D Mannose: preventie en behandeling van urineweginfecties

Gepubliceerd:

Naarmate de populariteit ervan toeneemt, is D-Mannose onder de aandacht gebracht vanwege zijn mogelijke doeltreffendheid bij het belemmeren en behandelen van urineweginfecties (UTI's). Deze natuurlijke suiker, aanwezig in tal van vruchten en groenten, wordt beschouwd als een veilige optie voor velen die verlichting zoeken van UTI-symptomen. In dit artikel gaan we dieper in op de bronnen van D-Mannose, hoe het werkt tegen UTI's door de aanhechting van bacteriën te remmen, en de aanbevolen doseringen voor preventie.

Verder bespreken we bestaande klinische studies die de doeltreffendheid van het gebruik van D-Mannose bij de behandeling van UTI's evalueren en laten we u kennismaken met de MERIT-studie - een van de meest recente onderzoeken over dit onderwerp. Bovendien zullen we verschillende gezondheidsproducten die D-Mannose bevatten en hun wettelijke classificaties onderzoeken.

Tot slot bespreken we zowel de positieve resultaten van klinische studies als de gerapporteerde bijwerkingen van orale D-Mannose supplementen. Door deze aspecten goed te begrijpen, kunnen volwassen vrouwen weloverwogen beslissingen nemen over het opnemen van dit natuurlijke middel in hun dagelijkse routine voor een betere gezondheid van de urinewegen.

D Mannose : Prevention and Treatment for urinary tract infections

Wat is D-Mannose en zijn bronnen

D-mannose is een monosacharide die voorkomt in bepaalde vruchten, en waarvan is aangetoond dat het anti-adherentie eigenschappen heeft die het risico op UTI's kunnen verminderen. Deze suiker is onderzocht op zijn potentiële voordelen voor T-cellen in muizen met auto-immuundiabetes en luchtwegontsteking. Dit artikel onderzoekt de mogelijkheden om D-mannose in de levensstijl op te nemen door de natuurlijke oorsprong ervan te onderzoeken.

Natuurlijke bronnen van D-mannose

D-mannose komt voor in verschillende vruchten, waaronder sinaasappels, appels, perziken, veenbessen, bosbessen en zelfs in sommige groenten zoals tomaten. Het regelmatig consumeren van deze voedingsmiddelen kan uw inname van deze heilzame suiker verhogen:

 • Sinaasappels: Een populaire citrusvrucht die vrije D-mannose bevat, evenals andere gezondheidsbevorderende voedingsstoffen zoals vitamine C.
 • Appels: Een uitstekende bron van vezels en antioxidanten; appels bevatten ook kleine hoeveelheden D-mannose.
 • Perziken: Deze zoete zomervruchten zijn rijk aan vitamine A en C en leveren sporen van D-mannose.
 • Veenbessen: Bekend om hun UTI-bestrijdende eigenschappen vanwege hun hoge concentratie proanthocyanidinen (PAC's), bevatten veenbessen ook D-mannose, wat bijdraagt aan hun effectiviteit tegen UTI's bij volwassen vrouwen.

Naast het rechtstreeks consumeren van deze natuurlijke bronnen via de voeding of het thuis vers persen ervan(bron), is D-mannose ook verkrijgbaar in supplementvorm. Supplementen zijn te vinden als poeders, capsules of tabletten en zijn meestal afgeleid van plantaardige bronnen zoals berkenschors of maïs. Voordat u met een supplementenkuur begint, is het belangrijk een arts te raadplegen.

D-mannose supplementen hebben aan populariteit gewonnen vanwege hun potentiële voordelen bij het voorkomen van UTI's zonder de bijwerkingen van antibiotica. Het is echter cruciaal om te onthouden dat, hoewel het innemen van D-mannose bij sommige mensen UTI's kan helpen voorkomen, het geen conventionele medische behandeling mag vervangen als u momenteel een actieve infectie heeft(bron).

