Hoeveel vitamine d moet u nemen?

Gepubliceerd:

Naarmate we ouder worden, wordt het steeds belangrijker om voldoende vitaminen en mineralen binnen te krijgen voor een optimale gezondheid. Het innemen van te veel van bepaalde vitamines, zoals vitamine D, kan echter schadelijke gevolgen hebben. In dit artikel wordt onderzocht hoeveel vitamine D oudere volwassenen nodig hebben, wat de mogelijke risico's van een te hoge vitamine D-inname zijn en wat veilige bovengrenzen zijn.

 hoeveel vitamine d moet u nemen?

Waarom vitamine D belangrijk is als u ouder wordt

Vitamine D speelt een cruciale rol in de gezondheid van de botten. Het helpt uw lichaam calcium te absorberen om sterke botten te behouden. Oudere volwassenen lopen een hoger risico op een vitamine D-tekort, wat kan leiden tot zwakke, broze botten en een verhoogd risico op breuken. Voldoende vitamine D binnenkrijgen via zonlicht, voedsel en supplementen kan een tekort bij senioren voorkomen.

Onderzoek suggereert ook dat vitamine D goed is voor de immuunfunctie, spierkracht, stemming, geheugen en cognitie. Gezien de vele verschillende functies van vitamine D, is het belangrijk voor de gezondheid van oudere volwassenen om er voldoende van binnen te krijgen. Maar te veel vitamine D innemen kan hypercalciëmie en andere problemen veroorzaken.

Hoeveel vitamine D hebben oudere volwassenen nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine D is:

 • 600 IE per dag voor volwassenen tot 70 jaar
 • 800 IE voor 70-plussers

Naarmate we ouder worden, wordt onze huid minder efficiënt in het produceren van vitamine D uit zonlicht. Oudere volwassenen moeten mogelijk meer vertrouwen op voedselbronnen en supplementen om aan hun vitamine D-behoeften te voldoen.

Veel senioren krijgen niet genoeg vitamine D binnen via de voeding alleen. Goede voedingsbronnen zijn onder andere vette vis, eigeel, verrijkte melk en sappen. Supplementen kunnen helpen om het tekort aan te vullen.

Wat zijn tekenen van een Vitamine D-tekort?

Een tekort aan vitamine D veroorzaakt zwakke, pijnlijke botten. Andere symptomen van een vitamine D-tekort zijn

 • Spierzwakte
 • Stemmingswisselingen, zoals depressie
 • Verminderde immuniteit
 • Haaruitval
 • Trage wondgenezing

Ernstige tekorten kunnen leiden tot rachitis of osteomalacie. Lage vitamine D-spiegels in het bloed verhogen het risico op breuken bij senioren. Voldoende vitamine D innemen helpt om sterke, gezonde botten te behouden.

Wat is de veilige bovengrens voor Vitamine D-inname?

Terwijl een tekort aan vitamine D gezondheidsrisico's met zich meebrengt, kan het innemen van te veel vitamine D ook gevaarlijk zijn. Vitamine D-toxiciteit veroorzaakt abnormaal hoge calciumspiegels, die het hart, de bloedvaten en de nieren kunnen beschadigen.

De Vitamine D Raad merkt op dat overmatige inname vaak het gevolg is van overmatig gebruik van supplementen, niet van voedselbronnen. De veilige bovengrens voor vitamine D is 4000 IE per dag voor volwassenen ouder dan 71 jaar.

Hoge doses van meer dan 10.000 IE per dag leiden vaak tot toxiciteit. Zorg ervoor dat uw totale vitamine D uit voeding, zonlicht en supplementen onder de 4000 IE blijft.

6 tekenen dat u te veel vitamine D binnenkrijgt

Hoe weet u of u te veel vitamine D binnenkrijgt? Let op deze tekenen van toxiciteit:

 • Misselijkheid, braken, slechte eetlust
 • Constipatie
 • Meer dorst en plassen
 • Botverlies
 • Verwarring
 • Hartritmestoornissen

Veel calcium door te veel vitamine D kan nierstenen, buikpijn en pancreatitis veroorzaken. Zoek medische hulp als u vergiftigingsverschijnselen ervaart.

