10 manieren om lang en gelukkig te leven

Gepubliceerd:

Waarom langer leven belangrijk is

Laten we, voordat we in de details duiken, eerst eens kijken waarom langer leven überhaupt een prioriteit zou moeten zijn. Als mensen hebben we een natuurlijke drang om te overleven. Door de geschiedenis heen hebben mensen gezocht naar manieren om langer te leven.

Wat maakt dat u langer leeft? 10 manieren om gelukkiger en langer te leven

Meer dan ooit begrijpen we de factoren die de gezondheid en levensduur van mensen beïnvloeden. Dankzij de moderne geneeskunde en technologie leven mensen langer. De levensverwachting is de afgelopen eeuw enorm gestegen. De gemiddelde persoon die vandaag de dag geboren wordt, kan verwachten eind 70 of ouder te worden.

Langer leven geeft ons meer tijd om met familie door te brengen, doelen te bereiken en de geneugten van het leven te ervaren. Die extra jaren stellen ons ook in staat om een blijvende erfenis achter te laten. Zoals het gezegde luidt: "Het zijn niet de jaren in uw leven die tellen, maar het leven in uw jaren". Door u te richten op een lang leven, bereidt u zich voor op een leven dat er toe doet.

De Harvard Studie naar Volwassen Ontwikkeling

Een van de meest uitgebreide onderzoeken naar een langere levensduur werd tientallen jaren lang uitgevoerd door onderzoekers verbonden aan de Harvard Medical School en de Harvard School of Public Health.

De Harvard Study of Adult Development volgde de levensstijl en gezondheidsresultaten van meer dan 800 mannen vanaf 1938. Dit langetermijnproject onthulde belangrijke inzichten in factoren die de levensduur beïnvloeden.

Het onderzoek toonde aan dat het eerder in het leven aannemen van bepaalde gezonde leefgewoonten een significante invloed had op de levensduur. Mannen die 90 jaar of ouder werden, hadden een grotere kans om:

 • Een gezond gewicht behouden
 • Regelmatig sporten
 • Vermeden te roken
 • Gebruikte alcohol met mate
 • Ontwikkelde sterke sociale banden

De directeur van het onderzoek merkte op: "De verrassende bevinding is dat onze relaties en hoe gelukkig we zijn in onze relaties een krachtige invloed hebben op onze gezondheid." Nauwe relaties met familie en gemeenschap kunnen helpen om stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren.

10 gewoonten om uw leven te verlengen

Een lang en bevredigend leven is voor veel mensen mogelijk. Hoewel genetica een rol speelt, zijn uw levensstijl en omgeving van groot belang. Hier zijn 10 gezonde gewoonten waarvan onderzoek heeft aangetoond dat ze uw levensduur kunnen verlengen:

1. Blijf lichamelijk actief

Regelmatige lichaamsbeweging wordt volgens grote onderzoeken in verband gebracht met aanzienlijk langer leven. Lichaamsbeweging helpt het hart, de botten en het immuunsysteem te versterken. Het voorkomt ook obesitas en aanverwante gezondheidsproblemen zoals diabetes.

Hoeveel lichaamsbeweging hebt u nodig? Gezondheidsdeskundigen raden aan om minstens 150 minuten per week aan matige lichaamsbeweging te doen. Dat kan stevig wandelen, zwemmen, fietsen of een andere cardioactiviteit betekenen. Minstens twee dagen per week krachttraining is ook nuttig. Hoe actiever u bent, hoe groter de voordelen. Zelfs kleine hoeveelheden lichaamsbeweging per dag tellen op.

Probeer beweging in uw dagelijkse routine op te nemen. Neem waar mogelijk de trap. Stap een halte eerder uit de bus of metro en ga lopen. Zoek een activiteit die u leuk vindt, zoals tuinieren, dansen of sporten. Actief blijven helpt u langer te leven en maakt het leven levendiger.

2. Eet een gezond dieet

Voeding heeft een grote invloed op een lang leven. Het volgen van een gezond dieet voorziet uw lichaam van essentiële vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten om op de lange termijn goed te gedijen. Hoe ziet een langlevend dieet eruit?

Onderzoek toont aan dat het eten van voornamelijk fruit, groenten, volle granen, noten, bonen, magere eiwitten en gezonde vetten een lange levensduur bevordert. Beperk suiker, zout, bewerkt voedsel en geraffineerde koolhydraten. Vermijd transvetten volledig en consumeer andere vetten met mate.

