Mariadistel en levergezondheid

Gepubliceerd:

Melkdistel, wetenschappelijk bekend als Silybum marianum, wordt al eeuwenlang gebruikt als een kruidenmiddel om de gezondheid van de lever te ondersteunen en verschillende kwalen aan te pakken. Silymarin, het actieve bestanddeel van Silybum marianum (mariadistel), zou sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. In deze blogpost gaan we dieper in op de mogelijke voordelen van mariadistel voor de gezondheid van de lever, de preventie en behandeling van kanker, de gezondheid van de botten, de behandeling van acne en de bestrijding van diabetes type 2.

Verder bespreken we de juiste doseringen van Mariadistel voor verschillende doeleinden en populaties – inclusief huisdieren zoals honden en katten – terwijl we de nadruk leggen op belangrijke veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden bij het gebruik van dit supplement. Door te begrijpen hoe mariadistel kan bijdragen aan het algemene welzijn door de verschillende toepassingen in de moderne geneeskunde, bent u beter uitgerust om weloverwogen beslissingen te nemen over het opnemen ervan in uw dagelijkse routine of om het aan te bevelen aan anderen die op zoek zijn naar natuurlijke remedies voor hun specifieke behoeften.

Melkdistel en Levergezondheid

Melkdistel, wetenschappelijk bekend als Silybum marianum, wordt al meer dan tweeduizend jaar gebruikt voor de behandeling van lever- en galblaasaandoeningen. Het actieve bestanddeel, silymarine, is een krachtige antioxidant die de lever helpt beschermen tegen gifstoffen zoals de doodskapzwam (Amanita phalloides). Dit kruidenmiddel wordt meestal gebruikt voor de behandeling van virale infecties en levercirrose. Hoewel sommige studies suggereren dat mariadistel baat kan hebben bij bepaalde soorten leverziekten, wijst ander onderzoek erop dat de werkzaamheid ervan niet overtuigend is.

onvoldoende gegevens ter ondersteuning van Mariadistel als definitieve behandelingsoptie

Verschillende studies hebben gesuggereerd dat het innemen van Mariadistel gunstig kan zijn voor mensen met chronische hepatitis C of alcoholische cirrose, maar andere onderzoeken tonen geen wezenlijke verbetering in deze aandoeningen wanneer het supplement wordt gebruikt. Volgens een analyse van het National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) is er nog niet genoeg bewijs van hoge kwaliteit beschikbaar om vast te stellen of mariadistel verschillende vormen van leverziekte effectief kan behandelen. Het NCCIH stelt ook dat meer rigoureuze klinische studies nodig zijn voordat er harde conclusies kunnen worden getrokken over de voordelen voor de gezondheid van de lever.

In dierstudies lijkt mariadistel echter veelbelovend als bescherming tegen door medicijnen veroorzaakte hepatotoxiciteit (leverschade veroorzaakt door medicijnen) vanwege de antioxiderende eigenschappen. Uit één onderzoek bleek bijvoorbeeld dat ratten die werden behandeld met silymarine minder last hadden van acetaminofen-geïnduceerde toxiciteit dan degenen die het niet kregen (bron). Hoewel deze bevindingen bemoedigend zijn, is verder onderzoek met menselijke proefpersonen nodig voordat definitieve aanbevelingen kunnen worden gedaan over het gebruik van mariadistelsupplementen ter voorkoming of behandeling van medicatiegerelateerde leverschade.

Het is belangrijk op te merken dat Mariadistel geen vervanging is voor een medische behandeling, en het moet worden gebruikt onder begeleiding van een arts. Als u overweegt Mariadistel of een ander supplement voor de gezondheid van uw lever in te nemen, raadpleeg dan eerst uw arts om de mogelijke voordelen, risico's en de juiste dosering op basis van uw individuele behoeften te bespreken.

Op dit moment zijn er onvoldoende gegevens om het gebruik van mariadistel als definitieve behandeling voor een gezonde lever te ondersteunen. Aanvullend onderzoek heeft echter andere potentiële voordelen van Mariadistel aan het licht gebracht die het overwegen waard zijn.

