Wat doet Q10 voor de huid?

Gepubliceerd:

Co-enzym Q10, ook bekend als ubiquinon of CoQ10, is een natuurlijk voorkomende antioxidant die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de huid en het uiterlijk van veroudering. Naarmate we ouder worden, nemen de CoQ10-niveaus in ons lichaam af, wat leidt tot oxidatieve schade die huidveroudering kan versnellen. Het gebruik van CoQ10 supplementen en huidverzorgingsproducten kan helpen om de niveaus te herstellen, oxidatieve stress te bestrijden en een jeugdigere teint te bevorderen.

Wat doet Q10 voor de huid?

Wat is co-enzym Q10?

Co-enzym Q10 (CoQ10) is een vitamineachtige stof die van nature in het lichaam wordt aangemaakt en ook via voeding en supplementen kan worden verkregen. Het speelt een essentiële rol bij de energieproductie en werkt als een krachtige antioxidant in de cellen.

Enkele belangrijke feiten over CoQ10:

 • CoQ10 wordt in vrijwel alle lichaamscellen gevonden, maar is vooral geconcentreerd in organen die veel energie vragen, zoals het hart, de lever en de nieren.
 • Het is een essentieel onderdeel van de mitochondriën, die verantwoordelijk zijn voor de cellulaire energieproductie. CoQ10 helpt vetten en suikers om te zetten in ATP, de belangrijkste energiebron op cellulair niveau.
 • In zijn actieve vorm (ubiquinol) doneert CoQ10 elektronen om vrije radicalen en reactieve zuurstofsoorten (ROS) te neutraliseren. Hierdoor is het een cruciale antioxidant voor het voorkomen van oxidatieve stress.
 • CoQ10-niveaus bereiken een piek tijdens de twintiger jaren en dalen daarna gestaag met de leeftijd. Op 40-jarige leeftijd kunnen de CoQ10-niveaus beginnen te dalen, wat bijdraagt aan sommige aspecten van veroudering.
 • Statines en bepaalde andere medicijnen kunnen de CoQ10-niveaus in het lichaam ook verlagen.
 • Voedselbronnen van CoQ10 zijn onder andere vlees, vis, noten, zaden en sommige oliën. De inname via de voeding is over het algemeen echter niet voldoende om de CoQ10-spiegels aanzienlijk te verhogen.
 • CoQ10 supplementen kunnen helpen om de CoQ10 status te verhogen. Ubiquinol wordt beschouwd als de meest biologisch beschikbare vorm die het lichaam gemakkelijk kan opnemen.

Waarom CoQ10-niveaus dalen met de leeftijd

Er zijn verschillende redenen waarom de natuurlijke CoQ10-niveaus in het lichaam na verloop van tijd dalen:

 • Verminderde synthese: CoQ10 wordt op natuurlijke wijze door het lichaam gesynthetiseerd. Voor de synthese van CoQ10 zijn echter minstens acht vitaminen en verschillende sporenelementen nodig. Een tekort aan één van deze voedingsstoffen kan de productie van CoQ10 belemmeren. Leeftijdgerelateerde veranderingen in cellen en stofwisseling resulteren in een minder efficiënte CoQ10-synthese.
 • Toegenomen gebruik: Met het ouder worden neemt de vraag van het lichaam naar CoQ10 toe om te helpen voldoen aan grotere energiebehoeften en oxidatieve stress tegen te gaan. Zonder verhoogde inname uit voeding of supplementen kan dit de CoQ10 reserves geleidelijk uitputten.
 • Oxidatieve schade: CoQ10 in het lichaam kan geoxideerd raken tot inactieve vormen. Veroudering gaat gepaard met meer oxidatieve stress, waardoor meer CoQ10 wordt verbruikt.
 • Mitochondriale mutaties: Mitochondriën produceren CoQ10 en hun functie neemt af met de leeftijd. DNA-mutaties in mitochondria stapelen zich na verloop van tijd op en kunnen de CoQ10-synthese belemmeren.
 • Celdood: Oudere cellen hebben vaak meer defecten en sterven sneller af. Dit betekent dat er minder gezonde cellen beschikbaar zijn om CoQ10 te produceren en te gebruiken. Dit betekent dat er minder gezonde cellen beschikbaar zijn om CoQ10 te produceren en te gebruiken.
 • Medicijnen: Bepaalde voorgeschreven medicijnen zoals statines kunnen de productiepaden van CoQ10 verstoren. Mensen boven de 40 gebruiken vaak meer medicijnen die CoQ10 uitputten.

