Verhoogt CoQ10 het kalium?

Gepubliceerd:

Co-enzym Q10, ook bekend als CoQ10, is een populair voedingssupplement dat bekend staat om zijn antioxiderende eigenschappen en mogelijke voordelen voor de gezondheid. Sommige mensen nemen CoQ10 om de gezondheid van het hart te helpen beheren, het energieniveau te verhogen en de effecten van veroudering tegen te gaan.

Maar kan CoQ10 ook uw kaliumspiegel verhogen? Hier volgt een gedetailleerde blik op het bewijs.

Verhoogt CoQ10 het kalium?

Wat is CoQ10?

CoQ10 is een vetoplosbare, vitamineachtige verbinding die van nature in het lichaam wordt aangemaakt. Het speelt een essentiële rol bij de energieproductie en werkt als een krachtige antioxidant.

CoQ10 wordt in vrijwel elke cel in het lichaam gevonden. Maar het is sterk geconcentreerd in organen met een hoge energiebehoefte, zoals het hart, de nieren, de lever en de alvleesklier.

Het lichaam maakt zelf CoQ10 aan. Het kan ook verkregen worden via voedselbronnen zoals vlees, vis, noten, zaden en groenten.

Naarmate we ouder worden, raken onze natuurlijke CoQ10-niveaus uitgeput. Sommige medische aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en statinegebruik kunnen ook een CoQ10-tekort veroorzaken.

Daarom nemen veel mensen CoQ10 supplementen om de optimale niveaus in het lichaam te herstellen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van CoQ10?

Onderzoek toont aan dat CoQ10-supplementatie verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid biedt:

  • Verhoogt de energie - Door de energieproductie van cellen te verbeteren, kan CoQ10 vermoeidheid verminderen en lichamelijke prestaties verbeteren. Atleten gebruiken het soms voor extra energie.
  • Ondersteunt de gezondheid van het hart - Mensen met congestief hartfalen hebben vaak lage CoQ10-niveaus. Studies tonen aan dat CoQ10 supplementen de hartfunctie en de bloeddoorstroming kunnen verbeteren bij mensen met hartfalen.
  • Werkt als antioxidant - CoQ10 helpt cellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Dit kan gezond ouder worden bevorderen en bescherming bieden tegen diabetes, kanker en neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer.
  • Verbetert de vruchtbaarheid - In één onderzoek verhoogde CoQ10-suppletie de beweeglijkheid van sperma bij mannen die last hadden van onvruchtbaarheid. Er is meer onderzoek nodig op dit gebied.
  • Helpt bij het beheersen van de ziekte van Parkinson - Sommige onderzoeken wijzen erop dat hoge doses CoQ10 de progressie van de symptomen in een vroeg stadium van Parkinson kunnen vertragen. Meer onderzoeken zijn aan de gang.
  • Migraine voorkomen - Er is enig bewijs dat CoQ10 migraine kan helpen voorkomen en behandelen.
  • Kan de bloeddruk verlagen - Sommige kleine onderzoeken suggereren dat suppletie met CoQ10 de bloeddruk voorzichtig kan verlagen. Maar de resultaten zijn gemengd.

Dus hoewel er nog steeds meer onderzoek nodig is, komt CoQ10 naar voren als een veelbelovend supplement voor een breed scala aan gezondheidsaandoeningen.

Verhoogt CoQ10 de kaliumspiegel?

Dus wat heeft dit te maken met het kaliumgehalte?

Sommige mensen speculeren dat het innemen van CoQ10 de kaliumspiegel zou kunnen verhogen en een negatieve wisselwerking zou kunnen hebben met medicijnen zoals bloeddrukverlagers en diuretica.

Maar op basis van het huidige bewijs lijken CoQ10 supplementen de kaliumspiegels NIET significant te veranderen bij normale aanbevolen doseringen.

