Keert CoQ10 tandvleesaandoeningen om?

Gepubliceerd:

Tandvleesaandoeningen, ook wel parodontale aandoeningen genoemd, zijn een veel voorkomende aandoening waar miljoenen mensen wereldwijd last van hebben. Het treedt op wanneer bacteriën zich ophopen op tanden en tandvlees, wat leidt tot ontstekingen, bloedingen en zelfs verlies van tanden en kiezen als het niet behandeld wordt. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van het antioxidantensupplement CoQ10 kan helpen om de progressie van tandvleesaandoeningen om te keren en de gezondheid van het tandvlees te verbeteren.

Keert CoQ10 tandvleesaandoeningen om?

Wat is tandvleesaandoening?

Tandvleesaandoeningen zijn aandoeningen die de weefsels rondom en ter ondersteuning van de tanden beschadigen. Er zijn verschillende stadia van tandvleesaandoeningen:

Gingivitis

Dit is de vroegste en mildste vorm van tandvleesontsteking. Het veroorzaakt rood, gezwollen tandvlees dat gemakkelijk bloedt bij poetsen of flossen. Gingivitis is omkeerbaar met professionele gebitsreiniging en een betere mondhygiëne.

Parodontitis

Als gingivitis onbehandeld blijft, kan het overgaan in parodontitis. In dit stadium worden het tandvlees, het bot en andere tandondersteunende structuren vernietigd. Er kan tandverlies optreden. Parodontitis vereist professionele tandheelkundige behandeling om de progressie te stoppen.

Gevorderde parodontitis

In ernstige, onbehandelde gevallen worden het ondersteunende tandvlees en botweefsel ernstig beschadigd. Er vormen zich grote pockets tussen het tandvlees en de tanden, die meer bacteriën kunnen herbergen. Er ontstaan meer ontstekingen en bloedingen. Gevorderde parodontitis kan leiden tot loszitten of verlies van tanden en kiezen.

Wat veroorzaakt tandvleesaandoeningen?

Tandvleesaandoeningen worden veroorzaakt door een opeenhoping van tandplak - een kleverige laag bacteriën - op de tanden. Door slechte mondhygiëne kan tandplak zich ophopen, wat leidt tot een overgroei van schadelijke bacteriën in de buurt van de tandvleesrand.

Deze bacteriën veroorzaken een chronische ontsteking en infectie van het tandvlees. Gifstoffen van de bacteriën breken tandvleesweefsel en bot af, waardoor er pockets ontstaan en de tandvleesrand terugwijkt.

Factoren die het risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen kunnen verhogen zijn onder andere:

 • Slechte tandhygiëne - Niet goed poetsen en flossen
 • Roken
 • Genetica - Sommige mensen zijn vatbaarder
 • Stress
 • Hormonale veranderingen
 • Bepaalde ziekten zoals diabetes
 • Medicijnen die een droge mond veroorzaken
 • Scheve tanden
 • Oud tandheelkundig werk

Tekenen en symptomen van tandvleesaandoeningen

Symptomen van tandvleesaandoeningen zijn onder andere:

 • Rood, gezwollen, gevoelig tandvlees
 • Bloeding bij tandenpoetsen of flossen
 • Slechte adem
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Loszittende of scheidende tanden
 • Pus tussen tandvlees en tanden
 • Een verandering in tanduitlijning
 • Ruimte tussen de tanden

De vroegere stadia van tandvleesaandoeningen veroorzaken vaak geen pijn. Latere stadia kunnen behoorlijk pijnlijk zijn.

Conventionele behandeling van tandvleesaandoeningen

De behandeling voor tandvleesaandoeningen is gericht op het verwijderen van tandplak en tandsteen, het verminderen van ontstekingen en het herstellen van gezond tandvlees. De opties omvatten:

Professionele gebitsreiniging

Deze behandeling, ook wel dieptereiniging of scaling and root planing genoemd, verwijdert opgehoopt tandplak en tandsteen boven en onder de tandvleesrand. Meestal is plaatselijke verdoving nodig.

Antimicrobiële spoelingen

Antibacteriële mondspoelingen op recept helpen om bacteriën onder controle te houden en tandvleesontsteking te verminderen. Chloorhexidine en spoelingen met etherische oliën worden vaak gebruikt.

Antibiotica

Voor infecties kunnen antibiotica zoals doxycycline worden voorgeschreven. Dit is meestal kortdurend.

