Welk vitaminetekort zorgt ervoor dat u het koud hebt

Gepubliceerd:

U de hele tijd ongewoon koud voelen kan frustrerend en zorgwekkend zijn. Terwijl omgevingsfactoren zoals koud weer u kunnen laten rillen, kan een koud gevoel binnenshuis of tijdens warmere seizoenen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem - met name een vitaminetekort.

Bepaalde vitamines spelen een cruciale rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en zorgen ervoor dat u zich behaaglijk en warm voelt. Als u niet genoeg van deze essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit symptomen veroorzaken zoals koude handen en voeten, een koud gevoel en het onvermogen om warm te worden.

Lees verder om meer te weten te komen over hoe vitaminetekorten koudegevoeligheid kunnen veroorzaken en ervoor kunnen zorgen dat u zich frigide voelt, zelfs als u helemaal ingepakt bent.

 door welk vitaminetekort voelt u zich koud

Vitamine B12-tekort kan leiden tot een koud gevoel

Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof die uw lichaam helpt om voldoende rode bloedcellen aan te maken. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof door het hele lichaam - zonder voldoende rode bloedcellen kunt u het ongewoon koud hebben.

Vitamine B12-tekort is een van de meest voorkomende vitaminetekorten, waar tot 15% van de mensen aan lijdt. Het kan een aandoening veroorzaken die pernicieuze anemie wordt genoemd, waardoor u te weinig rode bloedcellen heeft.

Veel voorkomende oorzaken van een vitamine B12-tekort zijn onder andere:

 • Niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgen via voeding of supplementen
 • Het onvermogen van het lichaam om vitamine B12 goed op te nemen
 • Bepaalde medische aandoeningen die de opname van vitamine B12 beïnvloeden

Lage vitamine B12-spiegels kunnen leiden tot onvoldoende zuurstoftoevoer en bloedsomloop, waardoor uw handen en voeten aanvoelen als ijs. Andere symptomen van een vitamine B12-tekort zijn vermoeidheid, bleke huid, kortademigheid en gevoelloosheid of tintelingen.

De behandeling van een vitamine B12-tekort bestaat uit het toedienen van vitamine B12 injecties, neusspray of orale supplementen. Het consumeren van vitamine B12-rijk voedsel zoals vlees, eieren en zuivel kan ook helpen om het niveau te herstellen.

IJzertekort kan u een koud gevoel geven

IJzer is een andere voedingsstof die helpt bij de productie van rode bloedcellen die zuurstof vervoeren. Wereldwijd is ijzertekort het meest voorkomende voedingstekort, dat zich vaak manifesteert als bloedarmoede door ijzertekort.

Wanneer uw lichaam te weinig ijzer heeft, kan het niet genoeg hemoglobine en rode bloedcellen aanmaken. Dit belemmert het vermogen van uw bloed om zuurstof te vervoeren, waardoor uw ledematen koud kunnen aanvoelen.

Naast een kil gevoel zijn veelvoorkomende symptomen van ijzertekort onder andere:

 • Vermoeidheid en zwakte
 • Bleke huid
 • Hoofdpijn
 • Slechte concentratie
 • Kortademigheid
 • Snelle hartslag

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen, zuigelingen en vegetariërs lopen het grootste risico op een ijzertekort. Zware menstruatiebloedingen verhogen het risico op een ijzertekort bij vrouwen.

Het verhogen van de ijzerinname via voeding en supplementen helpt bij de behandeling van ijzertekort. Het consumeren van ijzerrijke voedingsmiddelen zoals vlees, zeevruchten, noten, bonen en verrijkte granen kan helpen om het ijzergehalte weer op peil te brengen. Mensen met ernstige tekorten kunnen intraveneuze ijzerinjecties nodig hebben.

Een tekort aan vitamine B9 (foliumzuur) kan u een koud gevoel geven

Vitamine B9, ook bekend als folaat, is een B-vitamine die het lichaam helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Omdat rode bloedcellen zuurstof vervoeren, kan een tekort aan vitamine B9 de bloedsomloop belemmeren en u een kil gevoel geven.

Oorzaken van een vitamine B9-tekort zijn onder andere:

 • Dieet arm aan fruit, groenten en verrijkte granen
 • Medische aandoeningen die de opname van voedingsstoffen beïnvloeden
 • Bepaalde medicijnen
 • Alcoholmisbruik

Naast een abnormaal koud gevoel zijn de symptomen van een foliumzuurtekort vermoeidheid, zwakte, hoofdpijn, hartkloppingen en tintelingen in de handen en voeten.

