Cannabinoïden en COVID-19

Gepubliceerd:

De impact van COVID-19

Cannabinoïden en COVID-19

COVID-19 heeft onze manier van leven echt volledig veranderd, en sinds het begin van de pandemie zijn er ruim 270 miljoen besmettingen bevestigd. Het valt daarbij niet te ontkennen dat het onze denkwijze over infectieziekten heeft beïnvloedt, wat je standpunt over het virus, vaccins en maatregelen ook is. Zo is er de noodzaak ontstaan om:

• alternatieve of complementaire stoffen en verbindingen te vinden;
• opkomende varianten aan te pakken en te voorkomen.

Gelukkig hebben onderzoekers van de Oregon State University en Oregon Health & Science University ontdekt hoe we bovenstaande doelen mogelijk kunnen bereiken. Namelijk met de niet giftige cannabinoïden cannabigerolzuur (CBGA) en cannabidiolzuur (CBDA).

Cannabinoïden en covid: wat zegt onderzoek?

Gloednieuw onderzoek in het Journal of Natural Products suggereert dat een combinatie van CBGA en CBDA vaccins kan aanvullen, namelijk door het "binnendringen van SARS-CoV-2 in cellen te voorkomen".[1] De onderzoekers geven daarbij aan: "Deze cannabinoïden, zij het geïsoleerd, zij het in hennepextracten, kunnen mogelijk een infectie met SARS-CoV-2 voorkomen of tegengaan."

Voordat we gaan uitleggen welke mechanismen hierbij betrokken zijn, is het belangrijk te vermelden dat deze studie 'in-vitro' is uitgevoerd (onderzoek met micro-organismen en reageerbuisjes). De weg naar testen met mensen en klinische dierproeven is daardoor nog lang, maar hierover later meer.

Het effect van CBDA en CBGA

Toch is dit onderzoek veelbelovend. De onderzoekers geven aan dat het spike-eiwit van het virus zich bindt aan enzymen in de longen, en dat dit een belangrijk onderdeel van het infectieproces is. In hun onderzoek richtten ze zich dan ook op het voorkomen of verminderen hiervan. Ze schakelden daarbij de hulp in van cannabinoïden uit de hennepplant, een lid van de Cannabis sativa L.-familie.

De onderzoekers testten diverse cannabinoïden, waaronder CBD, CBC, THC en CBN. En hoewel CBD de toegang van SARS-CoV-2 ook kon blokkeren, hadden de voorlopende cannabinoïden CBDA en CBGA op meerdere varianten een potentieel effect. Na het incuberen van monsters van levend SARS-CoV-2-virus met 25g/ml CBDA, CBGA of een oplosmiddel (DMSO), konden de onderzoekers het infectiepercentage, of het ontbreken ervan, in de cellen bekijken.

De studie schetst ook nog een ander belangrijk voordeel van cannabinoïden als CBDA en CBGA, namelijk de orale biologische beschikbaarheid en de lange geschiedenis van veilig gebruik ervan, zowel in isolatie als in de vorm van hennepextracten. Hennep is dus schijnbaar in staat om een infectie met COVID-19 te voorkomen of tegen te gaan, althans in het lab. Maar wat kunnen we hiermee als het om praktische toepassingen in de echte wereld gaat?

De toekomst van cannabinoïden en opkomende covid-varianten

Beide universiteiten uit Oregon schetsen zeker een overtuigend beeld wat het behandelen of voorkomen van COVID-19 met cannabinoïden betreft. Toch kunnen er nog geen conclusies worden getrokken. De onderzoekers erkennen dit ook en geven aan:

"Er kunnen nog steeds resistente varianten ontstaan tijdens het wijdverbreide gebruik van cannabinoïden, maar de combinatie van vaccinatie en behandelingen met CBDA/CBGA leidt wellicht wel tot een uitdagendere omgeving voor SARS-CoV-2."

Ook moet de overstap van in-vitro-onderzoeken naar onderzoek met dieren of mensen nog worden gemaakt. Momenteel hebben we bijvoorbeeld nog geen idee van de benodigde dosering en hoelang de eventuele resistentie tegen covid duurt. Ook weten we nog niet hoe cannabinoïden presteren onder verschillende demografische groepen. En zo kunnen we nog wel meer vragen bedenken!

De resultaten van dit onderzoek bieden gelukkig wel een solide basis voor andere instituten om de toepassingen van cannabinoïden te onderzoeken. Eén ding weten we daarbij zeker: het benadrukt de noodzaak om alle actieve verbindingen binnen de Cannabis sativa L-familie te analyseren.

Wil je meer lezen over cannabinoïden, hoe ze ontstaan en waar CBDA en CBGA vandaan komen? Bezoek dan onze CBD-encyclopedie voor alles wat je moet weten.

Bronnen

[1] Van Breemen, R.B., Muchiri, R.N., Bates, T.A., Weinstein, J.B., Leier H.C., Farley, S., Tafesse, F.G. Cannabinoids block cellular entry of SARS-COV-2 and the emerging variants. Journal of natural products. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35007072/. Gepubliceerd in 2022. Geraadpleegd op 13 januari 2022. [Bron]

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/