Specifieke voedingsstoffen die verband houden met een lang leven zijn omega-3 vetzuren uit vis, flavonoïden in bessen en antioxidanten in bladgroenten. Maak er een gewoonte van om waar mogelijk vers, heel voedsel te kopen. Voeding halen uit echt voedsel is beter dan vertrouwen op supplementen. Houd uw voeding gevarieerd en vol met antioxidantrijke plantaardige voeding.

3. Een gezond gewicht behouden

Overgewicht of obesitas verkort uw levensverwachting met jaren. Overtollig vet leidt tot ontstekingen en een hoger risico op hartaandoeningen, kanker, diabetes en beroertes. Het kwijtraken van kilo's kan uw levensduur aanzienlijk verlengen.

Zelfs het verliezen van slechts 10-15 kilo bij overgewicht maakt een groot verschil. Om een gezond gewicht te behouden, combineert u regelmatige lichaamsbeweging met het controleren van de calorie-inname. Richt u op het binnenkrijgen van voedingsstoffen uit groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten. Beperk toegevoegde suikers, verzadigde vetten en bewerkte voedingsmiddelen.

Het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten en actief blijven helpt om uw gewicht onder controle te houden. Zoek steun als u die nodig hebt via counseling, afslankgroepen of medisch advies. Het bereiken en behouden van een gezond gewicht loont door extra levensjaren.

4. Rook niet

Als u langer wilt leven, vermijd dan tabak. Het roken van sigaretten is een van de slechtste dingen die u kunt doen om langer te leven. De giftige stoffen in tabak beschadigen bijna elk orgaan in het lichaam en maken mensen veel vatbaarder voor chronische ziekten.

Rokers hebben ongeveer twee keer zoveel kans om tussen hun 70e en 79e te sterven dan niet-rokers. Stoppen met roken kan een uitdaging zijn, maar stoppen met roken is een van de meest effectieve manieren om de levensverwachting te verhogen.

Ex-rokers krijgen veel van de jaren die ze door tabaksgebruik zijn kwijtgeraakt terug als ze eenmaal zijn gestopt. Als u niet rookt, begin er dan ook niet aan. Bescherm uw longen en algehele gezondheid door blootstelling aan nicotine en sigarettenrook te vermijden.

5. Drink alcohol met mate

Sommige onderzoeken wijzen erop dat matig alcoholgebruik de levensduur kan verlengen. Maar zwaar drinken heeft duidelijk het tegenovergestelde effect. Als u gemiddeld meer dan 1-2 standaarddrankjes per dag drinkt, kan dat jaren van uw leven kosten.

Alcoholmisbruik beschadigt na verloop van tijd de lever, het hart en de hersenen. Overmatig drinken leidt tot beroertes, dementie, immuundisfunctie en vele andere gezondheidsproblemen. Onthouding of beperking tot niet meer dan 1-2 drankjes per dag bevordert een lang leven.

Eén standaarddrankje is gelijk aan 12oz bier, 5oz wijn of 1,5oz sterke drank. Als u op dit moment niet drinkt, voel u dan niet verplicht om ermee te beginnen. Voor degenen die wel drinken, is matiging de sleutel. Wees waakzaam wat betreft alcoholinname en vermijd comazuipen. Geef voorrang aan vitaliteit en gezondheid op lange termijn boven bevrediging op korte termijn.

6. Sociale banden versterken

Mensen zijn sociale wezens met een aangeboren behoefte aan gezelschap. Solide sociale banden en hechte relaties zijn gekoppeld aan langer leven. Sociaal geïsoleerde individuen hebben 50% meer kans om vroeg te sterven.

Het koesteren van uw hechte relaties geeft zin, vermindert angst en depressie, en helpt stress te beheersen. Trek tijd uit voor uw dierbaren. Raak betrokken bij gemeenschapsgroepen die uw interesses delen. Sociale technologie kan een aanvulling zijn op persoonlijke contacten, mits verstandig gebruikt.

Sterke sociale banden kunnen uw levensduur verlengen door uw geest en emoties in een positieve staat te houden. Maar verspreid uzelf niet te veel. Snoei contacten weg die onnodige sociale druk veroorzaken. Investeer in de relaties die u echt voeden. Kwalitatieve banden helpen u om een lang, bevredigend leven te leiden.

7. Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit

Slaap geeft uw lichaam en hersenen de tijd om te herstellen. Als u niet voldoende slaapt, vermindert dat de cognitieve functie, verzwakt het immuunsysteem en neemt de kans op ziekten toe. Volwassenen moeten streven naar 7-9 uur kwaliteitsslaap per nacht.

