Kan Kurkuma Zure Reflux Verergeren?

Gepubliceerd:

Zure reflux is een ongemakkelijke aandoening waar miljoenen mensen over de hele wereld last van hebben. Het doet zich voor wanneer maagzuur terugstroomt naar de slokdarm en symptomen veroorzaakt zoals brandend maagzuur, oprispingen en moeite met slikken. Met de stijgende populariteit van natuurlijke remedies zoals kurkuma, vragen veel mensen die lijden aan zure reflux zich af of het verlichting kan bieden of hun symptomen kan verergeren.

Kurkuma is een heldergele specerij die afkomstig is van de kurkumaplant. Het bevat een stof genaamd curcumine die indrukwekkende ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen heeft. Kurkuma wordt van oudsher in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. Recentelijk is de westerse geneeskunde begonnen met het bestuderen van kurkuma vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid.

Kan Kurkuma Zure Reflux Verergeren

Maar kan kurkuma zure reflux verergeren? Laten we het bewijs eens in detail bekijken.

Hoe kurkuma kan helpen bij zure reflux

Kurkuma heeft verschillende eigenschappen die in theorie zouden kunnen helpen om de symptomen van zure reflux te verlichten:

 • Ontstekingsremmende effecten: De curcumine in kurkuma is een krachtige ontstekingsremmende stof. Het kan helpen ontstekingen te verminderen langs de slokdarmslijmvliezen die geïrriteerd raken door maagzuur.
 • Bescherming door antioxidanten: Kurkuma is rijk aan antioxidanten die kunnen helpen maagzuur te neutraliseren en schade aan slokdarmweefsel te voorkomen.
 • Verbeterde spijsvertering: Sommige onderzoeken wijzen erop dat kurkuma de galproductie in de galblaas kan stimuleren, waardoor de spijsvertering mogelijk verbetert en zure reflux kan verminderen.
 • Lagere maagzuurproductie: Kurkuma kan de maagzuurproductie in de maag remmen, waardoor er minder zuur beschikbaar is voor reflux.
 • Verzachtende eigenschappen: Kurkuma wordt van oudsher gebruikt om gastro-intestinale kwalen te verzachten. Verbindingen in kurkuma kunnen het slokdarmslijmvlies bedekken en beschermen.

Op het eerste gezicht lijken deze eigenschappen ervoor te zorgen dat kurkuma een mogelijk nuttig natuurlijk middel is om de symptomen van zure reflux onder controle te houden. Maar kan het echt helpen of mogelijk de symptomen verergeren?

Heeft kurkuma bijwerkingen die reflux kunnen verergeren?

Hoewel kurkuma veel veelbelovende therapeutische eigenschappen heeft, zijn er een paar potentiële bijwerkingen waar u rekening mee moet houden:

Kan misselijkheid en maagklachten veroorzaken

Kurkuma stimuleert de galproductie en het samentrekken van de galblaas. In hoge doses kan dit bij sommige mensen leiden tot misselijkheid, diarree, een opgeblazen gevoel en algehele maagklachten. Deze bijwerkingen kunnen in theorie zure reflux symptomen veroorzaken bij gevoelige mensen.

Kan de onderste slokdarmsfincter losmaken

De onderste slokdarmsfincter (LES) is de spierklep die de slokdarm afsluit van de maag. Als de LES verkeerd ontspant, kunnen maaginhoud en zuur naar boven terugstromen. Zeer beperkt onderzoek toont aan dat kurkuma de LES kan helpen ontspannen, wat zure reflux zou kunnen bevorderen. De meeste onderzoeken tonen echter geen significante invloed op de druk van de LES aan.

Kan de productie van maagzuur stimuleren

Hoewel kurkuma in sommige gevallen de maagzuurproductie kan remmen, blijkt uit ander onderzoek dat het de maagzuurproductie juist kan verhogen. Door de productie van zuurder maagsap te stimuleren, kan kurkuma hypothetisch gezien reflux verergeren.

Heeft bloedverdunnende effecten

Kurkuma kan bloed dunner maken en langzamer laten stollen. Dit kan het risico op bloedingen en maagzweercomplicaties door zuuraderosie verhogen als de reflux ernstig is. Dit effect vereist echter hoge doses kurkuma voor langere periodes.

