Kan NMN Leverschade Omkeren?

Gepubliceerd:

Deze intrigerende vraag heeft veel interesse gewekt in de wetenschappelijke gemeenschap. NMN, een molecuul dat in ons lichaam aanwezig is, heeft een onmisbare taak - het is betrokken bij het opwekken van energie op cellulair niveau en het beschermen van DNA. Inzicht in deze processen zou waardevolle inzichten in gezond ouder worden kunnen opleveren.

In deze blogpost gaan we dieper in op de effectiviteit van NMN bij het voorkomen van leverschade, met name door activering van het sirtuineenzym en een verbeterde antioxidantverdediging. We zullen ook onderzoeken hoe het verminderen van oxidatieve stress door behandeling met NMN macromoleculen tijdens veroudering kan beïnvloeden.

Het potentieel van NMN om beschermende reacties tegen oxidatieve stress in oude muizen te herstellen is een ander fascinerend aspect dat besproken moet worden. Tot slot onderzoeken we de beperkingen en mogelijkheden van het gebruik van NMN voor het omkeren van vette leverziekte op basis van de huidige onderzoeksresultaten en kijken we naar toepassingen in de echte wereld die het gebruik ervan voor de gezondheid van de lever ondersteunen.

Laten we dus meteen teruggaan naar onze hoofdvraag:

Effectiviteit van NMN op Leverschadepreventie

De lever is een vitaal orgaan dat schadelijke stoffen helpt ontgiften, gal produceert voor de spijsvertering en vitaminen en mineralen opslaat. Helaas is de lever ook gevoelig voor schade door factoren zoals alcoholgebruik, ongezonde voeding, bepaalde medicijnen en ziekten zoals hepatitis.

Recente onderzoeken hebben bemoedigende resultaten laten zien wat betreft het gebruik van Nicotinamide Mononucleotide (NMN) bij het afweren van leverschade. Laten we hier verder op ingaan.

Studies die de effectiviteit van NMN op het voorkomen van leverschade aantonen

In een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Cell Metabolism Journal, ontdekten onderzoekers dat NMN leeftijdsgebonden fysiologische achteruitgang bij muizen kon voorkomen. Dit was vooral duidelijk in hun lever, waar het de homeostase herstelde - een toestand van stabiele interne fysische en chemische omstandigheden die door levende organismen in stand worden gehouden.

Deze bevinding suggereert dat NMN potentiële therapeutische effecten heeft tegen verouderingsgerelateerde ziekten, waaronder ziekten die de lever aantasten. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen, vooral bij menselijke proefpersonen.

Het verband tussen activering van het sirtuineenzym en verbeterde antioxidantafweer

NMN werkt voornamelijk door het activeren van langlevende sirtuine enzymen, die cruciaal zijn voor cellulaire energieproductie en DNA-herstelmechanismen, naast andere functies. Een bepaald enzym dat bekend staat als SIRT1 speelt een belangrijke rol bij het reguleren van oxidatieve stressniveaus in cellen, waardoor de antioxidantafweer wordt versterkt. Een onderzoek aan de Harvard Medical School toonde aan hoe een verhoogde SIRT1-activiteit bescherming kan bieden tegen leeftijdgerelateerde pathologieën, waaronder leververvetting als gevolg van een vetrijk dieet of overmatig alcoholgebruik.

 • Sirtuïnes: Eiwitten die de cellulaire gezondheid reguleren, verantwoordelijk voor kritieke biologische functies zoals DNA-expressie en verouderingsprocessen.
 • Oxidatieve stress: Een onevenwicht tussen de productie van vrije radicalen (onstabiele moleculen) & antioxidanten dat leidt tot schade aan cellen en weefsels.
 • Nicotinamide mononucleotide (NMN): Een verbinding die betrokken is bij de biosynthese van nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+), een belangrijke molecule die door cellen wordt gebruikt voor energiemetabolisme.

Concluderend: hoewel we nog veel niet weten over hoe NMN precies in ons lichaam werkt, ziet wat we tot nu toe weten er veelbelovend uit. Met verder onderzoek kunnen we misschien binnenkort nog een hulpmiddel toevoegen om chronische ouderdomsziekten te bestrijden. Blijf dus op de hoogte.

