Het belang van gehydrateerd blijven

Gepubliceerd:

Elke dag voldoende water drinken is essentieel voor onze gezondheid en ons welzijn. Een goede hydratatie speelt een sleutelrol in bijna alle aspecten van de normale functies van ons lichaam. In deze uitgebreide gids zullen we de vele voordelen van gehydrateerd blijven en de invloed ervan op ons lichaam en onze geest onderzoeken.

Het belang van gehydrateerd blijven

Wat is hydratatie?

Hydratatie verwijst naar de waterbalans in ons lichaam. Ons lichaam verliest de hele dag door voortdurend water via zweet, urine, ademhaling en stoelgang. We moeten dit waterverlies voortdurend aanvullen door vocht te drinken en voedsel te eten dat water bevat. Correcte hydratatie treedt op wanneer de hoeveelheid water die wordt geconsumeerd voldoende is om wat verloren is gegaan te vervangen.

Hoeveel water moet u drinken?

Dus hoeveel vocht heeft de gemiddelde, gezonde volwassene dagelijks nodig? De algemene aanbeveling is ongeveer 2 liter (68 oz) totaal vocht per dag voor vrouwen en 2,5 liter (85 oz) per dag voor mannen. De behoefte aan water kan echter aanzienlijk variëren op basis van factoren zoals leeftijd, lichaamsgrootte, activiteitenniveau en klimaat.

De eenvoudigste manier om te weten of u goed gehydrateerd bent, is door de kleur van uw urine te controleren. Lichtgele tot heldere urine betekent dat u goed gehydrateerd bent. Donkergele urine duidt meestal op uitdroging.

Waarom is hydratatie zo belangrijk?

Goed gehydrateerd zijn is om een aantal redenen van vitaal belang voor onze gezondheid:

 1. Het smeert en dempt gewrichten - Uitdroging vermindert de gladde, dempende laag kraakbeen in gewrichten, waardoor bewegen moeilijker en pijnlijker wordt. Gehydrateerd blijven houdt gewrichten gesmeerd en flexibel.
 2. Het vormt speeksel - Er is water nodig om voldoende speeksel te produceren, dat helpt bij het kauwen en doorslikken van voedsel en dat tandbederf voorkomt. Speeksel bevat ook enzymen die koolhydraten en vetten beginnen af te breken.
 3. Het levert voedingsstoffen en mineralen - Water lost vitaminen, mineralen, aminozuren, glucose en andere voedingsstoffen op en transporteert ze naar de cellen in het hele lichaam. Het spoelt ook afvalstoffen weg.
 4. Het voorkomt constipatie - Water maakt de ontlasting in de darmen voller en zachter, wat constipatie helpt voorkomen.
 5. Het reguleert de lichaamstemperatuur - Zweten koelt het lichaam af bij warm weer. Uitdroging vermindert het vermogen van het lichaam om de temperatuur te regelen.
 6. Het dempt organen en weefsels - Hydratatie dempt organen en houdt de huidstructuur en elasticiteit in stand.
 7. Helpt bij de spijsvertering - Water bevordert de spijsvertering door vetten en oplosbare vezels te helpen oplossen. Het voorkomt ook problemen zoals zure reflux en brandend maagzuur.
 8. Het vervoert zuurstof naar de cellen - Zuurstof bindt zich met hemoglobine in rode bloedcellen om door het hele lichaam vervoerd te worden. De zuurstoftoevoer wordt belemmerd als het lichaam te weinig water heeft.
 9. Het verhoogt de fysieke prestaties - Zelfs lichte uitdroging belemmert het uithoudingsvermogen en de motorische coördinatie tijdens lichamelijke activiteit. Een goede hydratatie verbetert de prestaties.
 10. Het voorkomt hoofdpijn - Hoofdpijn is een veelvoorkomend symptoom van uitdroging omdat de vochtbalans van het lichaam verstoord is.
 11. Het ruimt gifstoffen op - Water helpt bij het filteren van afval- en gifstoffen uit het bloed, de nieren en de lever en spoelt deze vervolgens weg via urine, ontlasting en zweet.
 12. Het stimuleert de hersenfunctie - Zelfs lichte uitdroging kan de concentratie, het geheugen en de stemming aantasten. Een goede hydratatie houdt de hersenen scherp.
 13. Het houdt de ogen gezond - Water houdt de ogen goed gesmeerd en het zicht helder. Uitdroging kan vermoeide ogen en hoofdpijn veroorzaken.
 14. Het zorgt voor evenwichtige elektrolyten - Elektrolyten zoals natrium en kalium moeten opgelost zijn in water om hun rol te kunnen vervullen. Uitdroging verstoort dit evenwicht.