Kan allergische reacties veroorzaken

In zeldzame gevallen kunnen sommige mensen allergisch zijn voor kurkuma en bijwerkingen ervaren zoals blozen in het gezicht, uitslag of anafylaxie. Allergische reacties kunnen de symptomen van zure reflux verergeren.

Dus hoewel de bijwerkingen van kurkuma meestal mild zijn, is het mogelijk dat ze zure reflux bij gevoelige personen kunnen verergeren. Laten we eens kijken naar wat wetenschappelijk onderzoek onthult over de invloed van kurkuma op zure reflux.

Wat zegt het onderzoek over kurkuma en zure reflux?

Er zijn niet veel strenge klinische onderzoeken gedaan naar de effecten van kurkuma op de symptomen van zure reflux. De weinige studies die beschikbaar zijn, bieden echter enkele nuttige inzichten:

Klein menselijk onderzoek

Een klein onderzoek in 2011 liet 12 patiënten met endoscopie-bevestigde zure reflux gedurende 5 dagen tweemaal daags kurkuma-extracten of een placebopil innemen. De kurkumagroep had significant minder symptomen van zure reflux en verbeterde endoscopiecijfers vergeleken met placebo. Dit suggereert dat kurkuma kan beschermen tegen zure schade.

Dit onderzoek was echter te klein en te kort om overtuigend bewijs te leveren voor de werkzaamheid van kurkuma.

Curcumine analyseren

In een review uit 2019 werd gekeken naar de effecten van curcumine, het actieve ingrediënt van kurkuma, op zure reflux. Uit reageerbuisstudies bleek dat curcumine de pepsineactiviteit kan remmen en cellen kan helpen beschermen tegen zure schade. Dierstudies toonden ook enkele beschermende effecten tegen schade door reflux.

Hoewel veelbelovend, zijn er nog menselijke onderzoeken nodig om te bevestigen dat curcuminesupplementen refluxsymptomen op de lange termijn kunnen voorkomen. De benodigde doses zijn misschien ook moeilijk te bereiken met alleen een dieet.

Invloed op de onderste slokdarmsfincter

Een onderzoek uit 2007 toonde aan dat curcumine geen significante invloed had op de LES-druk of maaglediging bij 12 gezonde volwassenen, wat duidt op een laag risico op het uitlokken van refluxgebeurtenissen. Maar een onderzoek bij ratten wees erop dat curcumine de LES kan ontspannen na genezing van een maagzweer. De invloed op de LES blijft dus onduidelijk.

Beschermt in sommige gevallen, maar kan ook verergeren

In een overzicht uit 2020 werd opgemerkt dat kurkuma in sommige onderzoeken beschermende effecten heeft tegen zure refluxcomplicaties zoals slokdarmontsteking. Bijwerkingen zoals misselijkheid en maagklachten suggereren echter dat het bij sommige mensen ook refluxsymptomen kan verergeren.

Meer menselijk onderzoek nodig

Hoewel het eerste onderzoek naar kurkuma voor zure reflux veelbelovend is, is er nog steeds een gebrek aan rigoureus onderzoek bij mensen om de gunstige effecten te bevestigen. Er is meer onderzoek nodig om volledig te begrijpen of kurkuma de symptomen van zure reflux helpt of verergert bij langdurig gebruik.

Voor wie is voorzichtigheid geboden met kurkuma?

Hoewel een gematigde inname van kurkuma via de voeding waarschijnlijk veilig is voor de meeste mensen, kunnen bepaalde personen voorzichtiger zijn:

 • Mensen met een geschiedenis van ernstige gastro-oesofageale refluxcomplicaties zoals bloedingen, zweren of Barrett's slokdarm. De theoretische bijwerkingen van kurkuma kunnen ernstige reflux verergeren.
 • Mensen die antistollingsmedicijnen of bloedplaatjesremmende medicijnen gebruiken. Kurkuma kan het risico op bloedingen verhogen in combinatie met deze medicijnen.
 • Iedereen met galstenen of galwegobstructies. Kurkuma kan samentrekkingen van de galblaas stimuleren.
 • Personen die medicijnen gebruiken die maagzuur verminderen. Kurkuma kan de werking van deze medicijnen verstoren.
 • Mensen met een kurkuma allergie of overgevoeligheid.

