Wat moet u vermijden bij het innemen van kurkuma?

Gepubliceerd:

Kurkuma is een populaire Indiase specerij die al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt. Het bevat curcumine, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. De laatste jaren heeft kurkuma enorm aan populariteit gewonnen als gezondheidssupplement vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid.

Er zijn echter een aantal dingen waar u op moet letten als u kurkuma-supplementen neemt. Hier zijn 7 dingen die u moet vermijden als u kurkuma neemt.

Wat te vermijden bij het innemen van kurkuma

1. Vermijd het innemen van kurkuma op een lege maag

Kurkuma kan maagklachten, misselijkheid en diarree veroorzaken als het op een lege maag wordt ingenomen. De curcumine in kurkuma stimuleert de productie van maagzuur. Dit kan de symptomen bij mensen met maagzweren of zure reflux verergeren.

Het is het beste om kurkuma supplementen met voedsel in te nemen. Inname met vetten of zwarte peper verbetert de absorptie. Zwarte peper bevat piperine, dat de biologische beschikbaarheid van curcumine met 2000% verbetert.

Het innemen van kurkuma op een lege maag kan dus problemen met het maag-darmkanaal verergeren. Het wordt beter opgenomen als het met voedsel wordt ingenomen.

2. Neem geen kurkuma als u galstenen of een galwegobstructie heeft

Kurkuma kan bij sommige mensen samentrekkingen van de galblaas veroorzaken. Dit kan galwegkolieken verergeren bij mensen met galstenen of galwegobstructie.

Dus als bij u galstenen zijn vastgesteld, kunt u kurkuma beter vermijden. Raadpleeg uw arts voordat u kurkuma-supplementen neemt als u een obstructie van de galwegen heeft.

3. Vermijd het innemen van kurkuma vóór een operatie

Kurkuma heeft een bloedverdunnende werking die vergelijkbaar is met aspirine. Het is het beste om kurkuma niet 2 weken voor een geplande operatie in te nemen.

Kurkuma kan bloedingen tijdens en na de operatie bevorderen. Door er ruim van tevoren mee te stoppen, kan het effect afnemen.

Raadpleeg natuurlijk uw arts over het juiste gebruik van kurkuma vóór een chirurgische ingreep.

4. Neem geen kurkuma als u zwanger bent

Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar het gebruik van kurkuma tijdens de zwangerschap. Totdat er meer bewijs beschikbaar is, kunt u kurkuma tijdens de zwangerschap beter vermijden.

Sommige dierstudies tonen aan dat curcumine de testosteron- en oestrogeenspiegel verandert. Dit leidt tot bezorgdheid over de veiligheid van kurkuma tijdens de zwangerschap.

Daarom mogen zwangere vrouwen geen kurkuma-supplementen nemen zonder medisch toezicht. Kurkuma als specerij in voedsel zou echter geen problemen moeten opleveren.

5. Vermijd het combineren van kurkuma met bloedverdunners

Kurkuma kan de effecten van voorgeschreven bloedverdunners en NSAID's versterken. Dit verhoogt het risico op blauwe plekken en bloedingen.

Dus als u anticoagulantia zoals warfarine of bloedplaatjesremmers gebruikt, overleg dan met uw arts voordat u kurkuma inneemt. Let op tekenen van bloeding als u kurkuma-supplementen neemt.

6. Neem geen kurkuma als u een ijzertekort heeft

Curcumine beïnvloedt de opname en het metabolisme van ijzer. Mensen met ijzertekort of thalassemie moeten kurkuma vermijden.

Mensen met een risico op ijzertekort moeten ook de inname van kurkuma beperken. Hieronder vallen zwangere vrouwen, baby's, adolescenten en vrouwen met zware menstruatiebloedingen.

7. Vermijd het innemen van kurkuma vóór een operatie

Kurkuma kan bloedingen tijdens en na een operatie bevorderen. Het is het beste om het minstens 2 weken voor een geplande operatie niet in te nemen.

