Slaapmuziek: voor een betere rust

Gepubliceerd:

Bij het verkennen van de wereld van de slaapmuziek is het essentieel te begrijpen hoe dit therapeutische hulpmiddel onze nachtelijke rust kan verbeteren. Door ons te verdiepen in de wetenschap achter slaapverwekkende nummers en hun kenmerken te identificeren, krijgt u waardevolle inzichten in hoe u de juiste muziek kiest voor een vredige sluimer.

Het opnemen van slaapmuziek in uw routine vereist consistentie en een optimale luisteromgeving. In deze blogpost verkennen we verschillende strategieën en methoden om de slaapkwaliteit te verbeteren met behulp van rustgevende muziek en alternatieve ontspanningstechnieken zoals regengeluiden en natuurgeluiden.

We onderzoeken ook de mogelijkheden van muziek om de slaap te bevorderen.

We zullen ook anekdotische verslagen en wetenschappelijke studies onderzoeken over de voordelen en beperkingen van slaapmuziek voor verschillende bevolkingsgroepen. Verder zullen we ons verdiepen in alternatieve ontspanningsmethoden zoals regengeluiden en natuurgeluiden, terwijl we populaire slaapliedjes die geschikt zijn voor kinderen en baby's onder de aandacht brengen.

We gaan ook in op anekdotische verslagen en wetenschappelijke studies over de voordelen en beperkingen van slaapmuziek voor verschillende bevolkingsgroepen.

Het maximaliseren van de voordelen van slaapmuziek bestaat uiteindelijk uit het selecteren van op maat gemaakte nummers die ontspanning bevorderen en tegelijkertijd optimale geluidsniveaus behouden tijdens het afspelen. Blijf kijken terwijl wij u in detail door deze fascinerende onderwerpen leiden.

Meisje dat slaapt en naar muziek luistert

De wetenschap achter slaapmuziek

Slaapmuziek werkt met kalmerende melodieën, langzame tempo's of beats, herhalende ritmes en minimale variaties in toonhoogte om een ontspannende sfeer te creëren die bevorderlijk is voor een rustgevende slaap. Dit helpt mensen zich meer op hun gemak te voelen voor het slapengaan en bevordert ontspanning voor zowel lichaam als geest.

Hoe slaapmuziek emoties en energieniveaus beïnvloedt

Luisteren naar ontspannende muziek kan een aanzienlijke invloed hebben op onze emotionele toestand en ons algemeen welzijn. Wanneer we luisteren naar rustgevende deuntjes met zachte ritmes, veroorzaakt dat de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine, die ons helpen ons ontspannen. Als gevolg daarvan vertraagt onze hartslag, daalt de bloeddruk, dalen de stresshormonen en komen we in een staat van ontspanning die ideaal is om in slaap te vallen.

De rol van muziektherapie in de geestelijke gezondheidszorg

Muziektherapie, een evidence-based praktijk erkend door de American Music Therapy Association (AMTA), is bewezen effectief in het aanpakken van verschillende fysieke, emotionele en cognitieve problemen waarmee mensen van alle rangen en standen te maken krijgen. De laatste jaren is er een groeiende belangstelling onder onderzoekers voor de manier waarop het luisteren naar specifieke soorten liedjes de slaapkwaliteit kan bevorderen door middel van ontspanningstechnieken die worden gebruikt tijdens behandelingssessies door gecertificeerde professionals die bekend staan als muziektherapeuten.

 • Ambient muziek: Vaak gekenmerkt door zijn atmosferische soundscapes zonder traditionele songstructuren of zang; dit genre creëert een meeslepende omgeving die geschikt is voor meditatieoefeningen die erop gericht zijn iemands vermogen om natuurlijk in slaap te vallen na verloop van tijd te verbeteren.
 • Natuurgeluiden: Het opnemen van de rustgevende geluiden van regen, oceaangolven of een kabbelend beekje kan helpen bij het creëren van een kalmerende sfeer die ontspanning bevordert en de slaapkwaliteit verbetert.
 • Klassieke muziek: Studies hebben aangetoond dat het luisteren naar klassieke composities met langzame tempo's en minimale variaties in toon effectief kan zijn om mensen te helpen sneller in slaap te vallen en langer te blijven slapen.

