Maakt kurkuma de tanden witter?

Gepubliceerd:

Kurkuma is de afgelopen jaren een ongelooflijk populaire specerij en supplement geworden. Kurkuma staat bekend om zijn levendige geeloranje kleur en bevat een stof die curcumine heet en in verband wordt gebracht met verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid. Sommigen beweren dat kurkuma uw glimlach op natuurlijke wijze witter en stralender kan maken. Maar zit hier enige waarheid in? Laten we eens beter kijken naar wat het onderzoek zegt.

Maakt kurkuma de tanden witter

Hoe werkt kurkuma om tanden witter te maken?

Kurkuma bevat een stof genaamd curcumine, die de specerij zijn kenmerkende kleur geeft. Curcumine is een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer. Sommige onderzoeken wijzen erop dat curcumine tanden kan bleken:

 • Verwijdert vlekken op het oppervlak - De antioxidanten in kurkuma kunnen vlekken op het oppervlak van uw tanden helpen verwijderen die veroorzaakt zijn door voedsel, drank en roken. Kurkuma helpt om aanslag weg te schrobben zonder schuurmiddelen.
 • Bestrijdt tandplak en bacteriën - Curcumine heeft antimicrobiële eigenschappen die de groei van tandplak en bacteriën in uw mond kunnen helpen remmen. Dit kan de opbouw van tandsteen en tandbederf voorkomen.
 • Natuurlijk bleekmiddel - Van verbindingen in kurkuma wordt gedacht dat ze de tanden op natuurlijke wijze bleken en het oppervlak witter maken. Er is meer onderzoek nodig, maar de eerste onderzoeken zijn veelbelovend.
 • Voorkomt toekomstige vlekken - De ontstekingsremmende eigenschappen van curcumine kunnen gingivitis en parodontitis helpen voorkomen, aandoeningen die tot tandverkleuringen kunnen leiden.

In theorie biedt kurkuma dus een natuurlijke manier om vlekken aan de oppervlakte van tanden voorzichtig te verwijderen en ze tegelijkertijd te beschermen tegen toekomstige verkleuringen. Maar wat zegt het onderzoek over hoe effectief het echt is?

Wat zegt het onderzoek over het bleken van kurkuma tanden?

Er zijn nieuwe onderzoeken die aantonen dat kurkuma tanden kan bleken, maar het bewijs is over het algemeen beperkt:

 • Uit reageerbuisonderzoeken is gebleken dat curcumine effectief vlekken van tanden kan verwijderen. Er is echter onderzoek bij mensen nodig.
 • Uit vroege dierstudies blijkt dat curcumine de vorming van tandplak kan remmen. Dit zou de opbouw van tandsteen en vlekken kunnen helpen voorkomen.
 • Uit een onderzoek in 2011 bleek dat een tandpasta met curcumine net zo effectief was voor het bleken van tanden als een conventionele witmakende tandpasta met silica.
 • Een klein onderzoek uit 2014 concludeerde dat een curcumine-gel iets effectiever was voor het bleken van tanden in vergelijking met een standaard peroxidegel gedurende 6 weken.
 • In het algemeen zijn er maar heel weinig klinische studies die de effecten van kurkuma op menselijke tanden hebben onderzocht. Er zijn rigoureuzere, grootschalige onderzoeken bij mensen nodig.

Hoewel deze voorlopige bevindingen veelbelovend zijn, zijn ze verre van overtuigend. Er is veel meer onderzoek nodig om de werkelijke effectiviteit van kurkuma voor het natuurlijk bleken van tanden vast te stellen.

Hoe kurkuma gebruiken voor wittere tanden

Er zijn een paar verschillende manieren waarop u kurkuma kunt gebruiken om uw tanden mogelijk witter te maken. Houd er rekening mee dat het bewijs beperkt is, dus temper uw verwachtingen. Hier zijn enkele populaire opties:

1. Kurkuma tandpasta

Zoek tandpasta die kurkuma als ingrediënt bevat. De kurkuma kan helpen om oppervlakkige vlekken van uw tanden te verwijderen door regelmatig te poetsen. Zorg ervoor dat u tandpasta met fluoride kiest om gaatjes te voorkomen. Poets minstens twee keer per dag.

