Pre- & Probiotica: voor een gezonde darm

Gepubliceerd:

De huidige aandacht voor pre-en probiotica is toegenomen vanwege hun vermeende vermogen om de spijsvertering en het algemene welzijn te bevorderen. Als expert op dit gebied wil ik graag mijn kennis met u delen. In deze blogpost verkennen we de wetenschap achter pre- en probiotica, hun mogelijke voordelen voor de darmgezondheid en het algemene welzijn, verschillende soorten van deze nuttige bacteriën, doseringen voor volwassenen en kinderen en mogelijke bijwerkingen.

We gaan ook in op de aanbevolen doseringen voor volwassenen en kinderen en op de vraag wanneer deze nuttige bacteriën het best kunnen worden ingenomen. Verder onderzoeken we de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden bij het innemen van pre & probiotica en of ze al dan niet geschikt zijn tijdens de zwangerschap.

Wij gaan ook in op de aanbevolen doseringen voor volwassenen en kinderen en op de vraag wanneer deze nuttige bacteriën het best kunnen worden ingenomen.

Naast inzicht in de rol van voedingsbronnen zoals gefermenteerd voedsel bij het leveren van natuurlijke pre- en probiotische bacteriën, bespreken we supplementen die beide soorten bacteriën bevatten. Ten slotte vergelijken we synthetische versus natuurlijke bronnen van pro- en prebiotische bacteriën en belichten we hun voor- en nadelen.

Inzicht in prebiotica en probiotica

Prebiotica zijn vezelrijke voedingsmiddelen die het menselijk lichaam niet kan verteren en die dienen als voedsel voor probiotica - kleine levende micro-organismen zoals deugdelijke bacteriën en gist. Samen helpen zij uw darmmicrobiota in balans te houden en u te beschermen tegen schadelijke bacteriën en schimmels. In dit hoofdstuk gaan we in op de rol van prebiotica en probiotica bij het handhaven van een gezond darmmilieu.

De rol van prebiotica bij het ondersteunen van een gezond darmmilieu

Prebiotische vezels fungeren als brandstof voor probiotische microben in onze dikke darm. Ze bevorderen de groei van nuttige bacteriën door ze te voorzien van essentiële voedingsstoffen om te gedijen. Enkele veel voorkomende bronnen van prebiotische vezels zijn fruit, groenten, volle granen, peulvruchten, noten, zaden en meer.

 • Vruchten: Bananen (vooral onrijpe), appels,
 • Groenten: Knoflook, uien,
 • Noten & Zaden:

Hoe probiotica bijdragen tot het behoud van de algemene gezondheid

Het innemen van probiotica kan talrijke gezondheidsvoordelen opleveren door de spijsverteringsfunctie te verbeteren via hun interactie met onze darmmicrobiota. Deze levende nuttige bacteriën helpen complexe koolhydraten af te breken tot eenvoudigere verbindingen zoals vetzuren met een korte keten (SCFA's), die een essentiële rol spelen bij het behoud van de darmgezondheid. Probiotica kunnen ook symptomen van lactose-intolerantie helpen verlichten, de immuunfunctie verbeteren en zelfs bijdragen aan een betere geestelijke gezondheid.

Prebiotica en probiotica zijn van fundamenteel belang om een gunstig intern ecosysteem tot stand te brengen, zodat u weloverwogen keuzes kunt maken over uw gezondheid. Profiteren van de potentiële voordelen van specifieke soorten probiotische voedingsmiddelen en supplementen is een belangrijke stap in het verbeteren van het algehele welzijn.

Voordelen van probiotische voedingsmiddelen en supplementen

Veel studies hebben aangetoond dat probiotica de spijsvertering kunnen verbeteren door de groei van goede bacteriën te bevorderen en de groei van slechte bacteriën te remmen. Uit minder onderzoek blijkt ook dat probiotica de geestelijke gezondheid kunnen verbeteren door de productie van neurotransmitters te beïnvloeden of het ontstekingsniveau in de hersenen te moduleren.

Verbetering van de spijsvertering met specifieke probiotische stammen

Verschillende probiotische stammen bieden verschillende voordelen voor uw darmmicrobiota, zoals het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van symptomen in verband met lactose-intolerantie en het voorkomen van diarree veroorzaakt door antibiotica. Van Lactobacillus acidophilus is bijvoorbeeld aangetoond dat het maagdarmproblemen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid verlicht. Aan de andere kant kan Bifidobacterium longum helpen een gezond evenwicht van darmbacteriën te handhaven na het innemen van antibiotica.