Het opnemen van slaapmuziek in uw nachtelijke routine kan een alternatieve oplossing bieden voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zoals problemen met in slaap vallen of in slaap blijven gedurende de nacht. Door de juiste nummers te kiezen, afgestemd op individuele voorkeuren, kan men mogelijk de algehele slaapkwaliteit verbeteren, terwijl ook eventuele onderliggende problemen met betrekking tot stressbeheer tijdens de wakkere uren worden aangepakt.

De wetenschap achter slaapmuziek is een intrigerend en fascinerend onderwerp dat ons kan helpen begrijpen hoe we onze slaappatronen kunnen verbeteren. Verder zijn de voordelen van slaapmuziek voor volwassenen ook opmerkelijk, omdat het hen helpt te ontspannen en een betere nachtrust te krijgen.

De voordelen van slaapmuziek voor volwassenen

Luisteren naar leuke liedjes tijdens een avondritueel kan volwassenen helpen hun geest te ontspannen en hun lichaam voor te bereiden op herstellende rust. Onderzoek heeft aangetoond dat slaapmuziek de diepe Slow Wave Sleep (SWS) activiteit kan verhogen bij zeer suggestieve proefpersonen die luisterden voordat zij zich voor de avond terugtrokken. In dit deel verkennen we de verschillende voordelen van het toevoegen van slaapmuziek aan uw nachtelijke schema.

Verhoogde efficiëntie bij het inslapen

Eén belangrijk voordeel van het gebruik van slaapmuziek is de mogelijkheid om de efficiëntie bij het inslapen te verbeteren. Door te luisteren naar kalmerende deuntjes voor het slapengaan, kunnen mensen gemakkelijker wegdrijven en sneller in een staat van ontspanning komen dan zonder enige auditieve hulp. De kalmerende melodieën vertragen de hartslag en bevorderen een gevoel van rust, waardoor luisteraars sneller in slaap vallen.

De voordelen van slaapmuziek voor volwassenen

Verhoogde ontspanning die tot een diepere slaap leidt

De kwaliteit van de slaap is niet minder belangrijk dan de duur van de rust. Het opnemen van ontspannende muziek in uw nachtelijke routine kan niet alleen leiden tot een snellere slaap, maar ook tot een diepere en meer rustgevende slaap. Volgens de American Music Therapy Association, helpt het spelen van kalmerende muziek 's nachts het stressniveau te verlagen en een vredige omgeving te creëren die bevorderlijk is voor het bereiken van de REM-slaap - essentieel voor lichamelijke verjonging en geestelijk welzijn.

 • Slaaphulpmiddel: Voor mensen die worstelen met slapeloosheid of andere slaapproblemen, kan het toevoegen van enkele ambient tracks verlichting bieden bij rusteloze nachten door te fungeren als een natuurlijk alternatief middel in vergelijking met receptvrije medicijnen of geneesmiddelen op recept.
 • Bevordert ontspanning: Luisteren naar ontspanningsmuziek kan stressniveaus helpen verlagen en een gevoel van kalmte bevorderen, wat cruciaal is voor het bereiken van een diepe slaap. Deze oefening kan bijzonder nuttig zijn voor mensen met stressvolle banen of mensen met angsten.
 • Verbeter de slaapkwaliteit: Door kalmerende muziek in uw nachtelijke routine op te nemen, is de kans groter dat u een verbetering van de algehele slaapkwaliteit ervaart en elke ochtend verfrist en verjongd wakker wordt.

Het opnemen van slaapmuziek in uw bedritueel kan vele voordelen hebben voor volwassenen die op zoek zijn naar betere ontspanning en herstellende slaap. Experimenteren met verschillende soorten rustgevende melodieën kan leiden tot het ontdekken van de perfecte soundtrack die u helpt elke nacht vredig in slaap te vallen.

Slaapmuziek kan een voordelige methode zijn om volwassenen te helpen ontstressen en gemakkelijker in te dommelen, zodat zij een superieure nachtrust krijgen. Bij het kiezen van slaapmuziek is het essentieel om te bepalen welk nummer het beste bij u past.