7 Tips om de Vitamine D binnen te krijgen die u nodig hebt zonder te overdrijven

Volg deze tips om veilig voldoende vitamine D binnen te krijgen:

 • Stel de huid dagelijks bloot aan kleine hoeveelheden zonlicht
 • Eet twee keer per week vette vis
 • Kies verrijkte melk, yoghurt, sap en ontbijtgranen
 • Neem verstandig vitamine D-supplementen. Neem niet meer dan 4000 IE per dag.
 • Laat uw vitamine D-bloedspiegel testen als leidraad voor suppletie
 • Neem vitamine D met een maaltijd voor de beste opname
 • Overleg met uw arts voordat u supplementen met een hoge dosis inneemt

Belangrijkste opmerkingen over de behoefte aan Vitamine D voor senioren

 • Oudere volwassenen hebben dagelijks 600-800 IE vitamine D nodig. Een tekort komt vaak voor.
 • Voldoende vitamine D is cruciaal voor de gezondheid van de botten en kan ook goed zijn voor de immuniteit, spieren, stemming en hersenfunctie.
 • Hoewel lage niveaus problemen opleveren, brengt een teveel aan vitamine D ook risico's met zich mee, zoals nierstenen en hartproblemen.
 • Neem niet meer dan 4000 IE aanvullende vitamine D per dag zonder medisch toezicht.
 • Eet vitamine D-rijk voedsel, zorg voor voldoende blootstelling aan de zon en neem supplementen binnen veilige grenzen.
 • Controleer uw vitamine D-bloedspiegel en bepaal samen met uw arts de dosering die u nodig hebt.

Vitamine D is een voedingsstof die cruciaal is om verstandig aan te vullen als u ouder wordt. Streef ernaar om aan uw dagelijkse behoefte te voldoen, maar deze niet te overschrijden. Met slimme suppletie en blootstelling aan de zon kunt u de voordelen van vitamine D voor uw botten en hele lichaam krijgen zonder te veel te nemen.

V: Hoeveel vitamine D moet u nemen?

Antwoord: De hoeveelheid vitamine D die u zou moeten innemen hangt af van verschillende factoren, zoals uw leeftijd, algehele gezondheid en bloedwaarden van vitamine D. Het wordt aanbevolen om voldoende vitamine D uit voedsel en zonlicht te halen. Als u via deze bronnen niet genoeg binnenkrijgt, kan uw zorgverlener u aanraden om een vitamine D-supplement te nemen.

V: Wat zijn de bronnen van vitamine D?

A: Vitamine D kan uit verschillende bronnen worden verkregen. De primaire bron is zonlicht, omdat uw lichaam vitamine D kan aanmaken wanneer uw huid aan zonlicht wordt blootgesteld. Andere bronnen zijn bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis, verrijkte zuivelproducten en verrijkte ontbijtgranen. Er zijn ook vitamine D-supplementen verkrijgbaar.

V: Hoe beïnvloedt vitamine D uit de zon uw vitamine D-niveau?

Antwoord: Als u aan zonlicht wordt blootgesteld, maakt uw huid vitamine D aan. Dit kan helpen om uw bloedspiegels van vitamine D te verhogen en de niveaus in uw lichaam optimaal te houden. Overmatige blootstelling aan de zon kan echter ook leiden tot negatieve effecten zoals zonnebrand en huidbeschadiging, dus het is belangrijk om een evenwicht te vinden en uw huid te beschermen.

V: Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D?

A: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D varieert afhankelijk van uw leeftijd en specifieke gezondheidsbehoeften. Over het algemeen is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D 600-800 IU (internationale eenheden) voor volwassenen. Het is echter altijd het beste om met uw zorgverlener te overleggen om de juiste dosering voor uw individuele situatie te bepalen.