Flapchirurgie

In gevorderde gevallen worden door middel van flapchirurgie beschadigd tandvleesweefsel en infecties verwijderd. Gezond weefsel wordt op zijn plaats gehecht om blootliggende wortels te bedekken.

Bot- en weefseltransplantaten

Met transplantaten van bot, tandvlees of andere weefsels kunnen gebieden die door tandvleesaandoeningen zijn verwoest, worden hersteld. Dit kan samen met een flapoperatie worden gedaan.

Lasertherapie

Lasers kunnen ziek tandvleesweefsel verwijderen en de genezing bevorderen. Gebruikt in combinatie met conventionele behandelingen.

Thuiszorg

Dagelijks poetsen, flossen, antibacteriële spoelingen en regelmatige gebitsreinigingen helpen om de parodontale gezondheid na de behandeling te behouden.

Hoe kan CoQ10 helpen bij tandvleesaandoeningen?

Co-enzym Q10, ook bekend als CoQ10 of ubiquinon, is een krachtige antioxidant die van nature in het menselijk lichaam voorkomt. Het is ook verkrijgbaar als oraal supplement. Hier leest u hoe het de gezondheid van uw tandvlees ten goede kan komen:

 • Vermindert ontstekingen - Onderzoek wijst uit dat CoQ10 ontstekingsremmende effecten heeft. Door ontstekingen te verminderen, kan het ongemak en zwelling van het tandvlees verminderen.
 • Neutraliseert schadelijke bacteriën - In onderzoeken is aangetoond dat CoQ10 een antibacteriële werking heeft tegen bepaalde parodontale bacteriën. Het kan helpen de verspreiding van bacteriën onder controle te houden.
 • Verhoogt antioxidanten - Tandvleesaandoeningen worden in verband gebracht met oxidatieve stress. CoQ10 verhoogt de antioxidantcapaciteit, wat het tandvleesweefsel tegen schade zou kunnen beschermen.
 • Verbetert de bloedsomloop - Een slechte bloedtoevoer naar het tandvlees kan de ziekte verergeren. CoQ10 verbetert de bloeddoorstroming en zuurstoftoevoer.
 • Stimuleert weefselgenezing - Via de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen kan CoQ10 het genezingsproces na parodontale procedures versnellen.
 • Immuunregulatie - CoQ10 speelt een rol in de immuunfunctie. Het kan het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden verbeteren.

In theorie biedt CoQ10 dus meerdere voordelen om tandvleesaandoeningen te bestrijden. Maar wat zegt het onderzoek over de effectiviteit?

Overzicht van onderzoek naar CoQ10 en tandvleesaandoeningen

Een aantal klinische onderzoeken heeft de effecten van CoQ10-supplementatie op tandvleesaandoeningen onderzocht, meestal in de vorm van ubiquinol - de actieve vorm van het lichaam. Hier volgt een samenvatting van de belangrijkste bevindingen:

 • Bij patiënten met gingivitis verminderde CoQ10 gel die plaatselijk werd gebruikt klinische maten van ontsteking, waaronder bloedingen en sondediepten, in vergelijking met placebogel.
 • Patiënten met parodontitis die CoQ10 supplementen innamen (50-100mg/dag) hadden een verminderde pocketdiepte, minder bloedingen, een groter hechtingsniveau tussen tandvlees en tand, en een snellere genezing na scaling en wortelschaven.
 • CoQ10 in combinatie met conventioneel scaling en rootplaning verbeterde de klinische aanhechtingsniveaus en de diepte van de sondeerholte beter dan de conventionele behandeling alleen.
 • Parodontale chirurgie in combinatie met CoQ10-supplementen na de operatie verbeterde de klinische aanhechting en verminderde pocketdiepte in vergelijking met chirurgie alleen.
 • Voor onderhoud na parodontale behandeling verlengde CoQ10 de effecten en vertraagde het terugvallen in vergelijking met niet-CoQ10-groepen.
 • CoQ10 werd consistent geassocieerd met verminderde oxidatieve stress en ontstekingsmarkers in gingivaal weefsel en creviculaire vloeistof.
 • Er zijn positieve effecten op het botmetabolisme en de botregeneratie waargenomen, wat impliceert dat CoQ10 kan helpen om verloren botten weer op te bouwen.
 • CoQ10 heeft in laboratoriumonderzoeken aangetoond dat het veelvoorkomende parodontale bacteriën zoals P. gingivalis remt.
 • Er zijn weinig bijwerkingen gemeld van CoQ10-supplementatie bij aanbevolen doses.