Zoals u kunt zien, is een goede hydratatie absoluut essentieel voor het behoud van elk aspect van de gezondheid, van de flexibiliteit van de gewrichten tot het functioneren van de cellen. Laten we nu eens kijken naar enkele van de belangrijkste functies die beïnvloed worden door hydratatie.

Hydratatie en fysieke prestaties

Een van de duidelijkste effecten van hydratatie is misschien wel op onze fysieke capaciteiten. Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat uitdroging het uithoudingsvermogen, de motorische coördinatie, het concentratievermogen en de prestaties tijdens het sporten snel aantast. Zelfs milde dehydratatie van slechts 1-2% verlies van lichaamsgewicht door water kan een meetbare invloed hebben op fysieke en mentale prestaties.

Uitdroging vermindert het bloedvolume, waardoor het hart harder moet werken om het bloed naar de spieren en organen te pompen. Doordat er minder bloed bij de spieren komt, raken deze sneller vermoeid. Een verminderd bloedvolume verstoort ook de warmteregulatie, waardoor de lichaamstemperatuur sneller stijgt. Een onevenwichtige elektrolytbalans en een verminderde hersenfunctie belemmeren verder de coördinatie en concentratie. Al deze factoren samen verminderen de algehele lichamelijke prestaties.

Het is aangetoond dat een goede hydratatie de volgende voordelen biedt met betrekking tot lichaamsbeweging en fitness:

 • Verbetert het uithoudingsvermogen
 • Voorkomt spierkramp en vermoeidheid
 • Reguleert de lichaamstemperatuur om oververhitting te voorkomen
 • Levert voedingsstoffen aan spieren en organen
 • Verwijdert afvalstoffen zoals melkzuur
 • Optimaliseert de hart- en longfunctie
 • Onderhoudt mentale focus en concentratie
 • Vermindert de perceptie van inspanning en ongemak

Atleten en mensen die zware oefeningen doen, moeten goed letten op hun hydratatiebehoeften voor, tijdens en na de activiteit. Tijdens een lange of intensieve training neemt de behoefte aan water aanzienlijk toe. Het drinken van een elektrolytendrank kan helpen om verloren zouten en mineralen aan te vullen. Een goede hydratatie is een van de beste manieren voor sporters om hun prestaties te verbeteren.

Hydratatie en hersenfunctie

De hersenen zijn sterk afhankelijk van een goede hydratatie om op volle capaciteit te kunnen werken. De hersenen bestaan voor ongeveer 75% uit water, dat nodig is voor chemische reacties en elektrische signalen tussen neuronen. Als de waterhuishouding in het lichaam verstoord raakt, leidt dit tot krimpende hersenen en een verminderde cognitieve functie.

Zelfs milde uitdroging van 1-2% lichaamsgewichtsverlies leidt tot de volgende cognitieve stoornissen:

 • Verminderde aandacht, alertheid en concentratie
 • Verminderd korte- en langetermijngeheugen
 • Langzamere reactietijden voor motorische coördinatie
 • Verhoogde waargenomen inspanning en vermoeidheid
 • Negatieve stemming, spanning, angst en depressie

Ernstige uitdroging verergert deze problemen nog meer. Onderzoeken tonen aan dat een vermindering van de hydratatie met slechts 2% lichaamsgewicht het functioneren net zo belemmert als het overslaan van een hele nacht slaap.

De hersenen goed gehydrateerd houden is essentieel voor helder denken, snelle reacties, focus en geheugen. Zorg ervoor dat u voldoende water drinkt als u complexe cognitieve taken uitvoert, zoals studeren, een toets maken of gewoon proberen een lange werkdag door te komen. De hersenen hebben voldoende "brandstof" in de vorm van water nodig om optimaal te kunnen werken.

