Leverreiniging: Ondersteuning van de levergezondheid

Gepubliceerd:

De lever is een belangrijk orgaan voor het behoud van gezondheid en welzijn, dus het is essentieel om de functie en de mogelijke risico's van leverreiniging te begrijpen. De belangstelling voor leverreiniging als een manier om de gezondheid van de lever te bevorderen en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen is toegenomen, dus het is essentieel om de effectiviteit en eventuele risico's ervan te begrijpen. In deze uitgebreide blogpost gaan we dieper in op verschillende aspecten van de gezondheid van de lever en onderzoeken we alternatieve methoden om een optimale werking te bevorderen.

We bespreken de belangrijkste functies van de lever, algemene factoren die de werking ervan negatief kunnen beïnvloeden en ontkrachten populaire mythes rond leverontgiftingsprogramma's. Verder geven we praktische veranderingen in de levensstijl die kunnen worden toegepast om een gezonde leverfunctie te ondersteunen, zoals het eten van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en regelmatige lichaamsbeweging.

Naast deze tips belichten wij specifieke voedingsmiddelen die bekend staan om hun voordelen voor een gezonde leverreiniging, zoals bessen die rijk zijn aan antioxidanten of kruisbloemige groenten die verbindingen bevatten die gunstig zijn voor de ontgiftingstrajecten. Wij gaan ook in op natuurlijke remedies zoals de rol van mariadistel bij de ondersteuning van de goede werking van dit vitale orgaan, en op intermitterende vastenpraktijken die veelbelovend zijn gebleken voor de verbetering van de algehele gezondheid, waaronder die van uw hardwerkende lever.

Leverreiniging: Supporting Liver Health

De rol van de lever bij het ontgiften

De lever is het belangrijkste filtersysteem van het menselijk lichaam, verantwoordelijk voor het omzetten van gifstoffen in afvalstoffen, het reinigen van uw bloed en het metaboliseren van voedingsstoffen en medicijnen. Met meer dan 500 vitale functies speelt de lever een cruciale rol in het behoud van de algehele gezondheid. Inzicht in het belang ervan kan u helpen weloverwogen beslissingen te nemen over hoe u de optimale werking ervan kunt ondersteunen.

Omzetten van gifstoffen in afvalstoffen

Uw lever werkt onvermoeibaar als de natuurlijke ontgifter van het lichaam en breekt schadelijke stoffen af, zoals alcohol, drugs en milieugiffen die in onze bloedbaan terechtkomen. Deze stoffen worden vervolgens omgezet in minder schadelijke verbindingen of afvalstoffen die gemakkelijk uit uw lichaam kunnen worden verwijderd via urine of gal. Dit proces helpt uw lichaam te beschermen tegen mogelijke schade veroorzaakt door deze giftige stoffen.

Metaboliseren van voedingsstoffen en medicijnen

Naast ontgifting is een andere essentiële functie van de lever het metaboliseren van voedingsstoffen die uit voedsel worden verkregen. De lever verwerkt vetten (waaronder gezonde omega-3 vetzuren), koolhydraten (zoals glucose), eiwitten (zoals aminozuren), vitaminen (vooral vetoplosbare) en mineralen die nodig zijn voor een optimale werking, terwijl hij ook helpt schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen door middel van verterings- en eliminatieprocessen die worden ondersteund door de vezels in producten die worden gebruikt in brouwsels uit de thuiskeuken (bron). Bovendien:

 • Vetten: Uw lever breekt voedingsvetten af met behulp van gal die in zijn cellen wordt geproduceerd; hierdoor kunnen ze efficiënter door uw dunne darm worden opgenomen.
 • Koolhydraten: De lever zet overtollige glucose om in glycogeen, een opslagvorm van energie die snel beschikbaar is wanneer dat nodig is. De lever speelt ook een rol bij het handhaven van de bloedsuikerspiegel door opgeslagen glucose vrij te geven wanneer dat nodig is.
 • Eiwitten: Uw lever helpt bij de verwerking van aminozuren uit de eiwitvertering en synthetiseert essentiële eiwitten voor verschillende lichaamsfuncties, zoals de bloedstolling of ondersteuning van het immuunsysteem.
 • Vitaminen en mineralen: De lever slaat bepaalde vitaminen (A, D, E, K) en mineralen (ijzer, koper) op, zodat ze beschikbaar zijn wanneer uw lichaam ze het meest nodig heeft.