Toegevoegde gezondheidsvoordelen van Mariadistel

Naast de mogelijke voordelen voor de gezondheid van de lever, kan Mariadistel ook andere gezondheidsvoordelen bieden. Enkele daarvan zijn bescherming tegen botverlies door verbeterde botmineralisatie, stimulering van de productie van moedermelk bij zogende moeders, vermindering van acne door regulering van de hormoonhuishouding, en het voorkomen van complicaties bij diabetes type 2. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bestanddelen van mariadistel ontstekingsremmende effecten hebben die de effectiviteit van chemotherapie tegen specifieke vormen van kanker kunnen verbeteren.

Mariadistel

Bescherming tegen botverlies door verbeterde botmineralisatie

Melkdistel blijkt een positieve invloed te hebben op gezondheid van het bot. Dierstudies suggereren dat de actieve bestanddelen van mariadistel kunnen helpen beschermen tegen botverlies door de vorming van nieuwe botcellen te bevorderen en de activiteit van cellen die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van botten te remmen. Dit plantaardige middel zou gunstig kunnen zijn voor mensen die het risico lopen botbreuken of andere ziekten die verband houden met zwakke botten te ontwikkelen.

Boosting Breastmilk Production in Lactating Mothers

Moeders die borstvoeding geven en hun moedermelkproductie willen verhogen, zouden verlichting kunnen vinden door het gebruik van mariadistelsupplementen. Uit een onderzoek bij zogende vrouwen bleek dat degenen die melkdistelsupplementen namen, een toename van de moedermelkproductie ondervonden, vergeleken met degenen die geen supplement namen. Aangenomen wordt dat silymarin - een van de actieve bestanddelen aanwezig in Silybum marianum - verantwoordelijk is voor dit effect.

Reducing Acne Lesions by Regulating Hormonal Balance

 • Hormoonregulatie: Onderzoek suggereert dat het innemen van mariadistel kan helpen het verminderen van acneletsels door het reguleren van de hormoonbalans. Mariadistel blijkt anti-androgene effecten te hebben, wat betekent dat het de werking van mannelijke hormonen die bijdragen aan de ontwikkeling van acne kan blokkeren.
 • Anti-inflammatoire eigenschappen: Het actieve ingrediënt in Mariadistel, silymarine, heeft ook krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Dit zou verder kunnen bijdragen aan het vermogen om acne te verminderen en een gezondere huid te bevorderen.

Naast deze voordelen is mariadistel onderzocht op zijn mogelijke rol bij het voorkomen van complicaties bij diabetes type 2 en het verbeteren van de effectiviteit van chemotherapie tegen specifieke vormen van kanker. Verdere studies kunnen nog andere manieren aan het licht brengen waarop mariadistel kan bijdragen aan iemands gezondheid en welzijn.

Al eeuwenlang wordt mariadistel gebruikt om een reeks aandoeningen aan te pakken; deze nieuwe gezondheidsvoordelen zijn slechts enkele van de potentiële toepassingen. Silibinine, een actief bestanddeel in mariadistelextract, kan mogelijk hepatitis C-virusinfectie bestrijden door virale replicatie te remmen.

Melkdistel's antivirale eigenschappen

Uit onderzoek blijkt dat silibinine, een bestanddeel van mariadistel, een krachtig antiviraal middel is dat nuttig is voor mensen met chronische hepatitis C die niet reageren op gepegyleerde interferon/ribavirinetherapie. Dit benadrukt de potentiële therapeutische toepassingen van mariadistel die verder gaan dan alleen het ondersteunen van de algehele levergezondheid.

De rol van silibinin in de bestrijding van het hepatitis C-virus

De werkzame stof silibinine, afkomstig uit de zaden van de plant Silybum marianum, blijkt belangrijke antivirale eigenschappen te bezitten tegen het hepatitis C-virus (HCV). Onderzoek wijst uit dat silibinine de HCV-replicatie remt door zich te richten op verschillende stadia van de virale levenscyclus. Het kan bijvoorbeeld het binnendringen van virussen in gastheercellen blokkeren en voorkomen dat nieuwe virionen vrijkomen uit geïnfecteerde cellen. Bovendien hebben dierstudies aangetoond dat het leverschade veroorzaakt door toxines zoals amanita phalloides (death cap mushroom) kan verminderen.