D-Mannose opnemen in uw dagelijkse routine

Als u D-mannose aan uw dagelijkse routine wilt toevoegen vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen, dan zijn er verschillende manieren om dat te doen:

 1. Eet meer fruit dat rijk is aan D-mannose: Zoals eerder vermeld kan het regelmatig eten van fruit zoals sinaasappels, appels, perziken en veenbessen uw inname van deze suiker op natuurlijke wijze verhogen.
 2. Voeg een D-mannose supplement toe: Als u de voorkeur geeft aan een meer geconcentreerde bron van D-mannose of moeite hebt om consequent voldoende fruit in uw dieet op te nemen (vooral buiten het seizoen), overweeg dan het gebruik van een hoogwaardig oraal D-mannose supplement onder begeleiding van een gezondheidsdeskundige.
 3. Zorg voor een goede hydratatie: Veel water drinken gedurende de dag helpt bij het wegspoelen van bacteriën uit de urinewegen en ondersteunt de algehele nierfunctie. Goed gehydrateerd blijven kan de effectiviteit van D-mannose vergroten door regelmatig plassen te bevorderen(bron).

Kortom, D-mannose is een natuurlijk voorkomende suiker die voorkomt in verschillende soorten fruit en groenten en die UTI's kan helpen voorkomen door de aanhechting van bacteriën aan urotheelcellen te remmen. Het opnemen van D-mannose-rijk voedsel in uw dieet of het gebruik van supplementen onder begeleiding van een arts kan de gezondheid van de urinewegen ondersteunen.

D-Mannose is een natuurlijk voorkomende suiker die voorkomt in bepaalde vruchten en groenten, waardoor het een ideaal natuurlijk supplement is voor de gezondheid van de urinewegen. Door te begrijpen hoe D-Mannose werkt tegen UTI's door binding aan het FimH-adhesine-eiwit, kunnen we beter begrijpen wat de potentiële voordelen zijn voor het behandelen of voorkomen van infecties.

How Does D-Mannose Work Against UTIs?

Hoe werkt D-Mannose tegen UTI's?

D-mannose, een suiker die aanwezig is in verschillende vruchten, is een geaccepteerde alternatieve therapie voor UTI's geworden vanwege de bijzondere manier waarop het werkt. In tegenstelling tot antibiotica die bacteriën direct doden, werkt D-mannose door de hechting van schadelijke bacteriën aan het slijmvlies van de urinewegen te voorkomen. In dit hoofdstuk wordt besproken hoe dit proces verloopt en waarom het effectief is bij de bestrijding van urineweginfecties.

Remming van bacteriële aanhechting door binding van FimH-adhesine-eiwit

De primaire oorzaak van de meeste UTI's is Escherichia coli (E.coli), een type bacterie dat vaak in de darmen voorkomt. Wanneer E.coli de urinewegen binnendringt, kan hij zich aan uroepitheelcellen hechten met behulp van haarachtige structuren, fimbriae genaamd. Deze fimbriae bevatten eiwitten, bekend als FimH-adhesines, die hen in staat stellen te binden met receptoren op menselijke cellen.

Onderzoek suggereert dat orale inname van D-mannose dit bindingsproces verstoort door vrije D-mannose-moleculen te verstrekken aan FimH-adhesines om zich te hechten in plaats van aan menselijke celreceptoren. De schadelijke bacteriën kunnen geen voet aan de grond krijgen en worden tijdens het urineren geëlimineerd voordat zij zich kunnen vermenigvuldigen en een infectie kunnen veroorzaken.