 • Lactobacillus acidophilus: Vermindert een opgeblazen gevoel en winderigheid.
 • Bifidobacterium longum: Helpt het evenwicht van de darmbacteriën te herstellen na gebruik van antibiotica.

Om deze voordelen van specifieke probiotische stammen te maximaliseren, is het essentieel om ze regelmatig te consumeren via gefermenteerd voedsel of voedingssupplementen.

Mogelijke voordelen voor de geestelijke gezondheid gekoppeld aan bepaalde soorten probiotica

Er is gesuggereerd dat bepaalde probiotica de geestelijke gezondheid kunnen bevorderen, mogelijk als gevolg van de communicatie tussen onze darmbacteriën en onze hersenen die bekend staat als de "darm-hersenas". Sommige onderzoekers denken dat dit verband kan worden veroorzaakt door de zogenaamde "gut-brain axis," die verwijst naar de communicatie tussen onze darmbacteriën en hersenen.

Bij een in het tijdschrift Gastroenterology gepubliceerd onderzoek bleek bijvoorbeeld dat deelnemers die probiotische supplementen met Lactobacillus helveticus en Bifidobacterium longum innamen, minder angstgevoelens vertoonden dan degenen die een placebo kregen. Verder onderzoek is nodig om deze bevindingen te bevestigen en de meest effectieve manier om probiotica te gebruiken voor een betere geestelijke gezondheid te onderzoeken.

Het opnemen van zowel prebiotisch voedsel, zoals vezelrijke groenten en fruit, als probiotische bronnen, zoals gefermenteerde zuivelproducten of supplementen, kan helpen om de algehele gezondheid van de spijsvertering te ondersteunen en mogelijk extra voordelen bieden voor het geestelijk welzijn.

De voordelen van probiotische voedingsmiddelen en supplementen zijn enorm, van het verbeteren van de spijsvertering tot mogelijke voordelen voor de geestelijke gezondheid. Het consumeren van probiotica-rijke voedingsmiddelen zoals gefermenteerde zuivelproducten, kimchi, tempeh en zuurkool kan een scala aan gezondheidsvoordelen bieden.

Natuurlijke bronnen voor pre & probiotische consumptie

Gegiste voedingsmiddelen zijn een uitstekende manier om zowel prebiotica als probiotica in uw dagelijkse voeding op te nemen. Deze voedingsmiddelen ondergaan tijdens hun bereiding natuurlijke fermentatieprocessen, die resulteren in de productie van gist en nuttige bacteriën die de darmgezondheid kunnen ondersteunen. In dit gedeelte zullen we verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen onderzoeken die u gemakkelijk aan uw maaltijden kunt toevoegen.

Gefermenteerde zuivelproducten in uw dieet opnemen

Gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en kefir zijn uitstekende bronnen van probiotische microben. Van nuttige bacteriën zoals Lactobacillus en Bifidobacterium in gefermenteerde zuivelproducten zoals yoghurt en kefir is aangetoond dat ze de spijsvertering verbeteren, de immuniteit versterken en geschikt zijn voor mensen met lactose-intolerantie. Bovendien kunnen deze producten voordelig zijn voor mensen met lactosegevoeligheid, omdat het fermentatieproces lactose omzet in eenvoudiger suikers.

 • Yoghurt: Een populaire keuze onder de probiotische voedingsmiddelen, yoghurt wordt gemaakt door melk te fermenteren met specifieke probiotische stammen. Zoek naar merken met "live active cultures" op het etiket om er zeker van te zijn dat u een goede dosis nuttige bacteriën binnenkrijgt.
 • Kefir: Deze gefermenteerde melkdrank heeft een licht pikante smaak en bevat nog meer verschillende soorten probiotische bacteriën dan yoghurt vanwege het unieke fermentatieproces waarbij zowel melkzuurbacteriën als gisten betrokken zijn.

Exploring Non-Dairy Options Like Kimchi, Tempeh or Sauerkraut

Voor wie probiotica-rijke, niet-zuivelgerelateerde alternatieven zoekt, bieden kimchi, tempeh en zuurkool een reeks opties. Gefermenteerde groenten zoals kimchi en zuurkool leveren zowel nuttige bacteriën als voedingsvezels die dienen als voedselbron voor deze microben.