Stel een consequent slaapschema op en rust goed uit voordat u naar bed gaat. Beperk de blootstelling aan schermen en cafeïne laat op de dag. Maak uw slaapkamer donker, koel en stil. Investeer in een comfortabele matras als dat nodig is. Doe overdag aan lichaamsbeweging om 's nachts dieper te slapen.

Goede slaapgewoonten helpen u langer te leven door uw lichaam optimaal te laten functioneren. Slaap is het moment waarop uw cellen schade herstellen en afvalstoffen verwijderen. Als u te weinig slaapt, voorkomt u biologische verjonging. Maak van rust een topprioriteit door slimme slaaphygiënegewoonten.

8. Manieren vinden om stress te verminderen

Chronische stress eist een grote tol van het lichaam en verhoogt het risico op gezondheidsproblemen die de levensduur kunnen verkorten. Gezonde manieren vinden om met stress om te gaan bevordert een lang leven. Stel redelijke verwachtingen voor uzelf en wees aardig voor uzelf als u tekortschiet. Maak tijd voor ontspannende activiteiten zoals lezen, muziek en de natuur.

Het nastreven van spirituele groei door middel van praktijken zoals meditatie of gebed kan helpen om stress te verlichten. Het ontwikkelen van emotionele intelligentie door middel van dagboeken, counseling of groepen leert u strategieën om beter om te gaan met stressvolle situaties als die zich voordoen. Als u leert om de druk van het leven te verlichten, kunt u langer leven en uw gevoel van welzijn verbeteren.

9. Mentaal actief blijven

Uw geest scherp houden naarmate u ouder wordt, heeft een beschermend effect op de gezondheid van uw hersenen en een lang leven. Uw hersenen uitdagen bouwt cognitieve reserve op om achteruitgang te helpen voorkomen. Lees boeken en artikelen over nieuwe onderwerpen. Neem mentaal stimulerende hobby's zoals schaken of logische puzzels.

Bijscholing en het leren van nieuwe vaardigheden bevorderen een lang leven. Overweeg om een cursus te volgen aan een openbare hogeschool. Word lid van een boekenclub. Beheers een instrument of een vreemde taal. Mentale activiteit versterkt de verbindingen tussen hersencellen en bevordert een lang leven. Deel uw kennis en levenslessen met jongere generaties om zinvol bezig te blijven.

10. Verwaarloos regelmatige gezondheidsonderzoeken niet

Preventieve gezondheidszorg, waaronder regelmatige screenings en controles, maakt het mogelijk om ziekten in een vroeg stadium op te sporen, zodat ze snel behandeld kunnen worden. Aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en kanker zijn allemaal veel gemakkelijker aan te pakken in een vroeg stadium. Het bijhouden van vitale functies motiveert ook om gezond te blijven.

Vrouwen moeten vanaf hun 45e jaarlijks een mammografie laten maken, maandelijks een zelfborstonderzoek laten doen, om de 3 jaar een uitstrijkje laten maken en op hun 65e een botdichtheidsscan laten maken. Mannen moeten vanaf hun 50e tot hun 70e jaarlijks een PSA-bloedtest ondergaan en op hun 50e een colonoscopie. Als u uw cholesterol- en bloeddrukwaarden kent, kunt u de risico's tot een minimum beperken. Regelmatige screening verbetert de kansen op een lang leven door problemen op te sporen voordat ze levensbedreigend worden.

De sleutel tot een langer leven is het ontwikkelen van gezonde gewoonten

De weg naar een lang leven vereist het ontwikkelen van gewoontes die uw fysieke en mentale welzijn op de lange termijn ondersteunen. Kleine positieve veranderingen die consequent worden doorgevoerd, leveren grote resultaten op. Zoek manieren om de hier beschreven gezonde gewoonten in uw dagelijkse routine op te nemen.

Zet u in om meer te bewegen, voedzaam volwaardig voedsel te eten, nieuwe vaardigheden te leren en relaties te onderhouden. Beperk destructief gedrag zoals roken, overmatig drinken en constante stress. Het ontwikkelen van gewoontes leidt tot een betere gezondheid, geluk en een maximale levensduur.

Het is nooit te laat om keuzes te maken die een lang leven bevorderen. Door zelfs maar een paar van deze levensstijlfactoren toe te passen, kunt u aanzienlijk langer leven. Neem het lot van uw gezondheid in eigen handen door gewoontes aan te nemen. Consistentie en toewijding helpen de basis te leggen voor een lang, levendig leven.