 • Werkzaamheid: Studies hebben veelbelovende resultaten aangetoond bij het gebruik van D-mannose voor zowel de behandeling van acute UTI-symptomen als het voorkomen van terugkerende infecties bij volwassen vrouwen die vaak last hebben van UTI's(bron).
 • Veiligheid: D-mannose wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor consumptie, met weinig gemelde bijwerkingen. Het is essentieel om met een medisch deskundige te spreken voordat u met een nieuw supplement begint.
 • Natuurlijk alternatief: Voor degenen die zich zorgen maken over het overmatig gebruik van antibiotica en de mogelijke bijwerkingen daarvan, biedt D-mannose een aantrekkelijke natuurlijke optie voor de preventie en behandeling van urineweginfecties.

Naast de werkzaamheid tegen E.coli-infecties, hebben sommige studies ook gesuggereerd dat D-mannose nuttig kan zijn bij de behandeling van andere soorten bacteriële UTI's veroorzaakt door organismen zoals Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, en zelfs antibiotica-resistente stammen zoals bacteriën die ESBL (extended-spectrum beta-lactamase) produceren(bron). Hoewel verder onderzoek nodig is om deze resultaten met zekerheid vast te stellen, lijkt het huidige bewijs veelbelovend.

Doseringsaanbevelingen voor optimale resultaten

De optimale dosering van D-mannose hangt af van individuele factoren zoals leeftijd, gewicht en algemene gezondheidstoestand. Het is cruciaal om de aanbevolen doseringen van uw zorgverlener of productfabrikant te volgen wanneer u dit supplement neemt. Enkele algemene richtlijnen zijn:

 • Behandeling van acute UTI's: Een gebruikelijke aanbeveling is om gedurende één dag 1-2 gram (1000-2000 mg) orale D-mannose elke twee uur tijdens de wakkere uren in te nemen, gevolgd door driemaal daags tot de symptomen verdwijnen(bron).
 • Preventie van terugkerende UTI's: Voor mensen die gevoelig zijn voor frequente infecties kan een dagelijkse dosis van 1-2 gram (1000-2000 mg) worden genomen als preventieve maatregel. Het is belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u begint met een langdurige supplementatie met D-mannose.

Kortom, D-mannose biedt een alternatieve aanpak voor de behandeling en preventie van urineweginfecties door de aanhechting van bacteriën in het urinewegstelsel te remmen. De natuurlijke oorsprong en minimale bijwerkingen maken het een aantrekkelijke optie voor veel volwassen vrouwen die lijden aan UTI's of op zoek zijn naar preventiestrategieën tegen terugkerende infecties.

Door binding aan het FimH-adhesine-eiwit kan D-Mannose de aanhechting van bacteriën doeltreffend remmen en het risico van urineweginfecties verminderen. Laten we daarom eens onderzoeken hoe het gebruik van D-Mannose als preventieve maatregel tegen urineweginfecties gunstig is voor uw gezondheid.

Using D-Mannose for Urinary Tract Infection Prevention

D-Mannose gebruiken ter preventie van urineweginfecties

D-mannose, een natuurlijk voorkomende suiker die in verschillende vruchten voorkomt, heeft aan populariteit gewonnen als alternatieve strategie om urineweginfecties (UTI's) te bestrijden zonder gebruik te maken van antibiotica. Dit is vooral belangrijk gezien de toename van antibiotica-resistente stammen zoals E.coli die terugkerende UTI's (rUTI's) veroorzaken. Onderzoek suggereert dat de inname van specifieke hoeveelheden d-mannose kan helpen voorkomen dat deze infecties zich voordoen of terugkeren door de aanhechting van uropathogene E.coli doeltreffend te blokkeren.

Aanbevolen dosering om het optreden van UTI's te voorkomen

De optimale dosering van d-mannose voor het voorkomen van UTI's is afhankelijk van individuele factoren zoals leeftijd, gewicht en algemene gezondheid. Algemene richtlijnen suggereren echter dat het oraal innemen van 1-2 gram per dag in verdeelde doses effectief kan zijn om bacteriën op afstand te houden. Het is essentieel dat u een arts raadpleegt voordat u een nieuw supplement neemt, met name voor zwangere vrouwen of vrouwen die risico lopen op bijwerkingen.

