Is Resveratrol zwaar voor de lever?

Gepubliceerd:

Resveratrol en levergezondheid

Nieuw onderzoek suggereert dat resveratrol, een natuurlijk polyfenol dat voorkomt in druiven en rode wijn, gunstig zou kunnen zijn voor de gezondheid van de lever. Een recent onderzoek toonde aan dat resveratrol de lever kan beschermen tegen door chemicaliën veroorzaakte schade en cholestatische schade, wat een belangrijke stap voorwaarts zou kunnen betekenen bij de behandeling van aandoeningen zoals primaire biliaire cirrose (PBC) of primaire scleroserende cholangitis (PSC).

is-resveratrol-hard-on-the-liver

Resultaten van fase I gerandomiseerde dubbelblinde pilotstudie

Het onderzoek toonde aan dat resveratrol een bescherming kan bieden tegen schade veroorzaakt door chemische blootstelling, een essentiële overweging aangezien onze levers vaak worden blootgesteld aan talloze verontreinigende stoffen uit voedsel en drank, samen met luchtverontreiniging.

Bescherming tegen cholestatische schade

Resveratrol kan ook galobstructie helpen voorkomen, een aandoening die ernstige leverschade kan veroorzaken en kan leiden tot ziekten zoals PBC of PSC. Dit zou een belangrijke stap voorwaarts kunnen zijn in de behandeling van aandoeningen zoals PBC of PSC.

Preventie van galverstopping

Gal speelt een cruciale rol bij de spijsvertering door vetten af te breken in vetzuren die vervolgens door uw lichaam kunnen worden opgenomen. Als de galstroom wordt belemmerd door cholestase, kan dit tot ernstige complicaties leiden als het niet behandeld wordt.

Weerstand tegen door alcohol veroorzaakte schade

Studies suggereren dat resveratrol uw lever ook kan helpen beschermen tegen schade door alcohol. Dit betekent dat matige drinkers die rode wijn drinken die rijk is aan deze stof, hun lever misschien wel goed doen. Onthoud echter altijd dat gematigdheid hier de sleutel is. Overmatig drinken zal ongetwijfeld meer kwaad doen dan de mogelijke voordelen van het drinken van resveratrolhoudende dranken.

Interactie tussen Resveratrol en darmmicrobiota

Resveratrol is een stof die de gezondheid van de lever ten goede kan komen door interactie met de darmmicrobiota. De microbiële bewoners van ons spijsverteringskanaal hebben een grote invloed op de spijsvertering, immuniteit en algemene gezondheid. Veranderingen in het darmmicrobioom kunnen gunstig zijn voor mensen die lijden aan niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD), zoals blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in Frontiers In Physiology.

Veranderingen in de samenstelling van de darmmicrobiota

Een onderzoek gepubliceerd door Frontiers In Physiology onthulde dat orale behandeling met resveratrol leidde tot veranderingen in de structuur van de darmmicrobiële gemeenschap. Deze verandering werd in verband gebracht met een lager lichaamsgewicht en een verbeterde insulineresistentie - beide factoren die positief bijdragen aan de beheersing van NAFLD.

Verbetering van NAFLD-aandoeningen

De relatie tussen een onevenwichtige darmmicrobiota en de progressie van NAFLD is complex, maar duidelijk: een ongezond evenwicht van bacteriën kan de aandoening verergeren. Door deze bacteriesamenstelling te wijzigen met behulp van stoffen zoals resveratrol, is het echter mogelijk om een aantal van deze negatieve effecten te verzachten.

Vermindering van de immuunrespons in de lever

Naast het veranderen van de bacteriële gemeenschappen in uw darmen, lijkt resveratrol ook in staat om schadelijke immuunreacties in de lever zelf te verminderen. Door de productie van ontstekingsveroorzakende cytokinen te verminderen, is er minder kans dat chronische ontstekingen na verloop van tijd leiden tot ernstigere vormen zoals cirrose of zelfs kanker.