Impact van reductie van oxidatieve stress door behandeling met NMN

Oxidatieve stress, die cellen en macromoleculen kan beschadigen, neemt toe met de leeftijd omdat ons vermogen om het te bestrijden afneemt. Naarmate we ouder worden, neemt ons vermogen om oxidatieve stress te bestrijden af, waardoor we kwetsbaarder worden voor schade. Maar recente onderzoeken suggereren dat behandeling met nicotinamide mononucleotide (NMN) deze effecten effectief kan verminderen.

Onderzoek naar de invloed van oxidatieve stress op macromoleculen tijdens veroudering

Oxidatieve stress is het gevolg van een onbalans tussen de productie van vrije radicalen en het vermogen van het lichaam om hun schadelijke effecten tegen te gaan of te ontgiften door neutralisatie met antioxidanten. Deze onbalans leidt tot schade op cellulair niveau - met name aan eiwitten, lipiden en DNA - wat het verouderingsproces versnelt [bron].

De impact van deze schade wordt duidelijker naarmate we ouder worden, omdat de antioxidantafweer van ons lichaam afneemt. Na verloop van tijd leidt dit tot een verslechtering van de orgaanfunctie, vooral in de lever - een essentieel stofwisselingsorgaan dat bijzonder kwetsbaar is.

Begrijpen hoe behandeling met NMN oxidatieve stress-indicatoren zoals MDA-concentratie vermindert

Van nicotinamide mononucleotide (NMN), een derivaat van vitamine B3 (niacine), is in verschillende onderzoeken aangetoond dat het markers voor oxidatieve stress, zoals malondialdehyde (MDA), effectief vermindert. MDA is zo'n indicator die vaak gebruikt wordt, omdat het het lipide peroxidatieniveau in het lichaam van een organisme weergeeft [bron].

 • Verhoogt Superoxide Dismutase 2-activiteit: Naast het verlagen van MDA-concentraties, verhoogt NMN ook het niveau van superoxide dismutase 2 activiteit. Dit enzym speelt een cruciale rol bij het afbreken van potentieel schadelijke zuurstofmoleculen in cellen en biedt zo bescherming tegen oxidatieve stress [bron].
 • Bevordert de cellulaire energieproductie: Door het NAD+-niveau te verhogen, helpt NMN de energieproductie in mitochondriën, waardoor cellen gezond blijven functioneren ondanks toenemende leeftijd [bron].

Concluderend kan gesteld worden dat, hoewel er meer onderzoek nodig is om de voordelen van NMN-supplementen volledig te begrijpen, het een veelbelovend middel lijkt te zijn om de negatieve gevolgen van het ouder worden tegen te gaan, inclusief de gevolgen voor de levergezondheid. Het is echter belangrijk om te onthouden dat u altijd uw zorgverlener moet raadplegen voordat u met een nieuw supplementenschema begint, vooral als u reeds bestaande medische aandoeningen heeft of op dit moment andere medicijnen gebruikt.

Herstel van beschermende reacties bij muizen op leeftijd met NMN

Naarmate organismen ouder worden, neemt hun vermogen om op letsel te reageren af. Dit is vooral waar bij oude muizen, waar NRF2, een cruciale speler in de bescherming tegen oxidatieve stress, er niet in slaagt om zich tijdens letselincidenten naar de kern te verplaatsen. Dit gebrek aan beschermende reactie kan leiden tot verdere schade en complicaties.

Het belang van NRF2 in de bescherming tegen oxidatieve stress

NRF2 (Nuclear factor erythroid 2-related factor 2) speelt een essentiële rol in cellulaire afweermechanismen. Het reguleert de expressie van antioxidante eiwitten die cellen beschermen tegen schadelijke effecten veroorzaakt door oxidatieve stress of ontstekingen (bron). Naarmate organismen ouder worden, heeft dit cruciale eiwit echter de neiging om zich niet meer naar de celkern te verplaatsen in tijden van letsel of stress, waardoor het minder effectief wordt.

Impact van het verplaatsen van NRF2 naar de kern met behulp van NMN

Nicotinamide Mononucleotide (NMN) verbetert de overdracht van NRF2 terug naar de kern, zelfs nadat er letsel is opgetreden(bron). Dit helpt de homeostase in cellen te behouden en ondersteunt de algehele gezondheid ondanks verouderingsprocessen of andere externe factoren die schade veroorzaken.