 • Voor gezonde volwassenen: Een typische preventieve dosis varieert tussen 500mg - 2000mg per dag.
 • Zwangere vrouwen: Hoewel er niet genoeg onderzoek beschikbaar is over de veiligheid en werkzaamheid van het gebruik van d-mannose tijdens de zwangerschap, kunt u het beste voor gebruik een medisch deskundige raadplegen.
 • Ouderen: Oudere volwassenen kunnen lagere doseringen nodig hebben vanwege mogelijke veranderingen in de nierfunctie; het wordt aanbevolen een arts te raadplegen.

Naast orale supplementen zoals Cibdol CBD olie, kunt u ook gratis d-mannose poeder of capsules online en zonder recept bij apotheken of reformwinkels vinden. Vergeet niet om altijd de instructies van de fabrikant te volgen bij het innemen van d-mannose.

Doseringsaanbevelingen voor rUTI-preventie

Voor mensen met een geschiedenis van terugkerende UTI's kan het innemen van d-mannose toekomstige infecties helpen voorkomen. Studies hebben aangetoond dat volwassen vrouwen met een geschiedenis van rUTI's baat kunnen hebben bij de inname van 2 gram per dag in verdeelde doses gedurende maximaal zes maanden. Deze dosering is effectief gebleken bij het verminderen van de frequentie en ernst van volgende UTI's.

Het is belangrijk op te merken dat d-mannose weliswaar veelbelovend is als preventieve maatregel tegen UTI's, maar niet mag worden gebruikt als enige behandelingsoptie wanneer er sprake is van een actieve infectie. In dergelijke gevallen zijn door uw arts voorgeschreven antibiotica nodig om de bacteriën die de infectie veroorzaken effectief te elimineren.

Veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van D-Mannose

Hoewel het over het algemeen veilig wordt geacht voor de meeste mensen wanneer het in de juiste doseringen oraal wordt ingenomen, kunnen sommige personen bijwerkingen zoals een opgeblazen gevoel of diarree ondervinden na het innemen van d-mannose supplementen. Als u bijwerkingen opmerkt of als de symptomen aanhouden ondanks het gebruik van dit supplement, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts.

Kortom, door de aanbevolen doseringen te volgen en uw arts te raadplegen voordat u met een nieuw supplement begint, kunt u d-mannose gebruiken als een natuurlijke en effectieve manier om UTI's te voorkomen.

Voor wie het risico op een urineweginfectie wil verminderen, is in klinische studies aangetoond dat D-Mannose een effectieve preventieve maatregel is. Laten we nu de bestaande klinische studies onderzoeken die de doeltreffendheid van dit natuurlijke supplement evalueren.

Clinical Studies Evaluating the Efficacy of D-Mannose

Klinische studies die de doeltreffendheid van D-Mannose evalueren

Er zijn verschillende gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken uitgevoerd bij volwassen vrouwen met acute cystitis of een voorgeschiedenis van terugkerende urineweginfecties (rUTI's) die d-mannose kregen toegediend. Deze studies hadden tot doel de doeltreffendheid en veiligheid van de inname van d-mannose als alternatieve strategie voor de preventie en behandeling van UTI's te evalueren.

