Helpt kurkuma bij gewichtsverlies?

Gepubliceerd:

Kurkuma is wereldwijd een van de populairste specerijen geworden. Deze heldergele specerij wordt vaak gebruikt in curry's en sauzen.

Maar kan het toevoegen van meer kurkuma aan uw dieet u ook helpen om af te vallen?

Kurkuma bevat een werkzame stof die curcumine heet. Van curcumine wordt gedacht dat het veel voordelen voor de gezondheid heeft, waaronder potentiële gewichtsverliezende eigenschappen.

Dit artikel gaat in op het onderzoek achter het gebruik van kurkuma om af te vallen. U leert hoe het werkt, wat de voordelen zijn en hoeveel u per dag nodig hebt.

Helpt kurkuma bij gewichtsverlies

Hoe helpt kurkuma bij gewichtsverlies?

Kurkuma bevat de werkzame stof curcumine.

Curcumine is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Het heeft ook een positieve invloed op verschillende biomarkers die een rol spelen bij obesitas en stofwisselingsziekten.

Hier zijn een paar manieren waarop kurkuma en curcumine kunnen helpen bij vetverlies:

 • Verlaagt ontstekingen - Chronische ontstekingen op laag niveau worden in verband gebracht met gewichtstoename en buikvet. Curcumine is een krachtige ontstekingsremmer die ontstekingen en het daaruit voortvloeiende overgewicht kan helpen verminderen.
 • Verbetert de stofwisseling - Curcumine kan helpen de vetstofwisseling te reguleren, waardoor het lichaam meer calorieën en vet kan verbranden.
 • Onderdrukt de groei van vetweefsel - Onderzoek toont aan dat curcumine de groei en vorming van vetweefsel kan helpen verminderen.
 • Beschermt tegen obesitas-gerelateerde ziekten - De antioxidanten in kurkuma beschermen tegen insulineresistentie, hyperlipidemie en andere obesitas-gerelateerde effecten.

Simpel gezegd kunnen de verbindingen in kurkuma een positieve invloed hebben op veel van de biologische mechanismen die betrokken zijn bij obesitas en gewichtstoename.

Laten we het onderzoek nu eens van dichterbij bekijken.

Toont onderzoek aan dat kurkuma kan helpen bij gewichtsverlies?

Tientallen onderzoeken hebben onderzocht hoe kurkuma en curcumine lichaamsgewicht en aan obesitas gerelateerde ziekten beïnvloeden.

Hier volgt een overzicht van enkele van de belangrijkste onderzoeken:

Curcumine belooft gewichtsverlies bij dieren

 • Bij muizen en ratten met obesitas hielp suppletie met curcumine het lichaamsgewicht, de lipidenniveaus en het witte vetweefsel te verminderen.
 • Uit één onderzoek bij muizen bleek dat curcumine net zo effectief was als een lipaseremmer om de vetophoping in het lichaam te verminderen.
 • Een ander onderzoek onder ratten toonde aan dat suppletie met curcumine het lichaamsgewicht, lichaamsvet en visceraal vet effectiever verlaagde dan veranderingen in de voeding alleen.

Klinische proeven bij mensen tonen gemengde resultaten

De resultaten in klinische onderzoeken bij mensen waren meer gemengd:

 • Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat curcumine/turmeric de BMI, het lichaamsvet, de middelomtrek en gerelateerde biomarkers kan verbeteren.
 • Andere onderzoeken hebben echter aangetoond dat curcumine minimale effecten heeft op antropometrische metingen (lichaamsvet, gewicht, BMI).
 • Er zijn mogelijk grootschaligere, langere klinische onderzoeken nodig om de gewichtsverliezende effecten van curcumine bij mensen aan te tonen.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereert het huidige bewijs dat kurkuma en curcumine heilzame toevoegingen kunnen zijn aan een dieet om af te vallen.

Top 5 manieren waarop kurkuma u kan helpen afvallen

Op basis van het huidige onderzoek zijn hier enkele manieren waarop kurkuma uw inspanningen om af te vallen een boost kan geven:

1. Vermindert ontstekingen

Chronische ontsteking is gekoppeld aan een verhoogd risico op gewichtstoename en obesitas.

