Welke effecten heeft Q10 op de lever?

Gepubliceerd:

De lever vervult meer dan 500 vitale functies, waaronder het metaboliseren van vetten, eiwitten en koolhydraten, het filteren van gifstoffen en het produceren van gal. Een gezonde lever is cruciaal voor het algehele welzijn. Co-enzym Q10 (CoQ10) is een stof met antioxiderende effecten die de gezondheid en functie van de lever ten goede kan komen. Dit artikel geeft een overzicht van het bewijs voor de effecten van CoQ10 op de lever.

Welke effecten heeft Q10 op de lever?

Overzicht van leverfuncties

De lever is het grootste inwendige orgaan en vervult vele essentiële taken:

 • Voedingsstoffen uit voedsel opnemen
 • Chemicaliën en gifstoffen uit het bloed filteren en ontgiften
 • Gal produceren om vetten te verteren
 • Mineralen, vitaminen en suikers opslaan voor energie
 • Productie van eiwitten, cholesterol en bloedstollingsfactoren
 • Helpt de bloedsuikerspiegel en hormoonspiegels te reguleren

Met meer dan 500 vitale functies heeft de gezondheid van de lever invloed op bijna elk systeem in het lichaam. Daarom is het zo belangrijk om uw lever te ondersteunen.

Wat is CoQ10?

CoQ10 is een natuurlijk voorkomende verbinding die een sleutelrol speelt bij de energieproductie en antioxidantwerking in cellen. Hier zijn enkele belangrijke feiten:

 • Het helpt bij het maken van ATP, de primaire cellulaire energiemolecule.
 • Het werkt ook als een krachtige antioxidant in celmembranen en lipoproteïnen.
 • Uw lichaam maakt het zelf aan, en u krijgt ook kleine hoeveelheden binnen via voedsel.
 • Voedselbronnen zijn onder andere vlees, vis, noten, zaden, sojabonen, spinazie en broccoli.
 • De niveaus beginnen na het 40e levensjaar af te nemen, waardoor supplementatie gunstiger is.
 • Statinemedicijnen blokkeren de CoQ10-synthese, dus suppletie wordt aanbevolen.

Laten we nu eens kijken wat de wetenschap zegt over de effecten van CoQ10 op de gezondheid van de lever.

Effecten van CoQ10 op leverenzymen

Er zijn aanwijzingen dat suppletie met CoQ10 de leverfunctie kan bevorderen door verhoogde leverenzymen te verlagen:

 • In één onderzoek verlaagde 200 mg CoQ10 per dag gedurende 30 dagen de AST- en ALT-enzymen aanzienlijk bij patiënten met leververvetting.
 • Een ander onderzoek toonde aan dat 500 mg/dag ALT en AST verlaagde bij mensen met hepatitis C na slechts 8 dagen suppletie.
 • Het verlagen van verhoogde leverenzymen wijst op een verminderde ontsteking en een verbeterde levercelfunctie.
 • De antioxiderende effecten van CoQ10 kunnen levercellen beschermen tegen schade om normale enzymniveaus te ondersteunen.

Er is echter nog meer onderzoek nodig om te bevestigen dat CoQ10 chronisch verhoogde leverenzymen met zekerheid verlaagt.

CoQ10 voor leververvetting (NAFLD)

Niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) gaat gepaard met vetophoping en ontsteking die kan leiden tot cirrose. Vroeg onderzoek suggereert dat CoQ10 hier baat bij kan hebben:

 • In één onderzoek verminderde 50 mg CoQ10 tweemaal daags gedurende 8 weken vetafzettingen in de lever bij mensen met NAFLD.
 • Een ander onderzoek toonde aan dat 200 mg CoQ10 per dag gedurende 30 dagen de leverenzymwaarden en het vetgehalte verlaagde in vergelijking met placebo.
 • CoQ10 kan de lever beschermen door oxidatie, ontsteking en vetafzetting in levercellen te verminderen.

Ook hier zijn grotere gecontroleerde onderzoeken nodig om deze vroege resultaten van CoQ10 voor de behandeling van NAFLD te verifiëren. Maar de bevindingen zijn veelbelovend.