Overzicht van bestaande klinische studies

 • De KranjÃ"ec-studie: Uit een studie uit 2014 van KranjÃ"ec et al., waarbij 308 volwassen vrouwen met een geschiedenis van rUTI's betrokken waren, bleek dat orale d-mannose suppletie het risico op rUTI's aanzienlijk verminderde in vergelijking met placebo. De deelnemers namen zes maanden lang dagelijks 2 gram of een placebo, wat resulteerde in minder UTI-episodes bij degenen die d-mannose innamen.
 • De Porru-studie: In een andere studie, gepubliceerd in Eur Rev Med Pharmacol Sci, onderzochten onderzoekers of toevoeging van D-Mannose aan antibioticatherapie de resultaten bij patiënten met acute blaasontsteking veroorzaakt door E.coli-infectie zou kunnen verbeteren. Bij dit onderzoek waren 43 volwassen vrouwen betrokken die gedurende twee weken zowel antibiotica als gratis d-mannose supplementen kregen. Uit de resultaten bleek dat het combineren van deze behandelingen leidde tot snellere symptoomoplossing en lagere recidiefpercentages(Porru et al., 2018).
 • Onderzoek van Domenici: Een recente meta-analyse van Domenici et al. (2023) beoordeelde de doeltreffendheid van d-mannose bij het voorkomen van rUTI's bij volwassen vrouwen. Het onderzoek concludeerde dat orale d-mannose suppletie een effectieve en veilige optie zou kunnen zijn om het aantal terugkerende UTI's te verminderen(Domenici et al., 2023).

Inleiding tot de MERIT-studie

De multicentrische, dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie Evaluating Recurrent Urinary Tract Infection Intervention with D-Mannose (MERIT) is een grootschalige klinische studie die momenteel in het Verenigd Koninkrijk wordt uitgevoerd. Dit onderzoek heeft tot doel meer solide bewijs te leveren over de effectiviteit van d-mannose voor de preventie van rUTI's bij patiënten in de eerstelijnszorg.

Aan de MERIT-studie nemen meer dan 500 deelnemers deel die het afgelopen jaar ten minste twee keer een UTI hebben gehad. Aan de MERIT-studie nemen 500 deelnemers deel die het afgelopen jaar ten minste twee keer een UTI hebben gehad. Zij krijgen willekeurig ofwel dagelijks d-mannose ofwel een placebo gedurende zes maanden, gevolgd door een vervolgperiode van zes maanden zonder interventie.

Dit lopende onderzoek zal helpen bepalen of het innemen van d-mannose het optreden van rUTI's aanzienlijk kan verminderen in vergelijking met placebo, terwijl ook het veiligheidsprofiel en de kosteneffectiviteit ervan als preventieve maatregel tegen urineweginfecties worden beoordeeld.

D-Mannose in gezondheidsproducten en regelgeving

Zowel in de Europese Unie als in de Verenigde Staten wordt D-mannose aangetroffen in diverse gezondheidsproducten, variërend van medische hulpmiddelen tot voedingssupplementen. De regelgeving rond deze producten verschilt echter aanzienlijk per regio en per producttype.

Soorten gezondheidszorgproducten die D-Mannose bevatten

 • Medische hulpmiddelen: In de EU wordt d-mannose verwerkt in medische hulpmiddelen die bedoeld zijn om UTI's te voorkomen of te behandelen. Voor deze hulpmiddelen gelden strenge regels, waardoor ze aan bepaalde veiligheids- en efficiëntiecriteria moeten voldoen voordat ze worden aangeboden.
 • Voedingssupplementen: D-mannose is ook verkrijgbaar als voedingssupplement in zowel de EU als de VS. Hoewel deze producten niet bedoeld zijn voor de behandeling van ziekten, kunnen ze worden gebruikt door gezonde mensen die potentiële gezondheidsvoordelen zoeken in het regelmatig innemen van d-mannose.

Verschillen tussen voorschriften voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen

Differences Between Medicinal Product and Medical Device Regulations

De regelgeving voor gezondheidsproducten die d-mannose bevatten, verschilt aanzienlijk naargelang het gaat om een geneesmiddel of een medisch hulpmiddel. Voor geneesmiddelen gelden doorgaans strengere regels vanwege het beoogde gebruik bij de diagnose, preventie of behandeling van ziekten(FDA; Europese Commissie). Voor voedingssupplementen zoals orale d-mannose capsules gelden daarentegen minder strenge regels, omdat ze bedoeld zijn voor algemeen welzijn en niet voor de behandeling van ziekten.