De curcumine in kurkuma is een natuurlijke ontstekingsremmer. Het werkt door de expressie van ontstekingsbevorderende cytokinen te verminderen.

Het regelmatig innemen van kurkuma kan ontstekingen verminderen en gewichtsverlies ondersteunen.

2. Verbetert de antioxidantstatus

Obesitas gaat vaak hand in hand met verhoogde oxidatieve stress. Dit kan ontstekingen en vetophoping verder bevorderen.

Curcumine is een krachtige antioxidant. Het versterkt de natuurlijke antioxidantenzymen van het lichaam en helpt oxidatieve schade te voorkomen.

Deze antioxidante effecten kunnen een gezonde stofwisseling en gewichtsverlies ondersteunen.

3. Reguleert vetmetabolisme

Een ontregeld vetmetabolisme leidt tot een overmatige productie en opslag van vetzuren. Dit draagt bij aan obesitas en stofwisselingsziekten.

Onderzoeken tonen aan dat curcumine het vetmetabolisme kan moduleren. Het helpt de proliferatie van vetcellen te onderdrukken en de circulerende vetzuren en triglyceriden te verlagen.

Het vetmetabolisme in balans houden met kurkuma kan vetverlies bevorderen.

4. Beschermt tegen obesitas-gerelateerde ziekten

Obesitas verhoogt het risico op ziekten, waaronder diabetes, leververvetting, hart- en vaatziekten en zelfs kanker.

De curcumine in kurkuma kan bescherming bieden tegen veel van deze effecten. Onderzoeken tonen aan dat het insulineresistentie, vetophoping in de lever en een hoog cholesterolgehalte kan verminderen.

Door aan obesitas gerelateerde effecten te voorkomen, helpt kurkuma de metabolische gezondheid te ondersteunen, wat helpt bij gewichtsverlies.

5. Verhoogt gewichtsverlies door dieet en lichaamsbeweging

Onderzoek toont aan dat kurkuma en curcumine de resultaten van een dieet en lichaamsbeweging kunnen versterken.

In één onderzoek was curcumine in combinatie met aerobe lichaamsbeweging effectiever voor het verminderen van lichaamsvet dan lichaamsbeweging alleen.

Door kurkuma aan uw levensstijl toe te voegen, kunt u de effecten van een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging versterken.

Hoeveel kurkuma moet u dagelijks nemen om gewicht te verliezen?

Om de voordelen voor vetverlies te krijgen, kunt u het beste 1 tot 1 theelepel (1-3 gram) kurkumapoeder per dag gebruiken. U kunt het toevoegen aan voedingsmiddelen zoals curry's, smoothies en gouden melk.

Voor een meer geconcentreerde dosis neemt u dagelijks 400-600 mg gestandaardiseerd curcumine-extract. Dit komt overeen met 1-3 theelepels kurkumapoeder.

Combineer kurkuma zeker met zwarte peper. Piperine, een stof in peper, verhoogt de absorptie van curcumine met wel 2000%!

Volg bij het innemen van kurkuma/curcumine-supplementen altijd de doseringsrichtlijnen. Meer is niet per definitie beter als het om kurkuma gaat.

De kern van de zaak - Moet u kurkuma nemen om gewicht te verliezen?

Onderzoek wijst uit dat kurkuma en de werkzame stof curcumine kunnen helpen bij vetverlies en gewichtsbeheersing.

Het heeft invloed op verschillende biologische mechanismen die betrokken zijn bij obesitas en stofwisselingsziekten. Vooral de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen lijken gunstig te zijn.

Hoewel de gegevens over mensen beperkt zijn, ziet het onderzoek bij dieren en cellen er veelbelovend uit. Gezien de veiligheid en bijkomende gezondheidsvoordelen, is kurkuma het overwegen waard naast een gezond dieet en een actieve levensstijl.

Zoals met elk supplement, moet u met uw arts overleggen voordat u kurkuma aan uw kuur toevoegt. Zorg ervoor dat u het combineert met gezonde voeding en lichaamsbeweging voor de beste resultaten bij het afvallen.

En onthoud - snelle oplossingen werken niet op de lange termijn. Maar het toevoegen van op bewijs gebaseerde natuurlijke remedies zoals kurkuma aan uw dagelijkse routine kan uw vetverlies superchargen!