 • Kimchi: Een hoofdbestanddeel van de Koreaanse keuken, kimchi wordt gemaakt door kool te fermenteren met verschillende kruiden, knoflook, gember en chilipeper. Dit gefermenteerde gerecht bevat Lactobacillus-stammen samen met andere nuttige micro-organismen die bijdragen aan de gezondheidsvoordelen.
 • Zuurkool: Gemaakt van versnipperde kool gefermenteerd met melkzuurbacteriën, is zuurkool rijk aan probiotische stammen zoals Leuconostoc mesenteroides en Lactobacillus brevis. Het is ook een uitstekende bron van vitamine C.
 • Tempeh:Tempeh komt oorspronkelijk uit Indonesië en is een gefermenteerde sojakoek boordevol eiwitten en essentiële voedingsstoffen. Het fermentatieproces introduceert Rhizopus oligosporus schimmel die enzymen produceert die complexe koolhydraten afbreken in eenvoudigere suikers waardoor het gemakkelijker te verteren is en darmvriendelijke bacteriën bevat.

Het opnemen van deze natuurlijke bronnen van pre & probiotica in uw dagelijkse maaltijden kan helpen het evenwicht van uw darmmicrobiota te ondersteunen zonder toevlucht te nemen tot supplementen. Toch is het verstandig om medisch advies in te winnen voordat u uw eetgewoonten aanpast of supplementen neemt als er problemen zijn met de darmgezondheid of het immuunsysteem.

Tot slot is het consumeren van gefermenteerde zuivelproducten een uitstekende manier om pre & probiotica in uw dieet op te nemen. Bovendien kunt u nog meer gezondheidsvoordelen behalen door te experimenteren met niet-zuivel alternatieven zoals kimchi, tempeh of zuurkool. Vervolgens bekijken we wanneer u pre & probiotica moet innemen en welke doseringen voor verschillende behoeften worden aanbevolen.

Wanneer pre & probiotica en aanbevolen dosering

Weten wanneer pre & probiotica te nemen is essentieel voor het maximaliseren van hun effectiviteit op de darmmicrobiota. Factoren zoals individuele behoeften of specifieke aandoeningen bepalen hoeveel men moet innemen. Overleg met een zorgverlener voordat u supplementen inneemt is van cruciaal belang.

De beste tijd om pre & probiotica te nemen

Het op het juiste moment innemen van probiotica kan de voordelen ervan vergroten en ervoor zorgen dat ze de dikke darm bereiken, waar ze het meeste effect sorteren. Volgens sommige studies kunt u probiotica supplementen het beste 30 minuten voor een maaltijd innemen, terwijl anderen aanraden ze in te nemen met voedsel dat wat vet bevat, omdat bepaalde stammen beter overleven in deze omgeving. Er is echter meer onderzoek nodig om een optimale timing vast te stellen voor alle soorten probiotische bacteriën.

Inzicht in aanbevolen doseringen voor verschillende behoeften

De juiste dosering van pre- en probiotica varieert afhankelijk van factoren als leeftijd, gezondheidstoestand en specifieke doelen of zorgen die u heeft. In het algemeen:

 • Onderhoudsdosis: Voor gezonde mensen die hun darmen in balans willen houden, kan een dagelijkse inname van 5-10 miljard kolonievormende eenheden (CFU's) van verschillende probioticastammen voldoende zijn.
 • Behandeling van spijsverteringsproblemen: Als u te maken hebt met maag- en darmproblemen zoals lactose-intolerantie of het lekkende darmsyndroom, kunnen hogere doses van 15-45 miljard CFU's per dag nuttig zijn.
 • Bevorderen van de immuunfunctie:Om uw immuunsysteem te ondersteunen, kunt u overwegen dagelijks 20-30 miljard CFU's van meerdere stammen van probiotische bacteriën te nemen.

Het is belangrijk op te merken dat dit algemene richtlijnen zijn en dat individuele behoeften kunnen variëren. Raadpleeg een arts voordat u met een nieuw supplementenschema begint.