Het handhaven van jeugdige CoQ10-niveaus door middel van suppletie wordt vooral belangrijk op middelbare leeftijd en daarna om deze leeftijdsgerelateerde dalingen tegen te gaan.

Voordelen van CoQ10 voor de huid

Het verhogen van het CoQ10-niveau kan de gezondheid en jeugdigheid van de huid op verschillende manieren bevorderen:

1. Vermindert oxidatieve schade

Oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen en ROS is een belangrijke oorzaak van huidveroudering. Het beschadigt celmembranen, eiwitten en DNA.

CoQ10 in zijn actieve ubiquinolvorm is een krachtige antioxidant die elektronen doneert om vrije radicalen te neutraliseren. Dit helpt huidproteïnen zoals collageen en elastine te beschermen tegen oxidatieve schade.

2. Verbetert de mitochondriale functie

De mitochondriën in huidcellen hebben CoQ10 nodig om voedingsstoffen effectief om te zetten in celenergie. Een verstoorde mitochondriale functie leidt tot een verminderde energieproductie en de opbouw van afvalstoffen in huidcellen.

CoQ10 helpt de mitochondriale stofwisseling te optimaliseren voor een efficiëntere energieproductie. Hierdoor krijgen huidcellen meer energie voor reparatie, onderhoud en omzet.

3. Stimuleert collageen en elastine

Oxidatieve schade kan de collageen- en elastinesynthese in de huid verstoren. CoQ10 helpt deze structurele eiwitten te beschermen en stimuleert tegelijkertijd de fibroblasten die collageen en elastine produceren.

Dit helpt de huiddikte en elasticiteit te behouden om rimpels, verslapping en een rimpelige huidtextuur tegen te gaan. CoQ10 kan ook helpen bij het remmen van het enzym dat elastine afbreekt.

4. Vermindert ontstekingen

Laaggradige chronische ontsteking is een ander proces dat verband houdt met huidveroudering. CoQ10 werkt ontstekingsremmend door pro-inflammatoire cytokinen en andere ontstekingsmediatoren af te remmen.

Het verlagen van ontstekingen helpt roodheid te minimaliseren, terwijl het beschermt tegen collageenafbraak en huidbeschadiging door ontstekingsroutes die geactiveerd worden in een ouder wordende huid.

5. Verbetert de barrièrefunctie

De huidbarrière beschermt de diepere lagen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Deze barrière heeft de neiging om te verzwakken naarmate u ouder wordt, wat resulteert in een drogere en gevoelige huid.

Onderzoek toont aan dat CoQ10 de barrièrefunctie van de huid helpt versterken door de productie van ceramiden te stimuleren - lipiden die de barrière helpen vormen en vocht vasthouden.

6. Neutraliseert UV-schade

Blootstelling aan UV-straling veroorzaakt aanzienlijke oxidatieve stress en ontstekingen in de huid. Als antioxidant en ontstekingsremmer kan CoQ10 de oxidatieve schade en effecten van blootstelling aan UV-straling minimaliseren.

Vroeg onderzoek suggereert ook dat ubiquinol UV-stralen kan absorberen en hun penetratie door de buitenste huidlagen kan verminderen. Dit biedt een zekere mate van bescherming tegen de zon.

7. Bevordert de bloedsomloop

Microcirculatie neemt af met de leeftijd. Door de mitochondriale energieproductie te verbeteren, helpt CoQ10 de huidcellen de energie te genereren die nodig is voor celvernieuwing en circulatie.

Een betere doorbloeding bevordert de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de huidweefsels, terwijl afvalstoffen efficiënt worden afgevoerd. Dit is essentieel voor een gezonde en stralende huid.