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij die afkomstig is van de kurkumaplant. Het wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten en geeft curry zijn gele kleur. Kurkuma bevat curcuminoïden, actieve verbindingen die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. De meest bestudeerde curcuminoïde is curcumine.

Hoe moet u kurkuma innemen om af te vallen?

Richt u voor gewichtsbeheersing op 1-3 gram kurkumapoeder per dag. Dat is ongeveer 1 tot 1 theelepel. U kunt het toevoegen aan maaltijden, smoothies en thee. Voor een geconcentreerde dosis neemt u 400-600 mg curcuminesupplementen met piperine per dag.

Wanneer moet u kurkuma innemen?

De timing lijkt niet veel uit te maken. U kunt op elk moment van de dag kurkuma-supplementen nemen of kurkumapoeder aan maaltijden toevoegen. Inname met voedsel kan de absorptie verbeteren. Voor ontstekingsremmende voordelen kunt u overwegen om het 's ochtends en 's avonds in te nemen.

Zijn er bijwerkingen of veiligheidsproblemen?

Kurkuma is zeer veilig voor de meeste mensen. Lichte bijwerkingen zijn huiduitslag, hoofdpijn of maagklachten bij hoge doseringen. Het kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen zoals bloedverdunners en diabetesmedicijnen. Overleg met uw arts voordat u kurkuma-supplementen inneemt.

Hoe lang duurt het voordat u resultaat ziet bij het afvallen?

Zoals de meeste natuurlijke supplementen is kurkuma geen wondermiddel om af te vallen. Het kost tijd om resultaten te zien. Consistentie is de sleutel. U kunt binnen 8-12 weken subtiele veranderingen in ontstekingen, lichaamsvet en metabole markers beginnen op te merken.

Vermindert het koken van kurkuma de voordelen voor de gezondheid?

Sommige onderzoeken tonen aan dat hitte de concentratie en biologische beschikbaarheid van curcumine enigszins kan verminderen. Kurkuma koken elimineert echter niet de voordelen ervan. Om de potentie te maximaliseren, voegt u kurkuma toe aan het einde van het koken. Het consumeren van kurkuma met zwarte peper verbetert de absorptie.

Kan kurkuma helpen om gewichtsverlies te behouden?

Ja, kurkuma kan op verschillende manieren helpen om af te vallen. De ontstekingsremmende effecten helpen bij het reguleren van de stofwisseling en de hongerhormonen. Dit maakt het gemakkelijker om aan een gezond dieet vast te houden en te voorkomen dat u weer aankomt. Kurkuma vermindert ook factoren die bijdragen aan obesitas, zoals ontstekingen en insulineresistentie.

Samengevat is kurkuma een veilige, natuurlijke manier om uw inspanningen om af te vallen een boost te geven, naast een goed dieet en lichaamsbeweging. De voordelen stapelen zich na verloop van tijd op, dus wees geduldig en maak kurkuma onderdeel van uw dagelijkse routine.

Samenvatting

Kurkuma bevat curcumine, een stof met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen die vetverlies kan bevorderen. Uit dierstudies blijkt dat curcumine het lichaamsgewicht, lichaamsvet en lipidengehalte bij zwaarlijvige proefpersonen vermindert. Klinische onderzoeken bij mensen laten gemengde resultaten zien, waarbij sommige onderzoeken een verlaagd BMI en lichaamsvet laten zien en andere minimale effecten. Het onderzoek geeft aan dat curcumine invloed heeft op biologische mechanismen die betrokken zijn bij obesitas, zoals ontstekingen, oxidatieve stress en de regulatie van de vetstofwisseling. Richt u voor gewichtsverlies op 1-3 gram kurkumapoeder of 400-600 mg curcuminesupplementen per dag in combinatie met zwarte peper. Hoewel het geen magische oplossing is, kan het toevoegen van kurkuma aan een gezonde levensstijl metabole voordelen bieden en gewichtsverlies door dieet en lichaamsbeweging na verloop van tijd stimuleren. Er is meer onderzoek bij mensen nodig, maar gezien de veiligheid is kurkuma het overwegen waard. Raadpleeg een arts voordat u kurkuma-supplementen gaat gebruiken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/