Prebioticadoseringsaanbevelingen

Voor een prebiotisch supplement is de aanbevolen dagelijkse dosis gewoonlijk 5-10 gram. Streven naar ongeveer 5-10 gram prebiotische vezels per dag kan helpen uw darmbacteriën te voeden en een optimale spijsvertering te bevorderen. Door meer vezelrijke voedingsmiddelen te eten en/of prebiotische supplementen te nemen, kunt u gemakkelijk voldoen aan uw dagelijkse aanbevolen inname van 5-10 gram prebiotische vezels.

Tot slot,

Het is essentieel om rekening te houden met de voorgestelde doseringen voor prebiotica en probiotica en ze op een geschikt moment toe te dienen om hun gunstige effecten te optimaliseren. Zwangere vrouwen moeten ook voorzichtig zijn wanneer zij overwegen pre & probiotica in te nemen, aangezien overleg met een zorgverlener essentieel is voordat zij dit doen.

Pre & Probiotica tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen kunnen veilig pre- en probiotica innemen via voedselbronnen of supplementen, maar het is essentieel dat u een arts raadpleegt voordat u tijdens de zwangerschap voedingssupplementen inneemt. Dit zorgt ervoor dat zowel moeder als baby voldoende voedingsstoffen krijgen zonder risico op mogelijke nadelige effecten.

veiligheidsoverwegingen voor zwangere vrouwen

Het consumeren van probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kimchi is over het algemeen veilig tijdens de zwangerschap, maar het is cruciaal om voorzichtig te zijn bij het kiezen van probiotische supplementen. Sommige probiotische stammen zijn mogelijk niet voldoende getest op veiligheid bij zwangere vrouwen. Bespreek daarom altijd uw opties met uw zorgverlener voordat u met een nieuw supplementenschema begint.

Overleg met zorgverleners over passende suppletie

 • Bepaal de behoefte: Uw arts zal u helpen bepalen of u extra pre of probiotica nodig heeft op basis van factoren zoals uw huidige dieet en de gezondheidstoestand van uw darmen.
 • Selecteer geschikte producten: Als uw arts u suppletie aanbeveelt, kan hij of zij u de weg wijzen naar hoogwaardige producten met goed onderzochte en veilige stammen van probiotische bacteriën.
 • Doseringsaanbevelingen:Uw arts zal u ook advies geven over de hoeveelheid pre- en probiotica die dagelijks moet worden ingenomen ter ondersteuning van een optimaal evenwicht van de darmmicrobiota tijdens de zwangerschap.

Naast pre- en probiotica is het voor het welzijn van moeder en kind essentieel om een evenwichtige voeding te volgen die rijk is aan fruit, groenten, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Door nauw samen te werken met uw zorgverlener en weloverwogen keuzes te maken over supplementen tijdens de zwangerschap, kunt u een gezonde darmomgeving ondersteunen waar zowel u als uw opgroeiende kind baat bij hebben.

Voordat u pre- of probiotica gebruikt tijdens de zwangerschap, is het essentieel om een arts te raadplegen, omdat het gebruik ervan nuttig kan zijn, maar ook potentieel riskant. Met dat in gedachten is het de moeite waard om de verschillende factoren te overwegen die het evenwicht van de darmmicrobiota beïnvloeden en hoe onze voedings- en levensstijlkeuzes dit delicate evenwicht kunnen beïnvloeden.

Factoren die het evenwicht van de darmmicrobiota beïnvloeden

Stress, antibiotica en ziekte kunnen allemaal van invloed zijn op het evenwicht tussen gunstige en schadelijke bacteriën in onze darmen. Een hoge suiker- en vetinname kan leiden tot insulineresistentie en andere gezondheidsproblemen die verband houden met een onevenwichtig darmmicrobioom. In dit hoofdstuk gaan we in op de invloed van verschillende levensstijlfactoren op het bacteriële evenwicht in uw darmen.

De invloed van voeding op het evenwicht tussen darmbacteriën

Een gezonde voeding speelt een cruciale rol bij het handhaven van een evenwichtige darmmicrobiota. Het consumeren van vezelrijke voeding zoals fruit, groenten, volle granen en peulvruchten, samen met gefermenteerd voedsel dat levende nuttige bacteriën bevat, helpt de groei van goede bacteriën te bevorderen en schadelijke bacteriën op afstand te houden. Het eten van bewerkt voedsel met veel geraffineerde suikers en ongezonde vetten kan het bacteriële evenwicht in uw darmen verstoren.