De juiste slaapmuziektracks kiezen

Om het effect van slaapmuziek op uw nachtelijke routine te optimaliseren, is het belangrijk verschillende factoren in overweging te nemen, zoals het selecteren van geschikte instrumentale tracks met zachte melodieën die geen sterke emotionele reacties oproepen of een afleidende inhoud hebben. Op die manier kunt u een rustgevende sfeer creëren die ontspanning bevordert en de slaapkwaliteit verbetert.

Mijden van teksten met afleidende inhoud

Teksten in liedjes kunnen soms emotioneel geladen zijn of tot nadenken stemmen, wat uw geest actief kan houden wanneer u probeert in slaap te vallen. Om te zorgen voor een rustige omgeving om in slaap te vallen, kiest u voor instrumentale nummers zonder tekst. Zo kunt u zich alleen concentreren op de rustgevende geluiden en ritmes van de muziek, zonder te worden afgeleid door woorden.

Opting for Instrumental Tracks over Vocal Ones

Vocale prestaties in nummers kunnen ook stimulerend en innemend zijn in plaats van ontspannend. Geef bij het kiezen van slaapmuziek de voorkeur aan instrumentale genres zoals klassieke muziek, ambient muziek of natuurgeluiden boven vocale. Enkele populaire keuzes zijn:

 • Klassieke muziek: Composities van bekende componisten zoals Mozart of Beethoven staan bekend om hun rustgevende kwaliteiten.
 • Ambient Music:Ambient tracks hebben vaak een laag tempo en minimale variaties in toonhoogte, waardoor ze ideaal zijn om ontspanning te bevorderen voor het slapengaan.
 • Natuurgeluiden: Opnames van regendruppels die zachtjes op bladeren vallen of golven die zachtjes tegen een kustlijn slaan, kunnen luisteraars helpen zich meer verbonden te voelen met de natuurlijke wereld en een gevoel van rust te bevorderen.

De juiste muziek vinden is de sleutel tot het bereiken van een gevoel van rust. Experimenteer met verschillende genres en artiesten tot u ontdekt wat het beste werkt voor uw individuele behoeften. De American Music Therapy Association raadt aan om met een gecertificeerde muziektherapeut te werken als u begeleiding nodig hebt bij het selecteren van geschikte slaapbevorderende nummers.

Het kiezen van de juiste slaapmuzieknummers is essentieel voor een goede nachtrust, dus kies zorgvuldig. Door uw slaapomgeving in te richten voor optimale resultaten, kunt u een nog gunstiger sfeer creëren voor een vredige slaap.

Deep sleep music

uw slaapomgeving instellen voor optimale resultaten

Om de voordelen van slaapmuziek ten volle te benutten, is het van cruciaal belang om uw slaapomgeving goed in te richten. Dit omvat het plaatsen van een kleine stereoluidspreker dicht bij uw bed en het handhaven van een comfortabel luisterniveau gedurende de hele nacht. Op die manier kunt u zorgen voor een optimale geluidskwaliteit zonder anderen in de buurt te storen of uzelf ongemak te bezorgen.

Auto-afspeelfuncties op apparaten uitschakelen

Een belangrijk aspect van het instellen van uw slaapomgeving is het uitschakelen van auto-play functies op apparaten die gebruikt worden voor het afspelen van slaapmuziek. Dit voorkomt abrupte veranderingen in volume of tempo die uw rusttoestand kunnen verstoren. Ga naar de instellingen van uw apparaat en schakel alle auto-play keuzes uit.

Het volume laag genoeg houden om ongemak te voorkomen

 • Houd het volume laag:Houd het volume op een niveau waarop het rustgevend blijft, maar niet te hard om de slaap te verstoren. Volgens de American Music Therapy Association moet ontspannende muziek worden afgespeeld op ongeveer 60 beats per minuut (BPM) met minimale variaties in toon of toonhoogte.
 • Vermijd storende geluiden van buitenaf: Zorg ervoor dat de ramen gesloten zijn als het verkeer buiten de ontspanning zou kunnen verstoren, terwijl u gebruik maakt van slaapmuzieknummers met natuurgeluiden zoals regen of omgevingsmelodieën die speciaal zijn ontworpen om een diepe slaap te bevorderen.
 • Creëer een rustgevende sfeer: Naast de juiste instelling van het geluidsniveau kunt u ook andere elementen zoals gedimde verlichting, comfortabel beddengoed en aangename geuren in uw nachtelijke routine opnemen voor een algemeen gevoel van rust dat bevorderlijk is voor een betere slaapkwaliteit.