 • Remming van virusintrede: Silibinine lijkt te interfereren met de bindings- en fusieprocessen van HCV op de membranen van gastcellen. Silibinine blijkt de bindings- en fusieprocessen van HCV te belemmeren die nodig zijn voor de intrede van het virus in de levercellen, waardoor het vermogen van het virus om een infectie tot stand te brengen wordt belemmerd.
 • Onderdrukking van virale replicatie: Studies tonen aan dat silibinine ook essentiële enzymen remt die nodig zijn voor de synthese van HCV RNA in geïnfecteerde cellen. Hierdoor wordt de virale replicatie beperkt en worden de totale niveaus van circulerende virusdeeltjes verlaagd.
 • Voorkomen van viraal vrijkomen: Silibinine blijkt de assemblage en uitscheiding van nieuwe HCV-deeltjes uit geïnfecteerde cellen te verstoren, waardoor de virale verspreiding in de lever verder wordt beperkt.

Het innemen van mariadistel in de vorm van een vloeibaar extract of supplement met de werkzame bestanddelen kan de behandelresultaten verbeteren voor mensen met chronische hepatitis C die niet goed hebben gereageerd op conventionele therapieën. Het is echter essentieel om een arts te raadplegen alvorens Mariadistel te gebruiken als aanvullende therapie voor HCV-infectie. Mariadistel lijkt een veelbelovende kruidenremedie voor leverschade veroorzaakt door gifstoffen zoals de doodskapzwam. Het is belangrijk op te merken dat Mariadistel geen vervanging is voor medische behandeling en niet gebruikt mag worden als primaire behandeling voor een medische aandoening.

Melkdistel's antivirale eigenschappen zijn uitgebreid bestudeerd, en het silibinine bestanddeel ervan is veelbelovend gebleken bij het bestrijden van hepatitis C virus infectie. Wat betreft de ondersteuning van kankerbehandeling met mariadistel, is de mogelijkheid om de effectiviteit van chemotherapie te verbeteren met de bestanddelen van dit kruid een veelbelovende weg voor verder onderzoek.

Mariadistel

Kankerbehandelingsondersteuning met Mariadistel

Onderzoek wijst uit dat bestanddelen van Mariadistel ontstekingsremmende effecten hebben, die de effectiviteit van chemotherapie tegen specifieke vormen van kanker kunnen vergroten. Er is aangetoond dat Mariadistelbestanddelen de afscheiding van angiogene cytokinen onderdrukken, wat de proliferatie van kankercellen kan belemmeren. In deze passage worden de potentiële voordelen van mariadistel bij de behandeling van kanker en het vermogen om de ontwikkeling van tumoren te belemmeren besproken.

De effectiviteit van chemotherapie verbeteren met behulp van mariadistelcomponenten

Melkdistel bevat actieve ingrediënten, zoals silymarin en silibinin, die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Silymarin en silibin kunnen gezonde cellen beschermen tegen door chemotherapie veroorzaakte schade en tegelijkertijd de effectiviteit tegen kankercellen vergroten. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Letters meldde bijvoorbeeld dat silibinine menselijke colorectale carcinoomcellen gevoelig maakte voor oxaliplatine-geïnduceerde apoptose (celdood), waardoor de werkzaamheid van het geneesmiddel toenam.

Milk Thistle's Anti-Angiogenic Potential in Cancer Chemoprevention

Naast zijn rol in het verbeteren van de effectiviteit van chemotherapie lijkt Mariadistel een anti-angiogeen potentieel te hebben. Angiogenese is het proces waarbij nieuwe bloedvaten worden gevormd uit reeds bestaande - een cruciale factor voor tumorgroei en metastase, aangezien tumoren een adequate bloedtoevoer nodig hebben om te overleven. Door de secretie van angiogene cytokinen te remmen, kan mariadistel dit proces verstoren en de voortgang van kanker beperken.

In dierstudies met muizen met prostaat- of longkanker die met silibinine werden behandeld, namen onderzoekers een significante vermindering van de tumorgroei en metastase waar. Meer onderzoek is nodig om de meest gunstige dosering en duur van het gebruik van mariadistel als kankersupplement vast te stellen.