Onderzoeken naar het nut van D-Mannose hebben waardevolle inzichten opgeleverd, maar verder onderzoek is essentieel om een volledig inzicht te krijgen in de potentiële voordelen ervan. We gaan verder met het verkennen van de soorten gezondheidszorgproducten die d-Mannose bevatten en de verschillen tussen de regelgeving voor geneesmiddelen en die voor medische hulpmiddelen.

D-Mannose in gezondheidsproducten en regelgeving

De regelgeving rond deze producten verschilt aanzienlijk, waarbij voor medische hulpmiddelen strengere regels gelden dan voor voedingssupplementen. In dit hoofdstuk worden de soorten gezondheidsproducten met D-mannose en de verschillen tussen de regelgeving voor geneesmiddelen en die voor medische hulpmiddelen besproken.

Soorten gezondheidszorgproducten die D-Mannose bevatten

D-mannose is te vinden in een verscheidenheid aan gezondheidsproducten, zoals:

 • Voedingssupplementen: Dit zijn orale D-mannose capsules of poeders die door gezonde mensen kunnen worden ingenomen ter preventie van urineweginfecties. Ze zijn vrij verkrijgbaar bij apotheken of online winkels zoals Amazon.
 • Medische hulpmiddelen: Sommige volwassen vrouwen gebruiken speciale urinekatheters met een coating van vrije D-mannose om UTI's te voorkomen tijdens zelfkatheterisatieprocedures. Deze hulpmiddelen vereisen een voorschrift van een arts.
 • Cosmetica: Bepaalde huidverzorgingsproducten bevatten kleine hoeveelheden D-mannose als ingrediënt vanwege de potentiële voordelen voor de hydratatie en elasticiteit van de huid.

Verschillen tussen voorschriften voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen

De regelgeving voor geneesmiddelen is over het algemeen strenger dan die voor medische hulpmiddelen, omdat geneesmiddelen directe effecten hebben op de menselijke fysiologie, terwijl de meeste medische hulpmiddelen mechanisch of fysiek werken zonder de lichaamsfuncties chemisch te veranderen.

In de Europese Unie (EU) moeten geneesmiddelen strenge klinische proeven ondergaan voordat zij een vergunning voor het in de handel brengen kunnen krijgen via gecentraliseerde of nationale procedures onder toezicht van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Medische hulpmiddelen daarentegen worden gereguleerd door de nationale bevoegde autoriteiten van de EU-lidstaten en vereisen conformiteitsbeoordelingsprocedures om een CE-markering te verkrijgen voor het in de handel brengen.

In de Verenigde Staten moeten geneesmiddelen worden goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) via een streng proces dat preklinische tests en klinische proeven omvat. Medische hulpmiddelen moeten ook worden goedgekeurd door de FDA, afhankelijk van hun risicoclassificatie; dit proces is over het algemeen echter minder streng dan de goedkeuring van geneesmiddelen.

Voor D-mannose bevattende producten:

 • Voedingssupplementen: In beide regio's zijn voedingssupplementen die D-mannose bevatten onderworpen aan de algemene regelgeving inzake voedselveiligheid, maar vereisen ze geen specifieke toelating als geneesmiddel of medisch hulpmiddel. Fabrikanten moeten garanderen dat hun producten voldoen aan de toepasselijke kwaliteitsnormen, zoals GMP en etiketteringsvoorschriften.
 • Medische hulpmiddelen: Met D-mannose gecoate urinekatheters vallen in beide rechtsgebieden onder de regelgeving voor medische hulpmiddelen. In de EU hebben zij een CE-markering nodig op basis van conformiteitsbeoordelingsprocedures waarbij door de lidstaten aangewezen aangemelde instanties betrokken zijn. In de VS daarentegen is voor markttoegang ofwel goedkeuring van de FDA via 510(k) premarket notification of Premarket Approval (PMA) vereist, afhankelijk van de risicoclassificatie.

