Digitale detox

Gepubliceerd:

Nu wordt een digitale detox gezien als een cruciaal onderdeel van het bewaren van een evenwicht en een goede gezondheid. In deze gids vindt u een overzicht van digitale detox, de voordelen ervan en hoe u het in uw leven kunt inpassen.

We beginnen met een definitie van digitale detox en bekijken de verschillende beschikbare vormen. Vervolgens gaan we dieper in op praktische stappen voor een digitale detox, samen met tips om het gemakkelijker te maken en de duur ervan te bepalen.

Verder bespreekt deze gids de mentale, fysieke en sociale voordelen van een digitale detox. We zullen ook vaststellen wie baat kan hebben bij deze praktijk - zowel studenten als volwassenen - en u mentaal en fysiek voorbereiden op uw eerste ervaring.

Tot slot bespreken we wat u kunt verwachten tijdens uw eerste digitale detox-reis; we gaan in op veelvoorkomende problemen die u onderweg tegenkomt en bieden u strategieën om ze te overwinnen. Tot slot, maar belangrijk: verantwoord verbonden blijven na het afkicken - ervoor zorgen dat oude gewoonten niet opnieuw de kop opsteken, terwijl u toch met mate van technologie kunt genieten.

Digitale detox

De opkomst van de digitale detox

Als digitale detoxen steeds gewoner worden, zoeken mensen naar manieren om stress te verminderen door zich los te maken van technologie en weer contact te maken met de tastbare wereld. Deskundigen beweren echter dat een volledige ontkoppeling voor de meeste mensen niet haalbaar of noodzakelijk is vanwege de eisen van het moderne leven.

COVID-19-pandemie's impact op schermtijd

De COVID-19 pandemie heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de schermtijd, aangezien mensen meer op hun apparaten vertrouwen voor werk, communicatie en amusement. Deze verhoogde afhankelijkheid van technologie heeft gesprekken op gang gebracht over het belang van het vinden van een evenwicht tussen onze online en offline wereld.

Balans vinden tussen online en offline werelden

 • Mindful tech use: In plaats van de verbinding met apparaten volledig te verbreken, kunt u zich beter concentreren op de manier waarop u ermee omgaat. Stel grenzen aan uw gebruik, zodat het niet alle aspecten van uw leven in beslag neemt.
 • Digitaalvrije zones: Wijs specifieke zones in uw huis aan waar elektronische apparaten verboden zijn (bijv. slaapkamers). Dit kan helpen om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor ontspanning zonder constante afleiding.
 • Pauzes inplannen: Zorg ervoor dat u de hele dag door regelmatig pauzes neemt, weg van het scherm. Gebruik deze tijd om u uit te rekken, een wandeling te maken of gewoon even rustig na te denken.

Het opnemen van bepaalde technieken in het dagelijks leven kan mensen helpen een gezond evenwicht te bereiken tussen hun digitale en werkelijke wereld, zonder dat zij hun toevlucht hoeven te nemen tot drastische tactieken zoals totale digitale zuivering.

De opkomst van digitale onthouding is een opmerkelijk probleem geworden dat moet worden aangepakt in onze steeds groter wordende verbonden wereld. Door patronen van mindful techgebruik te herkennen en te implementeren, kunnen we een gezondere balans creëren tussen online en offline activiteiten voor een betere geestelijke gezondheid.

Mindfultechgebruikspatronen

In plaats van het verbreken van de verbinding te idealiseren, wat kan leiden tot meer angst als het niet lukt, raden deskundigen aan aandacht te besteden aan specifieke patronen van technologiegebruik en manieren te vinden om onze afhankelijkheid van apparaten te verminderen zonder de verbinding volledig te verbreken. Door ongezonde gewoonten te herkennen en kleine veranderingen door te voeren voor een betere geestelijke gezondheid, kunnen we een evenwicht bereiken tussen de online en offline wereld.