 • Behoud van homeostase: De verplaatsing van NRF2 zorgt voor een betere regulering en balans binnen cellen, waardoor de homeostase zelfs onder stressvolle omstandigheden behouden blijft.
 • Bevordert de gezondheid van cellen: Met een verbeterd aanpassingsvermogen dankzij NMN-behandeling is er minder kans op celbeschadiging, wat leidt tot gezonder functionerende organen.
 • Sierlijk ouder worden: Door de natuurlijke afweer van ons lichaam tegen oxidatieve stress met dergelijke behandelingen te ondersteunen, kunnen we mogelijk bepaalde aspecten van veroudering vertragen, waardoor we langer en gezonder kunnen leven.

Het onderzoek naar de invloed van NMN op de gezondheid van de lever is veelbelovend, maar er zijn meer onderzoeken nodig voordat er definitieve conclusies getrokken kunnen worden over de werkzaamheid bij mensen. Desalniettemin bieden deze bevindingen hoop dat we op een dag toegang zullen hebben tot effectieve therapieën die schade veroorzaakt door ouderdom of een andere reden ongedaan kunnen maken, waardoor het voor iedereen mogelijk wordt om van het leven te genieten zonder zich zorgen te hoeven maken over ziek worden (bron).

Beperkingen en mogelijkheden van NMN in het omkeren van vette leverziekte

Studies naar de werkzaamheid van NMN bij het omkeren van leverschade zijn grotendeels beperkt gebleven tot knaagdieren, waardoor de effecten van het gebruik op mensen onzeker blijven.

De beperkingen van de huidige onderzoeksresultaten begrijpen

Hoewel studies bij knaagdieren veelbelovende resultaten hebben laten zien, is de menselijke biologie complexer, dus is verder onderzoek nodig om de toepasbaarheid van deze bevindingen op de menselijke gezondheid te bevestigen.

Een studie heeft bijvoorbeeld aangetoond dat NMN-behandeling fibrose veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik bij knaagdieren voorkomt, maar het is onduidelijk of dezelfde resultaten van toepassing zijn op mensen.

Potentiële toekomstige richtingen verkennen op basis van deze bevindingen

Ondanks de beperkingen is er nog steeds een aanzienlijk potentieel voor NMN in het omkeren van vette leverziekte. Chinese onderzoekers ontdekten dat behandeling met NMN de aanwezigheid van schadelijke verbindingen in levers die door deze aandoening zijn aangetast, verminderde.

Uit hun onderzoek bleek dat de behandeling van patiënten met NMN eiwitten zoals 15-PGDH bevorderde, die nodig zijn voor het normaal functioneren van organen. Deze ontdekking suggereert een nieuwe richting in het begrijpen hoe we leververvetting kunnen bestrijden met behandelingen zoals NMN-supplementatie.

Er zijn echter strenge wetenschappelijke tests nodig, waaronder gecontroleerde klinische onderzoeken met menselijke proefpersonen die lijden aan leververvetting, om vast te stellen of de effectiviteit van NMN die bij knaagdieren is waargenomen net zo goed van toepassing is bij mensen. Tot die tijd is voorzichtigheid geboden, gezien het gebrek aan definitief bewijs dat de beweringen over de effectiviteit van NMN tegen deze aandoening ondersteunt.

Als NMN succesvol is, zou het een doorbraak kunnen betekenen voor de miljoenen mensen die wereldwijd aan leververvetting lijden. Tot die tijd moeten we wachten op overtuigend bewijs over de therapeutische voordelen, als die er al zijn.

Echte toepassingen en getuigenissen die het gebruik van NMN voor de gezondheid van de lever ondersteunen

Het gebruik van NMN voor de gezondheid van de lever is niet alleen een theoretisch concept dat in onderzoekspapers wordt besproken. Artsen in de gezondheidszorg hebben de positieve effecten van NMN in hun praktijk ervaren en getuigen van de werkzaamheid ervan.

Cambria Glosz, een geregistreerde diëtiste, ondersteunt de beweringen over NMN. Ze stelt dat ze soortgelijke resultaten in haar eigen praktijk heeft gezien, wat de effectiviteit bevestigt van deze nieuwe benadering van preventietherapieën die vandaag de dag wereldwijd op de markt zijn.