Foliumzuurtekorten worden behandeld door meer foliumzuur te consumeren via verrijkte voedingsmiddelen, supplementen of foliumzuurinjecties. Zwangere vrouwen hebben een verhoogde foliumzuurbehoefte en moeten een prenatale vitamine nemen om een tekort te voorkomen.

Vitamine C-tekort kan leiden tot een verkouden gevoel

Vitamine C is een antioxidant die vele belangrijke rollen in het lichaam speelt. Eén van de functies is het ondersteunen van de immuungezondheid en het bestrijden van ontstekingen.

Zonder voldoende vitamine C kunt u zich extra gevoelig voelen voor koude temperaturen. Zelfs een licht tekort aan vitamine C kan u een kil en rillerig gevoel geven.

Veel voorkomende oorzaken van een vitamine C-tekort zijn:

 • Onvoldoende inname van fruit en groenten via de voeding
 • Roken van sigaretten (verlaagt het vitamine C-niveau)
 • Bepaalde medische aandoeningen die de behoefte aan vitamine C vergroten

Naast koudegevoeligheid zijn de symptomen van een vitamine C-tekort frequente infecties, vermoeidheid, gezwollen en pijnlijke gewrichten, trage wondgenezing en bloedarmoede.

Voldoende vitamine C binnenkrijgen via citrusvruchten, paprika, broccoli, aardbeien en suppletie helpt het niveau te herstellen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 75-90 mg voor volwassenen.

Vitamine D-tekort kan leiden tot koude handen en voeten

Bekend als de "vitamine van het zonnetje", speelt vitamine D een belangrijke rol bij het reguleren van de calciumopname en het ondersteunen van de gezondheid van de botten. Het beïnvloedt ook de bloedsomloop en bij een tekort kunt u zich ijskoud voelen.

Vitamine D-tekort komt heel vaak voor en treft ongeveer 40% van de volwassenen. Oorzaken zijn onder andere:

 • Gebrek aan blootstelling aan de zon
 • Obesitas
 • Bepaalde medische aandoeningen
 • Spijsverteringsstoornissen die de opname van voedingsstoffen beïnvloeden

Aangezien vitamine D helpt bij de opname van calcium, kan een tekort gevoelloosheid en tintelingen in de handen en voeten veroorzaken. Een slechte bloedsomloop door een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat uw ledematen extreem koud aanvoelen.

Andere symptomen zijn frequente infecties, vermoeidheid, pijn in botten/spieren en stemmingswisselingen. Voldoende blootstelling aan de zon, het eten van vitamine D-voedingsmiddelen zoals vette vis en eigeel, en het nemen van supplementen helpt om de niveaus te verhogen.

Controleer op een tekort aan voedingsstoffen als u het vaak koud hebt

Als u het de hele tijd koud hebt, zelfs als u lekker binnen zit, kan dat een teken zijn dat u een tekort aan essentiële vitamines hebt. Tekorten aan voedingsstoffen zoals ijzer, vitamine B12, foliumzuur, vitamine C en vitamine D kunnen de aanmaak van rode bloedcellen, de bloedsomloop, de immuniteit en de zenuwfunctie verstoren.

Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende voedingsstoffen. Neem een hoogwaardige multivitamine om eventuele tekorten aan te vullen. Blijf alert op koudegevoeligheid en andere gebreksverschijnselen en ga naar de dokter als ze aanhouden. Het behandelen van onderliggende vitaminetekorten kan u helpen om u warmer en comfortabeler te voelen.

Belangrijke punten om te onthouden

 • Vitaminegebrek kan symptomen veroorzaken zoals een koud gevoel, ijskoude handen en voeten, en rillen zelfs als u het warm heeft.
 • Een tekort aan vitamine B12, ijzer, foliumzuur, vitamine C en vitamine D kan leiden tot koudegevoeligheid.
 • Deze voedingsstoffen helpen bij de productie van rode bloedcellen, ondersteunen de bloedsomloop, reguleren de immuniteit, helpen bij de zenuwfunctie en absorberen calcium.
 • Lage niveaus belemmeren de zuurstoftoevoer, waardoor u het koud krijgt.
 • Eet een voedzaam dieet, neem supplementen en ga naar de dokter voor verkoudheidssymptomen die niet overgaan.
 • Het herstellen van een tekort aan voedingsstoffen via voeding, zonlicht en supplementen kan u helpen om u weer knus en warm te voelen.

V: Welk vitaminetekort zorgt ervoor dat u het koud hebt?