Herkennen van ongezonde gewoonten

De eerste stap naar een succesvolle digitale detox is het identificeren van de problematische aspecten van uw technologiegebruik. Enkele veelvoorkomende signalen dat u een digitale detox nodig hebt, zijn bijvoorbeeld dat u zich angstig of gestrest voelt als u uw apparaat niet gebruikt, dat u voortdurend meldingen controleert, zelfs als die er niet zijn, of dat u moeite hebt om u te concentreren door te veel schermtijd. Om deze problemen in uw leven te helpen identificeren, kunt u overwegen bij te houden hoeveel tijd u gedurende de dag op verschillende apparaten doorbrengt met behulp van een app als RescueTime.

Digitale detox teken op de telefoon

Implementatie van kleine veranderingen voor een betere geestelijke gezondheid

In plaats van meteen een complete digitale detox uit te voeren, kunt u beter kleine aanpassingen in uw dagelijkse routine aanbrengen die een blijvend positief effect hebben op uw geestelijke gezondheid. Hier zijn enkele suggesties:

 • Bepaal "technologievrije" zones:Stel gebieden in uw huis in waar elektronische apparaten niet zijn toegestaan (bijv. slaapkamers).
 • Stel regelmatig pauzes van het scherm in:Stel gedurende de dag specifieke momenten in waarop u alle elektronische apparaten neerlegt (bijv. tijdens de maaltijd of als u quality time met uw gezin doorbrengt).
 • Prioriteer face-to-face communicatie: Doe moeite om zinvolle gesprekken te voeren met vrienden en geliefden in plaats van alleen te vertrouwen op sms-berichten of sociale media.
 • Verwijder onnodige meldingen: Schakel pushmeldingen uit voor niet-essentiële apps om de drang te verminderen om voortdurend op uw telefoon te kijken.

Door deze kleine veranderingen door te voeren, kunt u geleidelijk overgaan op een bewuster gebruik van technologie en de voordelen ervaren van een digitale detox zonder u volledig los te koppelen van de online wereld. Om uw reis verder te ondersteunen, kunt u bronnen onderzoeken zoals de Digital Detox Guide van Psychology Today.

Mindful tech use patterns are essential to maintaining a healthy relationship with technology and ultimately improving mental health. Pauzes nemen van technologie kan net zo belangrijk zijn, daarom bespreken we nu de voordelen van een digitale detox op vakantie.

Technology-Free Holidays

Voor wie een adempauze wil inlassen in het moderne leven, bieden technologievrije vakanties een welkome afleiding van schermen en apparaten. Een van die oplossingen is technologievrije vakanties, die een broodnodige pauze van schermen en apparaten bieden. Deze vakanties kunnen aanvankelijk ondraaglijk aanvoelen, maar leiden vaak tot betere ervaringen in het algemeen doordat mensen ruimte krijgen voor reflectie, ontspanning en echte menselijke contacten.

Voordelen van unplugging tijdens vakantie

 • Mentale gezondheid: Afkoppelen van technologie kan helpen stressniveaus te verlagen en mentaal welzijn te verbeteren door uw hersenen de kans te geven zich op te laden.
 • Beter slapen: Minder tijd doorbrengen op schermen voor het slapen gaan kan een gezonder slaappatroon bevorderen doordat u minder wordt blootgesteld aan blauw licht van elektronische apparaten.
 • Het bevorderen van relaties: Technologievrije vakanties stimuleren face-to-face interacties met geliefden, waardoor banden worden versterkt en samen blijvende herinneringen worden gecreëerd.
 • Ondergaan in de natuur: Door digitale afleiding achter u te laten, is de kans groter dat u volledig opgaat in de natuur tijdens buitenactiviteiten zoals wandelen of kamperen - een ervaring waarvan bewezen is dat ze goed is voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Lees meer over de voordelen van tijd doorbrengen in de natuur in dit informatieve artikel over dit onderwerp: "This Is Your Brain On Nature".