2. Kurkumapoeder

U kunt een kurkuma tandbleekpasta maken door kurkumapoeder met citroensap of kokosolie te mengen. Breng het aan op de tanden en laat het 2-3 minuten zitten voordat u het afspoelt. Gebruik een borstel met zachte haren om het glazuur niet te beschadigen. Herhaal dit 1-2 keer per week.

3. Kurkuma Water

Kook kurkumapoeder in water om een antioxidantrijke thee te maken. Laat afkoelen en spoel de vloeistof een paar minuten rond uw tanden voordat u het uitspuugt. De theorie is dat de curcumine in de spleten van de tanden lekt en helpt om de tanden witter te maken.

4. Professionele Whitening Producten

Sommige tandartspraktijken bieden nu professionele whitening gels, spoelingen en tandpasta's aan die kurkuma bevatten. Maar het bewijs voor hun werkzaamheid is anekdotisch. Overleg met uw tandarts voordat u professionele witmakende kurkuma producten probeert.

Welke methode u ook kiest, het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Het is onwaarschijnlijk dat kurkuma uw tanden drastisch witter of bleker zal maken. In het beste geval kan het vlekken aan de oppervlakte voorzichtig opheffen en toekomstige verkleuring helpen voorkomen. De resultaten verschillen per persoon.

Potentiële voordelen van kurkuma voor de mondgezondheid

Naast mogelijke witmakende effecten, kan kurkuma ook andere voordelen bieden voor uw gebit en algehele gezondheid:

 • Bevat antioxidanten die schadelijke vrije radicalen neutraliseren
 • Heeft ontstekingsremmende eigenschappen die helpen tandvleesontsteking te verminderen
 • Kan de groei van holteveroorzakende bacteriën in de mond remmen
 • Kan beschermen tegen gingivitis, tandvleesaandoeningen en mondkanker
 • Kan de adem verfrissen door de vorming van bacteriën en tandplak te verminderen
 • Natuurlijk alternatief voor agressieve schuurmiddelen en bleekmiddelen

Nogmaals, er is meer onderzoek nodig om veel van de voorgestelde gezondheidsvoordelen van kurkuma te bevestigen. Maar kurkuma toevoegen aan uw mondhygiëne kan zeker geen kwaad, zolang u niet overdrijft.

Is kurkuma veilig voor het gebit?

Kurkuma wordt over het algemeen als zeer veilig voor uw gezondheid en uw glimlach beschouwd. Er zijn echter een paar potentiële nadelen waar u rekening mee moet houden:

 • Kan uw tanden tijdelijk geel kleuren - Kurkuma kleurt uw tanden geel, maar dit kunt u er weer afpoetsen. Spoel uw mond na gebruik.
 • Kan tandvlees en wangen irriteren - De oliën in kurkuma kunnen lichte irritatie in de mond veroorzaken. Stop het gebruik bij enig ongemak.
 • Vermijd aanraking met tandheelkundig werk - Kurkuma kan vlekken maken op tandvullingen, kronen of kunstgebitten als u het laat zitten. Gebruik een zachte borstel.
 • Geen vervanging voor poetsen/flossen - Kurkuma is geen vervanging voor uw dagelijkse mondhygiëne. Blijf 2 tot 3 keer per dag poetsen en één keer per dag flossen.
 • Kan een wisselwerking hebben met medicijnen - Raadpleeg uw tandarts voordat u kurkuma probeert als u medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Als kurkuma af en toe volgens voorschrift wordt gebruikt, wordt het als veilig beschouwd voor gezonde tanden en gezond tandvlees. Maar overdrijven kan averechts werken en gevoelige tanden of vlekken veroorzaken.

Professionele opties voor het bleken van tanden

Hoewel kurkuma uw tanden lichter kan maken, zijn professionele tandheelkundige behandelingen veel effectiever voor dramatische witmakende resultaten. Hier zijn enkele standaardopties:

Whitening in het kantoor

Tandartsen gebruiken een gel op basis van hoge concentratie peroxide in combinatie met licht- of laserenergie om de tanden snel enkele tinten witter te maken in één bezoek. Biedt de snelste resultaten, maar kan prijzig zijn.