Overleg natuurlijk met uw arts over het juiste gebruik van kurkuma vóór een chirurgische ingreep. Als u ruim van tevoren stopt met het gebruik van kurkuma, kunnen eventuele effecten op bloedingen uitwerken.

Nu u weet wat u moet vermijden, laten we eens kijken naar enkele algemene voorzorgsmaatregelen voor veilig gebruik van kurkuma.

Algemene voorzorgsmaatregelen voor kurkuma supplementen

Hier volgen enkele algemene richtlijnen voor een veilig gebruik van kurkuma-supplementen:

 • Houd u aan de dosering die op het etiket van het product wordt aanbevolen. Neem niet meer dan 1.000-1.200 mg gestandaardiseerde curcumine per dag.
 • Zoek naar producten die gestandaardiseerd zijn om 95% curcuminoïden te bevatten.
 • Vermijd goedkope kurkumapoeders die vervuild kunnen zijn met vulstoffen. Zoek naar gecertificeerde biologische producten van gerenommeerde merken.
 • Neem kurkuma met vetten of zwarte peper om de opname te verbeteren.
 • Begin met een kleine dosis en verhoog geleidelijk om te controleren op bijwerkingen.
 • Vermijd het innemen van kurkuma op een lege maag om zuurrefluxsymptomen te voorkomen.
 • Stop met kurkuma supplementen 2 weken voor de operatie.
 • Raadpleeg een arts voordat u kurkuma inneemt als u een medische aandoening heeft of voorgeschreven medicijnen gebruikt.
 • Gebruik kurkuma voorzichtig als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Beperk het gebruik als specerij en vermijd supplementen.
 • Beperk de inname van kurkuma als u ijzertekort hebt of het risico loopt op een laag ijzergehalte.
 • Stop met kurkuma als u bijwerkingen ondervindt en raadpleeg uw arts.

Samengevat heeft kurkuma dus een aantal contra-indicaties en interacties waar u rekening mee moet houden. Maar het is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen als het oraal in de juiste doses wordt ingenomen. Natuurlijk is het het beste om het gebruik van kurkuma met uw zorgverlener te bespreken.

Nu we hebben besproken wat u moet vermijden, laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van kurkuma.

Wat is de optimale kurkuma dosering voor verschillende aandoeningen?

Er is geen algemene dosering voor kurkuma die voor iedereen geschikt is. De optimale dosering hangt af van de reden van inname. Hier zijn doseringsaanbevelingen gebaseerd op specifieke gezondheidsaandoeningen:

 • Algemene gezondheid: Neem dagelijks 400-600 mg gestandaardiseerde curcumine capsules. Dit is voldoende als gezondheidssupplement voor gezonde personen.
 • Artritis: Neem 3 maal daags 400-600 mg curcumine capsules. Het kan het beste samen met gember, boswellia of visolie worden ingenomen voor maximale voordelen.
 • Hoog cholesterol: Neem dagelijks 1.200 - 1.500 mg curcumine. Het helpt het LDL-cholesterol te verlagen en het HDL-cholesterol te verhogen bij mensen met een verhoogd cholesterolgehalte.
 • Colitis ulcerosa: Neem dagelijks 2000 mg curcumine met 500 mg pepsine. Deze specifieke formule met pepsine is volgens onderzoeken effectief bij colitis ulcerosa.
 • Depressie: Neem 2-3 keer per dag 500-1000 mg curcumine met 20 mg piperine. Piperine verhoogt de absorptie van curcumine in de hersenen voor een betere antidepressieve werking.
 • Kanker: Therapeutische doseringen voor de behandeling van kanker variëren van 0,2 g tot 8 g curcumine per dag. Maar deze hoge hoeveelheden mogen alleen onder medisch toezicht worden ingenomen.

De dosering moet dus worden aangepast aan de aandoening. Begin altijd laag en verhoog geleidelijk binnen het aanbevolen bereik voor elke aandoening. Natuurlijk kunt u het beste een arts raadplegen voordat u therapeutische doseringen kurkuma inneemt voor welke ziekte dan ook.

Laten we nu enkele belangrijke punten uit dit artikel samenvatten om te benadrukken wat u moet vermijden als u kurkuma neemt.