Effecten op virale hepatitis

Hepatitis is een ontsteking van de lever, vaak veroorzaakt door virale infecties. Onderzoek suggereert dat CoQ10 zou kunnen helpen bij de behandeling van hepatitis:

 • Eén onderzoek toonde aan dat 150 mg CoQ10 per dag de antioxidantactiviteit herstelde en de oxidatieve stress bij kinderen met chronische hepatitis B verlaagde.
 • In een ander onderzoek kregen 249 volwassenen met hepatitis C CoQ10 of placebo. De CoQ10-groep had een lagere virale belasting en lagere leverenzymwaarden.
 • De antioxiderende en ontstekingsremmende effecten van CoQ10 helpen waarschijnlijk hepatitis-gerelateerde leverschade te verminderen.

Er zijn echter nog maar weinig placebogecontroleerde onderzoeken naar CoQ10 voor hepatitis. Er zijn meer robuuste gegevens nodig voordat er formele aanbevelingen voor behandeling kunnen worden gedaan.

CoQ10 en levercirrose

In de ernstigste vorm kan niet-alcoholische vette leverziekte leiden tot levercirrose en leverfalen. Er zijn aanwijzingen dat CoQ10 kan helpen:

 • Eén onderzoek meldde dat 300 mg CoQ10 per dag gedurende 28 dagen de leverfunctie verbeterde bij patiënten met cirrose.
 • Een ander onderzoek toonde aan dat 150 mg CoQ10 per dag gedurende 2 maanden de antioxidantactiviteit bij cirrosepatiënten verhoogde.
 • CoQ10 kan beschermen tegen verdere littekenvorming in de lever door ontstekingen en oxidatieve stress te verminderen.

Ook hier zijn grotere gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken nodig om te bevestigen of CoQ10 een klinisch significante invloed heeft op de progressie en ernst van cirrose.

Effecten op door medicijnen veroorzaakte leverschade

Bepaalde medicijnen zoals acetaminophen, statines en chemotherapeutica kunnen de lever in hoge doses beschadigen. Dieronderzoek suggereert dat CoQ10 zou kunnen helpen:

 • In onderzoeken met ratten beschermde CoQ10-suppletie de lever tegen door gif geïnduceerde schade, fibrose en DNA-schade.
 • Het voorkwam ook verminderingen in antioxidantenzymen veroorzaakt door medicijnen die levercellen beschadigen.
 • De antioxiderende eigenschappen van CoQ10 gaan waarschijnlijk oxidatieve stress tegen die betrokken is bij door medicijnen veroorzaakte leverschade.

Er zijn momenteel echter geen gegevens over mensen beschikbaar en er is meer onderzoek nodig om de beschermende effecten van CoQ10 op geneesmiddelgerelateerde leverschade te bevestigen.

Verbetering van de levergezondheid bij kankertherapie

Chemotherapiemedicijnen worden via de lever verwerkt en kunnen de leverfunctie aantasten. Suppletie met CoQ10 kan helpen:

 • Eén onderzoek bij mensen toonde aan dat 90 mg CoQ10 per dag verhogingen van leverenzymen tijdens chemokuren voorkwam in vergelijking met placebo.
 • Een ander onderzoek meldde dat CoQ10-suppletie de door chemotherapie veroorzaakte levertoxiciteit beter verlaagde dan vitamine E.
 • Bescherming van de leverfunctie en -integriteit kan een hogere en consistentere dosering van chemotherapie mogelijk maken.

Ook hier zijn grotere onderzoeken bij mensen nodig om de resultaten te verifiëren en meer definitieve richtlijnen voor behandeling te geven. Maar de bevindingen tot nu toe zijn veelbelovend.

CoQ10 en herstel van leverchirurgie

Grote operaties belasten de lever door bloedverlies, transfusies en bijwerkingen van de narcose. Er zijn al aanwijzingen dat CoQ10 het herstel van de lever na een operatie kan ondersteunen:

 • Meerdere onderzoeken bij mensen melden dat dagelijks 300 mg CoQ10 rond de tijd van een hartoperatie schade aan levercellen en postoperatieve leverdisfunctie verminderde.
 • In enkele voorlopige onderzoeken zijn vergelijkbare beschermende effecten aangetoond met CoQ10-suppletie vóór leverresecties en transplantatiechirurgie.
 • Volgens recente onderzoeken worden de resultaten echter nog steeds als onvoldoende beschouwd om formele aanbevelingen te doen.