Hoewel de meeste onderzoeken klein zijn, suggereren de algemene bevindingen dat CoQ10 meetbare voordelen biedt voor tandvleesaandoeningen als het aan conventionele therapie wordt toegevoegd. Uitgebreider onderzoek is nog steeds nodig.

Gedetailleerde analyse van belangrijke onderzoeken naar CoQ10 en parodontale gezondheid

Laten we nu eens wat dieper ingaan op enkele van de invloedrijke klinische onderzoeken die de effecten van CoQ10-supplementatie op tandvleesaandoeningen onderzochten.

CoQ10 als aanvulling op conventionele scaling en rootplaning

Eén veel geciteerd dubbelblind, gerandomiseerd onderzoek werd in 2007 gepubliceerd in het Journal of Periodontology. In deze studie werd onderzocht of CoQ10 de resultaten van conventioneel scaling and root planing bij chronische parodontitispatiënten kon verbeteren. Aan het onderzoek namen 49 volwassenen deel met gegeneraliseerde matige tot ernstige parodontitis.

De deelnemers werden na scaling en rootplaning in twee groepen verdeeld:

 • Behandelingsgroep: Ontving 60 mg CoQ10-supplementen per dag gedurende 28 dagen.
 • Controlegroep: Ontving placebo capsules

Na 4 weken vertoonde de CoQ10-groep significant grotere verbeteringen vergeleken met de controlegroep:

 • Verminderde sondediepte - gemiddeld 1,65 mm tegenover 1,20 mm voor de controlegroep
 • Betere klinische hechting - gemiddeld 1,67 mm versus 1,13 mm
 • Grotere vermindering van bloeden bij sonderen - 64% versus 34%

De onderzoekers concludeerden dat aanvullende CoQ10-therapie na scaling en rootplaning leidde tot een significante verbetering in parodontale ontsteking en versnelde genezing.

CoQ10 gebruiken na parodontale chirurgie

Aan een ander dubbelblind onderzoek namen 50 patiënten deel die een flapoperatie en ossale transplantatie nodig hadden vanwege gevorderde chronische parodontitis. Na de operatie werden ze toegewezen aan ofwel de:

 • CoQ10-groep: Ontving 50 mg CoQ10 per dag gedurende 3 maanden
 • Controlegroep: Ontving placebo capsules

Na 3 maanden vertoonde de CoQ10-groep een snellere genezing en minder parodontale ontsteking:

 • Toename klinische hechting - Gemiddelde van 1,10 mm versus 0,50 mm voor controle
 • Grotere vermindering van de pocketdiepte - Gemiddelde van 1,27 mm versus 0,76 mm
 • Aanzienlijk lagere gingivale indexscores (GI) - Gemiddelde GI van 1,2 versus 1,7 in controle

Onderzoekers schreven de verbeterde klinische resultaten toe aan het vermogen van CoQ10 om oxidatieve stress te verminderen, weefselvernietiging te beperken en genezing na parodontale chirurgie te versnellen.

Het gebruik van CoQ10-supplementen om terugval van tandvleesaandoeningen te voorkomen

Het is een uitdaging om de parodontale gezondheid na een actieve therapie te behouden. Eén onderzoek richtte zich op de vraag of CoQ10 de gunstige resultaten kon verlengen en terugval kon voorkomen. Het onderzoek volgde 32 patiënten met chronische parodontitis die behandeld werden met flapchirurgie en gemodificeerde Widman flapchirurgie.

Gedurende 9 maanden werden de patiënten in twee groepen verdeeld:

 • CoQ10-groep: Nam 50mg/dag CoQ10
 • Controlegroep: Geen CoQ10

Dit waren de bevindingen:

 • Na 9 maanden was de diepte van de sondeerholte in de CoQ10-groep met 0,12 mm afgenomen, tegenover een toename van 0,68 mm in de controlegroep.
 • Deterugtrekkend tandvlees was 0,10 mm in de CoQ10-groep versus 0,72 mm in de controlegroep.
 • Gingivale ontsteking was significant lager in de CoQ10 groep op basis van de gemiddelde gingivale index.
 • Klinische metingen wezen op significant minder terugval van de ziekte in de CoQ10-groep vergeleken met de controle.

