extractie

Last updated:

Gepubliceerd:

Wat is CO₂ extractie?

CO₂ extractie is een zeer ingewikkeld proces waarbij natuurlijk gas, CO₂, wordt gebruikt om voorzichtig specifieke bestanddelen uit diverse substanties te extraheren.

1. CO₂ extractie is niet thuis te doen

Tenzij je er een paar duizend euro voor overhebt. Het materiaal en de machines die je nodig hebt voor CO₂ extractie zijn zeer gespecialiseerd. Het hele proces vereist diverse opslagtanks, compressors, verhitters, afzuigkappen en een condensator. Maar het resultaat is een milieuvriendelijke, industriële methode voor het extraheren van ruwe bestanddelen.

2. Het proces wordt gebruikt voor meer producten dan je denkt

We hebben het al eerder genoemd, maar CO₂ extractie is niet alleen goed te gebruiken voor hennepplanten. Het proces wordt gebruikt bij koffie, vanille, thee, fruit, parfums, tabak, kruiden en hop. Denk eens aan de laatste keer dat je een cake hebt gebakken. De kans is groot dat je vanille extract hebt gebruikt, een van de producten waarbij CO₂ extractie ingezet wordt. Het extraheren van bestanddelen met deze methode, is veilig, schoon en heeft een minimale impact op het milieu.

3. CO₂ is een natuurlijk product

Je hebt vast weleens gehoord van CO₂ of koolstofdioxide. Ons lichaam produceert het gas op natuurlijke wijze als we uitademen. Het is kleurloos, geurloos en aanwezig in de atmosfeer van de aarde. Planten gebruiken het voor fotosynthese en zonder CO₂ zou onze planeet niet erg toegankelijk zijn. Omdat het gas overal om ons heen aanwezig is, kunnen we het maar beter goed gebruiken.

4. CO₂ kan zowel een gas als vloeibaar zijn

We weten dat het vreemd klinkt, zeker omdat we net hebben verteld dat CO₂ van nature voorkomt in de atmosfeer van de aarde. Maar door het te onderwerpen aan unieke omstandigheden, is het gas om te zetten naar vloeistof. Daarmee is het mogelijk bakken te vullen, net als met gas, maar behoud je de dichtheid van een vloeistof. CO₂ is na afloop van het extractieproces bovendien weer om te zetten naar gas. Daardoor blijven er geen afvalstoffen achter.

5. Om CO₂ “superkritisch” te maken, heb je een combinatie nodig van druk en temperatuur

Om CO₂ superkritisch te maken, moet je het eerst omzetten naar een vloeistof. Dat doe je door de temperatuur onder de -69°C te houden. Daarbij houd je een druk aan van 75 psi. Als je de noodzakelijke druk wilt nabootsen zonder machine, zou je moeten afreizen naar de diepste diepten van de oceaan. Is CO₂ eenmaal vloeibaar, dan moeten we de druk verlichten en de temperatuur geleidelijk omhoog brengen naar circa -32°C. Daarmee wordt het superkritisch. Omdat er dergelijke specifieke omstandigheden nodig zijn, snap je meteen waarom er gespecialiseerde apparatuur noodzakelijk is.

6. Er blijven geen gifstoffen of chemicaliën achter

CO₂ extractie maakt geen gebruik van ontvlambare of op petroleum gebaseerde oplosmiddelen. Omdat het gas na afloop van het proces condenseert, blijft er bovendien geen CO₂ achter. Er zitten geen restdeeltjes in de bestanddelen die zijn geëxtraheerd en je houdt een schoner, puurder product over.

7. CO₂ extractie biedt volledige controle

Dit is een van de grootste voordelen van CO₂ extractie, met name bij het isoleren van cannabinoïden. Als het eenmaal superkritisch is, is het mogelijk de oplosbaarheid, afhankelijk van de druk, aan te passen. Daardoor houdt de vloeistof specifieke bestanddelen vast als het door plantmateriaal gaat. In het geval van hennep is het mogelijk om bepaalde cannabinoïden en terpenen te isoleren.

Als deze bestanddelen door de verschillende fasen van extractie zijn geleid, is de CO₂ via condensatie weer om te zetten naar gasvorm. Daardoor blijven de oorspronkelijk bestanddelen onaangeroerd. Het subtiele karakter van CO₂ extractie zorgt voor meer controle in vergelijking met vluchtige methodes, zoals butaan extractie (BHO).

8. Een schoner, veiliger product is mogelijk

Niet alleen het ontbreken van giftige chemicaliën maakt CO₂ extractie ongelooflijk gunstig. Als je hennep gebruikt, loop je natuurlijk het risico dat er schimmels of insecten in het plantmateriaal zitten. Het is tenslotte een natuurlijk groeiende plant, dus deze factoren zijn bijna niet te vermijden. Als we hennep langs de diverse fasen van CO₂ extractie leiden, vernietigen we microbiële bacteriën, meeldauw en mijten.

9. CO₂ extractie biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek

Bij CO₂ extractie is het mogelijk aan precieze parameters te voldoen. Bestanddelen die bij traditionele extractiemethoden worden vernietigd, blijven intact. Dankzij de effectiviteit van het proces zijn onderzoekers in staat tot dusver onbekende of onontgonnen cannabinoïden te isoleren.

Door bestanddelen te scheiden, is elke cannabinoïde afzonderlijk of in combinatie met andere cannabinoïden te onderzoeken. Het gevolg: een breed scala aan potentiële behandelingen met diverse combinaties van cannabinoïden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/