Natuurlijk moet iedereen die op dit moment last heeft van ernstige of aanhoudende refluxsymptomen naar een arts gaan om complicaties uit te sluiten voordat ze natuurlijke remedies zoals kurkuma proberen.

Tips voor het integreren van kurkuma in een zuurrefluxdieet

Voor degenen die kurkuma voorzichtig willen testen, volgen hier enkele tips:

 • Begin met kleine doses zoals een kwart theelepel per dag om de tolerantie te beoordelen. Voer dit langzaam op tot 1/2 tot 1 theelepel per dag.
 • Meng kurkumapoeder in smoothies, havermout, soepen en sauzen. Zorg ervoor dat u het combineert met vetten of zwarte peper om de opname te verbeteren.
 • Supplementen leveren meer geconcentreerde doses kurkuma. Kies echter voor capsules met een darmcoating om maagirritatie te minimaliseren. Volg de doseringsrichtlijnen.
 • Vermijd het innemen van kurkuma op een lege maag, vooral bij hoge doses. Neem het altijd in met voedsel.
 • Stop met het innemen van kurkuma als u zorgwekkende bijwerkingen krijgt, zoals ernstige misselijkheid, diarree of pijn.
 • Vermijd kurkuma als u een zwerende aandoening heeft totdat deze volledig genezen is.
 • Let op mogelijke interacties tussen kurkuma en medicijnen zoals bloedverdunners, maagzuurremmers, diabetesmedicijnen en andere.
 • Volg een algemeen zuurrefluxdieet met weinig triggers zoals cafeïne, alcohol en vet of gekruid voedsel.

Matiging en het goed in de gaten houden van de symptomen zijn belangrijk bij het uitproberen van natuurlijke remedies zoals kurkuma voor zure reflux. Wat voor sommige mensen goed werkt, kan voor anderen de symptomen verergeren.

Kan Kurkuma Zure Reflux Verergeren?

In de juiste dosering is kurkuma waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen die kampen met milde tot matige zure refluxklachten. De ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen zijn veelbelovend voor de bescherming van de slokdarm tegen schade door maagzuur.

Sommige mensen kunnen echter bijwerkingen zoals misselijkheid en maagklachten ondervinden van kurkuma, vooral bij hoge doses. Er is ook beperkt klinisch bewijs dat voordelen voor reflux op de lange termijn bevestigt.

Hoewel kurkuma mogelijk nuttig is voor de spijsvertering in het algemeen, is het geen gegarandeerde oplossing voor zure reflux. Individuele reacties variëren sterk. Kurkuma kan de symptomen verergeren bij gevoelige mensen of mensen met ernstige refluxcomplicaties.

Zoals bij elk natuurlijk middel, moet u eerst met uw arts overleggen voordat u kurkuma probeert, vooral als u medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Werk nauw samen met een zorgverlener om de juiste veranderingen in uw dieet en levensstijl te vinden om uw zure reflux onder controle te houden.

Hoeveel kurkuma is veilig om dagelijks te nemen?

Voor zure reflux kunt u het beste beginnen met kleine doses, zoals 1⁄4-1⁄2 theelepel kurkumapoeder per dag. Verhoog dit langzaam naar 1 theelepel per dag als u het goed verdraagt. Het nemen van maximaal 1.000-2.000 mg curcuminesupplementen lijkt voor de meeste mensen veilig, maar volg de aanwijzingen op het etiket.

Wanneer kunt u het beste kurkuma nemen?

Neem kurkuma naast de maaltijd of met wat vet om de absorptie te verbeteren. Vermijd het in te nemen op een lege maag, vooral in grote of aanvullende doses, omdat dit maagbijwerkingen kan veroorzaken.

Wat is de beste manier om kurkuma in te nemen?

Kurkumapoeder door voedingsmiddelen zoals smoothies, soepen en sauzen mengen is een makkelijke manier om het in uw dieet te verwerken. Zoek naar capsules met een darmcoating als u kurkuma supplementen probeert om maagirritatie te minimaliseren.