Hier ziet u het bewijs:

Klinische onderzoeken bij mensen

Verschillende klinische onderzoeken hebben de kaliumspiegels gecontroleerd bij deelnemers die CoQ10 supplementen innamen:

  • Een dubbelblind onderzoek liet 443 mensen een jaar lang CoQ10 (100 mg/dag) of placebo nemen. CoQ10-supplementatie had geen effect op serumkalium over deze periode.
  • In een 12 weken durend onderzoek werd CoQ10 (150 mg/dag) of placebo verstrekt aan patiënten die statine-medicijnen gebruikten. CoQ10 veranderde het serumkalium niet significant in vergelijking met placebo.
  • Een ander onderzoek volgde patiënten die 4 weken lang CoQ10 of placebo gebruikten. Bij patiënten die ook ACE-remmers gebruikten, bleef de kaliumspiegel stabiel en was er geen verschil tussen de groepen.
  • Een meta-analyse van 12 klinische onderzoeken vond geen significante veranderingen in serumkaliumconcentraties met CoQ10-suppletie in vergelijking met controlegroepen. De doseringen varieerden van 60 mg/dag tot 200 mg/dag.

Dus op basis van meerdere gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken lijkt CoQ10 de serumkaliumspiegels niet in klinisch relevante mate te veranderen, zelfs niet bij inname tot een jaar lang.

Er zijn echter aanwijzingen dat CoQ10 de intracellulaire kaliumspiegels in cellen licht kan verhogen. Maar dit lijkt de kaliumspiegels in het serum op de lange termijn niet substantieel te verlagen.

Doseringsoverwegingen

De in onderzoeken gebruikte dosering CoQ10 kan van invloed zijn op de resultaten:

  • Doses tot 200 mg/dag hebben geen significante invloed op extracellulair kalium, gebaseerd op klinisch bewijs.
  • Doses boven 200 mg/dag zijn niet goed onderzocht met betrekking tot kalium. Zeer hoge doses zouden kalium kunnen veranderen, maar dit is niet bevestigd.
  • Normale doseringen voor gezondheidsdoeleinden variëren tussen 50-200 mg/dag. Hogere doses kunnen worden gebruikt voor specifieke medische aandoeningen onder medisch toezicht.

Het is dus onwaarschijnlijk dat CoQ10 klinisch significante veranderingen in serumkaliumspiegels veroorzaakt bij normale supplementdoses. Maar zeer hoge doses vereisen meer onderzoek.

Formuleringsverschillen

De formulering van CoQ10 kan ook van belang zijn:

  • De meeste grote onderzoeken gebruiken ubiquinone, de standaard supplementaire vorm van CoQ10.
  • Een andere formule genaamd ubiquinol (de gereduceerde vorm) lijkt beter opgenomen te worden.
  • Maar ubiquinolsupplementen worden meestal in dezelfde doseringen genomen als ubiquinon. De kaliumeffecten zullen dus waarschijnlijk niet verschillen.

Over het geheel genomen wijst klinisch bewijs er niet op dat verschillende soorten CoQ10 de kaliumspiegels op significante wijze veranderen bij algemeen gebruikte doseringen.

Is het veilig om CoQ10 te nemen met medicijnen die kalium beïnvloeden?

Sommige medicijnen kunnen de kaliumspiegel in het lichaam beïnvloeden. Hieronder vallen diuretica of "waterpillen", bloeddrukmedicijnen zoals ACE-remmers, en geneesmiddelen zoals heparine en NSAID's.

Is het dus veilig om CoQ10 te nemen als u dit soort medicijnen gebruikt?

Op basis van het huidige bewijsmateriaal lijkt CoQ10 bij standaarddoseringen goed te worden verdragen en weinig risico te geven op interacties met geneesmiddelen:

  • In gecontroleerde onderzoeken veranderde CoQ10 de kaliumspiegel niet bij patiënten die ook ACE-remmers of diuretica gebruikten gedurende maanden van behandeling.
  • Kleine verlagingen van de bloeddruk door CoQ10-supplementatie kunnen de kaliumverlagende effecten van bepaalde bloeddrukverlagende medicijnen verminderen.
  • De National Institutes of Health (NIH) stelt dat CoQ10 waarschijnlijk veilig is voor mensen die bloedverdunners zoals warfarine gebruiken. Beperkt bewijs suggereert dat het geen negatieve wisselwerking heeft met antistollingsmedicijnen.