Samenvattend kan worden gesteld dat resveratrol een gunstige wisselwerking heeft met onze darmflora, waardoor een gezondere samenstelling wordt bevorderd die vervolgens symptomen kan verlichten die specifiek te maken hebben met niet-alcoholische leververvetting, terwijl tegelijkertijd ook andere aspecten worden verbeterd die indirect verband houden met onder andere obesitas.

Darmschade herstellen met Resveratrol-behandeling

Opzij, levergezondheid - resveratrol heeft een nieuwe baan. Recente onderzoeken suggereren dat deze natuurlijke stof die voorkomt in druiven en rode wijn de sleutel zou kunnen zijn tot het herstellen van darmschade veroorzaakt door vetrijke diëten (HFD).

Herstel van darm tight junctions beschadigd door HFD

Een studie gepubliceerd in Scientific Reports toonde aan dat muizen die met een HFD werden gevoed, ernstige schade opliepen aan hun darm tight junctions - structuren die verantwoordelijk zijn voor het behoud van de integriteit van ons darmslijmvlies. Toen deze muizen echter met resveratrol werden behandeld, stelden de onderzoekers opmerkelijke verbeteringen vast.

Deze behandeling herstelde niet alleen de beschadigde verbindingen, maar verminderde ook ontstekingen in de darmen - een veelvoorkomend neveneffect van het eten van vetrijk voedsel. Het potentieel van RSV om door voeding veroorzaakte darmschade te herstellen, evenals de effecten ervan op onze darmmicrobiota, maken het een veelbelovend supplement voor het voorkomen en omkeren van dergelijke problemen.

Darmmicrobiota kweken en behandelen met RSV

Een ander onderzoek toonde aan dat resveratrol ook een positief effect zou kunnen hebben op onze darmmicrobiota. Uit een afzonderlijk onderzoek aan de Universiteit van Hong Kong bleek dat het kweken van menselijke fecesmonsters (die triljoenen verschillende micro-organismen bevatten) met deze stof tot verschillende positieve veranderingen leidde.

 • De algemene diversiteit onder de verschillende bacteriesoorten nam aanzienlijk toe na de behandeling.
 • De verhouding Firmicutes-Bacteroidetes - vaak gebruikt als indicator voor het risico op obesitas - was merkbaar lager.
 • Bacteriestammen die geassocieerd worden met ontstekingsremmende eigenschappen zagen een aanzienlijke groei.

Al deze veranderingen wijzen op een verbeterde metabolische gezondheid, wat vooral gunstig kan zijn voor mensen die lijden aan een niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD). Door onze interne microbiële omgeving te moduleren via voedingsinterventies, zoals het opnemen van meer bronnen die rijk zijn aan resveratrol, zoals bessen en pinda's, kunnen we aandoeningen zoals NAFLD misschien effectiever aanpakken.

Het beschermende effect van Resveratrol tegen schade door chronische alcoholinname

Resveratrol, een natuurlijk polyfenol dat voorkomt in druiven en rode wijn, heeft aantoonbaar beschermende effecten op de lever. Dit is vooral belangrijk voor mensen die chronisch alcohol gebruiken en een vetrijk dieet volgen - omstandigheden die doorgaans schadelijk zijn voor normaal functionerende levers.

Chronische alcoholinname in combinatie met een beperkt vetrijk dieet Uitdagingen

In onderzoeken die werden uitgevoerd op Wistar ratten die werden onderworpen aan chronische alcoholinname in combinatie met een beperkt dieet met veel vet, werd geconstateerd dat deze omstandigheden ernstige problemen opleverden voor hun levergezondheid. Het constante bombardement van gifstoffen uit zowel alcohol als ongezonde vetten kan na verloop van tijd tot ernstige schade leiden. Suppletie met resveratrol liet echter veelbelovende resultaten zien.

Afgenomen geklaarde Caspase 3-activiteit Vergelijking

Caspase 3 is een enzym dat een essentiële rol speelt bij geprogrammeerde celdood of apoptose. Onder stressomstandigheden heeft caspase 3-activiteit de neiging om te stijgen, zoals te zien is bij zwaar alcoholgebruik en slechte voedingskeuzes. In het eerder genoemde onderzoek met Wistar ratten was er een opmerkelijke verzwakking of vermindering van de resulterende schade toen ze werden aangevuld met resveratrol.

