Relief

Gastritis

Maar liefst acht op de duizend mensen heeft last van gastritis en daarmee is het een veel voorkomende aandoening aan het spijsverteringskanaal. En het kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten! Door ontstekingen in de maag kun je bij gastritis last hebben van milde tot ernstige klachten; van een onprettig gevoel tot ernstige maagkrampen, misselijkheid en overgeven.

Bij veel mensen met een auto-immuunziekte is gastritis een van de bijwerkingen, maar er zijn ook andere oorzaken mogelijk. Bijvoorbeeld overmatig roken, alcoholgebruik en ontstekingsremmers; hierdoor kan het beschermlaagje in je maag worden aangetast. Daardoor krijg je last van irritaties, omdat je maagzuur de binnenkant van je maag beschadigt.

Gelukkig is het niet moeilijk om de diagnose te stellen; al met een simpele test van je bloed of ontlasting kan een arts de oorzaak van je klachten achterhalen. Maar, afhankelijk van de oorzaak, is de behandeling niet altijd zo simpel. Als je gastritis hebt als gevolg van de hierboven genoemde triggers, dan kan een simpele verandering in je leefstijl al de oplossing zijn. Maar als je het hebt ontwikkeld door bacteriën of een auto-immuunziekte moet een arts soms een combinatie van antacida, medicatie, vitamine B12 en antibiotica voorschrijven.

Als je last hebt van gastritis, kun je er gelukkig wel op verschillende manieren mee leren omgaan. Een kleine verandering kan al een groot verschil maken wat betreft de mate van je klachten. Als je vermoedt dat je gastritis hebt, moet je dat natuurlijk eerst bij je huisarts laten controleren. Maar als je de oorzaak van je problemen eenmaal weet, kun je simpelweg proberen anders te gaan eten, zelfmedicatie toepassen of supplementen gebruiken. Dit allemaal kan uitkomst bieden.

Wil je meer weten over gastritis en welke symptomen er allemaal bij horen, hoe je het kunt behandelen en hoe je met deze aandoening kunt leren leven, lees dan ons uitgebreide artikel daarover.

Neuropathische pijn

Zenuwpijn, of neuralgie, is niet alleen lastig te behandelen, maar kan ook je kwaliteit van leven serieus beïnvloeden. In je lichaam zitten miljarden zenuwen en dat maakt het lastig om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

In principe is pijn een simpel concept: je lichaam ondervindt schade en reageert daar op een bepaalde manier op. Maar bij neuropathische pijn wordt het ongemak, de jeuk en het verdoofde gevoel veroorzaakt door een verstoring tussen pijnsignalen en de zenuwen die die signalen overbrengen. Daarom is het heel lastig om zenuwpijn te behandelen: je pijnrespons is veel complexer dan het lijkt.

Meestal is neuropathische pijn het gevolg van letsel, een ziekte of een infectie. Het komt dan ook zelden zomaar voor. Als je kunt achterhalen van welke soort neuropathische pijn je last hebt, is het mogelijk de verstoring van de pijnsignalen te isoleren. Bij focale therapie bijvoorbeeld, gaat het om het hoofd, de handen, de romp of benen, en wordt meestal een beschadigde zenuw aangepakt en niet een zenuwcentrum.

Neuropathische pijn is supervervelend, maar je kunt er wel op verschillende manieren mee leren omgaan en er zijn diverse behandelopties. Pijn is een ingewikkeld mechanisme, maar tegenwoordig zijn er innovatieve remedies. Iedereen reageert echter anders op pijn, en daarom is het wel belangrijk dat je openstaat voor diverse behandelopties om te achterhalen wat voor jou het beste werkt. Zenuwblokkers, fysieke therapie, supplementen, veranderingen in je leefstijl en medicatie kunnen allemaal helpen om je kwaliteit van leven te verbeteren.

Wil je meer weten over je reactie op pijn, hoe je lichaam omgaat met pijn en hoe je kunt leren leven met een neuropathische aandoening, lees dan ons grondige artikel daarover.

Fysieke pijn

Omgaan met fysieke pijn lijkt misschien eenvoudiger, maar dat is echt niet altijd het geval. In feite kan de behandeling van fysieke pijn enorm verschillen, omdat we het allemaal anders ervaren. Ieder mens heeft een andere pijndrempel en dat betekent dat er geen twee gevallen van fysieke pijn identiek zijn, hoezeer ze ook op elkaar lijken.

Of het nu gaat om nociceptieve pijn (een bult of snee), radiculaire pijn (compressie) of viscerale pijn (beschadiging van interne organen), er zijn tientallen verschillende pijnsensaties, elk met specifieke symptomen, copingstrategieën en behandelingen. Gelukkig zijn de meeste gevallen van fysieke pijn acuut; dat wil zeggen dat als je het letsel behandelt of ervan geneest, je geen pijn meer hebt.

Maar fysieke pijn kan ook chronisch worden, met name als we het over rug- of nekletsel hebben. In feite heeft een op de vijf Europese volwassenen met constante pijn te maken. Hoewel de pijn vaak wel draagbaar is, wil dat niet zeggen dat het geen invloed op je zelfvertrouwen en levenslust heeft.

Als je last hebt van acute of chronische fysieke pijn, dan kun je dat op verschillende manieren aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor coping-technieken als mindfulness, supplementen, meer bewegen of met anderen praten; er zijn tientallen manieren waarop je toch een fijn leven kunt leiden. Qua behandeling is het allerbelangrijkste dat je een nauwkeurige diagnose krijgt. Stel een bezoek aan je huisarts dus niet uit. Ook is het handig om bij te houden wanneer en waar je pijn ervaart, om de mogelijke oorzaak te kunnen achterhalen.

Wil je meer weten over de verschillende soorten pijn, waarom we pijn allemaal anders ervaren en hoe je het beste kunt omgaan met chronische pijn, lees dan ons uitgebreide artikel hierover.

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/