Hoe lang moet u Q10 innemen?

Gepubliceerd:

Co-enzym Q10 (CoQ10) is een populair supplement geworden vanwege zijn vitale rol in de energieproductie en antioxidantbescherming. Maar veel mensen zijn onzeker over de ideale duur voor het innemen van CoQ10. Dit artikel geeft op bewijs gebaseerde richtlijnen over hoe lang u CoQ10 moet innemen voor maximale voordelen.

Hoe lang moet u CoQ10 innemen?

Wat is CoQ10?

CoQ10 is een stof die van nature in het lichaam wordt aangemaakt en die ook in sommige voedingsmiddelen voorkomt. Hier volgen enkele belangrijke feiten over CoQ10:

 • Het helpt bij het genereren van ATP-energie die cellen in het hele lichaam van energie voorziet.
 • Het werkt ook als een krachtige antioxidant om vrije radicalen te neutraliseren.
 • De CoQ10-niveaus in uw lichaam bereiken een piek rond uw 20e, en dalen daarna gestaag naarmate u ouder wordt.
 • Tekorten komen vaker voor bij mensen boven de 40 en bij mensen met bepaalde ziekten.
 • Statines, bètablokkers en diabetesmedicijnen kunnen CoQ10 ook uitputten.
 • Voedselbronnen van CoQ10 zijn onder andere vlees, vis, noten, zaden en oliën.
 • CoQ10 supplementen kunnen voordelen bieden voor de gezondheid van het hart, de hersenfunctie, sportprestaties en nog veel meer.

Laten we nu eens kijken naar het bewijs over hoe lang u CoQ10 moet nemen om van deze voordelen te kunnen genieten.

Algemene doseringsrichtlijnen

Het meeste onderzoek naar CoQ10 heeft doseringen tussen 90-200 mg per dag gebruikt, die in verdeelde doses bij de maaltijd worden ingenomen voor een optimale absorptie.

Algemene doseringsrichtlijnen op basis van formulering zijn onder andere:

 • CoQ10 capsules: 100-200 mg per dag
 • Ubiquinol vorm: 100-300 mg per dag
 • IV-injecties: 150-500 mg per week

Hogere doseringen tot 500 mg per dag kunnen onder medisch toezicht worden gebruikt voor ernstige CoQ10-tekorten.

Voor specifieke gezondheidsaandoeningen zijn de typische doseringsduur:

 • Hartaandoeningen: 300 mg per dag gedurende 3-6 maanden
 • Migraine: 400 mg per dag gedurende 4-5 maanden
 • Vruchtbaarheidsproblemen: 200 mg per dag gedurende minstens 2 maanden
 • Neurodegeneratieve ziekten: 300 mg per dag gedurende 6+ maanden

Maar hoe lang moet u standaard CoQ10 doseringen nemen voor algemeen gezondheidsonderhoud? Laten we het bewijs eens bekijken.

Hoe lang duurt het om een optimaal niveau te bereiken?

Wanneer u begint met het innemen van een CoQ10 supplement, duurt het even voordat de weefselniveaus in uw lichaam zijn opgebouwd.

Onderzoeken tonen aan dat het CoQ10-gehalte in rode bloedcellen met 50-100% kan toenemen binnen 1-2 weken na een consequente supplementatie van 100-300 mg per dag.

Het duurt echter langer om maximale niveaus te bereiken in andere weefsels zoals het hart, de hersenen en de spieren. Dit kan ongeveer 4-12 weken van voortgezet gebruik duren.

Als CoQ10-spiegels eenmaal gemaximaliseerd zijn, blijven ze verhoogd zolang u doorgaat met supplementeren. Maar de weefselconcentraties zullen beginnen af te nemen zodra u stopt met innemen.

Dus om een optimale CoQ10-status voor het hele lichaam te bereiken en te behouden, moet u van plan zijn om minimaal 3-4 maanden lang consequent supplementen in te nemen.

Duur voor specifieke doelen

Hoe lang u CoQ10 moet nemen hangt gedeeltelijk af van uw gezondheidsdoelen met suppletie.