Naast het metaboliseren van voedingsstoffen is de lever verantwoordelijk voor het verwerken van medicijnen die oraal worden ingenomen. Hierbij worden geneesmiddelen afgebroken tot hun actieve bestanddelen, zodat zij effectief kunnen worden ingezet tegen specifieke gezondheidsproblemen, terwijl de mogelijke bijwerkingen van deze krachtige verbindingen tot een minimum worden beperkt (bron). Door te begrijpen hoe cruciaal de functie van uw lever binnen deze context is - of het nu gaat om het ontgiften van schadelijke stoffen of het optimaliseren van de opname van voedingsstoffen - bent u beter in staat keuzes te maken die het algehele welzijn van uw lever bevorderen.

De rol van de lever bij het ontgiften is van vitaal belang en daarom moet de gezondheid ervan worden beschermd. Ondanks claims over reinigingsproducten en diëten die een betere gezondheid beloven, is er weinig bewijs voor de effectiviteit ervan. Daarom is het verstandig om, voordat u een van deze zogenaamde reinigingsprogramma's uitprobeert, de mogelijke risico's in overweging te nemen.

Metabolizing Nutrients and Medications

Debunking Liver Cleanses

Dankzij hun populariteit beweren reguliere medici dat leverreinigingen onnodig zijn en zelfs gevaarlijk kunnen zijn. Johns Hopkins hepatologen raden ze niet aan wegens een gebrek aan klinische gegevens die de doeltreffendheid van deze ontgiftingsproducten ondersteunen. Zeer caloriearme diëten die met sommige reinigingen gepaard gaan, kunnen de stofwisseling vertragen en mogelijk leveraandoeningen veroorzaken.

Lack of Clinical Data on Detoxification Products

De meeste leverreinigingsproducten op de markt hebben weinig tot geen wetenschappelijk bewijs dat hun beweringen ondersteunt. De FDA reguleert veel voedingssupplementen voor ontgifting niet, dus er is geen garantie voor hun veiligheid, effectiviteit of kwaliteit; verder kunnen de studies die er naar worden gedaan, bevooroordeeld zijn door de financiering van de fabrikant. Dit betekent dat er geen garantie is voor de veiligheid, doeltreffendheid of kwaliteit ervan. Bovendien worden de meeste onderzoeken naar deze producten vaak gefinancierd door de fabrikanten zelf, wat leidt tot mogelijke vertekening van de resultaten.

Mogelijke gevaren van zeer caloriearme diëten

 • Nutriëntentekorten: Extreem caloriearme diëten kunnen leiden tot nutriëntentekorten, omdat ze vaak essentiële voedselgroepen uit de dagelijkse inname schrappen. Een dieet dat essentiële voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, gezonde vetten en eiwitten mist, kan uw immuunsysteem verzwakken en de algehele gezondheid negatief beïnvloeden.
 • Spierverlies: Wanneer u drastisch calorieën vermindert zonder de juiste begeleiding of toezicht van een gezondheidsdeskundige, kan uw lichaam spierweefsel gaan afbreken voor energie in plaats van vetreserves—wat resulteert in spierverlies en een tragere stofwisseling.
 • Elektrolytenonevenwichtigheden: Een plotselinge daling van de calorie-inname kan leiden tot elektrolytenonevenwichtigheden, wat kan leiden tot uitdroging, duizeligheid, vermoeidheid en zelfs ernstigere complicaties zoals hartkloppingen of toevallen als er niet onmiddellijk iets aan wordt gedaan.

In het licht van deze potentiële risico's van leverreinigingen en detox-diëten is het van cruciaal belang om prioriteit te geven aan veilige en op bewijs gebaseerde benaderingen voor het behoud van een optimale gezondheid van de lever. Richt u op veranderingen in uw levensstijl, zoals een evenwichtige voeding met veel fruit en groenten en beperking van alcoholgebruik, in plaats van te vertrouwen op onbewezen methoden zoals leverreinigingen.