 • Vezelrijke voedingsmiddelen: Deze dienen als een uitstekende voedselbron voor probiotische microben die in uw dikke darm verblijven. Voedingsmiddelen zoals appels, bananen en haver bevatten oplosbare vezels die bij fermentatie door deze microben vetzuren met een korte keten produceren, wat talrijke voordelen voor de gezondheid oplevert.
 • Gefermenteerde zuivelproducten: Yoghurt en kefir zijn voorbeelden van gefermenteerde zuivelproducten die zowel pre- als pro-biotica bevatten als gevolg van natuurlijke fermentatieprocessen tijdens de bereiding ervan.
 • Gegiste niet-zuivelproducten: Kimchi (Koreaanse gefermenteerde groenten), zuurkool (gefermenteerde kool) of tempeh (gefermenteerde sojakoek) bevatten ook pre- en pro-biotische elementen die essentieel zijn voor het behoud van een optimale darmgezondheid.

Andere levensstijlfactoren die uw darmmicrobioom beïnvloeden

Naast voeding kunnen ook andere leefstijlfactoren het evenwicht van uw darmbacteriën beïnvloeden. Deze omvatten:

 • Stressniveaus: Chronische stress kan leiden tot een onevenwicht in de darmmicrobiota, wat spijsverteringsproblemen kan veroorzaken en het immuunsysteem kan verzwakken.
 • Antibioticagebruik: Hoewel antibiotica nodig zijn voor de behandeling van bacteriële infecties, kunnen ze ook nuttige bacteriën in uw darmen doden. Het is essentieel om probiotica te nemen tijdens of na een antibioticabehandeling om een gezond evenwicht te herstellen.
 • Slaappatronen: Een slechte slaapkwaliteit of onregelmatige slaapschema's kunnen een negatief effect hebben op uw darmmicrobioom door de samenstelling en functie ervan te veranderen.
 • Beweeggewoonten: Regelmatige lichaamsbeweging blijkt een diverse en evenwichtige microbiële gemeenschap in het maagdarmkanaal te bevorderen - wat een positieve bijdrage levert aan de algehele gezondheid.

Het handhaven van een gezonde levensstijl met een evenwichtige voeding rijk aan pre- en pro-biotica en een minimum aan bewerkte voedingsmiddelen met geraffineerde suikers en ongezonde vetten is van cruciaal belang voor een optimale gezondheid van de darmen. Daarnaast zal het aanpakken van andere factoren zoals stressmanagement, goede slaaphygiëne en regelmatige lichaamsbeweging verder bijdragen aan een beter welzijn door een betere balans van de darmflora.

De elementen die het evenwicht van uw darmmicrobiota kunnen verstoren, zijn belangrijk om weloverwogen beslissingen te nemen over voeding en levensstijl. Om uw darmen in topconditie te houden, legt u de nadruk op het eten van voedzaam voedsel en vermindert u stressniveaus.

Het handhaven van een gezonde darm door dieet- en levensstijlkeuzes

Het is van cruciaal belang voor het algemene welzijn dat we een evenwichtige voeding consumeren die rijk is aan pre- en pro-biotica, terwijl we bewerkte voedingsmiddelen met geraffineerde suikers en ongezonde vetten tot een minimum beperken. Een gezonde levensstijl is essentieel om de darmen in topconditie te houden.

Meer fruit, groenten en volle granen opnemen in de dagelijkse maaltijden

Een evenwichtige voeding bestaande uit verschillende soorten fruit, groenten en volle granen kan de nodige voedingsstoffen leveren om uw darmmicrobiota te ondersteunen. Deze voedingsbronnen zijn rijk aan vezels, die dienen als brandstof voor probiotische bacteriën. Enkele voorbeelden van vezelrijk voedsel zijn:

 • Appels
 • Bananen
 • Granen
 • Gerst
 • Vruchten en bonen
 • Noten en zaden (zoals amandelen of chiazaad) ul>

  Integreer gefermenteerd voedsel in uw dieet om nuttige bacteriën te krijgen en stress, die tot spijsverteringsproblemen kan leiden, te verminderen.

  Stress verminderen en gezondere gewoonten aannemen

  Stress is in verband gebracht met onevenwichtigheden in de darmbacteriën, wat leidt tot problemen zoals het lekkende darmsyndroom of lactose-intolerantie. Het aannemen van gezondere gewoonten zoals regelmatige lichaamsbeweging kan helpen het stressniveau te verlagen en tegelijkertijd de algemene lichamelijke gezondheid te verbeteren.