Samenvatting - Wat moet worden vermeden bij het gebruik van kurkuma?

 • Neem geen kurkuma supplementen op een lege maag om gastro-intestinale bijwerkingen te voorkomen. Neem kurkuma met voedsel of melk.
 • Vermijd kurkuma als u problemen met de galblaas hebt, zoals galstenen of een obstructie van de galwegen. Het kan de samentrekkingen van de galblaas verergeren.
 • Stop minstens 2 weken voor een geplande operatie met het innemen van kurkuma.
 • Neem geen kurkuma supplementen als u zwanger bent of zwanger probeert te worden.
 • Vermijd het combineren van kurkuma met bloedverdunners zoals warfarine vanwege een verhoogd risico op bloedingen.
 • Beperk de inname van kurkuma als u ijzertekort of bloedarmoede hebt. Hoge doses kunnen de ijzeropname belemmeren.
 • Kurkuma moet ook vermeden worden bij bloedingsstoornissen. Raadpleeg voor gebruik een arts.
 • Stop het gebruik als u bijwerkingen ondervindt zoals huiduitslag, hoofdpijn of duizeligheid.

Samenvattend is kurkuma dus heel veilig als het door de meeste gezonde mensen met mate wordt ingenomen. Maar sommige voorzorgsmaatregelen zijn nodig op basis van specifieke medische aandoeningen. Het is het beste om de kurkuma-supplementen met uw arts te bespreken om het juiste en veilige gebruik te bepalen.

Conclusie

Kurkuma is een oeroude specerij met verschillende door onderzoek gestaafde voordelen voor de gezondheid - variërend van verlichting van ontstekingen en pijn tot verbetering van de stemming en het cholesterolgehalte. Maar overmatig gebruik van kurkuma brengt risico's met zich mee voor specifieke bevolkingsgroepen.

Door de beperkingen die in dit artikel beschreven staan te vermijden, kunnen de meeste mensen veilig kurkuma-supplementen nemen en grote voordelen voor hun gezondheid ervaren. Zorg er wel voor dat u een medische professional raadpleegt voordat u kurkuma aan uw gezondheidsschema toevoegt.

Wanneer kurkuma in de juiste doseringen naast een uitgebalanceerd dieet en levensstijl wordt ingenomen, kan het een uitstekend natuurlijk supplement zijn. Het geeft een krachtige dagelijkse boost aan antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen.

Let wel op de mogelijke interacties en contra-indicaties die eerder zijn beschreven. Zo weet u zeker dat u zonder risico's van de voordelen van kurkuma kunt profiteren.

Concentreer u dus op de omstandigheden die voorzichtigheid vereisen, en maak kurkuma deel van uw routine voor een beter algeheel welzijn.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de bijwerkingen van kurkuma?

Kurkuma wordt als zeer veilig beschouwd bij inname via de voeding. Maar grote supplementaire doses kunnen bij gevoelige personen bijwerkingen veroorzaken zoals hoofdpijn, huiduitslag, diarree of misselijkheid. Verminder de dosering als er bijwerkingen optreden.

Werkt kurkuma samen met andere medicijnen?

Ja, kurkuma kan een wisselwerking hebben met bloedplaatjesremmers, NSAID's, diabetes- en bloeddrukmedicijnen. Het kan het risico op bloedingen verhogen wanneer het gecombineerd wordt met anticoagulantia en antiplateletmedicijnen. Bespreek het gebruik van kurkuma met uw arts als u medicijnen gebruikt.

Kan ik kurkuma nemen als ik zure reflux heb?

Kurkuma kan bij sommige mensen de symptomen van zure reflux verergeren. Het is het beste om het met voedsel in te nemen en niet op een lege maag. Begin met kleine doses en stop het gebruik als het de zuurgraad of GERD-symptomen verergert.

Is het veilig om elke dag kurkuma te nemen?