Het ontkrachten van leverreinigingen is belangrijk, omdat er een gebrek is aan klinische gegevens die de effectiviteit en veiligheid van deze producten ondersteunen. Door veranderingen aan te brengen in iemands levensstijl, zoals het eten van een dieet vol fruit en groenten, het matigen van alcoholgebruik en het vermijden van voedingstriggers, kunnen mensen streven naar een optimale levergezondheid.

Levensstijlveranderingen voor een optimale levergezondheid

Experts stellen voor om te focussen op veranderingen in de levensstijl, zoals het consumeren van een gebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit en groenten en het beperken van de alcoholinname, in plaats van te vertrouwen op onbewezen methoden zoals leverreinigingen. Geef prioriteit aan een gezonde lichaamssamenstelling; vermijd voedingsstressoren (zoals overmatige suikerconsumptie); beperk de blootstelling aan milieutoxines; neem gerichte voedingsmiddelen op die een goede werking bevorderen.

Lifestyle Changes for Optimal Liver Health

Gebalanceerd dieet rijk aan groenten en fruit

Om een gezonde lever te krijgen, moet men een evenwichtig dieet volgen met voedingsstoffenrijke voedingsmiddelen die ontstekingen en oxidatieve stress verminderen. Het consumeren van veel fruit en groenten, vooral die met een hoog gehalte aan antioxidanten, kan de gezondheid van de lever bevorderen door ontstekingen en oxidatieve stress door vrije radicalen te verminderen. Enkele voorbeelden zijn bessen, bladgroenten, kruisbloemige groenten zoals broccoli of bloemkool, en citrusvruchten.

Beperking alcoholinname

Overmatig alcohol drinken kan na verloop van tijd aanzienlijke schade aan de levercellen veroorzaken. Voor een optimale leverfunctie is het cruciaal om uw alcoholgebruik te beperken of helemaal niet te drinken. De American Heart Association adviseert niet meer dan één drankje per dag voor vrouwen en twee drankjes per dag voor mannen.

Vermijden van voedingsstressoren

 • Suiker: Overmatige suikerinname kan leiden tot vetafzettingen in de lever die kunnen resulteren in niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD). Beperk uw consumptie van toegevoegde suikers en kies in plaats daarvan voor natuurlijke bronnen zoals fruit.
 • Transvetten: Het consumeren van grote hoeveelheden transvetten, die voorkomen in bewerkte voedingsmiddelen en sommige gebakken producten, kan bijdragen tot leverschade. Kies voor gezonde vetten zoals omega-3 vetzuren uit vis of noten om de lever gezond te houden.
 • Weinig voedingsstoffen binnenkrijgen:Een dieet zonder essentiële voedingsstoffen kan het vermogen van de lever om goed te functioneren aantasten. Zorg ervoor dat u een verscheidenheid aan hele voedingsmiddelen consumeert die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en antioxidanten die helpen een optimale leverfunctie te behouden.

Het aanpassen van uw levensstijl kan bijdragen tot een betere gezondheid en een gezonde leverfunctie, zonder te vertrouwen op ongefundeerde reinigingen.

De sleutel tot een optimale gezondheid van de lever is een gezonde levensstijl. Het opnemen van specifieke voedingsmiddelen in uw dagelijkse voeding kan helpen bij het bevorderen en verbeteren van de prestaties van uw lever.

Voedingsmiddelen ter ondersteuning van de leverfunctie

Het optimaliseren van de levergezondheid is essentieel voor het algehele welzijn, en het opnemen van bepaalde voedingsmiddelen in uw dieet kan de werking ervan helpen verbeteren. Deze voedingsmiddelen bevorderen het inflammatoire evenwicht in ons lichaam of helpen de spijsvertering en eliminatieprocessen door hun vezelgehalte. Laten we enkele van deze heilzame voedingsmiddelen bekijken:

Diepgekleurde bessen

Bessen zoals bosbessen, bramen en frambozen zitten boordevol antioxidanten zoals anthocyanen die de lever beschermen tegen schade door vrije radicalen en tevens ontstekingsremmend werken voor een optimale levergezondheid. Ze hebben ook anti-inflammatoire eigenschappen, die een gezonde leverfunctie ondersteunen.

Kruidbloemige groenten

Groenten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes bevatten verbindingen, glucosinolaten genaamd, die helpen bij het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam en tegelijkertijd een gezond immuunsysteem bevorderen. Het regelmatig eten van kruisbloemige groenten kan de gezondheid van de lever verbeteren door het verminderen van ontstekingen en oxidatieve stress.