Retrostylevakanties gericht op natuur en persoonlijke contacten

Als u overweegt om op een technologievrije vakantie te gaan, waarom probeert u dan niet een paar vakantie-ideeën in retrostijl uit? Dit soort reizen legt de nadruk op eenvoud en bevordert een sterkere band met de natuur en andere mensen. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Kampeertrip:Laat uw apparaten thuis en trek de natuur in om ouderwets te kamperen. Ga op excursie met uw geliefden en neem deel aan activiteiten als wandelen, vissen of gewoon lekker luieren bij een kampvuur.
 2. Road trip: Plan een spannende road trip om nieuwe plaatsen te verkennen zonder te vertrouwen op GPS-navigatiesystemen. Gebruik in plaats daarvan papieren kaarten en vraag de lokale bevolking om de weg - u zult misschien verrast zijn door de verborgen juweeltjes die u onderweg ontdekt.
 3. Staycation:Verander uw huis in een technologievrije oase door alle elektronische apparaten een weekend lang uit te schakelen. Breng quality time door met uw geliefden door met bordspellen, samen koken of andere offline activiteiten die de onderlinge band bevorderen.

Een digitale detox hoeft niet te betekenen dat u zich volledig afsluit van technologie; het gaat erom een evenwicht te vinden tussen ons online leven en echte ervaringen. Door tijdens vakanties of zelfs gewoon tijdens het weekend thuis afstand te nemen van het scherm, kunnen we mentaal, fysiek, sociaal en emotioneel veel voordelen oogsten, wat uiteindelijk leidt tot een gezonder en gelukkiger bestaan.

Technologievrije vakanties zijn een geweldige gelegenheid om weer in contact te komen met de natuur en geliefden, maar voor degenen die zich niet kunnen inzetten voor een volledige detox zijn er andere opties beschikbaar. Voortbordurend op dat concept, worden in de volgende rubriek Korte vakanties versus volledige detoxen onderzocht.

Digital detox device free zone

Korte pauzes vs volledige detoxen

In plaats van een volledige digitale detox uit te voeren, suggereren sommigen dat regelmatige korte pauzes van apparaten haalbaarder en heilzamer zijn. In plaats daarvan stellen sommige deskundigen als alternatieve aanpak korte pauzes van elektronische apparaten voor. Deze korte periodes van ontkoppeling kunnen nog steeds respijt geven van constant apparaatgebruik en zijn op de lange termijn beter beheersbaar.

Wekelijkse internetsabbats

Journalist William Powers is een voorstander van het invoeren van "internet sabbats", waarbij personen zich verplichten om eenmaal per week 24 uur vrij te zijn van online activiteiten. Deze praktijk stelt mensen in staat om de balans tussen hun werk en privéleven te bewaren zonder onnodige stress of gevoelens van ontbering te veroorzaken. Door elke week één dag uit te trekken en zich te richten op offline activiteiten, kunnen mensen de voordelen van minder beeldschermtijd ervaren zonder de verbinding volledig te verbreken.

Nationale dag van ontkoppelen

Naast wekelijkse internetsabbats zijn er ook jaarlijkse evenementen zoals de National Day of Unplugging, die deelnemers wereldwijd aanmoedigt om 24 uur lang afstand te nemen van technologie en zich opnieuw te verbinden met zichzelf, anderen en de natuur. Het is essentieel onszelf eraan te herinneren een evenwicht te vinden tussen ons virtuele leven en daadwerkelijke ontmoetingen, en daarom kan deelname aan dit soort gelegenheden nuttig zijn.

 • Tips voor succesvolle korte pauzes:
 • Rooster uw pauzes in: Stel specifieke tijden gedurende uw dag of week vast waarop u bewust afstand neemt van het scherm.
 • Creëer technologievrije zones: Wijs bepaalde gebieden in uw huis aan, zoals de slaapkamer of eetkamer, waar apparaten niet zijn toegestaan.
 • Onderneem offline activiteiten: Gebruik uw pauze om hobby's te beoefenen, te sporten, een boek te lezen of quality time door te brengen met geliefden.

Het nemen van korte pauzes van technologie kan een effectieve manier zijn om de voordelen van een digitale detox te ervaren zonder de verbinding volledig te verbreken. Door deze praktijken in uw dagelijkse routine op te nemen en deel te nemen aan evenementen zoals de Nationale Dag van de Ontkoppeling, kunt u een evenwicht vinden tussen de online en offline wereld en tegelijkertijd een betere geestelijke gezondheid en een algemeen welzijn bevorderen.