In het algemeen blijkt dat het toedienen van CoQ10 rond de tijd van de operatie de leverfunctie en het herstel kan verbeteren. Maar er is aanvullend bevestigend onderzoek nodig op dit gebied.

Algemene doseringsaanbevelingen

Er zijn momenteel geen gestandaardiseerde doseringsrichtlijnen voor het nemen van CoQ10 specifiek voor levergezondheid en -ziekte.

Op basis van beschikbare onderzoeken die voordelen voor de lever laten zien, lijken doseringen tussen 100-300 mg per dag in verdeelde doses echter effectief.

Bij ernstige leveraandoeningen kan een hogere dagelijkse inname tot 500 mg onder medisch toezicht gerechtvaardigd zijn. Het kan het beste met voedsel worden ingenomen voor een optimale absorptie.

Zoals bij elk supplement, is het aan te raden om uw arts te raadplegen voordat u CoQ10 inneemt als u een leverziekte heeft of medicijnen gebruikt die de lever beïnvloeden.

Belangrijkste opmerkingen

 • CoQ10 kan verhoogde leverenzymen helpen verlagen, wat duidt op een verbeterde levercelfunctie en verminderde ontstekingen.
 • Vroeg onderzoek toont potentiële voordelen aan van CoQ10-supplementatie voor vette leverziekte, virale hepatitis en cirrose.
 • In dierstudies beschermde CoQ10 tegen leverschade en toxiciteit veroorzaakt door medicijnen en gifstoffen.
 • CoQ10 kan de gezondheid van de lever ondersteunen tijdens de behandeling van kanker en het herstel van de lever na een operatie verbeteren.
 • Effectieve aanvullende doses voor levervoordelen lijken te variëren van 100-300 mg per dag.
 • Grotere, kwalitatief hoogwaardigere onderzoeken bij mensen zijn nog steeds nodig om de effecten van CoQ10 op leveraandoeningen te bevestigen.

Welke effecten heeft Q10 op de lever? Conclusie

Samenvattend kan worden gesteld dat het huidige bewijsmateriaal aangeeft dat CoQ10-suppletie verschillende gunstige effecten kan hebben op de gezondheid en ziekte van de lever, waarschijnlijk vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Onderzoek laat met name veelbelovende resultaten zien voor leververvetting, virale hepatitis en door medicijnen veroorzaakte levertoxiciteit.

Voor veel toepassingen ontbreken echter nog robuuste, grootschalige onderzoeken bij mensen. Er is meer onderzoek nodig waarbij gebruik wordt gemaakt van gerandomiseerde gecontroleerde studieontwerpen en grotere steekproeven.

Overleg met uw arts of CoQ10-supplementatie geschikt is als aanvullende therapie voor uw specifieke leveraandoening. Doseringen tussen 100-300 mg per dag lijken gunstig te zijn op basis van de huidige gegevens.

Hoewel de bevindingen tot nu toe bemoedigend zijn, is er nog steeds meer bewijs nodig om het gebruik van CoQ10 voor de behandeling van leveraandoeningen te onderbouwen. CoQ10 lijkt echter over het algemeen veilig te zijn en goed te worden verdragen, waardoor het een veelbelovende optie is voor de ondersteuning van de leverfunctie.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

 • CoQ10 verlaagt leverenzymen:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28768407/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30450498/

 • CoQ10 voor vette leverziekte:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24620880/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28768407/

 • CoQ10 voor virale hepatitis:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998598/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30450498/

 • CoQ10 en levercirrose:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15120338/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998598/

 • CoQ10 beschermt tegen door geneesmiddelen veroorzaakte leverschade:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24494687/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18756868/

 • CoQ10 verbetert de gezondheid van de lever bij de behandeling van kanker:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15588015/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18469686/

 • CoQ10 en herstel van leverchirurgie:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10702160/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15120338/

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/