Germenteerde voedingsmiddelen

Sauerkraut, kimchi, kefir, yoghurt—deze gefermenteerde voedingsmiddelen zitten boordevol probiotica die de darmgezondheid ondersteunen en indirect bijdragen aan een optimale leverfunctie. Een evenwichtig darmmicrobioom helpt voorkomen dat schadelijke stoffen via de dikke darm in de bloedbaan terechtkomen.

Turmeric root

Deze felgele specerij bevat curcumine—een actieve verbinding met krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen—waarvan is aangetoond dat deze beschermt tegen verschillende vormen van leverziekte. Door kurkuma in uw dieet op te nemen, kunt u het ontstekingsevenwicht in ons lichaam handhaven en de algehele gezondheid van de lever ondersteunen.

Door deze voedingsmiddelen in uw dagelijkse maaltijden op te nemen, kunt u de natuurlijke ontgiftingsprocessen van uw lever ondersteunen en een optimale werking bevorderen. Vergeet niet dat een evenwichtige voeding in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging en beperking van de blootstelling aan gifstoffen uit het milieu essentieel zijn voor het behoud van een gezonde lever.

Door voedingsmiddelen zoals diepe bessen, kruisbloemige groenten, gefermenteerd voedsel en kurkuma in uw dieet op te nemen, kunt u een gezonde leverfunctie helpen ondersteunen. Lichaamsbeweging en intermitterend vasten zijn ook bevorderlijk voor de algehele gezondheid van de lever.

Voedingsmiddelen die de leverfunctie ondersteunen

Oefening en intermittent fasting voor levergezondheid

Naast gezondere eetgewoonten is het essentieel om regelmatig te bewegen en te overwegen om intermittent fasting in uw routine op te nemen. Van beide activiteiten is aangetoond dat ze de productie van glutathion stimuleren, een belangrijke antioxidant die nodig is voor een effectieve verwijdering van gifstoffen door onze lever, en helpen een optimale leverfunctie te behouden zonder dit essentiële orgaan onnodig te belasten.

Reguliere trainingsroutines

Reguliere lichaamsbeweging, zoals stevig wandelen, joggen, zwemmen of gewichtheffen, kan de gezondheid van de lever op verschillende manieren helpen verbeteren. Ten eerste helpen ze bij het handhaven van een gezonde lichaamssamenstelling, waardoor het risico op leververvetting afneemt. Ten tweede bevordert lichaamsbeweging de doorbloeding van het hele lichaam, inclusief de lever, waardoor deze efficiënter gifstoffen uit uw systeem kan verwijderen. Ten slotte is aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging ontstekingen in het lichaam vermindert, die anders zouden kunnen bijdragen tot ongezonde leveraandoeningen.

 • Onderhoudt een gezonde lichaamssamenstelling waardoor het risico op vette leveraandoeningen vermindert.
 • Bevordert een verhoogde bloedstroom voor een efficiënte verwijdering van gifstoffen.
 • Bestrijdt ontstekingen die bijdragen aan een betere algehele gezondheid.

Intermittent Fastingpractices inbouwen

Intermittent fasting practices, zoals time-restricted feeding (TRF) of alternate-day fasting (ADF), hebben aan populariteit gewonnen vanwege hun potentiële voordelen voor verschillende aspecten van de menselijke gezondheid—waaronder het ondersteunen van een optimale leverfunctie. Door de voedselinname gedurende specifieke perioden te beperken of door dagen van vasten en regelmatig eten af te wisselen, wordt het lichaam gedwongen een beroep te doen op opgeslagen vet voor energie. Dit proces helpt de vetophoping in de lever te verminderen en bevordert autofagie, een cellulair "huishoudelijk" mechanisme dat beschadigde cellen en gifstoffen uit het lichaam verwijdert.

 • Vermindert vetophoping in de lever door afhankelijkheid van opgeslagen vetten voor energie.
 • Bevordert autofagie voor een efficiënte verwijdering van beschadigde cellen en toxines.