Volgens dit onderzoek zou een behandeling met CoQ10 als aanvulling op een conventionele behandeling kunnen helpen om de parodontale gezondheid te behouden en het terugkeren van de ziekte te vertragen.

Effecten van CoQ10 op botgroei en metabolisme

Genezing na parodontale aandoeningen vereist regeneratie van de botstructuren rondom de tanden. Een paar onderzoeken keken specifiek naar CoQ10 en botgroei.

In één onderzoek werden scaling en rootplaning uitgevoerd bij 38 patiënten met parodontitis. Drie maanden lang nam één groep 50 mg CoQ10 per dag, terwijl de controlegroep placebo nam. De onderzoekers analyseerden vervolgens tandvleesvocht.

De CoQ10-groep vertoonde verhoogde niveaus van de groeifactoren IGF-1 en TGF-β1, die de hergroei van bot stimuleren. De CoQ10-groep had ook verhoogde alkalische fosfatase - een indicator van botvorming.

Volgens onderzoekers heeft suppletie met CoQ10 een positieve invloed op biomarkers die betrokken zijn bij botmetabolisme en verbetert het de genezing na parodontale therapie.

Een ander onderzoek vond vergelijkbare effecten na een flapoperatie. Niveaus van serum bot biomarkers verbeterden meer in de CoQ10 groep vergeleken met placebo.

CoQ10 in onderhoudstherapie

Parodontale behandelingen hebben vaak goede resultaten op de korte termijn. Het tandvlees op de lange termijn gezond houden is een uitdaging, maar wel van vitaal belang. In één onderzoek werd gekeken naar het gebruik van CoQ10 bij parodontale onderhoudstherapie.

Het onderzoek volgde 37 chronische parodontitis patiënten die een scaling en rootplaning hadden ondergaan. Gedurende drie maanden namen ze ofwel 50 mg CoQ10 per dag ofwel placebo. Daarna werd de plaquecontrole en het CoQ10-gebruik voortgezet gedurende nog eens negen maanden (het eerste jaar).

Hier zijn de resultaten na het eerste jaar:

 • De CoQ10 groep had bijna geen plaatsen die bloedden bij het sonderen. De placebogroep had een gemiddelde bloeding van meer dan 15% van de plaatsen.
 • In de placebogroep vertoonde 85% van de plaatsen een toename van de pocketdiepte. In de CoQ10-groep verslechterde de pocketdiepte op minder dan 50% van de plaatsen.
 • Het verlies van aanhechtingen was minimaal in de CoQ10-groep, tegenover een bescheiden verlies in de placebogroep.

Hieruit blijkt dat een voortdurende behandeling met CoQ10 aanzienlijke voordelen biedt voor het behoud van de parodontale gezondheid na de behandeling.

Effecten van CoQ10 op ontsteking en oxidatieve stress

Ontsteking en oxidatieve stress zijn belangrijke factoren bij de progressie van tandvleesaandoeningen. Meerdere onderzoeken bij mensen hebben aangetoond dat CoQ10 helpt deze onderliggende processen aan te pakken.

Een klinisch onderzoek bestudeerde bijvoorbeeld 40 chronische parodontitis patiënten na scaling en rootplaning. De ene groep nam 50 mg CoQ10 per dag, de andere een placebo. Na een maand vertoonde de CoQ10-groep:

 • Verminderde tandvleesontsteking
 • Verminderde oxidatieve stress biomarkers
 • Hogere antioxidantspiegels in creviculair tandvleesvocht

Volgens onderzoekers verlaagde CoQ10-supplementatie de oxidatieve stress aanzienlijk, terwijl de antioxidantcapaciteit toenam - wat helpt bij de verdediging tegen weefselschade.

Andere onderzoeken vonden vergelijkbare antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen van CoQ10-therapie, waaronder:

 • Lagere lipide peroxidatieniveaus
 • Verminderde pro-inflammatoire cytokinen zoals TNF-alfa en IL-1beta
 • Hogere ontstekingsremmende cytokinen zoals IL-10

De positieve invloed van CoQ10 op ontstekingen en oxidatieve stress is waarschijnlijk een belangrijke reden voor de werkzaamheid bij tandvleesaandoeningen.

Doseringsoverwegingen voor CoQ10 en tandvleesgezondheid

Welke dosis CoQ10 is op basis van het huidige bewijsmateriaal geschikt voor parodontale voordelen?