Het nemen van korte pauzes van technologie kan een effectieve manier zijn om te resetten en te heroriënteren, terwijl een volledige detox op lange termijn een oplossing kan bieden. Om zombie-uren tegen te gaan, moet u de digitale consumptie in de gaten houden en elektronische media zorgvuldig gebruiken.

Bestrijding van zombie-uren

In het huidige digitale tijdperk is een potentieel negatief effect van overmatige schermtijd het fenomeen van "zombie-uren". Dit zijn grote hoeveelheden onproductieve tijd die op apparaten worden doorgebracht, vaak gedachteloos scrollend door sociale media of video's bekijkend zonder enig echt doel. Om dit probleem te bestrijden en uw digitale detox effectiever te maken, raden deskundigen aan nieuwe hulpmiddelen te gebruiken om uw technologische gewoonten op een meer bewuste manier te controleren en te veranderen.

Monitoring Your Digital Consumption

De eerste stap naar minder zombie-uren is begrijpen hoeveel tijd u dagelijks op elektronische apparaten doorbrengt. Veel apps kunnen u helpen uw apparaatgebruik bij te houden en inzicht geven in welke activiteiten het grootste deel van uw tijd in beslag nemen. Enkele populaire opties zijn RescueTime, Screen Time Labs, en Moment App. Door uw digitale consumptiepatronen te monitoren, kunt u gebieden identificeren waar verbeteringen nodig zijn.

 • Stel doelen:Stel specifieke doelen voor hoeveel tijd u elke dag aan verschillende activiteiten of platforms wilt besteden.
 • Analyseer trends: Observeer of er bepaalde momenten op de dag zijn waarop zombie-uren de neiging hebben voor te komen, zodat proactieve maatregelen kunnen worden genomen.
 • Erken vooruitgang: Vier kleine overwinningen als ze zich voordoen - zelfs een paar minuten minderen per dag kan aanzienlijke voordelen opleveren op de lange termijn.

Digitale detox op vakantie

Mindful gebruik van elektronische media

Naast het bijhouden van gebruikspatronen is het essentieel om een gezondere relatie met onze elektronische apparaten te ontwikkelen door meer mindful te werk te gaan. Hier volgen enkele suggesties voor het cultiveren van mindfulness tijdens uw digitale detox:

 • Stel grenzen:Bepaal tijden en ruimtes waar apparaten niet zijn toegestaan, zoals tijdens de maaltijd of voor het slapen gaan.
 • Prioriteer kwalitatieve inhoud: Kies voor informatief, educatief of inspirerend materiaal in plaats van gedachteloos door social media feeds te scrollen.
 • Creëer technologievrije zones: Wijs specifieke gebieden in uw huis aan waar elektronische apparaten verboden zijn - dit kan u helpen u te concentreren op andere activiteiten zoals het lezen van een boek of tijd doorbrengen met geliefden zonder afleiding.

Het opnemen van deze strategieën in uw dagelijkse routine kan helpen de zombie-uren te verminderen en het meeste uit uw digitale detox-ervaring te halen. Bewustwording van ons technologiegebruik kan ons helpen gezondere praktijken te creëren die zowel de digitale als de echte wereld in evenwicht brengen.

Het bestrijden van zombie-uren vereist een bewuste inspanning om onze digitale consumptie te controleren en elektronische media zorgvuldig te gebruiken. Door het gebruik van apparaten te beperken, kunnen we de vruchten plukken van een digitale detox voor een betere geestelijke gezondheid.

Digitale detox voor geestelijke gezondheid

Uit onderzoek van de Cleveland Clinic blijkt dat Amerikanen dagelijks gemiddeld vier uur tv kijken en zeven-en-een-half uur op digitale apparaten doorbrengen. Overmatige schermtijd kan nadelige gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid, zoals moedeloosheid, humeurigheid, ergernis, boosheid en onzekerheid naast slaapstoornissen. Een digitale detox of het verminderen van het gebruik van elektronische media kan deze symptomen voor sommige mensen helpen verlichten.