Het opnemen van deze gezonde gewoonten in uw dagelijkse routine kan aanzienlijk bijdragen tot het behoud van een optimale leverfunctie zonder toevlucht te nemen tot onbewezen methoden zoals leverreinigingen. Het is essentieel om met een gezondheidsdeskundige te overleggen voordat u belangrijke stappen onderneemt om uw dieet of lichaamsbeweging te veranderen, vooral als u bestaande gezondheidsproblemen hebt of zich zorgen maakt over mogelijke gevaren die aan dergelijke praktijken verbonden zijn.

Het is van belang dat u met een gezondheidsdeskundige overlegt voordat u belangrijke stappen onderneemt om uw dieet of lichaamsbeweging te veranderen.

Oefeningen en vasten met tussenpozen kunnen een nuttige aanpak zijn om de lever gezond te houden als ze in het dagelijkse schema worden opgenomen. Natuurlijke benaderingen, zoals het persen van rauwe groenten of het gebruik van kruiden als mariadistel en kliswortel, zijn ook gunstig voor de ondersteuning van de algehele leverfunctie.

Leverontgifting

Natuurlijke benaderingen ter ondersteuning van de leverfunctie

Deze methoden richten zich op het leveren van geconcentreerde bronnen van vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een optimale leverfunctie, terwijl ze ook helpen schadelijke stoffen uit het systeem te verwijderen via verterings- en eliminatieprocessen, geholpen door het vezelgehalte in producten die in brouwsels uit de thuiskeuken worden gebruikt.

Juicing rauwe groenten

Rauwe groenten juicen is een populaire methode om de gezondheid van de lever te ondersteunen. Het juicen van rauwe groenten voorziet uw lichaam van heilzame voedingsstoffen en mineralen ter ondersteuning van de levergezondheid, evenals vezels voor het verwijderen van gifstoffen. Naast deze voordelen helpt het hoge vezelgehalte in gesapte groenten om gifstoffen efficiënter uit het lichaam te verwijderen.

 • Wortelen: Rijk aan vitamine A die een gezonde werking van het immuunsysteem ondersteunt.
 • Kool: Bevat krachtige antioxiderende eigenschappen die helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren.
 • Bieten: Hoog in betaïne die een optimale galstroom bevordert voor de verwijdering van gifstoffen.
 • Gember: Bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen in de levercellen kunnen verminderen.

Mariadistel en kliswortel

Het is al eeuwen bekend dat bepaalde kruiden ontgiftende eigenschappen bezitten die gunstig zijn voor de gezondheid van de lever. Twee van zulke kruiden zijn mariadistel (Silybum marianum) en kliswortel (Arctium lappa L.). Mariadistel bevat silymarine—een verbinding waarvan is aangetoond dat deze beschermt tegen door oxidatieve stress veroorzaakte celschade—en wordt al eeuwenlang gebruikt om leveraandoeningen te behandelen. Studies hebben aangetoond dat silymarine kan helpen ontstekingen te verminderen, celregeneratie te bevorderen en te beschermen tegen gifstoffen.

Burdockwortel is een ander kruid dat bekend staat om zijn ontgiftende eigenschappen. Het bevat inuline—een soort vezel die een gezonde spijsvertering bevordert—en antioxidanten zoals quercetine die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, brandend maagzuur te verlichten en spijsverteringsproblemen te verzachten. Kliswortel ondersteunt ook de lever door de galproductie te stimuleren en de verwijdering van gifstoffen uit het lichaam te bevorderen. U vindt zowel mariadistel als kliswortel als voedingssupplementen of thee in uw plaatselijke natuurvoedingswinkel.

Het opnemen van deze natuurlijke benaderingen in uw dagelijkse routine kan extra ondersteuning bieden voor het behoud van een optimale leverfunctie zonder dit essentiële orgaan onnodig te belasten.

Natuurlijke benaderingen ter ondersteuning van de leverfunctie

Deze methoden kunnen helpen de gezondheid van de lever te ondersteunen zonder dit essentiële orgaan onnodig te belasten.

