7 redenen waarom je je overdag zo moe kunt voelen

Gepubliceerd:

redenen waarom je je overdag zo moe kunt voelen

Heb je er genoeg van de hele tijd zo moe te zijn? Lees verder en ontdek zeven redenen waarom je overdag moeite kunt hebben om wakker en alert te blijven, zodat je op zoek kunt gaan naar een praktische oplossing!

Waarom ben ik altijd zo moe?

Hoewel het misschien bij het moderne leven lijkt te horen, heeft vermoeidheid een behoorlijke invloed op je kwaliteit van leven, vooral als het iedere dag aanhoudt. Het is zelfs zo'n veelvoorkomend gevoel dat het een eigen afkorting heeft: TATT (van het Engelse 'tired all the time').

Er zijn verschillende factoren die je slaap kunnen verstoren, en het is vaak moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Daarom hieronder een lijst met de meest voorkomende problemen die bijdragen aan constante vermoeidheid. We zullen de impact ervan bespreken, en wat je zelf kunt doen om ze te vermijden of op te lossen.

1. Slaapgebrek of slaapstoornis

Slaapgebrek lijkt een voor de hand liggende reden waarom je je overdag zo moe voelt, maar het kan ook zijn dat je zonder het te weten een slaapstoornis hebt of ontwikkelt. Helaas kan zelfs de kleinste verstoring van het cyclische slaappatroon al zorgen dat je je suf en lusteloos gaat voelen.

De slaap bestaat gewoonlijk uit vier fasen (N1, N2, diepe slaap en REM-slaap), waarbij een volledige cyclus negentig minuten tot drie uur kan duren. De sleutel is zoveel mogelijk cycli van diepe slaap te voltooien; dit is wanneer je lichaam het beste herstelt. Het punt is dat je geen fasen kunt overslaan, dus je moet je lichaam de tijd gunnen elke fase te voltooien.

Daarom is een regelmatig en adequaat slaapschema erg belangrijk. Als je minder dan 6-9 uur slaapt, kan je onbewust een slaapstoornis ontwikkelen, omdat je lichaam de slaapcycli die het nodig heeft om te herstellen, dan niet kan afmaken.

2. Slechte eet- en drinkgewoontes

Wat je eet en drinkt heeft ook veel invloed op de kwaliteit van je slaap. En niet alleen wat je eet voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je nog moe bent als je wakker wordt - je moet ook letten op wat je de rest van de dag consumeert.

Als je bijvoorbeeld vaak 's middags veel cafeïne drinkt, kan dat je slaapschema enorm verstoren. Soms kan het wel tien uur duren voordat de cafeïne helemaal uit je lichaam is verdwenen!

Het kan ook zijn dat je niet genoeg eet of drinkt. Als je een maaltijd overslaat, daalt je energieniveau en als je honger hebt, val je moeilijker in slaap. Vind je het moeilijk om overdag gebalanceerde maaltijden te eten, overweeg dan om de ontbrekende vitaminen of mineralen met supplementen aan te vullen.

3. Stress

Stress verandert je prioriteiten, wat logisch is als je deadlines voor het einde van het jaar moet halen of een overvolle sociale agenda hebt. Je lichaam en geest kunnen die stress echter maar beperkt volhouden, waarbij uiteindelijk symptomen als hoofdpijn, spierspanning, vermoeidheid en misselijkheid kunnen optreden.

Helaas is er geen kant-en-klare oplossing voor stress, omdat het gevoel voor iedereen anders is. Geen persoon, symptoom of oplossing is hetzelfde. Wel kun je al met kleine veranderingen in je dagelijkse routine het effect van stress verminderen. Het is aan jou om te ontdekken wat voor jou het beste werkt.

Als je denkt dat stress je ervan weerhoudt de rust te nemen die je nodig hebt, neem dan kleine stappen, zoals:

- Je werktelefoon 's avonds uitzetten
- Jezelf één avond per week van sociale verplichtingen vrijgeven
- In een dagboek schrijven hoe je je voelt
- Mindfulness beoefenen
- Grenzen stellen aan het gebruik van sociale media

4. Depressie

Depressie heeft invloed op alle aspecten van je leven, met symptomen die uiteenlopen van prikkelbaarheid en veranderingen in je eetlust tot extreme vermoeidheid en aanhoudende droefheid. Door de drastische invloed ervan op hoe je denkt en hoe je je voelt, zal het je niet verbazen dat depressie een belangrijke oorzaak is van dat eeuwige moe voelen.