Effecten van overmatige schermtijd op de geestelijke gezondheid

 • angst: Constante verbondenheid kan angst veroorzaken door de druk om altijd beschikbaar te zijn en onmiddellijk te reageren.
 • Slaapproblemen: Blootstelling aan blauw licht van schermen voor het slapengaan verstoort de melatonineproductie, waardoor ons vermogen om in slaap te vallen en de hele nacht te blijven slapen wordt aangetast. Lees er meer over in dit artikel van Harvard Health Publishing.
 • Verlaving:De constante behoefte aan onmiddellijke bevrediging door middel van likes, reacties, shares of meldingen creëert een cyclus waarin we verslaafd raken aan het vaak controleren van onze apparaten.
 • FOMO (Fear Of Missing Out): Sociale mediaplatforms stellen vaak onrealistische normen waardoor gebruikers zich ontoereikend voelen wanneer ze hun leven vergelijken met dat van anderen.

Voordelen van minder apparaatgebruik

 1. Betere slaapkwaliteit: Een vermindering van de schermtijd voor het slapengaan helpt de natuurlijke slaap-waakcyclus van uw lichaam te reguleren, wat resulteert in een betere slaapkwaliteit.
 2. Verhoogde concentratie en productiviteit: Door de afleiding van digitale apparaten te beperken, kunt u zich beter concentreren op uw taken, waardoor uw productiviteit toeneemt.
 3. Betere sociale contacten: Door u meer te richten op face-to-face interactie kunt u sterkere relaties opbouwen met vrienden en familieleden. In dit artikel van Psychology Today leest u meer over het belang van persoonlijke contacten.
 4. Beter emotioneel welzijn: Een pauze nemen van constante online vergelijkingen kan leiden tot een verbetering van het gevoel van eigenwaarde en het algehele emotionele welzijn.

Het opnemen van een digitale detox of simpelweg het verminderen van schermtijd in uw dagelijkse routine kan de geestelijke gezondheid voor veel mensen aanzienlijk verbeteren. Het vinden van een harmonie tussen verbonden blijven en onze welvaart behouden kan worden bereikt door ons bewust te zijn van onze ontwerpen voor apparaatgebruik.

Digitaal detoxen kan een geweldige manier zijn om spanning te verlichten en efficiëntie te bevorderen, essentieel voor het behoud van psychisch welzijn. Laten we eens kijken hoe u met succes kunt beginnen aan een digitale detox-ervaring, om het geestelijk welzijn te verbeteren door stress te minimaliseren en de productiviteit te verhogen.

Embarking on a Successful Digital Detox Journey

In de hyperverbonden wereld van vandaag kan het een uitdaging zijn om de juiste balans te vinden tussen ons online en offline leven. Een digitale detox kan een geweldige manier zijn om een pauze in te lassen van de onophoudelijke meldingen, berichten en updates die ons van streek kunnen maken. In dit deel bespreken we hoe u een succesvolle digitale detox kunt beginnen door doelactiviteiten te identificeren, uw pauze effectief te plannen en het evenwicht na de detox te bewaren.

Identificeren van doelactiviteiten

De eerste stap in een succesvolle digitale detox is bepalen welke activiteiten u wilt verminderen of elimineren uit uw dagelijkse routine. Denk hierbij aan het surfen op sociale media, het online bekijken van tv-programma's of films, het spelen van videogames of het voortdurend controleren van e-mail. Het is essentieel om deze specifieke activiteiten te identificeren, zodat u een duidelijk doel voor ogen hebt wanneer u aan uw detox-reis begint.

Bereid uw pauze effectief

Wanneer u uw doelactiviteiten hebt vastgesteld, is het tijd om uw digitale detox te plannen. Begin met het vaststellen van een specifiek tijdsbestek voor uw detox, of dat nu een weekend, een week of langer is. Communiceer vervolgens uw plannen met vrienden, familie en collega's, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten tijdens uw pauze. Zorg er ten slotte voor dat u alternatieve activiteiten hebt gepland om de tijd te vullen die u normaal gesproken op uw apparaten doorbrengt.

Het evenwicht bewaren na de alcohol-detox

Als u de door u aangegeven periode van verminderd gebruik van elektronische apparaten hebt voltooid - of dat nu twee weken of langer is - is het cruciaal om te evalueren hoe deze ervaring uw geestelijke gezondheid en algehele welzijn heeft beïnvloed. Door na te denken over deze tijd zonder schermen kunt u bepalen of er aspecten van de digitale detox zijn die permanente veranderingen moeten worden om een beter evenwicht tussen de online en offline wereld te behouden.