Juicing Raw Vegetables

Het juicen van rauwe groenten biedt geconcentreerde bronnen van vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een optimale leverfunctie, terwijl het ook helpt schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen door middel van verterings- en eliminatieprocessen die worden ondersteund door de vezels in producten die worden gebruikt in brouwsels die in de thuiskeuken worden gemaakt. Enkele populaire keuzes om te juicen zijn bieten, wortels, boerenkool en spinazie - allemaal rijk aan voedingsstoffen die een gezonde lever bevorderen.

mariadistel en kliswortel

Zekere kruiden zoals melkdistel en kliswortel staan bekend om hun ontgiftende eigenschappen. Silymarin, een krachtige antioxidant in mariadistel, kan helpen de lever te beschermen tegen gifstoffen en de celregeneratie te bevorderen. Kliswortel is een ander krachtig kruid met ontstekingsremmende eigenschappen, dat kan helpen de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, brandend maagzuur te verlichten en de spijsvertering te verzachten - allemaal factoren die bijdragen aan een gezonde lever.

Incorporating Omega-3 Fatty Acids in Your Diet

 • Eet minstens twee keer per week vette vis zoals zalm of makreel;
 • Voeg gemalen lijnzaad of chiazaad toe aan uw maaltijden;
 • Gebruik olijfolie of avocado-olie bij het koken in plaats van plantaardige oliën met een hoog gehalte aan transvetten.

Door deze natuurlijke benaderingen in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u de gezondheid van de lever ondersteunen en helpen de lever optimaal te laten functioneren. Vergeet niet dat het essentieel is om een arts te raadplegen voordat u met een nieuw dieet of supplement begint, vooral als u bestaande leveraandoeningen hebt of medicijnen gebruikt die een wisselwerking kunnen hebben met deze kruiden en supplementen.

Lever detox info

Vragen met betrekking tot Leverreiniging

Do Liver Cleanses Really Work?

Leverreinigingen zijn niet wetenschappelijk bewezen effectief. De lever ontgift het lichaam van nature, en er is geen bewezen methode om dit proces te versterken door middel van een reiniging. Richt u in plaats daarvan op een gezonde levensstijl met een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging voor een optimale leverfunctie.

Wat is de gezondste manier om uw lever te ontgiften?

De gezondste manier om het natuurlijke ontgiftingsproces van uw lever te ondersteunen is door een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan antioxidanten, beperking van de alcoholinname, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van schadelijke voedingsstressoren. De consumptie van voedingsmiddelen zoals bessen, kruisbloemige groenten en kurkuma kan ook de verwijdering van gifstoffen bevorderen.

Wat gebeurt er met uw lichaam als u uw lever reinigt?

Het reinigen van de lever bestaat meestal uit het consumeren van specifieke voedingsmiddelen of supplementen die beweren gifstoffen uit het orgaan te verwijderen. Deze beweringen zijn echter niet wetenschappelijk onderbouwd; de waargenomen voordelen kunnen dus eerder het gevolg zijn van placebo-effecten of een verbeterde algemene voeding dan van een daadwerkelijke reiniging van de lever.

Kan appelazijn uw lever reinigen?

Geen definitieve studies bewijzen dat appelciderazijn de lever direct kan reinigen of ontgiften. Hoewel het enkele potentiële voordelen voor de gezondheid heeft, zoals ondersteuning van de spijsvertering en controle van de bloedsuikerspiegel vanwege het azijnzuurgehalte bron, moet het niet worden beschouwd als een effectief middel om een significante reiniging van de lever te bevorderen.

Conclusie

Kortom, de lever is essentieel voor het ontgiften, het filteren van gevaarlijke stoffen uit de bloedbaan en het verwerken van voedingsstoffen voor een optimaal welzijn. Hoewel er geen klinische gegevens zijn over de doeltreffendheid van leverreinigingen, kan een gezonde levensstijl met een dieet, lichaamsbeweging en beperking van de alcoholconsumptie een natuurlijke reiniging van de lever ondersteunen. Voedingsmiddelen zoals bessen die rijk zijn aan antioxidanten, kruisbloemige groenten die de verwijdering van gifstoffen bevorderen en kurkuma die het ontstekingsevenwicht bevordert, zijn goed voor een gezonde lever.

Verder kunnen vasten en sappen helpen om de lever optimaal te laten functioneren, terwijl ontgiftende kruiden zoals mariadistel en kliswortel eigenschappen hebben die de lever ten goede komen. Dieetaanpassingen kunnen nodig zijn bij specifieke leveraandoeningen, zoals het beperken van de zoutinname bij cirrosepatiënten of het verminderen van de eiwitconsumptie bij galwegaandoeningen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/