Dit omvatte een verminderde activiteit van gespleten caspase 3 in vergelijking met alcoholische groepen zonder enige vorm van suppletie, wat wijst op de potentiële therapeutische voordelen van deze verbinding tegen leverschade veroorzaakt door chronische consumptie van schadelijke stoffen zoals alcohol en ongezonde vetten.

Opmerking: Het is belangrijk dat lezers die overwegen om nieuwe supplementen toe te voegen, eerst hun zorgverlener raadplegen om de veiligheid en geschiktheid op basis van hun individuele medische geschiedenis en aandoening(en) te garanderen.

Verder onderzoek is nodig, maar het huidige bewijs biedt optimisme over hoe we beter voor ons welzijn kunnen zorgen door selectief te zijn in wat we consumeren - niet alleen voedsel, maar ook supplementen zoals resveratrol.

Alcoholische leverziekte verzachten met Resveratrol

Overmatig alcoholgebruik kan ALD veroorzaken, dat gekenmerkt wordt door verhoogde niveaus van enzymen zoals ALT en AST die wijzen op leverschade. Deze aandoening treedt op wanneer de lever beschadigd raakt door overmatig alcoholgebruik, wat resulteert in verhoogde niveaus van enzymen die wijzen op leverschade, zoals alaninetransaminase (ALT) en aspartaattransaminase (AST).

ALT- en AST-waarden verlagen met Resveratrol

Studies hebben aangetoond dat het toedienen van resveratrol de nadelige effecten van ALD aanzienlijk kan verminderen. In diermodellen met geïnduceerde ALD vertoonden degenen die met resveratrol werden behandeld lagere ALT- en AST-waarden vergeleken met onbehandelde groepen, wat wijst op mogelijk therapeutisch gebruik van resveratrol bij het beheersen van ALD-symptomen.

Het verminderen van ballonvorming in de hepatocyten met Resveratrol

Resveratrol is ook veelbelovend in het verminderen van hepatocyte ballooning, een aandoening die wordt gekenmerkt door vergrote cellen in de leverkwabben als gevolg van vetophoping. Het balloneren van hepatocyten draagt aanzienlijk bij aan het voortschrijden van fibrose, wat uiteindelijk tot cirrose leidt. De interventie van Resveratrol toonde een aanzienlijke vermindering van hepatocytenballooning, waardoor het een intrigerende optie is voor verder onderzoek bij mensen.

Oxidatieve stress beheersen met Resveratrol

Oxidatieve stress verergert aandoeningen zoals ALD, waarbij er sprake is van voortdurende ontsteking en celdood in de aangetaste lever. Resveratrol lijkt antioxidantenzymen te kunnen moduleren, wat de basis vormt voor een beter beheer van oxidatieve stress en een effectieve natuurlijke remedie blijkt te zijn voor mogelijk gerelateerde aandoeningen.

Afzwakking van CYP2E1 activiteit met Resveratrol

Een onderzoek dat werd uitgevoerd met behulp van eiwitmembranen die gevisualiseerd werden met 3'diaminobenzidine, toonde een verminderd activiteitsniveau van CYP2E1 aan bij toediening van resveratrol. De bevindingen suggereren dat resveratrol niet alleen heilzaam zou kunnen zijn tegen ALD's, maar mogelijk ook beschermende effecten zou kunnen hebben tegen verschillende vormen van chronische ziekten die het gevolg zijn van ongezonde levensstijlkeuzes, waaronder slechte eetgewoonten in combinatie met zware drinkpatronen.

Modulatie van antioxidantenzymen door resveratrol voor een beter beheer van oxidatieve stress

Opzij, rode wijn - resveratrol is de nieuwe antioxidant superheld in de stad. Recent onderzoek suggereert dat dit natuurlijke polyfenol uit druiven een cruciale rol kan spelen bij het moduleren van antioxidantenzymen, waardoor oxidatieve stress beter wordt beheerd.