 • Grenzen stellen: Bepalen wanneer en waar het gebruik van technologie is toegestaan (bijv. geen apparaten tijdens de maaltijd).
 • Prioriteer persoonlijke contacten:Probeer meer tijd door te brengen met vrienden en familie zonder afleiding van elektronische apparaten.
 • Beoefen mindfulness: Neem mindfulnesstechnieken, zoals meditatie of diepe ademhalingsoefeningen, op in uw dagelijkse routine om stress te beheersen en u te blijven concentreren op het huidige moment.
 • Monitor schermtijd: Gebruik apps zoals Screen Time of ingebouwde apparaatfuncties om bij te houden hoeveel u elektronische apparaten gebruikt en pas uw gewoonten zo nodig aan.

Het opnemen van deze strategieën in uw post-detox leven zal u niet alleen helpen een gezondere balans te behouden tussen online en offline werelden, maar ook de algehele geestelijke gezondheid en het welzijn verbeteren. Vergeet niet dat een succesvolle digitale detox reis planning en inzet vergt; de voordelen van minder apparaatgebruik kunnen echter aanzienlijk en blijvend zijn op de lange termijn, zowel mentaal als fysiek.

Vragen met betrekking tot Digital Detox

Wat is het onderzoek naar digitaal detoxen?

Onderzoek naar digitale detox richt zich op het begrijpen van de effecten van het verminderen of elimineren van technologiegebruik voor een specifieke periode. Studies hebben aangetoond dat het nemen van pauzes van schermen de geestelijke en lichamelijke gezondheid kan verbeteren, de productiviteit kan verhogen en de sociale banden kan versterken. Bekijk voor meer informatie deze studie, gepubliceerd in Computers in Human Behavior.

Is digital detox effectief?

.

Digitale detox is effectief gebleken bij het verbeteren van het algehele welzijn door stressniveaus te verlagen, focus en creativiteit te verbeteren, betere slaappatronen te bevorderen en sterkere relaties te stimuleren. De effectiviteit varieert echter, afhankelijk van de individuele behoeften en de inzet voor het proces. Lees deze PLOS ONE studie voor meer inzichten.

Wat zijn de 5 voordelen van een digitale detox?

 1. Betere geestelijke gezondheid: Minder angst- en stressniveaus.
 2. Betere fysieke gezondheid: Bevordert lichaamsbeweging en vermindert vermoeidheid van de ogen.
 3. Verhoogde productiviteit: Verbeterde focus zonder constante afleiding.
 4. Betere slaapkwaliteit: Minder blootstelling aan blauw licht voor het slapen gaan.
 5. Verbeterde sociale contacten: Bevordert face-to-face interacties met anderen.

Wat doet een digitale detox met de hersenen?

Een digitale detox helpt het evenwicht in het beloningssysteem van uw hersenen te herstellen door het verminderen van dopamine-trigger prikkels door overmatig gebruik van technologie. Het stelt uw hersenen in staat zichzelf opnieuw te kalibreren, terwijl ook de aandachtsspanne, het vermogen om geheugen vast te houden, het creatieve denkvermogen en het vermogen om emoties te reguleren toenemen; dit alles draagt bij tot een betere cognitieve functie. Frontiers in Psychology biedt meer informatie over dit onderwerp.

Conclusie

Tot slot is digitaal detoxen een proces van loskoppelen van technologie om de geestelijke en lichamelijke gezondheid te verbeteren. Het omvat het stellen van doelen, een mentale en fysieke voorbereiding, het overwinnen van uitdagingen tijdens de detoxperiode en het daarna verantwoord verbonden blijven. Een digitale detox heeft vele voordelen voor mensen van alle leeftijden.

Als u uw algehele welzijn wilt verbeteren door een pauze te nemen van de technologie, overweeg dan een digitale detox. Cibdol biedt natuurlijke supplementen die uw lichaam tijdens deze periode kunnen ondersteunen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/