Ja, het is over het algemeen veilig om dagelijks 400-600 mg gestandaardiseerd kurkuma-extract te nemen voor de algemene gezondheid. Maar de veiligheid op lange termijn van het nemen van zeer grote hoeveelheden is onbekend. Het is het beste om regelmatig een pauze in te lassen.

Hoe lang duurt het voordat kurkuma supplementen werken?

Voordelen zoals verlichting van pijn kunnen binnen een paar weken na regelmatig gebruik merkbaar zijn. Maar het kan 2-3 maanden duren voordat meer chronische aandoeningen zoals artritis of hoge cholesterol reageren op kurkuma-supplementen. De effecten bouwen zich na verloop van tijd op bij langdurig gebruik.

Kan ik kurkuma nemen als ik een niersteen heb?

Kurkuma heeft een hoog oxalaatgehalte. Mensen met een geschiedenis van calciumoxalaat nierstenen moeten de inname van kurkuma dus beperken of vermijden. Zeer hoge doses kunnen het risico op nierstenen verhogen.

Helpt kurkuma bij gewichtsverlies?

Sommige vroege onderzoeken tonen aan dat kurkuma mogelijk kan helpen bij vetverbranding en gewichtsverlies. Maar het bewijs is beperkt en er zijn meer onderzoeken bij mensen nodig. Kurkuma kan dus nog niet worden aanbevolen als een supplement voor gewichtsverlies.

Kan ik kurkuma-capsules 's avonds innemen?

Ja, u kunt kurkuma-capsules op elk moment innemen - 's ochtends of 's avonds. Voor een betere opname kunt u het met vetten of oliën innemen. Kurkuma 's nachts innemen kan helpen om gewrichtspijnen en ontstekingen 's nachts te verlichten.

Hoe lang blijft kurkuma in uw systeem?

De verbindingen in kurkuma worden binnen 8 tot 12 uur gemetaboliseerd en uitgescheiden. Maar bij regelmatig gebruik vindt er enige accumulatie plaats en blijven de voordelen nog lang na het stoppen bestaan. De effecten van kurkuma nemen af binnen 2 tot 3 weken na het stoppen met de supplementen.

Wat is beter - kurkuma thee of capsules?

Capsules zorgen voor een meer gestandaardiseerde dosering. Maar kurkuma thee biedt ook voordelen, vooral als het gebrouwen is van verse wortels. Koken verhoogt de oplosbaarheid en het vrijkomen van heilzame bestanddelen. Voeg zwarte peper aan de thee toe om de absorptie te verhogen.

Hiermee zijn enkele veelvoorkomende vragen over kurkuma behandeld die nog niet eerder zijn besproken. Laat het me weten als u verduidelijking nodig heeft of als u aanvullende vragen heeft!

Samenvatting

Kurkuma is een populaire Indiase specerij die immens populair is geworden als gezondheidssupplement vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid. De curcumine in kurkuma heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen waar verschillende aandoeningen baat bij kunnen hebben. Kurkuma gaat echter wel gepaard met enkele voorzorgsmaatregelen. Het kan samentrekkingen van de galblaas verergeren, dus moet het vermeden worden bij galstenen. Kurkuma heeft ook bloedverdunnende effecten en moet dus 2 weken voor een operatie gestaakt worden om bloedingsrisico's te voorkomen. Het wordt ook best vermeden tijdens de zwangerschap omwille van hormonale effecten in dierstudies. Kurkuma kan een wisselwerking hebben met bloedverdunners zoals warfarine en bloedplaatjesremmers, waardoor het risico op bloedingen toeneemt. Mensen met ijzertekort of bloedarmoede moeten de inname van kurkuma ook beperken, omdat het de ijzeropname remt. Hoewel kurkuma veilig is voor de meesten wanneer het oraal in voedselhoeveelheden wordt ingenomen, kunnen kurkuma-supplementen interacties hebben en moeten ze voorzichtig gebruikt worden onder medisch toezicht, vooral door mensen met specifieke medische aandoeningen. Maar binnen de aanbevolen doseringen kan kurkuma ontstekingsremmend, antioxidant, cholesterolverlagend en verschillende andere gezondheidsvoordelen bieden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/