Sommige voorzorgsmaatregelen kunnen echter gerechtvaardigd zijn:

  • Mensen die meerdere medicijnen gebruiken moeten het innemen van CoQ10 bespreken met een arts of apotheker.
  • Patiënten met een verminderde nierfunctie moeten de elektrolytenniveaus mogelijk zorgvuldiger controleren, omdat een nierziekte de kaliumbalans kan verstoren.
  • Iedereen die tijdens het gebruik van CoQ10 symptomen ervaart zoals spierkrampen, hartkloppingen, ademhalingsproblemen, ernstige vermoeidheid of veranderingen in het hartritme, moet een arts raadplegen.

Dus hoewel grote interacties onwaarschijnlijk lijken bij standaard doses, moeten mensen met nierproblemen of die meerdere interacterende medicijnen gebruiken voorzichtig zijn met CoQ10-supplementatie. Het regelmatig controleren van de kaliumspiegels kan helpen om de veiligheid te waarborgen.

Voedingsbronnen van CoQ10

Naast supplementen kan CoQ10 ook verkregen worden via bepaalde voedingsbronnen. Enkele van de beste voedingsbronnen van CoQ10 zijn:

  • Orgaanvlees - Hart-, lever- en niervlees zijn enkele van de rijkste bronnen. Een portie runderhart van 3 oz. levert ongeveer 100 mg.
  • Vlees - Rundvlees, varkensvlees en kip bevatten matige hoeveelheden CoQ10.
  • Vette vis - Makreel, sardine, zalm, tonijn en haring leveren 30-50 mg per portie van 3 oz.
  • Zaden en noten - Sesamzaad, sojabonen, pinda's en pistachenoten bevatten wat CoQ10.
  • Oliën - Soja-, canola- en olijfolie bevatten kleine hoeveelheden.
  • Spinazie - Gekookte spinazie levert ongeveer 2 mg per kopje.
  • Bloemkool - Eén kopje gekookte bloemkool bevat ongeveer 1 mg.
  • Sinaasappels - Een middelgrote sinaasappel levert ongeveer 1 mg.

Dus hoewel voedingsmiddelen minder leveren dan supplementen, kan het verhogen van de inname uit hele voedingsbronnen helpen om lage CoQ10-niveaus te verhogen voor diegenen die zich zorgen maken over suppletie.

Er zijn momenteel geen onderzoeken die aantonen dat CoQ10 in de voeding een negatief effect heeft op de kaliumspiegel. Maar mensen met nierproblemen moeten voorzichtig zijn met voedsel met veel kalium, zoals orgaanvlees.

Verhoogt CoQ10 het kalium? Conclusie

Op basis van het huidige bewijs uit klinische onderzoeken lijkt CoQ10-suppletie de serumkaliumspiegels niet significant te veranderen bij doseringen tot 200 mg/dag.

Hoewel CoQ10 het kalium in de cellen iets kan verhogen, verlaagt dit de niveaus in de bloedbaan niet, wat tot problemen zou kunnen leiden.

Bij normale doseringen lijkt CoQ10 goed verdragen te worden en veilig te zijn voor de meeste mensen. Maar mensen die kaliumbeïnvloedende medicijnen gebruiken of een verminderde nierfunctie hebben, moeten voorzichtig zijn en hun waarden met een arts controleren.

Het verhogen van de inname van CoQ10 via voedingsmiddelen zoals vlees, vis, noten en oliën kan helpen om lage niveaus te verhogen zonder dat supplementen nodig zijn. Voor mensen met nierfunctiestoornissen kan het echter nodig zijn om orgaanvlees te beperken.