Belangrijkste voordelen van CoQ10 voor de huid

Samengevat zijn de belangrijkste bewezen voordelen van CoQ10 voor een jeugdige en gezonde huid onder andere:

 • Neutraliseert rimpelveroorzakende vrije radicalen en ROS
 • Beschermt tegen oxidatieve schade aan collageen, elastine en cellen
 • Verbetering van de energieproductie en mitochondriale functie
 • Vermindering van ontstekingen die betrokken zijn bij huidveroudering
 • Stimuleren van collageen- en elastinesynthese
 • De huidbarrière versterken
 • Beschermen tegen UV-fotovervuiling
 • Bevordert de doorbloeding en afgifte van voedingsstoffen aan de huidcellen

CoQ10 onderzoek voor de huid

Meerdere klinische onderzoeken hebben het vermogen van CoQ10 aangetoond om huidparameters die verband houden met veroudering te verbeteren:

 • Een 12 weken durend onderzoek liet vrouwen 60 mg ubiquinol innemen. Gezichtsrimpels verminderden aanzienlijk na 6 en 12 weken in vergelijking met placebo. De ruwheid, vlekken en vergeling van de huid verbeterden ook.
 • Vrouwen die vijf weken lang tweemaal daags een 1% CoQ10 crème gebruikten, zagen minder rimpels, een gladdere huidtextuur en een betere hydratatie.
 • Toen postmenopauzale vrouwen 0,3% CoQ10 crème aanbrachten gedurende 30 dagen, merkten zij dat rimpels zichtbaar minder werden en dat de huidelasticiteit toenam.
 • Het combineren van CoQ10 met andere antioxidanten zoals vitamine E leidde tot een betere antioxidantbescherming in huidcellen vergeleken met CoQ10 alleen.
 • In onderzoeken waarbij mensen 6-12 weken lang dagelijks 100-300 mg CoQ10-supplementen innamen, stegen de CoQ10-niveaus in de opperhuid en werd oxidatieschade effectief verminderd.

Hoewel het onderzoek nog gaande is, schrijven wetenschappers veel van de waargenomen voordelen van CoQ10 lotions en supplementen toe aan het verminderen van oxidatieve stress en ontstekingen, het neutraliseren van UV-schade en het verbeteren van de mitochondriale functie in huidcellen.

Wie kan baat hebben bij CoQ10?

Iedereen kan baat hebben bij het optimaliseren van de antioxidantstatus, maar degenen die waarschijnlijk het meeste baat hebben bij het verhogen van de CoQ10-niveaus zijn onder andere:

 • Volwassenen ouder dan 30: De afname van CoQ10 begint in de 30, waardoor suppletie belangrijker wordt voor anti-veroudering.
 • Volwassenen van middelbare leeftijd of ouder: 50-plussers hebben meestal een tekort aan CoQ10, waardoor de huid kwetsbaarder wordt voor oxidatieve verouderingsprocessen.
 • Mensen die statines gebruiken: Statines zoals atorvastatine en simvastatine putten CoQ10 vaak uit. Suppletie kan helpen om dit tegen te gaan.
 • Mensen die blootgesteld zijn aan vervuiling/toxines: Milieustress verhoogt de oxidatie in de huid, dus CoQ10 biedt antioxidantbescherming.
 • Mensen die roken: Roken vermindert de antioxidantcapaciteit van CoQ10 drastisch en versnelt huidveroudering.
 • Degenen die gevoelig zijn voor UV-schade: CoQ10 helpt de schadelijke effecten van blootstelling aan de zon te minimaliseren.
 • Iedereen die op zoek is naar anti-verouderingseffecten: CoQ10 kan helpen om een jeugdige, gezonde huid te behouden naarmate we ouder worden.
 • Personen met bepaalde medische aandoeningen: Ziekten waarbij oxidatieve stress en ontstekingen een rol spelen, zoals diabetes, neurodegeneratieve ziekten, hoge bloeddruk, enz. kunnen baat hebben bij CoQ10.

Hoe CoQ10 verhogen voor de huid

Er zijn twee belangrijke manieren om de CoQ10-status voor de gezondheid van de huid te verhogen: Plaatselijk gebruik en orale suppletie.

Plaatselijk CoQ10

Als CoQ10 direct op de huid wordt aangebracht, kan het doordringen in de epidermis en dermis lagen waar het een antioxidant en anti-aging activiteit kan uitoefenen. Onderzoeken tonen aan dat zelfs lage concentraties CoQ10 van rond de 0,3% de huidparameters aanzienlijk kunnen verbeteren wanneer het enkele weken plaatselijk wordt aangebracht.