Oxidatieve stress is als een tumultueuze relatie - een onbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam. Wanneer het vermogen van het lichaam om de schadelijke effecten van deze vrije radicalen tegen te gaan of te ontgiften wordt aangetast, leidt dit tot oxidatieve stress die alle onderdelen van cellen, waaronder eiwitten en DNA, kan beschadigen.

In de context van alcoholische leverziekte (ALD) verhoogt chronisch alcoholgebruik de oxidatieve stress door de CYP2E1 enzymactiviteit te induceren, wat leidt tot een verhoogde productie van reactieve zuurstofspecies (ROS). Dit leidt tot lipide peroxidatie die cellulaire schade veroorzaakt en zo ontstekingen en fibrose bevordert die kenmerkend zijn voor ALD.

Onderzoeken hebben echter aangetoond dat resveratrol in staat is om het activiteitsniveau van CYP2E1 te verlagen, wat een verminderde productie van ROS en een verminderde oxidatieve stress impliceert. Dit maakt resveratrol een effectieve natuurlijke remedie tegen ALD en mogelijk ook tegen andere gerelateerde aandoeningen.

 • CYP2E1 activiteit: Resveratrol heeft veelbelovende tekenen laten zien voor het verminderen van de CYP2E1 activiteit - een belangrijke speler achter de verhoogde ROS-generatie als gevolg van chronisch alcoholgebruik in combinatie met ongezonde voedingsgewoonten.
 • Natuurlijke remedie: Met zijn antioxidatieve eigenschappen in combinatie met ontstekingsremmende eigenschappen biedt resveratrol niet alleen bescherming, maar dient het ook als een potentiële therapeutische stof, vooral bij langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen zoals overmatig alcoholgebruik of een onevenwichtig dieet.

Mogelijke implicaties voor menselijke behandelingen

Het onderzoek naar deze stof zou mogelijk positieve resultaten kunnen opleveren voor ziekten die worden veroorzaakt door verhoogde niveaus van oxidatieve stress, zoals hartaandoeningen, neurologische aandoeningen en zelfs sommige vormen van kanker die verwante mechanismen zouden kunnen hebben. Hoewel er nog meer onderzoek gedaan moet worden voordat we volledig begrijpen hoe resveratrol precies zijn heilzame werking uitoefent, leveren de huidige bevindingen al overtuigend bewijs dat verder onderzoek naar mogelijke toepassingen van deze fascinerende stof op medisch gebied ondersteunt.

FAQs over Is Resveratrol Hard voor de Lever?

Is resveratrol goed voor uw lever?

Ja, onderzoeken hebben aangetoond dat resveratrol de lever ten goede kan komen door ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen.

Wat zijn de bijwerkingen van resveratrol voor de lever?

Overmatige inname van resveratrol kan misselijkheid en buikpijn veroorzaken.

Kan resveratrol verhoogde leverenzymen veroorzaken?

Nee, er is geen bewijs dat resveratrol een toename van leverenzymen veroorzaakt en het zou zelfs kunnen helpen om ze te verminderen.

Welke supplementen zijn het zwaarst voor de lever?

Kava, smeerwortel en hoge doses vitamine A kunnen hard zijn voor de lever.

Conclusie

Is resveratrol schadelijk voor de lever?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan resveratrol de gezondheid van de lever juist ten goede komen door bescherming te bieden tegen chemische schade, cholestatische schade te voorkomen en de weerstand tegen door alcohol veroorzaakte schade te verbeteren.

Onderzoek suggereert ook dat resveratrol een positieve interactie kan aangaan met de darmmicrobiota, waardoor NAFLD-aandoeningen verbeteren en de immuunrespons in de lever afneemt.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om de effecten van resveratrol op de levergezondheid bij mensen volledig te begrijpen, suggereert het huidige bewijs dat het een beschermend effect kan hebben tegen bepaalde soorten leverschade.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/