Het is essentieel om met uw zorgverlener te overleggen voordat u Mariadistel opneemt in uw kankerbehandeling. Het is essentieel om met een medisch deskundige te spreken voordat u mariadistel opneemt in uw behandelplan voor kanker, omdat zij advies kunnen geven over de geschikte dosering.

Melkdistel is een veelbelovend natuurlijk supplement ter ondersteuning van de kankerbehandeling gebleken, en verder onderzoek is nodig om de beste doseringen en veiligheidsoverwegingen te bepalen. Voor degenen die Mariadistel als aanvullende therapie overwegen, is het belangrijk om de juiste dosering en mogelijke contra-indicaties voor bepaalde personen te begrijpen.

Mariadistel dosering en veiligheidsoverwegingen

Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen bij het oraal innemen van Mariadistel, dus voorzichtigheid is geboden bij zwangere vrouwen, mensen met diabetes en mensen die allergisch zijn voor planten uit de Asteraceae/Compositae familie. Zwangere vrouwen, mensen met diabetes en mensen die allergisch zijn voor planten uit de familie Asteraceae/Compositae moeten voorzichtig zijn met het gebruik van Mariadistel als supplement of behandeling. Dit artikel behandelt doseringsinformatie voor volwassenen, huisdieren en mogelijke bijwerkingen en overwegingen.

allergische reacties en contra-indicaties voor bepaalde personen

Melkdistel kan in sommige gevallen maagdarmproblemen veroorzaken, zoals misselijkheid, diarree, een opgeblazen gevoel of winderigheid. Het is belangrijk om te beginnen met een lage dosis Mariadistel-extract om de reactie van uw lichaam te peilen voordat u de dosering geleidelijk verhoogt, indien nodig. Als u ernstige bijwerkingen ondervindt, zoals ademhalingsproblemen of zwelling van gezicht, lippen, tong of keel na inname van mariadistelsupplementen, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Geschikte doseringen voor volwassenen, honden en katten

 • Volwassenen: De aanbevolen dagelijkse dosis mariadistel voor gezonde volwassenen varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd en algemene gezondheidstoestand, maar ligt meestal tussen 150mg - 450mg per dag verdeeld over drie doses (bron). Sommige studies suggereren dat hogere doses tot 600 mg/dag effectiever kunnen zijn bij de behandeling van levergerelateerde aandoeningen; raadpleeg echter altijd uw arts voordat u met een nieuw supplementenschema begint.
 • Honden: Mariadistel kan ook gunstig zijn voor honden, vooral voor honden met leverproblemen. De algemene richtlijn is om dagelijks 50-200 mg Mariadistelextract per 10 kg lichaamsgewicht toe te dienen (bron). Het is echter essentieel om uw dierenarts te raadplegen voordat u supplementen of medicijnen aan uw huisdier geeft.
 • Katten: Voor katten is de aanbevolen dosering ongeveer 5mg - 10mg per kg lichaamsgewicht per dag (bron). Net als bij honden moet u altijd een dierenarts raadplegen voordat u mariadistel of een ander supplement aan uw kat toedient.

Tot slot lijkt mariadistel over het algemeen veilig en mogelijk gunstig voor verschillende gezondheidsproblemen met betrekking tot de leverfunctie, maar het is cruciaal dat mensen die overwegen dit kruidenmiddel te gebruiken, rekening houden met mogelijke bijwerkingen en interacties met andere medicijnen. Vraag altijd professioneel advies aan zorgverleners of dierenartsen bij het bepalen van de juiste dosering voor uzelf of uw huisdieren.

Voordat u Mariadistel inneemt, is het essentieel om een medisch deskundige te raadplegen, omdat het supplement tot bijwerkingen kan leiden in combinatie met bepaalde medicijnen. Verder moet u bij het gebruik van dit supplement rekening houden met de juiste doseringen voor volwassenen, honden en katten. Laten we nu de veelgestelde vragen over mariadistel bekijken om meer inzicht te krijgen in het gebruik ervan.