Wat maakt dat u langer leeft? Conclusie

We hebben allemaal dromen voor de toekomst, en langer leven geeft ons meer mogelijkheden om ons potentieel te vervullen. Door bewezen strategieën toe te passen die uw levensduur verlengen, kunt u waardevolle jaren aan uw leven toevoegen en leven aan uw jaren. Kleine stappen in het ontwikkelen van gewoontes maken na verloop van tijd een grote impact.

Concentreer u op het bewegen van uw lichaam, goede voeding, stressbeheersing, contact met anderen en het stimuleren van uw geest. Vermijd schadelijke stoffen en geef prioriteit aan goede slaap. Laat u preventief behandelen om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen. Door slimme keuzes te maken in uw levensstijl kunt u meer tijd doorbrengen met uw dierbaren en uw unieke stempel op de wereld drukken. De weg naar een lang leven begint vandaag.

V: Wat zijn de bewezen manieren om langer en gelukkiger te leven?

A: Er zijn verschillende bewezen manieren om langer en gelukkiger te leven. Hier zijn er 10:

V: Is lichaamsbeweging belangrijk om langer te leven?

A: Ja, lichaamsbeweging is cruciaal voor een langer leven. Studies hebben uitgewezen dat mensen die lichamelijk actief zijn langer leven en minder risico lopen om vroegtijdig te overlijden.

V: Hoe draagt lichaamsbeweging bij tot een langer leven?

A: Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en andere chronische aandoeningen die uw levensduur kunnen verkorten, helpen verminderen. Het verbetert ook uw algehele lichamelijke gezondheid en welzijn.

V: Zijn er specifieke aanbevelingen voor lichaamsbeweging om langer te leven?

Antwoord: Volgens de Harvard Medical School moeten volwassenen streven naar minstens 150 minuten aerobe activiteit van gemiddelde intensiteit of 75 minuten activiteit van hoge intensiteit per week om de voordelen voor hun gezondheid te benutten en mogelijk jaren aan hun leven toe te voegen.

V: Draagt het behouden van een gezond gewicht bij tot langer leven?

A: Ja, een gezond gewicht behouden is belangrijk om uw leven te verlengen. Studies hebben aangetoond dat overgewicht of obesitas het risico op verschillende gezondheidsaandoeningen kan verhogen en de levensverwachting kan verlagen.

V: Hoe kan een gezond gewicht jaren aan uw leven toevoegen?

A: Een gezond gewicht behouden kan uw risico op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde soorten kanker verlagen, die allemaal in verband worden gebracht met een hoger risico op overlijden.

V: Wat is de rol van alcoholinname bij langer leven?

Antwoord: Matig alcoholgebruik kan u helpen langer te leven, maar overmatig drinken kan nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Studies hebben aangetoond dat matig alcoholgebruik, zoals één drankje per dag voor vrouwen en tot twee drankjes per dag voor mannen, in verband wordt gebracht met een lager overlijdensrisico in vergelijking met onthouding of zwaar drinken.

V: Kan matig alcohol drinken echt de levensduur verlengen?

A: Ja, uit onderzoek blijkt dat matig alcoholgebruik jaren aan uw leven kan toevoegen, voornamelijk door de associatie met een lager risico op hart- en vaatziekten.

V: Wat zijn de mogelijke risico's van overmatig alcoholgebruik?

Antwoord: Overmatige alcoholinname kan het risico op leveraandoeningen, bepaalde soorten kanker en andere gezondheidsproblemen verhogen. Het is belangrijk om met mate te drinken om deze risico's te vermijden.

V: Heeft alcohol bij iedereen dezelfde invloed?

A: Nee, de effecten van alcohol op de levensduur kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, algemene gezondheid en genetische aanleg. Het is belangrijk om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen om te bepalen wat het beste is voor uw individuele gezondheid.

Wilt u langer, gezonder en gelukkiger leven? Wie wil dat niet! Veel mensen dromen ervan om het geheim van een lang leven te ontdekken. Hoewel er geen magische pil bestaat waarmee u 100 kunt worden, heeft onderzoek aangetoond dat bepaalde keuzes in levensstijl uw levensduur kunnen verlengen.

In dit artikel bespreken we de beste wetenschappelijk bewezen manieren om u te helpen langer en gelukkiger te leven. Met een paar eenvoudige veranderingen in uw dagelijkse routine kunt u waardevolle jaren toevoegen aan de tijd die u met uw dierbaren doorbrengt. Lees verder om te leren hoe!

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/