A: Vitaminegebrek kan ervoor zorgen dat u het koud heeft. Een tekort aan bepaalde vitamines, zoals vitamine D of vitamine B12, kan leiden tot koude-intolerantie of een voortdurend koud gevoel.

V: Kan een laag vitaminegehalte u een koud gevoel geven?

A: Ja, een laag vitaminegehalte, vooral een laag vitamine D-gehalte, kan ervoor zorgen dat u het kouder krijgt. Vitamine D is een belangrijke vitamine die uw lichaam nodig heeft om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Een tekort aan vitamine D in uw lichaam kan ervoor zorgen dat u het zelfs in een relatief warme omgeving koud heeft.

V: Wat zijn de symptomen van een vitaminetekort waardoor u het koud kunt hebben?

Antwoord: Symptomen van vitaminetekorten die ervoor kunnen zorgen dat u het koud hebt, zijn onder andere koude-intolerantie, het de hele tijd koud hebben en koude en klamme ledematen. Als u deze symptomen ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen om vast te stellen of u een tekort heeft.

V: Kan een bepaald vitaminetekort koudegevoeligheid veroorzaken?

A: Ja, bepaalde vitaminetekorten, zoals vitamine D-tekort of magnesiumtekort, kunnen koudegevoeligheid veroorzaken. Wanneer uw lichaam een tekort heeft aan deze belangrijke vitamines, kan dit het vermogen van uw lichaam om de temperatuur goed te reguleren beïnvloeden, wat leidt tot een verhoogde gevoeligheid voor kou.

V: Hoe kan een vitaminetekort ervoor zorgen dat u het koud hebt?

A: Als uw lichaam een tekort heeft aan de nodige vitamines, kan dit verschillende lichaamsfuncties beïnvloeden, waaronder het vermogen van uw lichaam om een normale lichaamstemperatuur te behouden. Dit kan resulteren in een kouder gevoel dan normaal, koude-intolerantie of een voortdurend koud gevoel.

V: Welke vitamine helpt om u warmer te voelen?

A: Vitamine D staat bekend als de "zonneschijnvitamine" en is een belangrijke vitamine die uw lichaam nodig heeft. Het helpt uw lichaam calcium te absorberen en speelt een rol bij het behouden van een goede lichaamstemperatuur. Voldoende vitamine D kan u helpen om u warmer en comfortabeler te voelen in koudere omgevingen.

V: Wat zijn enkele bronnen van vitamine B12?

A: Vitamine B12 komt voor in voedingsmiddelen op dierlijke basis, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Het kan ook verkregen worden via supplementen of verrijkt voedsel. Als u deze bronnen in uw dieet opneemt, kunt u ervoor zorgen dat u voldoende vitamine B12 binnenkrijgt om tekorten te voorkomen die kunnen bijdragen aan een verkouden gevoel.

V: Kan een ernstig vitaminetekort ervoor zorgen dat u het koud hebt?

A: Ja, ernstige vitaminetekorten kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder een koud gevoel. Het is essentieel om voldoende vitaminen in uw lichaam te hebben om de juiste lichaamsfuncties te ondersteunen en een optimale lichaamstemperatuur te behouden.

V: Hoe beïnvloedt een vitaminetekort uw lichaamstemperatuur?

Antwoord: Als uw lichaam een tekort heeft aan bepaalde vitamines, kan dit het evenwicht van essentiële processen verstoren, waaronder de regulatie van de lichaamstemperatuur. Dit kan resulteren in een kouder gevoel dan normaal, koudegevoeligheid of problemen om een comfortabele lichaamstemperatuur te behouden.

V: Kan een tekort aan vitamine D ervoor zorgen dat u het kouder krijgt?

A: Ja, een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat u het kouder krijgt. Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die uw lichaam via de huid opneemt wanneer het aan zonlicht wordt blootgesteld. Onvoldoende blootstelling aan zonlicht of lage vitamine D-niveaus in uw lichaam kunnen bijdragen aan een kouder gevoel dan normaal.

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. "Anemie door vitamine B12-tekort." Augustus 2022. https://www.niddk.nih.gov/health-information/blood-diseases/vitamin-b12-deficiency-anemia

Nationaal Hart-, Long- en Bloedinstituut. "Anemie door ijzertekort." Juli 2021. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/iron-deficiency-anemia

MedlinePlus. "Foliumzuurtekort." Oktober 2022. https://medlineplus.gov/ency/article/000354.htm

Scott, Elizabeth. "Vitamine C-tekort." Healthline. Maart 2018. https://www.healthline.com/health/vitamin-c-deficiency

NHS. "Vitamine D-tekort." Oktober 2020. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-d/

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/