Hier volgt een blik op de onderzochte duur voor enkele van de belangrijkste toepassingen van CoQ10:

 • Gezondheid van het hart: 3-6 maanden of langer voor voordelen. Studies gebruiken 300 mg per dag voor hartfalen en na hartaanvallen.
 • Gezondheid van de hersenen: Minimaal 6 maanden voor cognitieve voordelen bij 300 mg per dag. In onderzoeken naar de ziekte van Parkinson wordt 1200 mg per dag gebruikt.
 • Vruchtbaarheid: Minimaal 3 maanden voor verbeterde spermaparameters bij 200 mg per dag. Voor conceptie kunnen tot 6 maanden nodig zijn.
 • Inspanningsprestaties: 6-12 weken om de VO2 max en aerobe capaciteit te verbeteren bij doses van 100-300 mg per dag.
 • Algemeen antioxidant: 1-3 maanden om de plasma CoQ10-spiegels te optimaliseren bij 100-200 mg per dag.

Voor elke aandoening kunnen langere suppletieperioden binnen veilige grenzen extra resultaten opleveren. Het controleren van de bloedspiegels kan helpen bij het bepalen van de persoonlijke doseringsduur.

Hoe lang duren de resultaten na het stoppen?

Na het stoppen met CoQ10-supplementen beginnen de plasma- en weefselspiegels binnen ongeveer 2-4 weken te dalen.

Sommige resterende voordelen kunnen echter langer aanhouden na het stoppen, gebaseerd op:

 • Dosering
 • Duur van de suppletie
 • Gemeten eindpunt

Uit een onderzoek naar congestief hartfalen bleek bijvoorbeeld dat stoppen met 300 mg per dag na 3 maanden leidde tot een geleidelijke afname van de hartfunctie. Maar zelfs na 9 maanden waren de metingen nog steeds hoger dan bij de uitgangswaarde.

Dit geeft aan dat sommige voordelen van CoQ10 nog maanden na het stoppen kunnen aanhouden, afhankelijk van de dosis en de duur. Maar continu gebruik is ideaal om de voordelen te behouden.

Potentieel voor doorbraken na het bereiken van doelniveaus

Zodra de gewenste CoQ10-niveaus gedurende 3-6 maanden zijn opgebouwd, kunt u af en toe een korte pauze nemen van het supplementeren, terwijl u nog steeds de voordelen behoudt.

Dit kan inhouden dat u 5-6 dagen per week CoQ10 supplementen neemt in plaats van dagelijks. Of maanden aan en uit afwisselen zodra optimale niveaus zijn bereikt.

Deze aanpak zou kunnen helpen om de kosten van suppletie op de lange termijn te verlagen, terwijl de verbeterde CoQ10-status toch behouden blijft.

Mensen met chronische gezondheidsproblemen of mensen die medicijnen gebruiken die CoQ10 uitputten, kunnen echter meer baat hebben bij langdurig dagelijks gebruik onder medisch toezicht.

Is er een limiet voor hoe lang u CoQ10 moet nemen?

Onderzoek heeft geen specifieke veiligheidsproblemen op lange termijn geïdentificeerd bij het nemen van dagelijkse CoQ10 supplementen.

Er zijn geen bovengrenzen voor de duur van de behandeling vastgesteld. Studies hebben veilig doseringen tot 500-1200 mg per dag gebruikt gedurende 6 maanden tot 8 jaar.

Er is echter waarschijnlijk een grens aan zowel de verhoogde voordelen als de kosteneffectiviteit van voortdurende suppletie met hoge doses.

Het bereiken van een punt van afnemende meeropbrengst wordt verwacht na 3-6 maanden bij gebruikelijke doseringen zoals 100-300 mg per dag.

Langdurig gebruik moet begeleid worden door bloedtesten en een gesprek met uw arts om de ideale doseringsduur te bepalen op basis van individuele factoren.