  1. Dagelijkse lichaamsbeweging:Het dagelijks deelnemen aan minstens dertig minuten matige lichaamsbeweging kan helpen een gezond darmmicrobioom in stand te houden. Denk hierbij aan activiteiten als wandelen, joggen, zwemmen of yoga.
  2. Kwaliteitsslaap:Streef elke nacht naar minstens 7-8 uur kwaliteitsslaap, zodat uw lichaam en geest kunnen herstellen van de stress van de dag. Goede slaaphygiënepraktijken zoals het aanhouden van een consistente routine voor het slapengaan en het creëren van een comfortabele slaapomgeving zijn essentieel voor herstellende rust.
  3. Mindfulnessoefeningen:Het opnemen van mindfulnesstechnieken zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen in uw dagelijkse routine kan helpen stressniveaus te verlagen en mentaal welzijn te bevorderen. Onderzoek heeft aangetoond dat deze gewoonten een gunstig effect kunnen hebben op het welzijn van de darmen, met minder irritatie in het spijsverteringsstelsel.
  4. Door uw eetgewoonten en levensstijl aan te passen, kunt u zich beter toerusten voor een gezonde darmwerking en algemeen welzijn. Vergeet niet dat het altijd het beste is om een arts te raadplegen voordat u belangrijke veranderingen aanbrengt in uw dieet of supplementen.

Veelgestelde vragen Pre & Probiotica

Wat is de waarheid over pre- en probiotica?

De waarheid over pre- en probiotica is dat ze gunstig zijn voor het behoud van een gezond darmmicrobioom. Prebiotica dienen als voedsel voor probiotica en bevorderen hun groei en activiteit. Probiotica zijn levende micro-organismen die het evenwicht in de darm helpen bewaren door te voorkomen dat schadelijke bacteriën overgroeien. Beide kunnen de spijsvertering verbeteren, de immuniteit verhogen en de algemene gezondheid ondersteunen wanneer ze regelmatig via de voeding of supplementen worden ingenomen.

Wat is het belang van pre- en probiotica?

Pre- en probiotica spelen een essentiële rol bij de ondersteuning van een gezonde spijsvertering door een evenwichtige darmmicrobiota in stand te houden. Ze helpen bij de absorptie van voedingsstoffen, verbeteren de immuunfunctie, voorkomen infecties veroorzaakt door schadelijke bacteriën, verminderen ontstekingen en verbeteren psychische aandoeningen zoals angst of depressie die verband houden met een disfunctie van de darm-brein-as.

Is het goed om dagelijks pre en probiotica in te nemen?

Het dagelijks innemen van pre en probiotica kan voor de meeste mensen gunstig zijn om een optimale darmgezondheid te bevorderen. Individuele behoeften kunnen echter variëren, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, medische aandoeningen of ingenomen medicijnen. Het is altijd het beste om een arts te raadplegen voordat u met een supplementenschema begint.

Kan je een prebioticum en een probioticum samen innemen?

Ja, het nemen van zowel prebiotische vezels (zoals fructooligosacchariden) samen met specifieke stammen van levende culturen (probiotica) kan synergetische effecten hebben op uw spijsverteringsstelsel, aangezien deze twee componenten samenwerken om elkaars voordelen te versterken.

Conclusie

Tot slot zijn pre- en probiotica essentieel voor het behoud van een gezonde spijsvertering. Het nemen van de juiste hoeveelheid van deze nuttige bacteriën kan uw algemene gezondheid helpen verbeteren. Voordat u pre- en probioticasupplementen inneemt, is het essentieel om op het etiket te controleren welk type bacteriën ze bevatten en hoeveel dagelijks moet worden ingenomen. Daarnaast kan probiotica-rijk voedsel, zoals gefermenteerde voedingsmiddelen of yoghurt, worden geconsumeerd als gezonde bron van bacteriën. Denk eraan: raadpleeg altijd uw arts voordat u een nieuw supplement aan uw dieet toevoegt.

Probeer vandaag nog Cibdol's assortiment pre-en probiotica-producten om uw algehele gezondheid en welzijn te helpen verbeteren. Ontgrendel de potentiële voordelen van natuurlijke ingrediënten met onze hoogwaardige, in het laboratorium geteste producten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/