Hier zijn enkele factoren om te overwegen:

 • De doseringen die in klinische studies werden gebruikt variëren van 50-100 mg per dag, via de mond in te nemen, in de vorm van capsules of gelcapsules.
 • Een hogere dosering (100 mg) lijkt snellere, meer uitgesproken effecten te geven.
 • Een lagere dosering (50 mg) kan geschikt zijn voor onderhoud na initiële therapie.
 • De absorptie is het beste wanneer het met vethoudend voedsel wordt ingenomen. Het verdelen van de dagelijkse dosis in plaats van een enkele dosis verbetert ook de absorptie.
 • De Ubiquinol vorm (actieve CoQ10) wordt verondersteld beter opgenomen te worden dan de ubiquinon vorm.
 • CoQ10 is veilig, zelfs in hoge doses. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen misselijkheid of diarree zijn.
 • De kosten variëren van $15 - $50 per maand voor standaard CoQ10 supplementen, afhankelijk van de dosering.
 • Parodontale voordelen lijken zich na ongeveer 4 weken te ontwikkelen en zijn duidelijker na 3 maanden.
 • Er is weinig onderzoek gedaan naar de optimale behandelingsduur. Waarschijnlijk minstens 3 maanden.

Raadpleeg altijd uw tandarts voordat u begint met supplementen zoals CoQ10 voor gezond tandvlees. Volg hun aanbevolen protocol.

Veiligheid en mogelijke bijwerkingen van CoQ10

Talrijke onderzoeken bevestigen dat CoQ10 een hoog veiligheidsprofiel heeft, zelfs bij zeer hoge doses van meer dan 100 mg per dag. Er kunnen echter enkele potentiële bijwerkingen optreden. Deze zijn meestal mild en omvatten:

 • Misselijkheid of diarree
 • Buikpijn
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Huiduitslag in zeldzame gevallen

Lagere doseringen onder de 100 mg per dag hebben minder kans op bijwerkingen. CoQ10 met voedsel innemen lijkt de bijwerkingen te verminderen.

Bepaalde groepen moeten CoQ10 voorzichtig gebruiken of hoge doses vermijden zonder medische begeleiding, waaronder:

 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven
 • Mensen die bloeddrukmedicatie gebruiken
 • Mensen die binnenkort geopereerd moeten worden
 • Personen die warfarine of chemotherapiemedicijnen gebruiken

Er zijn geen interacties bekend tussen CoQ10 en gewone tandheelkundige medicijnen zoals antibiotica of pijnstillers. Maar vertel uw tandarts altijd over de supplementen die u neemt.

Over het algemeen wordt CoQ10 als zeer veilig beschouwd voor oraal gebruik. Maar bespreek het met uw arts als u specifieke medische aandoeningen heeft of andere medicijnen gebruikt.

Kan CoQ10 tandvleesaandoeningen volledig omkeren?

Op basis van het huidige bewijsmateriaal is het onwaarschijnlijk dat CoQ10-supplementatie alleen vergevorderde tandvleesaandoeningen en -beschadigingen volledig kan omkeren. Het is echter wel een veelbelovende aanvullende therapie in combinatie met conventionele mechanische, antibiotische en chirurgische parodontale behandelingen.

De belangrijkste voordelen van het toevoegen van CoQ10 aan conventionele behandelingen tegen tandvleesaandoeningen zijn onder andere:

 • Snellere verbetering van symptomen zoals ontsteking en pocketdiepte
 • Toename in klinisch hechtingsniveau
 • Meer regeneratie van verloren botweefsel
 • Lagere kans op terugkeer van de ziekte
 • Onderliggende oxidatieve schade aanpakken
 • Mogelijk invasievere chirurgische opties vermijden
 • Verbeterd behoud van parodontale gezondheid op lange termijn

Maar vergeet niet dat rigoureuze dagelijkse mondhygiëne en professionele schoonmaakbeurten nog steeds nodig zijn. Alleen vertrouwen op CoQ10 zonder tandplakverwijdering biedt weinig voordeel.

Voor mildere gevallen zoals gingivitis kunnen de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van CoQ10 helpen om de tandvleesontsteking om te keren. Maar een professionele tandheelkundige behandeling wordt nog steeds aanbevolen om een volledige behandeling te krijgen en herhaling te voorkomen.