Hydratatie en gezondheid van de spijsvertering

Het spijsverteringsstelsel is afhankelijk van voldoende water om van begin tot eind goed te functioneren. Speekselproductie zet de spijsvertering in gang, terwijl water vetten, vezels en andere voedingsstoffen in de maag en darmen oplost. Water maakt ook de ontlasting zachter terwijl het door de darmen beweegt.

Onvoldoende vochtinname leidt tot een reeks spijsverteringsproblemen:

 • Droge mond en moeite met kauwen of doorslikken van voedsel
 • Brandend maagzuur, zure reflux en gastritis
 • Verminderde opname van voedingsstoffen
 • Constipatie
 • Aambeien

Voldoende water drinken is belangrijk voor een gezonde spijsvertering en een regelmatige stoelgang. s Morgens vroeg een vol glas water drinken helpt om het spijsverteringskanaal "wakker" te maken. Water drinken bij de maaltijd bevordert de spijsvertering en kan overeten tegengaan. Door gehydrateerd te blijven, blijft u regelmatig en vermindert u maag- en darmklachten.

Wie loopt er risico op uitdroging?

Bepaalde bevolkingsgroepen lopen een verhoogd risico op uitdroging en moeten speciale aandacht besteden aan vochtinname:

Zuigelingen en kinderen - Zuigelingen en jonge kinderen lopen een risico door een hoge vochtverversing en het feit dat ze geen toegang hebben tot water. Regelmatig voeden en drinken voorkomt uitdroging.

Ouderen - Door een verminderd dorstgevoel en medicatie is adequate hydratatie een uitdaging. Bewuste inspanning om vocht te drinken is belangrijk.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven - De vochtbehoefte springt omhoog om de melkproductie en het verhoogde bloedvolume tijdens de zwangerschap te ondersteunen.

Duursporters - Overvloedig zweten vereist meer hydratatie voor, tijdens en na de inspanning.

Buitenwerkers - Langdurig actief zijn in warme omstandigheden zorgt voor veel waterverlies door transpiratie.

Mensen met chronische ziekten - Bepaalde aandoeningen zoals diabetes mellitus en nieraandoeningen vergroten de behoefte aan hydratatie.

Reizigers - Veranderende omgevingen en beperkte toegang tot vloeistoffen kunnen leiden tot uitdroging.

Iedereen die diuretica of laxeermiddelen gebruikt - Deze medicijnen verhogen opzettelijk de uitscheiding van water uit het lichaam.

Aandacht besteden aan de unieke hydratatiebehoeften en opzettelijk voldoende water drinken kan iedereen helpen om optimaal gehydrateerd te blijven.

Tips om gehydrateerd te blijven

Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat u elke dag voldoende vocht binnenkrijgt:

 • Neem een herbruikbare waterfles mee en vul deze regelmatig bij.
 • Drink 's ochtends als eerste een vol glas water als u wakker wordt.
 • Kies water of ongezoete dranken in plaats van suikerhoudende dranken.
 • Eet uw fruit en groenten! Ze bevatten veel water.
 • Stel een telefoonherinnering in om regelmatig water te drinken.
 • Drink voor, tijdens en na het sporten.
 • Drink vocht bij alle maaltijden.
 • Infuseer uw water met fruit voor een verbeterde smaak.
 • Vries enkele vriesbestendige waterflessen in om het water de hele dag koel te houden.
 • Drink een glas water voordat u een dutje doet of naar bed gaat.
 • Luister naar de dorstsignalen van uw lichaam en drink dienovereenkomstig.
 • Controleer de kleur van uw urine als indicator voor de hydratatiestatus.

Onthoud dat water ongeveer 60% van het lichaamsgewicht uitmaakt. Elke cel en elk orgaan heeft het nodig om goed te functioneren. Maak van hydratatie een prioriteit in uw dagelijkse gezondheidsgewoonten, en uw lichaam zal u dankbaar zijn!

Wat zijn enkele tekenen die erop wijzen dat ik uitgedroogd ben?

 • Toegenomen dorst en droge mond
 • Vermoeidheid, duizeligheid of licht in het hoofd
 • Donkergele of amberkleurige urine
 • Onregelmatig urineren en kleine hoeveelheden wanneer u urineert
 • Droge huid en lippen
 • Hoofdpijn
 • Spierkrampen
 • Snelle hartslag

Luister naar de signalen van uw lichaam. Als u een combinatie van deze symptomen ervaart, wijst dit waarschijnlijk op uitdroging.