Het innemen van D-mannose als oraal supplement wordt steeds populairder onder gezonde mensen die op zoek zijn naar natuurlijke manieren om UTI's te voorkomen zonder hun toevlucht te nemen tot antibiotica. Het is echter essentieel te begrijpen dat deze supplementen anders zijn geregeld dan voorgeschreven medicijnen of medische hulpmiddelen met een coating van gratis D-mannose die wordt gebruikt tijdens zelfkatheterisatieprocedures voor volwassen vrouwen die gevoelig zijn voor terugkerende infecties.

Al met al is het duidelijk dat d-mannose is gebruikt in gezondheidsproducten en is gereguleerd volgens de geldende wetgeving. Laten we nu de mogelijke voordelen en risico's onderzoeken van het gebruik van d-mannose voor de behandeling van urineweginfecties.

Benefits and Harms of D-Mannose for UTI Treatment

Voordelen en nadelen van D-Mannose voor de behandeling van urineweginfecties

D-Mannose is een favoriete keuze geworden als alternatief voor antibiotica bij het beheersen en voorkomen van UTI's. Bij het overwegen van d-mannose als behandeling voor UTI's moeten de potentiële voordelen worden afgewogen tegen de mogelijke nadelen. In dit hoofdstuk bespreken we de positieve resultaten die zijn waargenomen in klinische studies waarbij d-mannose is gebruikt en de gerapporteerde bijwerkingen van het gebruik ervan.

Positieve resultaten bij klinische proeven

In de afgelopen jaren zijn talrijke klinische onderzoeken uitgevoerd bij volwassen vrouwen die d-mannose innamen ter preventie of behandeling van UTI's. De meeste van deze onderzoeken toonden aan dat orale d-mannose-suppletie het optreden van UTI's effectief verminderde door de aanhechting van bacteriën aan uroepitheelcellen te remmen.

 • Uit een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uit 2014 bleek dat gratis d-mannose het risico op terugkerende UTI's aanzienlijk verminderde in vergelijking met een behandeling met antibiotica(bron). Bovendien ondervonden de deelnemers minder bijwerkingen van het gebruik van d-mannose dan degenen die antibiotica kregen.
 • In een ander onderzoek met patiënten met acute blaasontsteking leidde dagelijkse inname van twee gram orale d-mannose binnen slechts drie dagen tot een aanzienlijke vermindering van de ernst van de symptomen(bron). Dit suggereert dat het gebruik van deze suiker snelle verlichting kan geven van pijnlijke symptomen die gepaard gaan met UTI's.
 • Een systematische review concludeerde dat er matig bewijs is voor het gebruik van d-mannose ter preventie van UTI's bij volwassen vrouwen, vooral bij vrouwen met een geschiedenis van terugkerende infecties(bron). Hoewel sommige studies veelbelovende resultaten hebben opgeleverd, is verder onderzoek nodig om de doeltreffendheid van d-mannose bij de behandeling en preventie van UTI's te bevestigen.

De bevindingen suggereren dat d-mannose een haalbaar alternatief kan zijn voor antibiotica bij de preventie en behandeling van UTI's, hoewel meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te kunnen trekken. Ondanks enkele inconsistente resultaten is verder onderzoek nodig om de definitieve voordelen van d-mannose voor de preventie en behandeling van UTI's vast te stellen.

Gerapporteerde bijwerkingen in verband met het gebruik van D-Mannose

Hoewel veel mensen d-mannose goed verdragen zonder bijwerkingen te ondervinden, zijn er tijdens klinisch onderzoek enkele bijwerkingen gemeld. Het is essentieel om deze potentiële risico's in overweging te nemen bij de beslissing of deze suiker voor u geschikt is als behandelingsoptie.