Aangepaste Whitening Trays

Uw tandarts maakt op maat gemaakte bakjes die op uw tanden passen en geeft u vervolgens een peroxidegel om thuis in de bakjes te doen. Gewoonlijk draagt u deze 1-2 uur per dag gedurende 1-2 weken totdat het gewenste witresultaat is bereikt. Betaalbaarder dan behandelingen in de tandartspraktijk.

Zelfkopende Whitening Strips

Whitening strips met lage concentraties peroxide kunnen bij dagelijks gebruik in de loop van enkele weken geleidelijk tanden witter maken. Handig en goedkoop, maar de resultaten zijn minder dramatisch in vergelijking met professionele behandelingen.

Om uw tanden langdurig wit te maken, bieden professionele opties zoals bleken in de tandartspraktijk en op maat gemaakte bleekbakjes de beste resultaten. Overleg altijd met uw tandarts voordat u een behandeling ondergaat om uw tanden te bleken.

Kurkuma Tanden Bleken

Er is voorlopig bewijs dat kurkuma tanden witter kan maken, maar de resultaten zullen niet zo dramatisch zijn als bij professioneel bleken. Het is onwaarschijnlijk dat kurkuma uw tanden drastisch bleekt of de kleur van uw tanden verandert.

Kurkuma lijkt echter relatief veilig te zijn voor tanden en kan andere voordelen voor de mondgezondheid bieden. Door 1-2 keer per week kurkuma aan uw gebitsschema toe te voegen, kunt u vlekken verwijderen en uw glimlach na verloop van tijd lichter maken.

Maar laat uw gewone tandenpoets-, floss- en reinigingsbeurten niet in de steek ten gunste van kurkuma alleen. Kurkuma mag niet in de plaats komen van professionele tandheelkundige behandelingen als u aanzienlijk witter wilt worden.

Overleg altijd met uw tandarts voordat u tandpasta, poeders of andere witmakende middelen op basis van kurkuma probeert. En zorg ervoor dat u niet overdrijft, want te veel kurkuma kan mogelijk irritatie van het tandvlees of vlekken veroorzaken.

Matigheid en discretie zijn essentieel als u wilt experimenteren met kurkuma voor het natuurlijk bleken van uw tanden. Zie kurkuma meer als een aanvullend tandheelkundig hulpmiddel dan als een wondermiddel om uw tanden witter te maken. Stel realistische verwachtingen en combineer het met traditionele preventieve tandheelkundige zorg voor uw mooiste glimlach.

Veelgestelde vragen over kurkuma voor tanden bleken

Is kurkuma veilig voor glazuur en tandkronen?

Ja, bij juist gebruik is kurkuma veilig voor glazuur. Het schuurniveau van kurkuma is erg laag en het is onwaarschijnlijk dat het glazuur beschadigd raakt. Zorg ervoor dat u kurkuma grondig van uw tanden en gebit spoelt om tijdelijke vlekken te voorkomen. Vermijd agressief schrobben van tanden met kurkuma.

Hoe vaak kan ik kurkuma op mijn tanden gebruiken?

Beperk tandbehandelingen met kurkuma tot maximaal 1-2 keer per week. Als u kurkuma te vaak gebruikt, kan dit gevoeligheid of vlekken veroorzaken. Het is beter om kurkuma af en toe als extra witmakend middel te gebruiken dan elke dag.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie bij het gebruik van kurkuma?

Verwacht niet meteen resultaten. Het kan enkele weken van periodiek gebruik van kurkuma duren voordat u zelfs subtiele witmakende effecten ziet. En kurkuma zal de kleur van de tanden niet drastisch bleken of veranderen. Heb realistische verwachtingen bij het gebruik van natuurlijke kurkuma remedies.

Kan ik kurkuma gebruiken als ik een beugel heb?

Ja, maar zorg ervoor dat u de kurkuma goed afspoelt rond uw beugels. Kurkuma kan tijdelijk vlekken maken op orthodontische lijm als u het laat zitten. Vermijd agressief poetsen rond uw beugel als u kurkuma gebruikt.

Maakt kurkuma kronen, kapjes of facings witter?