Helaas verstoort een depressie de productie van het neurochemische stofje serotonine in je lichaam. Serotonine is niet alleen belangrijk voor je REM-slaap, maar ook een chemische voorloper van het slaaphormoon melatonine.

Hoe dan ook, gelukkig zijn er veel behandelingsmogelijkheden. Met kleine aanpassingen in je levensstijl of medicatie, zijn er altijd manieren om je slaap weer op orde krijgen.

5. Diabetes

Alleen al Nederland[1], hebben ruim 1,1 miljoen mensen diabetes, een aandoening waarbij je lichaam niet genoeg insuline aanmaakt. Insuline is een hormoon dat je lichaam in staat stelt glucose op te nemen, een essentiële energiebron voor je cellen. Een opeenhoping van glucose in je bloedbaan, in plaats van in je cellen, zorgt voor symptomen als meer dorst, meer urineren en vermoeidheid.

Hoewel diabetes type 1 meestal komt door genetica of een infectie, kun je diabetes type 2 door je levensstijl ontwikkelen. Jammer genoeg stijgt jaarlijks het aantal mensen met diabetes type 2, maar je kunt het wel voorkomen door je levensstijl en dieet aan te passen. De sleutel is het eten van minder bewerkte voedingsmiddelen waar veel vet, suiker en zout in zit, en te kiezen voor gezonde maaltijden en regelmatige lichaamsbeweging.

6. Bloedarmoede

Normaal gesproken vervoeren rode bloedcellen zuurstof naar weefsels in je lichaam, maar dat gebeurt niet goed bij mensen met bloedarmoede. Deze aandoening zorgt voor een afname van rode bloedcellen, waardoor je je zwak en moe kunt voelen. In ernstige gevallen kan het ook tot pijn op de borst, kortademigheid en een onregelmatige hartslag leiden.

Het is moeilijk bloedarmoede te diagnosticeren, omdat de symptomen in het begin vaak heel mild zijn. En omdat er zoveel verschillende redenen kunnen zijn waarom je je constant moe voelt, wordt hier niet altijd naar gekeken. Vaak wordt eerst gekeken of je tekortkomingen in je levensstijl aan kunt pakken, voordat er meteen een diagnose wordt gesteld. Maar als je dieet, mate van lichaamsbeweging en slaaphygiëne in orde zijn, is het de moeite waard om eens naar de huisarts te gaan.

7. Veel zitten

Je denkt misschien dat de hele dag zitten goed voor je energieniveau is. Als je immers niet veel beweegt, houd je die energie over voor dingen waar je veel energie voor nodig hebt, toch? Nou, volgens onderzoekers[2], is dat helemaal niet zo. Als je niet genoeg in beweging komt, kan dat er juist voor zorgen dat je je vermoeider voelt dan wanneer je regelmatig zou bewegen.

Onderzoekers geven aan dat dit komt door de manier waarop je lichaam zuurstof gebruikt om voedingsstoffen in energie om te zetten. Bij iemand die regelmatig beweegt, is het zuurstofgehalte hoger dan bij iemand die de hele dag zit, waardoor het lichaam makkelijker energie kan opwekken wanneer dat nodig is.

Het komt erop neer dat je je energie moet gebruiken, anders verlies je het. Als je veel zittend werkt en merkt dat je voortdurend moe bent, kan een stevige wandeling of dertig minuten lichte lichaamsbeweging net datgene zijn wat je nodig hebt.

Klaar om je dagelijkse routine nieuw leven in te blazen en te vechten tegen dat eeuwige gevoel van moe zijn? Bezoek dan de Cibdol shop voor een complete selectie oliën, capsules en supplementen om je de boost te geven die je nodig hebt. Check ook onze CBD-encyclopedie voor meer informatie over slaap en slaaphygiëne.

Bronnen

[1] Diabetes UK. Diabetes Prevalence 2019. Diabetes UK. Published February 2020. https://www.diabetes.org.uk/professionals/position-statements-reports/statistics/diabetes-prevalence-2019 [Bron]

[2] Ellingson LD, Kuffel AE, Vack NJ, Cook DB. Active and Sedentary Behaviors Influence Feelings of Energy and Fatigue in Women. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2014;46(1):192-200. https://doi.org/10.1249/mss.0b013e3182a036ab [Bron]

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/