 • In één onderzoek met patiënten die dagelijks twee gram orale d-mannose innamen voor de behandeling van acute blaasontsteking, werd door 10% van de deelnemers lichte diarree gemeld(bron). Dit suggereert dat maag-darmstoornissen kunnen optreden bij sommige personen die dit supplement in hogere doses gebruiken.
 • In een rapport wordt een vrouw beschreven die ernstige buikpijn kreeg na inname van grote hoeveelheden (20-30 gram) vrije d-mannose gedurende meerdere dagen(bron). Hoewel dit incident het gevolg was van overmatige inname boven de aanbevolen dosering, benadrukt het het belang van strikte naleving van de doseringsrichtlijnen bij het gebruik van supplementen zoals d-mannose ter preventie van urineweginfecties.

Ondanks het over het algemeen veilige profiel van d-mannose bij gebruik in de aanbevolen doses, is het raadzaam een arts te raadplegen voordat u d-mannose inneemt voor mensen met bestaande gezondheidsproblemen of die medicijnen gebruiken die op elkaar kunnen inwerken. Het is essentieel dat u met een medisch deskundige spreekt voordat u met een nieuw supplement begint, vooral als u bestaande gezondheidsproblemen hebt of geneesmiddelen gebruikt die een wisselwerking kunnen hebben met d-mannose.

FAQs in verband met D Mannose

Wat zijn de nadelen van D-mannose?

D-mannose is over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar het kan lichte bijwerkingen veroorzaken zoals een opgeblazen gevoel, losse ontlasting en buikpijn. Het kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals diabetesmedicijnen of antistollingsmiddelen. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten hun arts raadplegen voordat zij D-mannose gebruiken.

Is het veilig om elke dag D-mannose in te nemen?

De dagelijkse inname van D-mannose wordt veilig geacht voor gebruik op korte termijn ter voorkoming van terugkerende urineweginfecties (rUTI's). De veiligheid op lange termijn is echter niet uitgebreid onderzocht. Raadpleeg uw arts voordat u D-mannose regelmatig gebruikt of als u zich zorgen maakt over het gebruik ervan.

Adviseren artsen D-mannose voor UTI?

Sommige artsen kunnen D-mannose aanbevelen als aanvullende behandeling voor door E.coli-bacteriën veroorzaakte UTI's, omdat het de aanhechting van bacteriën in de urinewegen kan voorkomen. Raadpleeg echter altijd uw arts voordat u met een nieuw supplement of behandelingsplan begint.

Kunt u D-Mannose langdurig innemen?

Er is beperkte informatie over de veiligheid op lange termijn van het continu innemen van D-mannose. Hoewel sommige studies suggereren dat het effectief kan zijn bij het voorkomen van rUTI's wanneer het gedurende enkele maanden dagelijks wordt ingenomen, is meer onderzoek nodig om het veiligheidsprofiel voor langere perioden vast te stellen.

Conclusie

Kortom, D Mannose is een natuurlijk supplement dat urineweginfecties kan helpen voorkomen en behandelen door de aanhechting van bacteriën te remmen. Het is te vinden in verschillende natuurlijke bronnen en gezondheidsproducten. Klinisch onderzoek heeft gunstige effecten aangetoond voor D Mannose bij de preventie van UTI's, hoewel er ook enkele bijwerkingen zijn gemeld.

Als u op zoek bent naar hoogwaardige D Mannose-supplementen, overweeg dan eens het assortiment natuurlijke gezondheidsproducten van Cibdol te bekijken. Voor een D Mannose-supplement van superieure kwaliteit hoeft u niet verder te zoeken dan het assortiment natuurlijke gezondheidsproducten van Cibdol.

Voor volwassen vrouwen die last hebben van terugkerende UTI's kan het innemen van D-Mannose supplementen een veilig en effectief alternatief zijn voor antibiotica. Vrije D-Mannose is ook beschikbaar in sommige natuurlijke bronnen, zoals veenbessen en bosbessen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/