"In mijn ervaring," zegt Cambria, "kan NMN het voor iedereen mogelijk maken om van het leven te genieten zonder zich zorgen te hoeven maken dat ze ziek worden door ouderdom of om welke andere reden dan ook."

NMN: een krachtig hulpmiddel tegen verouderingsgerelateerde ziekten

Ouderdomsziekten zoals leverschade ontstaan vaak omdat de natuurlijke afweermechanismen van ons lichaam na verloop van tijd minder effectief worden. Met NMN-therapie kunnen we deze afweermechanismen echter herstellen en voorkomen dat dergelijke aandoeningen zich ontwikkelen.

Hoe werkt NMN?

Nicotinamide mononucleotide (NMN) werkt door de niveaus van NAD+ te verhogen, een cruciale molecule die betrokken is bij de energieproductie en DNA-reparatie in cellen. Naarmate we ouder worden, nemen onze NAD+-concentraties af, wat leidt tot verminderde cellulaire prestaties en een grotere kwetsbaarheid voor ziekten. Door NMN als supplement te gebruiken, kunnen we de voorraad NAD+ in ons lichaam verhogen, waardoor de algehele gezondheid en vitaliteit van de cellen verbetert.

De ervaring van Cambria Glosz met haar patiënten

 • Verbeterde energieniveaus: Veel patiënten melden dat ze zich energieker voelen nadat ze hun kuur met NMN-supplementen zijn begonnen.
 • Betere cognitieve functie: Sommige mensen merken een verbetering in het herinneren van herinneringen en mentale helderheid.
 • Sneller herstel van ziektes: Sommige mensen merken dat ze sneller herstellen als ze ziek zijn sinds ze hun reis met NMN zijn begonnen.
Mogelijke toekomstige richtingen op basis van deze bevindingen:
 • Meer antioxidanten in het dieet opnemen: Aangezien oxidatieve stress een belangrijke rol speelt bij verouderingsgerelateerde ziekten, waaronder leverschade, zou het opnemen van meer antioxidanten in het dieet de voordelen van NMN-supplementen kunnen vergroten. (bron)
 • Regelmatig bewegen: Lichaamsbeweging bevordert een betere bloedsomloop, waardoor voedingsstoffen zoals NMN beter door het lichaam verdeeld worden. Dit zou de resultaten van suppletie nog verder kunnen verbeteren. (bron)

FAQs over Kan Nmn Leverschade Omkeren?

NMN heeft in preklinische studies potentieel aangetoond in het omkeren van leverschade, met name vette leverziekte. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen. (bron)

Is NMN veilig voor de lever?

Ja, het huidige bewijs suggereert dat NMN veilig is voor de lever en zelfs beschermende effecten kan hebben tegen bepaalde soorten leverschade. (bron)

Verhoogt NMN de leverenzymen?

Er is momenteel geen duidelijk wetenschappelijk bewijs dat NMN het niveau van leverenzymen verhoogt. (bron)

Waarom u een gezondheidsdeskundige moet raadplegen voordat u NMN gebruikt

Het is belangrijk om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat u NMN gebruikt, omdat het een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen en supplementen. (bron)

Waarom NMN geen wondermiddel is voor alle ziekten

Hoewel NMN veelbelovend is gebleken in preklinische studies, is er geen garantie dat het effectief zal zijn bij de behandeling van alle ziekten. (bron)

Waarom u op uw hoede moet zijn voor garanties over de effectiviteit van NMN

Er zijn momenteel geen garanties over de effectiviteit van NMN, en alle beweringen moeten met scepsis bekeken worden. (bron)

Conclusie

Onderzoek suggereert dat NMN leverschade kan voorkomen door sirtuine enzymen te activeren en de antioxidantafweer te verbeteren.

Studies hebben aangetoond dat NMN oxidatieve stressindicatoren zoals de MDA-concentratie vermindert en beschermende reacties herstelt bij verouderde muizen door NRF2 naar de kern te verplaatsen.

Toepassingen in de echte wereld en getuigenissen ondersteunen het gebruik van NMN voor de gezondheid van de lever.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/