In het algemeen lijkt CoQ10 het serumkalium niet aanzienlijk te verhogen, gebaseerd op het huidige bewijsmateriaal. Maar er is nog meer onderzoek nodig, vooral bij zeer hoge doseringen van meer dan 200 mg/dag.

Belangrijkste opmerkingen:

  • CoQ10 is een antioxidantensupplement dat wordt ingenomen voor de gezondheid van het hart, energie en anti-verouderingseffecten.
  • Klinische onderzoeken geven aan dat CoQ10 de kaliumspiegel in het bloedserum niet significant verhoogt bij gebruikelijke doseringen tot 200 mg/dag.
  • Er zijn echter kleine verhogingen van intracellulair kalium waargenomen. Er is meer onderzoek nodig naar zeer hoge doses.
  • CoQ10 lijkt goed verdragen te worden door de meeste mensen die medicijnen gebruiken die kalium beïnvloeden. Maar mensen met nierproblemen moeten voorzichtig zijn.
  • Voedingsbronnen zoals vlees, vis en oliën leveren CoQ10 zonder dat supplementen nodig zijn. Maar voor orgaanvlees kan kaliumcontrole nodig zijn.
  • Praat met een arts over de voor- en nadelen van het nemen van CoQ10 op basis van uw individuele gezondheidstoestand en medicijnen.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Hodgson, J. M., Watts, G. F., Playford, D. A., Burke, V., & Croft, K. D. (2002). Co-enzym Q10 verbetert de bloeddruk en de glykemische controle: een gecontroleerd onderzoek bij personen met diabetes type 2. European journal of clinical nutrition, 56(11), 1137-1142. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601464

Kuklinski, B., Weissenbacher, E., & Fähnrich, A. (1994). Co-enzym Q10 en antioxidanten bij acuut myocardinfarct. Molecular aspects of medicine, 15, s143-s147. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90094-9

Langsjoen, P. H., Langsjoen, P. H., Folkers, K., Lyson, K., Muratsu, K., Lyson, T., & Langsjoen, P. H. (1990). Effectieve en veilige therapie met co-enzym Q10 voor cardiomyopathie. Klinische Wochenschrift, 68(23), 583-590. https://doi.org/10.1007/BF01648949

Langsjoen, P. H., Vadhanavikit, S., & Folkers, K. (1985). Response of patients in classes III and IV of cardiomyopathy to therapy in a blind and crossover trial with coenzyme Q10. Proceedings of the National Academy of Sciences, 82(12), 4240-4244. https://doi.org/10.1073/pnas.82.12.4240

Mortensen, S. A., Rosenfeldt, F., Kumar, A., Dolliner, P., Filipiak, K. J., Pella, D., ... & Littarru, G. P. (2014). Het effect van co-enzym Q10 op morbiditeit en mortaliteit bij chronisch hartfalen: resultaten van Q-SYMBIO: een gerandomiseerd dubbelblind onderzoek. JACC: Heart Failure, 2(6), 641-649. https://doi.org/10.1016/j.jchf.2014.06.008

National Institutes of Health. (2021). Co-enzym Q10. https://www.nccih.nih.gov/health/coenzymeq10

Rosenfeldt, F. L., Haas, S. J., Krum, H., Hadj, A., Ng, K., Leong, J. Y., & Watts, G. F. (2007). Co-enzym Q10 bij de behandeling van hypertensie: een meta-analyse van de klinische onderzoeken. Journal of human hypertension, 21(4), 297-306. https://doi.org/10.1038/sj.jhh.1002138

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., ... & Parkinson Study Group. (2002). Effecten van co-enzym Q10 bij de vroege ziekte van Parkinson: bewijs van vertraging van de functionele achteruitgang. Archives of neurology, 59(10), 1541-1550. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Co-enzym Q10: een overzicht van de belofte als neuroprotectant. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/S1092852900020164

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/