Hoeveel water moet ik drinken als ik ziek ben?

Uw vochtbehoefte neemt toe wanneer u koorts, diarree of braken hebt. Zorg ervoor dat u extra water en andere hydraterende vloeistoffen zoals bouillon of elektrolytendrankjes drinkt. Drink genoeg om vochtverlies door zweten, ademen en braken/diarree te compenseren. Houd de kleur van uw urine in de gaten en drink meer als deze donker of schaars wordt.

Wat kan ik aan water toevoegen om het drinken te bevorderen?

Als u niet van de flauwe smaak van gewoon water houdt, voeg dan een schijfje citroen, limoen, komkommer of muntblaadjes toe. Bevroren bessen zorgen voor verkoelend water. Komkommer, meloen, citrusvruchten en gemixte kruiden voegen verfrissende smaken toe. Vermijd het toevoegen van suiker met siropen of zoetstoffen die de gezondheidsvoordelen van water ondermijnen.

Welke invloed heeft cafeïne op hydratatie?

Het drinken van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en frisdrank draagt bij aan de vochtinname. Cafeïne werkt echter ook als een mild diureticum dat de urineproductie verhoogt. Vul uw cafeïnehoudende dranken aan met extra gewoon water om uitdroging te voorkomen. Vermijd cafeïne enkele uren voor het slapengaan, zodat het de slaap niet verstoort.

Wat voor water moet ik drinken?

Gewoon, gefilterd kraanwater is prima voor de meeste gezonde mensen. Gebotteld water of mineraalwater voegen nuttige mineralen toe zoals calcium en magnesium, maar zijn niet essentieel. Tenzij uw kraanwater slecht smaakt of u om medische redenen natrium of mineralen moet beperken, werkt kraanwater prima. Vermijd suikerhoudende frisdranken, sappen, sportdranken of vitaminewater die de hydratatie ondermijnen.

Helpt hydratatie bij gewichtsverlies?

Ja, een goede hydratatie kan op een aantal manieren helpen bij het afvallen. Drink water in plaats van calorierijke dranken om calorieën te besparen. Voor de maaltijd drinken helpt u om sneller een vol gevoel te krijgen, zodat u minder eet. Gehydrateerd blijven voorkomt valse honger terwijl u eigenlijk dorst hebt. Koud water drinken kost ook calorieën om het op lichaamstemperatuur te brengen.

Moet ik alleen drinken als ik dorst heb?

U kunt het beste niet alleen op dorst afgaan om uw vochtbehoefte te meten. Vaak bent u al uitgedroogd tegen de tijd dat u dorst hebt. Drink in plaats daarvan opzettelijk water op regelmatige tijdstippen gedurende de dag. Volg de algemene aanbevelingen voor dagelijkse vochtinname op basis van uw leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en klimaat.

Kan ik te veel water drinken?

Het is zeer zeldzaam, maar mogelijk om te veel te drinken en uw elektrolyten uit balans te brengen. Dit komt het meest voor bij duursporters die buitensporig veel drinken terwijl ze hard trainen en overvloedig zweten. Voor gemiddelde gezonde mensen is gewoon drinken wanneer ze dorst hebben en bij de maaltijd voldoende om goed gehydrateerd te blijven zonder risico op overdrijven.

Helpt hydratatie bij nierstenen?

Ja! Voldoende drinken, vooral water, helpt de mineralen en zouten te verdunnen die nierstenen vormen. Goed gehydrateerde urine voorkomt dat mineralen die stenen vormen zich samenvoegen en kristalliseren tot pijnlijke stenen. Als u in het verleden nierstenen hebt gehad, probeer dan dagelijks minstens 3 liter water te drinken.

Kan uitdroging angst veroorzaken?

Zelfs lichte uitdroging is bij sommige mensen in verband gebracht met angst en stemmingsstoornissen. Als de hersenen niet voldoende gehydrateerd zijn, worden neurotransmitters en elektrische signalen verstoord. Drink elke dag ijverig genoeg water, vooral als u last heeft van angstproblemen, om een gezonde hersenfunctie te ondersteunen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/