Kurkuma kan de intrinsieke kleur van tandheelkundige kronen, kapjes, facings of andere tandheelkundige restauraties niet veranderen. Het kan helpen bij het verwijderen van sommige vlekken aan de buitenkant, maar verwacht geen dramatische witmakers. Vermijd dat kurkuma in restauraties komt.

Kan ik kurkuma gebruiken als ik zwanger ben?

Overleg met uw gynaecoloog voordat u kurkuma-supplementen of uitgebreide kurkuma-remedies gebruikt tijdens de zwangerschap. Kleine hoeveelheden kurkuma voor de tanden zijn waarschijnlijk prima, maar vraag eerst medische begeleiding.

Maakt kurkuma natuurlijke tanden en tandtechnisch werk even wit?

Kurkuma maakt natuurlijke tanden eerder witter dan kronen, vullingen, enz. De effecten zullen het meest merkbaar zijn op uw natuurlijke tandoppervlakken. Verwacht niet dat tandheelkundige ingrepen lichter of bleker worden.

Is kurkuma een vervanging voor professionele bleekbehandelingen?

Nee. Kurkuma heeft geen dramatische bleekeffecten zoals professionele whitening-behandelingen in de praktijk of op maat. Kurkuma is erg mild en moet alleen gezien worden als een aanvullende optie voor het verwijderen van kleine vlekken op het oppervlak.

Kan kurkuma gevoelige tanden verergeren?

In zeldzame gevallen kan overmatig gebruik van kurkuma de gevoeligheid van tanden bij gevoelige personen tijdelijk verhogen. Stop het gebruik bij enig ongemak. Beoefen een goede mondhygiëne en bespreek met uw tandarts de mogelijkheden om bestaande gevoeligheid te verminderen.

Wat is de beste manier om kurkuma te gebruiken om witter te worden?

Probeer voor zo min mogelijk geknoei een tandpasta op basis van kurkuma. Om lichte oppervlakkige vlekken te verwijderen, mengt u kurkumapoeder tot een pasta met water of citroensap en poetst u dit 1-2 keer per week voorzichtig op uw tanden, gevolgd door grondig spoelen.

Moet ik met mijn tandarts overleggen voordat ik kurkuma gebruik?

Het is altijd een goed idee om nieuwe tandheelkundige producten, regimes of remedies met uw tandarts te bespreken, vooral als u bestaande gebitsaandoeningen hebt. Zij kunnen u adviseren of kurkuma geschikt is voor uw individuele mondgezondheidsbehoeften.

Samenvatting

Met zijn levendige gele kleur bevat kurkuma curcumine waarvan sommigen beweren dat het de tanden op natuurlijke wijze witter kan maken. De antioxidanten kunnen helpen bij het verwijderen van oppervlakkige vlekken, terwijl de antimicrobiële effecten van curcumine tandplak en bacteriën kunnen tegengaan. Een paar voorlopige onderzoeken tonen aan dat kurkuma extrinsieke vlekken kan verwijderen, maar er zijn rigoureuzere klinische onderzoeken nodig om de effectiviteit te bevestigen. Kurkuma wordt als veilig beschouwd voor tanden die af en toe gebruikt worden; het zal niet dramatisch bleken, maar kan na verloop van tijd voor een kleine opheldering zorgen. Opties zoals kurkuma tandpasta, poeders en spoelingen kunnen geprobeerd worden, maar vermijd overmatig gebruik omdat dit gevoeligheid kan veroorzaken. Voor het snelst bleken werken professionele behandelingen zoals bleken in de tandartspraktijk en op maat gemaakte bakjes het beste. Hoewel het onderzoek nog in volle ontwikkeling is, kan kurkuma extra voordelen bieden voor het bleken van tanden en andere mondhygiënische voordelen als het een paar keer per week in een dagelijkse tandverzorging wordt opgenomen. Traditionele preventieve tandheelkundige zorg blijft echter essentieel voor een stralende, gezonde lach. Patiënten moeten kurkuma met hun tandarts bespreken voordat ze met het gebruik beginnen om realistische verwachtingen en geschiktheid voor individuele mondgezondheidsbehoeften te begrijpen. Meer onderzoek bij mensen naar het bleken van kurkuma is gerechtvaardigd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/