Voordelen van plaatselijk CoQ10 zijn onder andere:

 • Directe afgifte aan de opperhuid voor antioxidantbescherming
 • Vermogen om zichtbare fijne lijntjes, rimpels en ruwheid te verminderen
 • Verbetert het vochtgehalte en de hydratatie van de opperhuid
 • Minder totaal CoQ10 nodig vergeleken met orale dosering
 • Kan de effecten van andere topische anti-verouderingsingrediënten versterken
 • Gemakkelijk te integreren in uw huidverzorgingsroutine

Als u topische CoQ10 koopt, ga dan op zoek naar een formule die ubiquinol bevat, de actieve vorm die antioxideert en het gemakkelijkst in de huid wordt opgenomen. Door het samen met vitamine E te gebruiken, wordt de antioxidantbescherming versterkt.

Breng dagelijks een CoQ10 crème of serum aan en concentreer u daarbij op de gebieden die het meest vatbaar zijn voor oxidatieve veroudering, zoals het gezicht, de hals, de borst en de handen. Breng zachtjes aan op de huid totdat het volledig geabsorbeerd is.

Orale CoQ10 supplementen

Het verhogen van CoQ10-niveaus vanuit het lichaam via orale supplementen biedt voordelen voor het hele lichaam en alle orgaansystemen, inclusief de huid.

Voordelen van CoQ10 supplementen zijn onder andere:

 • Verhoogt CoQ10-niveaus in het hele lichaam, niet alleen in de huid
 • Vereist een hogere dosis dan topicals om effecten op de huid te zien
 • Ubiquinol is de meest biologisch beschikbare vorm
 • Het kan 2-4 weken duren voordat het CoQ10-niveau in de huid stijgt
 • Kan worden gecombineerd met andere interne antioxidanten zoals vitamine C, E en selenium
 • Helpt de CoQ10-status te behouden bij dagelijks gebruik
 • Kan voordelen bieden voor hart en bloedvaten en de gezondheid van de hersenen

Een typische dosis CoQ10 anti-veroudering is 100-200mg per dag. Mensen met een CoQ10-tekort kunnen doses tot 400 mg gebruiken. Het wordt het beste opgenomen met voedsel dat olie of vet bevat.

Het meten van CoQ10-niveaus door middel van bloedtesten kan helpen bij het bepalen van de ideale aanvullende doses.

Veiligheid en bijwerkingen

CoQ10 wordt algemeen beschouwd als veilig met zeer weinig bijwerkingen. Er is vrijwel geen risico op toxiciteit omdat het in water oplosbaar is. Lichte bijwerkingen kunnen zijn:

 • Maagklachten of misselijkheid, meestal verlicht door innemen met voedsel
 • Hoofdpijn of duizeligheid
 • Slapeloosheid indien te kort voor het slapen gaan ingenomen
 • Interacties met bloedverdunners zoals warfarine

CoQ10 wordt als veilig beschouwd tijdens zwangerschap en borstvoeding, maar aanbevolen doses zijn nog niet definitief vastgesteld. Mensen die medicijnen gebruiken moeten hun arts raadplegen voordat ze supplementen gaan innemen.

Topische CoQ10 vochtinbrengers zijn niet irriterend voor de meeste huidtypes. Begin met het testen van nieuwe producten.

Wat doet Q10 voor de huid? Conclusie

Het CoQ10-niveau daalt op natuurlijke wijze met het ouder worden, maar kan hersteld worden door middel van voeding, huidverzorgingsproducten en supplementen. Zowel plaatselijk als oraal CoQ10 biedt voordelen tegen huidveroudering door het neutraliseren van vrije radicalen die rimpels veroorzaken, het stimuleren van collageen, het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de mitochondriale functie.

CoQ10 is vooral gunstig voor mensen die oxidatieve schade aan de huid door veroudering, blootstelling aan UV-straling, stress, medicijnen of gezondheidsproblemen willen bestrijden. Het verhogen van de inname van CoQ10 kan helpen om een jeugdigere teint te behouden.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/