Veelgestelde vragen over Mariadistel

In deze rubriek behandelen we veelgestelde vragen over het gebruik van Mariadistel, zoals wanneer het moet worden ingenomen ('s ochtends of 's nachts), welke medicijnen er niet bij mogen worden ingenomen, hoe lang het duurt om de leverenzymen te verlagen of de lever te ontgiften. Ons doel is duidelijkheid te verschaffen over deze onderwerpen op basis van beschikbare onderzoeksresultaten.

Wanneer Mariadistel innemen voor optimale resultaten

Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag of 's ochtends of 's avonds de beste tijd is om Mariadistel in te nemen. Echter, sommige studies suggereren dat het splitsen van de dagelijkse dosering in twee delen en het consumeren ervan bij de maaltijd de absorptie en de werkzaamheid van silymarin, een actief ingrediënt in Mariadistel, kan verbeteren. Uiteindelijk zijn consistentie in timing en het volgen van aanbevolen doseringen de belangrijkste factoren voor het verkrijgen van optimale voordelen van dit kruidenmiddel.

Medicatie-interacties met Mariadistel

Melkdistel lijkt veilig voor de meeste mensen; er zijn echter bepaalde medicijnen die een negatieve wisselwerking met dit supplement kunnen hebben:

 • Cytochroom P450-substraten: Mariadistel kan enzymen beïnvloeden die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van geneesmiddelen zoals statines, antihistaminica en calciumkanaalblokkers. Raadpleeg uw arts voordat u deze medicijnen combineert met Mariadistel.
 • Raloxifene: Dit geneesmiddel, dat vooral gebruikt wordt door vrouwen met een risico op osteoporose, kan minder effectief zijn als het samen met mariadistel wordt ingenomen, vanwege mogelijke veranderingen in het metabolisme in het lichaam.
 • Tacrolimus: Het combineren van tacrolimus, een immunosuppressief geneesmiddel, met mariadistel kan leiden tot verhoogde bloedspiegels van de medicatie en mogelijke bijwerkingen. Raadpleeg uw arts voordat u deze stoffen samen gebruikt.

Het is essentieel om een zorgverlener te raadplegen voordat u Mariadistel inneemt als u medicijnen gebruikt of reeds bestaande gezondheidsproblemen heeft. Voor meer informatie over mogelijke interacties tussen Mariadistel en andere geneesmiddelen, bezoek WebMD's Mariadistel pagina.

Vragen over Mariadistel

Wat is het nadeel van Mariadistel? Wat doet mariadistel met uw lichaam?

Melkdistel bevat silymarine, dat antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft die de gezondheid van de lever ondersteunen door levercellen te beschermen tegen schade en de regeneratie te bevorderen. Het helpt ook bij diabetes type 2, acnebeheer, verbetering van de botgezondheid en kankerpreventie.

Is mariadistel daadwerkelijk goed voor uw lever?

Ja, Mariadistel is goed voor de gezondheid van de lever vanwege het actieve bestanddeel silymarine. Silymarin biedt antioxidante bescherming tegen gifstoffen en vrije radicalen en ondersteunt de groei van nieuwe gezonde levercellen. Resultaten kunnen echter variëren, afhankelijk van individuele factoren zoals medische geschiedenis of keuzes in levensstijl.

Is het veilig om mariadistel elke dag in te nemen?

In het algemeen wordt dagelijkse consumptie van Mariadistel veilig geacht voor de meeste mensen als de aanbevolen doses worden aangehouden (tot 420 mg/dag). Raadpleeg echter altijd een arts voordat u een supplement regelmatig in uw routine opneemt.

Conclusie

Over het geheel genomen lijkt mariadistel potentiële voordelen te hebben voor de gezondheid van de lever, kankerpreventie en -beheer, botgezondheid, acnebeheer, en het beheer van diabetes type 2. Hoewel de bewijzen voor het nut ervan bij de behandeling van alcoholische leverziekte gemengd zijn, zou het toch van nut kunnen zijn voor mensen die giftige chemotherapie voor de lever krijgen.

Wanneer u Mariadistel gebruikt als supplement of kruidenmiddel, is het belangrijk om rekening te houden met de dosering en veiligheidsmaatregelen. Raadpleeg altijd een arts voordat u met een nieuw supplement begint.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/