Belangrijkste overwegingen voor de duur van suppletie

Er zijn een paar belangrijke factoren waar u rekening mee moet houden bij het bepalen van de optimale duur van CoQ10-suppletie:

 • Uitgangsstatus: Mensen met chronische ziekten of bewezen deficiëntie hebben waarschijnlijk langere ononderbroken behandelingsperioden nodig.
 • Medicijnen: Statines, bètablokkers en diabetesmedicijnen interfereren met de CoQ10-activiteit, waardoor langdurig gebruik noodzakelijk is.
 • Bloedtesten: Het controleren van CoQ10 bloedwaarden kan helpen bij het personaliseren van effectieve doseringsperioden om de streefwaarden te bereiken en te behouden.
 • Kosten: Dagelijkse supplementen kunnen duur worden, dus economische factoren kunnen het gebruik op zeer lange termijn voor algemeen welzijn beperken.
 • Veranderingen in gezondheidsstatus: Verbetering of verslechtering van de conditie bij gebruik van CoQ10 kan een aanpassing van de dosering rechtvaardigen.
 • Inbreng van de arts: Uw zorgverlener kan helpen bij het bepalen van de juiste CoQ10 dosering en duur op basis van uw medische geschiedenis en doelen.

Samengevat moeten CoQ10-suppletieplannen geïndividualiseerd worden op basis van specifieke gezondheidsfactoren en indien van toepassing begeleid worden door medische professionals.

Belangrijkste opmerkingen

 • Het duurt 1-3 maanden van consequent CoQ10-gebruik om optimale niveaus in lichaamsweefsels te bereiken.
 • Voor de algemene gezondheid lijkt een supplementatie van 3-6 maanden effectief om de CoQ10-status te verhogen.
 • Mensen met hartaandoeningen of hersenaandoeningen hebben vaak baat bij 6+ maanden dagelijkse suppletie.
 • Sommige resterende voordelen kunnen nog maanden na het stoppen met CoQ10 blijven bestaan.
 • Pauzes zijn mogelijk na het opbouwen van weefselniveaus, maar continu gebruik is het beste voor de meeste condities.
 • Er is waarschijnlijk een punt van afnemende meeropbrengst na 3-6 maanden suppletie met standaarddoses.
 • Werk samen met uw arts om de ideale CoQ10 doseringsduur te bepalen op basis van uw behoeften en gezondheidsstatus.

Conclusie

Concluderend lijkt het noodzakelijk om een CoQ10-supplement minimaal 3-4 maanden consequent in te nemen om niveaus in het hele lichaam op te bouwen en volledige effecten te realiseren.

Langere ononderbroken suppletieperioden van 6-12 maanden zijn gebruikelijk in onderzoeken naar belangrijke ziekten zoals hartaandoeningen en neurologische aandoeningen, waarbij doseringen tussen 300-500 mg per dag worden gebruikt.

Hoewel CoQ10 veilig is voor langdurig gebruik, is er voor de gemiddelde gezonde persoon waarschijnlijk een punt waarop de extra voordelen na 3-6 maanden afnemen. Het controleren van de bloedspiegels kan helpen bij het optimaliseren van de doseringsduur.

Overleg met uw arts over de juiste periode van CoQ10-suppletie om aan uw individuele gezondheidsdoelen te voldoen en tegelijkertijd de kosten te minimaliseren. Mensen met bepaalde medische aandoeningen kunnen een langdurig dagelijks gebruik onder medisch toezicht nodig hebben.

Samenvattend lijkt 3-6 maanden CoQ10-suppletie voor de meeste mensen voldoende om de weefselniveaus te verhogen en algemene voordelen voor het welzijn te bereiken. Maar individuele behandelplannen op basis van testen en medische input kunnen helpen om de ideale duur aan te passen.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

 • Richtlijnen voor dosering:

https://www.nccih.nih.gov/health/coenzyme-q10

https://ods.od.nih.gov/factsheets/CoenzymeQ-10-HealthProfessional/

 • Tijd om optimale niveaus te bereiken:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873950

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10837457

 • Duur voor een gezond hart:

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.0000136813.94579.41

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19752165

 • Duur voor de gezondheid van de hersenen:

https://n.neurology.org/content/59/9/1362

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15956159

 • Duur voor vruchtbaarheid:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20842689

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17713111

 • Duur van de oefening:

https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2010/04000/the_Effects_of_Short_term_Coenzyme_Q10_.30.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17480097

 • Overblijvende voordelen na het stoppen:

https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.102.25.3165

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/