Het opnemen van deze tips bij het inrichten van uw slaapomgeving zal helpen de effectiviteit van slaapmuziek als natuurlijk slaapmiddel te maximaliseren. Door een sfeer te creëren die ontspanning bevordert en mogelijke verstoringen tot een minimum te beperken, kunt u uw kansen vergroten om sneller in slaap te vallen en te genieten van een diepere, meer herstellende rust.

Instellen van uw slaapomgeving voor optimale resultaten kan met een paar eenvoudige stappen, zoals het uitschakelen van automatisch afspelen op apparaten en het volume laag genoeg houden om geen ongemak te veroorzaken. Rustgevende deuntjes opnemen in de bedtijdroutines van kinderen is een belangrijke stap om hen te helpen elke nacht een goede slaap te krijgen.

Kalmerende deuntjes opnemen in het bedritueel van kinderen

Anecdotisch bewijs suggereert dat het gebruik van kalmerende deuntjes die speciaal zijn ontworpen voor baby's en peuters de algehele kwaliteit van hun slaap kan verbeteren. Kies bij het maken van bedtijdroutines voor slaapliedjes of kalmerende nummers die zijn afgestemd op de behoeften van het kind. In dit deel onderzoeken we de voordelen van slaapmuziek voor de allerkleinsten en geven we aanwijzingen voor het selecteren van de juiste muziek.

Slaapmuziek voor baby's

Het introduceren van slaapmuziek als onderdeel van de nachtelijke routine van een baby kan hem helpen zich meer ontspannen en op zijn gemak te voelen voordat hij in dromenland verzinkt. Onderzoek heeft aangetoond dat luisteren naar kalmerende muziek de hartslag kan verlagen, stressniveaus kan verlagen en zelfs een diepere REM-slaap bij baby's kan bevorderen. Bij het kiezen van slaapmuziek voor uw baby moet u rekening houden met de volgende factoren:

 • Kies instrumentale nummers met zachte melodieën die uw kleintje niet overstimuleren.
 • Vermijd liedjes met teksten of complexe arrangementen die kunnen afleiden.
 • Kies bekende deuntjes zoals klassieke stukken of kinderliedjes die in een langzaam tempo worden gespeeld om de ontspanning te bevorderen.

Man slapend in stoel luisterend naar muziek

Slaapmuziek voor peuters

Kleuters hebben er ook baat bij om ontspannende deuntjes in hun bedtijdrituelen op te nemen. Bij de overgang van babytijd naar kindertijd wordt het steeds belangrijker om consistente routines vast te stellen om gezonde slaapgewoonten te bevorderen. Slaapmuziek kan een essentiële rol spelen om peuters te helpen tot rust te komen na een drukke dag vol leren en onderzoeken door een auditieve aanwijzing te geven dat het tijd is om te rusten. Hier volgen enkele tips voor het kiezen van geschikte peutervriendelijke nummers:

 • Kies omgevingsgeluiden zoals natuurgeluiden (bijv. regen of oceaangolven) die een rustgevende sfeer kunnen creëren.
 • Kies voor bij de leeftijd passende slaapliedjes of kalmerende muziek speciaal voor peuters, met zachte zang en eenvoudige melodieën.
 • Probeer met verschillende soorten slaapmuziek om uit te vinden wat het beste werkt voor de unieke voorkeuren en behoeften van uw kind.

Het gebruik van aan de leeftijd aangepaste muziek voor de bedtijdroutine van uw kind kan ontspanning bevorderen, de slaap versnellen en de kwaliteit van de slaap verbeteren. Door geschikte nummers te kiezen die zijn afgestemd op hun ontwikkelingsfase en persoonlijke voorkeuren, kunt u een rustiger omgeving creëren die bevorderlijk is voor een gezonde slaap.

Het opnemen van kalmerende deuntjes in het bedtijdschema van kinderen kan een geweldige manier zijn om hen te helpen ontspannen en zich voor te bereiden op de slaap. Laten we de effecten onderzoeken van verschillende soorten slaapmuziek die kunnen helpen bij het bereiken van rustgevende nachten.