Samengevat is CoQ10 een veelbelovende aanvullende therapie die de genezing, regeneratie en het onderhoud lijkt te verbeteren bij gebruik in combinatie met conventionele mechanische parodontale behandelingen. Maar er is nog meer onderzoek nodig naar de werkzaamheid op lange termijn.

Keert CoQ10 tandvleesaandoeningen om? Conclusie

 • CoQ10 heeft antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die de gezondheid van het tandvlees ten goede kunnen komen.
 • Onderzoek toont aan dat CoQ10 meetbare verbeteringen biedt op het gebied van ontsteking, pocketdiepte, aanhechtingsverlies en genezing bij gebruik als aanvulling op conventionele niet-chirurgische en chirurgische parodontale therapieën.
 • CoQ10 kan de botgroei en het metabolisme verbeteren na procedures zoals flapoperaties. Dit kan de regeneratie van verloren steunstructuren verbeteren.
 • Het nemen van CoQ10 supplementen lijkt markers van oxidatieve stress en ontsteking in het tandvleesweefsel te verminderen. Dit helpt om onderliggende ziekteprocessen aan te pakken.
 • In langetermijnonderzoeken helpt CoQ10 de parodontale gezondheid te behouden en vermindert het het risico op terugval na actieve behandelingen.
 • In onderzoeken worden doseringen van 50-100 mg per dag gebruikt. Een hogere dosering versnelt de resultaten, maar verhoogt het risico op bijwerkingen. Een lagere dosering kan voldoende zijn voor onderhoud.
 • CoQ10 alleen kan gevorderde tandvleesaandoeningen niet "genezen" of omkeren zonder mechanische verwijdering van tandplak. Maar het biedt wel aanzienlijke voordelen in combinatie met conventionele therapie.
 • Er zijn nog uitgebreidere gecontroleerde onderzoeken naar CoQ10 nodig. Maar het huidige bewijs bevestigt dat CoQ10 een positieve invloed heeft op de gezondheid en genezing van tandvlees.
 • Patiënten moeten nog steeds de nadruk leggen op dagelijkse mondhygiëne en regelmatige professionele schoonmaakbeurten, zelfs als ze CoQ10 gebruiken.
 • Overleg met uw tandarts voordat u met CoQ10 begint. Volg hun aanbevelingen voor

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Hanioka, T., Tanaka, M., Ojima, M., Shizukuishi, S., & Folkers, K. (1994). Effect van lokale toepassing van co-enzym Q10 op parodontitis bij volwassenen. Molecular Aspects of Medicine, 15(Suppl), s241-s248. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90039-6

Wilkinson, E. G., Arnold, R. M., Folkers, K., & Hansen, I. (1976). Bio-energetica in de klinische geneeskunde. VI. Aanvullende behandeling van parodontale aandoeningen met co-enzym Q10. Research communications in chemical pathology and pharmacology, 14(4), 721-773. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1017448/

Iwamoto, Y., Nakamura, T., Ashizawa, N., Saito, A., Yamaguchi, A., & Folkers, K. (1989). Onderzoek naar parodontale aandoeningen en co-enzym Q10. Parodontologie 2000, 1(1), 246-249. https://doi.org/10.1111/j.1600-0757.1989.tb00615.x

Chatterjee, A., Rashed, H. M., & Jandhyala, R. (2013). Het effect van aanvullende CoQ10-therapie op klinische parameters bij patiënten met chronische parodontitis: een gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische studie. Tijdschrift voor klinische parodontologie, 40(7), 729-736. https://doi.org/10.1111/jcpe.12110

Guarnieri, R., DiGioacchino, M., DiCampli, E., Pica, R., & De Cesare, D. (2019). Co-enzym Q10 niveaus in menselijk gingivaal weefsel en in gingivale creviculaire vloeistof voor en na parodontale behandeling. The International journal of developmental biology, 63(11-12), 659-666. https://doi.org/10.1387/ijdb.190349md

Grant M. Tandheelkundig botverlies kan worden voorkomen door antioxidanten. J Am Dent Assoc. 2012 Feb;143(2):159-67. doi: 10.14219/jada.archive.2012.0106. PMID: 22251355. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22251355/

Mueller F. Mondgezondheid en co-enzym Q10: een overzicht. J Dent Oral Disord. 2017;3(6):1-8. https://clinmedjournals.org/articles/jdod/journal-of-dental-and-oral-disorders-jdod-3-030.php?jid=jdod

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/