Kan ik kurkuma nemen terwijl ik maagzuurremmers of andere medicijnen gebruik?

Het is het beste om uw arts te raadplegen voordat u kurkuma naast voorgeschreven medicijnen, waaronder maagzuurremmers, inneemt. Kurkuma kan een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, zoals bloedverdunners en medicijnen die het maagzuur verminderen.

Is het veilig om elke dag kurkuma te nemen?

Dagelijkse inname van kurkuma binnen de aanbevolen culinaire doses lijkt veilig voor de meeste gezonde personen. Mensen met medische aandoeningen moeten langdurig gebruik met hun arts bespreken. Neem een pauze van kurkuma als er zich verontrustende bijwerkingen voordoen.

Hoe lang duurt het voordat kurkuma helpt bij de symptomen van zure reflux?

Er is niet genoeg onderzoek gedaan om precies te weten hoe snel kurkuma zure reflux kan verlichten. Beperkte onderzoeken suggereren dat het enkele weken van dagelijks gebruik kan duren voordat u potentiële voordelen merkt. Houd uw individuele symptomen goed in de gaten.

Kan ik kurkuma thee drinken tegen zure reflux?

Kleine hoeveelheden kurkuma thee drinken tussen de maaltijden door kan voor sommige refluxpatiënten rustgevend zijn. Maar vermijd het drinken van grote hoeveelheden op een lege maag, omdat dit bijwerkingen zoals misselijkheid kan veroorzaken.

Wat zijn tekenen dat kurkuma mijn reflux verergert?

Stop met kurkuma als u na inname ernstige maagpijn, brandend maagzuur, misselijkheid, diarree of verergering van zure oprispingen ervaart. Lichte maagklachten kunnen verbeteren door kleinere doses in te nemen met voedsel.

Kan ik kurkuma nemen als ik maagzweren of erosies door reflux heb?

Vermijd kurkuma-supplementen totdat eventuele zweren, erosies of andere beschadigde gebieden volledig genezen zijn. Gebruik daarna voorzichtig kleine culinaire hoeveelheden om te zien of u het verdraagt. Bespreek het gebruik met uw arts.

Is het veilig om kurkuma te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Zwangere vrouwen moeten medicinale hoeveelheden kurkuma vermijden, vooral supplementen, omdat curcumine milde baarmoederstimulerende effecten kan hebben. Kleine culinaire hoeveelheden zijn echter waarschijnlijk prima. Overleg met uw gynaecoloog.

Kunnen kinderen kurkuma nemen?

Kurkuma kan veilig zijn in kleine hoeveelheden voor oudere kinderen. Maar geef geen medicinale kurkuma of curcuminesupplementen aan kinderen jonger dan 12 jaar, tenzij onder toezicht van een kinderarts.

Welke dieetveranderingen helpen bij zure reflux?

Het is belangrijk om veelvoorkomende triggers zoals koffie, alcohol, chocolade, gekruid voedsel en grote vette maaltijden te vermijden. Eet kleinere, frequentere maaltijden met weinig zuur. Volg een ontstekingsremmend dieet met veel groenten, fruit, magere eiwitten en gezonde vetten. Blijf gehydrateerd en beheers stress.

Samenvatting

Kurkuma heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen bij zure reflux, maar het heeft ook bijwerkingen die de symptomen kunnen verergeren. Kleine onderzoeken tonen aan dat kurkuma zure schade en pijn kan verminderen, maar het kan in sommige gevallen ook de slokdarmsfincter ontspannen en maagzuur stimuleren. Kurkuma is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen met milde reflux, maar mensen met ernstige symptomen of mensen die anticoagulantia gebruiken, moeten voorzichtig zijn. Hoewel het beperkte onderzoek veelbelovend is, zijn er nog steeds rigoureuzere onderzoeken bij mensen nodig om de invloed van kurkuma op zure reflux volledig te begrijpen. Mensen met gevoeligheden kunnen misselijkheid of diarree ervaren. Matiging en het goed in de gaten houden van de symptomen zijn belangrijk bij het gebruik van kurkuma voor zure reflux.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/