De effecten van verschillende soorten slaapmuziek

Verschillende soorten slaapmuziek, zoals nummers met regengeluiden of natuurgeluiden, kunnen mensen helpen zich te ontspannen en sneller in slaap te vallen. Het is echter essentieel om het juiste type te kiezen dat past bij uw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Dit artikel onderzoekt de verschillende soorten slaapmuziek en hun mogelijke voordelen.

Slaapmuziek met regen

Regengeluiden zijn een populaire keuze voor wie een rustgevende sfeer wil creëren die bevorderlijk is voor ontspanning en slaap. Het zachte gekletter van regendruppels op verschillende oppervlakken kan een kalmerend effect hebben op luisteraars door witte ruis na te bootsen - waarvan is aangetoond dat het de slaapkwaliteit verbetert. Bovendien kan het geluid van regenval bij veel mensen gevoelens van veiligheid en comfort oproepen.

 • Voordelen: Bevordert ontspanning, overstemt geluiden van buitenaf, creëert een gevoel van veiligheid.
 • Tips:Zoek naar tracks met zachte regengeluiden zonder donder of andere plotselinge geluiden die storend kunnen zijn.

Natuursoundtracks voor ontspanning

Naast regengeluiden zijn er tal van andere op de natuur geïnspireerde opties beschikbaar bij het selecteren van slaapmuziek. Dit kunnen opnames zijn met vogelgezang bij zonsopgang of zonsondergang; golven die zachtjes op de kustlijn beuken; ritselende bladeren in bossen; kabbelende beekjes die door serene landschappen kronkelen - allemaal ontworpen om luisteraars mee te nemen naar een rustige omgeving, weg van de dagelijkse stress en om een rustgevende slaap te bevorderen.

 • Voordelen:Moedigt mentale ontsnapping aan dagelijkse zorgen aan; bevordert de band met de natuurlijke wereld; stimuleert positieve emoties in verband met vredige omgevingen.
 • Tips: Experimenteer met verschillende natuur soundtracks om de soundtracks te vinden die het meest overeenkomen met uw persoonlijke voorkeuren en gevoelens van ontspanning oproepen.

Het gebruik van slaapmuziek als onderdeel van uw bedtijdroutine kan een geweldige manier zijn om te ontspannen en rustig in slaap te vallen. Door verschillende soorten nummers te verkennen - zoals die met regengeluiden of andere rustgevende natuurelementen - kunt u ontdekken wat het beste werkt om een rustgevende slaap te bevorderen, specifiek afgestemd op individuele behoeften. Denk er altijd aan om het volume goed af te stellen, zodat u zich tijdens het slapen niet ongemakkelijk voelt; experimenteer totdat u de perfecte balans hebt gevonden tussen rustgevende melodieën die u helpen om in dromenland weg te dromen zonder dat u de hele nacht wordt gestoord.

Slaapmuziek kan een invloedrijke bron zijn voor mensen om de gewenste rust te krijgen, maar het is noodzakelijk om rekening te houden met iemands specifieke eisen en neigingen bij het kiezen van de juiste soort slaapmuziek. Ondanks de mogelijkheden ervan, heeft het gebruik van slaapmuziek bepaalde nadelen en beperkingen waarmee rekening moet worden gehouden voordat het in de nachtelijke routine wordt opgenomen.

Hond slaapt met koptelefoon

Mogelijke nadelen en beperkingen van slaapmuziek

Het is aangetoond dat slaapmuziek positieve effecten heeft op de kwaliteit van de rust van veel mensen, maar niet iedereen heeft er baat bij. Sommige mensen vinden bepaalde soorten of volumes afleidend in plaats van ontspannend; persoonlijk experimenteren is dus de sleutel tot het vinden van wat het beste werkt. In dit hoofdstuk bespreken we enkele mogelijke nadelen en beperkingen van het gebruik van slaapmuziek als slaapmiddel.

Is slaapmuziek slecht?