V: Kunt u te veel vitamine D nemen?

A: Ja, het is mogelijk om te veel vitamine D in te nemen. Overmatige inname van vitamine D kan leiden tot toxische niveaus in het lichaam, wat negatieve gezondheidseffecten kan hebben. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringsrichtlijnen te volgen en met uw zorgverlener te overleggen voordat u met een vitamine D-supplement begint.

V: Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine D?

A: Een tekort aan vitamine D kan tot verschillende gezondheidsproblemen leiden, waaronder zwakke en broze botten, een verhoogd risico op botbreuken en spierzwakte. Het kan ook bijdragen aan een hoger risico op bepaalde ziekten zoals osteoporose en rachitis. Het handhaven van voldoende vitamine D is cruciaal voor de algehele gezondheid van de botten.

V: Wat zijn de voordelen van een vitamine D-supplement?

Antwoord: Het nemen van een vitamine D-supplement kan ervoor zorgen dat u voldoende van deze essentiële voedingsstof binnenkrijgt, vooral als u beperkt aan de zon wordt blootgesteld of niet genoeg vitamine D-rijk voedsel eet. Vitamine D speelt een cruciale rol bij het behoud van gezonde botten, de ondersteuning van het immuunsysteem en het bevorderen van het algehele welzijn.

V: Wat zijn goede bronnen van vitamine D?

Antwoord: Goede bronnen van vitamine D zijn onder andere vette vis zoals zalm en makreel, verrijkte zuivelproducten zoals melk en yoghurt, verrijkte ontbijtgranen en eigeel. Daarnaast kunt u vitamine D verkrijgen door blootstelling aan zonlicht wanneer uw huid niet beschermd wordt door zonnebrandcrème of kleding.

V: Hoe krijg ik voldoende vitamine D binnen?

Antwoord: U kunt voldoende vitamine D binnenkrijgen door tijd in de zon door te brengen, vitamine D-rijk voedsel te eten en indien nodig een vitamine D-supplement te overwegen. Het is aan te raden om te streven naar een evenwichtige aanpak en met uw zorgverlener te overleggen om de beste strategie te bepalen op basis van uw individuele behoeften.

V: Wat moet ik doen als ik problemen heb met de opname van vitamine D?

A: Als u problemen hebt met de opname van vitamine D of als u een medische aandoening hebt die de opname van vitamine D beïnvloedt, is het belangrijk om met uw zorgverlener te overleggen. Hij of zij kan uw specifieke situatie beoordelen en bepalen wat de beste aanpak is, wat kan inhouden dat u uw dieet aanpast, hogere doses vitamine D neemt of alternatieve behandelingsopties onderzoekt.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

National Institutes of Health. (2022). Vitamine D informatieblad voor consumenten. https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/

De Vitamine D Raad. (n.d.). Hoeveel vitamine D is te veel? https://www.vitamindcouncil.org/about-vitamin-d/am-i-getting-too-much-vitamin-d/

U.S. National Library of Medicine. (2022). Vitamine D-toxiciteit. https://medlineplus.gov/ency/article/002423.htm

Uitgeverij Harvard Health. (2022). Vitamine D en oudere volwassenen. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/vitamin-d-and-older-adults

Cleveland Clinic. (2021). Vitamine D-toxiciteit: Wat als u te veel binnenkrijgt? https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21183-vitamin-d-toxicity-what-if-you-get-too-much

Europese Autoriteit voor voedselveiligheid. (2012). Wetenschappelijk advies over de toelaatbare bovengrens van de inname van vitamine D. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2813

Ik heb ernaar gestreefd om gerenommeerde overheidsbronnen en academische medische bronnen te gebruiken, zoals de NIH, Harvard Health en Cleveland Clinic, om er zeker van te zijn dat ik nauwkeurige, actuele informatie geef over de behoefte aan vitamine D en de mogelijke risico's van toxiciteit. Laat het me weten als u opheldering nodig hebt of als u aanvullende vragen hebt!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/