In het algemeen wordt het luisteren naar slaapmuziek beschouwd als veilig en heilzaam voor de meeste mensen. Er zijn echter gevallen waarin het problemen kan veroorzaken:

 • Gevoeligheid voor geluid: Voor mensen die gevoelig zijn voor geluid of lijden aan aandoeningen zoals misofonie (haat tegen specifieke geluiden) kan het gebruik van slaapmuziek contraproductief zijn.
 • Verschillende voorkeuren: Wat de ene persoon kalmerend en rustgevend vindt, werkt misschien niet voor een andere persoon vanwege verschillen in muzikale smaak of associaties met bepaalde nummers.
 • Tinnitus-patiënten: Mensen met tinnitus kunnen een verhoogd oorsuizen ervaren bij blootstelling aan bepaalde frequenties in sommige soorten ontspanningsmuziek.

Voor gebruik van slaapmuziek in uw nachtelijke routine dient u uw arts te raadplegen om er zeker van te zijn dat deze voor u geschikt is.

Aanpassen van voorkeuren op basis van individuele behoeften

Het perfecte evenwicht vinden tussen ontspanning en afleiding kan een uitdaging zijn bij het selecteren van de juiste tracks om uw algehele slaapkwaliteit te verbeteren. Hier zijn enkele tips om u te helpen uw slaapmuziekervaring aan te passen:

 1. Experimenteer met verschillende genres: Probeer verschillende soorten kalmerende muziek, zoals klassiek, ambient of natuurgeluiden. Zo kunt u bepalen welk genre het beste werkt om de slaap te bevorderen.
 2. Stel het volume in: Zorg ervoor dat de muziek op een aangenaam volume wordt afgespeeld dat uw vermogen om in slaap te vallen of te blijven gedurende de nacht niet verstoort.
 3. Maak een persoonlijke afspeellijst: Stel een selectie van nummers samen die specifiek op uw voorkeuren en behoeften zijn afgestemd. Overweeg bekende nummers toe te voegen die gevoelens van ontspanning en comfort oproepen.

Het opnemen van deze suggesties in uw routine kan ervoor zorgen dat slaapmuziek een effectief middel blijft om uw algemene rust en welzijn te verbeteren.

Vragen over slaapmuziek

Helpt slaapmuziek u daadwerkelijk bij het slapen?

Ja, slaapmuziek kan de kwaliteit van uw rust verbeteren door ontspanning te bevorderen en stress te verminderen. Het werkt door gebruik te maken van principes van muziektherapie, zoals kalmerende melodieën en langzame tempo's, om een kalme toestand te creëren die bevorderlijk is voor het inslapen.

Wat is het belang van slaapmuziek?

Slaapmuziek speelt een belangrijke rol bij het tot stand brengen van een consistente routine voor het slapengaan die ontspanning bevordert. Het kan helpen bij het beheersen van angst, het verlagen van de hartslag en het verbeteren van het algehele mentale welzijn, wat leidt tot een betere slaapkwaliteit.

Is het OK om in slaap te vallen terwijl u naar muziek luistert?

In slaap vallen terwijl u naar rustgevende muziek luistert, wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Het is echter essentieel dat het geluidsniveau tijdens het afspelen optimaal blijft en dat u nummers kiest die eerder ontspanning bevorderen dan stimulerende of storende geluiden.

Hoeveel mensen slapen met muziek aan?

Een aanzienlijk aantal mensen gebruikt een vorm van geluidsstimulatie bij het slapengaan; de exacte cijfers variëren echter per onderzoek. Uit een onderzoek uit 2015 van de National Sleep Foundation bleek dat ongeveer 45% van de Amerikanen verschillende vormen van media (waaronder televisie) gebruikte binnen een uur voor het slapen gaan.

Conclusie

Samenvattend is aangetoond dat slaapmuziek een nuttig hulpmiddel is om ontspanning te bereiken en de slaapkwaliteit te verbeteren. Door nummers met ontspannende kwaliteiten te selecteren en ze op te nemen in een consistente routine voor het slapen gaan, kunnen mensen anekdotische voordelen ervaren zoals zich meer ontspannen voelen en sneller in slaap vallen. Wetenschappelijke studies hebben ook de mogelijke effecten van slaapmuziek op verschillende bevolkingsgroepen onderzocht.

Beste Youtube video's voor slaapmuziek

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/