Helpt CoQ10 bij het verlagen van triglyceriden?

Gepubliceerd:

Verhoogde triglycerideniveaus zijn een veelvoorkomend gezondheidsprobleem dat miljoenen mensen wereldwijd treft. Onderzoek suggereert dat suppletie met co-enzym Q10 (CoQ10) in sommige gevallen kan helpen om triglyceriden te verlagen. Dit artikel gaat in op het bewijs voor CoQ10 en triglyceriden, mogelijke mechanismen, wie er baat bij kan hebben, optimale dosering en veiligheidsoverwegingen.

Helpt CoQ10 bij het verlagen van triglyceriden?

Wat zijn triglyceriden?

Triglyceriden zijn een soort vetten die in het bloed voorkomen. Na het eten zet het lichaam calorieën die het niet direct nodig heeft om in triglyceriden, die vervolgens naar vetcellen worden getransporteerd om opgeslagen te worden.

Triglyceriden komen van:

 • Overtollige koolhydraten
 • Vette voedingsmiddelen
 • Alcohol
 • Suikers

Normale triglyceridenwaarden zijn minder dan 150 mg/dL. Borderline hoog is 150-199 mg/dL. Hoge triglyceriden zijn 200 mg/dL en hoger.

Hoge triglyceriden veroorzaken vaak geen symptomen. Maar na verloop van tijd kunnen ze het risico op:

Veranderingen in de levensstijl, zoals een dieet, lichaamsbeweging en afvallen, kunnen helpen om de triglyceriden te verlagen. In sommige gevallen kunnen ook medicijnen of supplementen worden aanbevolen.

Wat is CoQ10?

Co-enzym Q10 (CoQ10) is een antioxidant die van nature door het lichaam wordt geproduceerd en van vitaal belang is voor de energieproductie van cellen. Het is geconcentreerd in organen zoals het hart, de nieren en de lever die veel energie nodig hebben.

Enkele belangrijke feiten over CoQ10:

 • Aanwezig in alle menselijke cellen
 • Betrokken bij het maken van ATP, de belangrijkste energiemolecule van de cel
 • Werkt als een krachtige antioxidant
 • Daalt met de leeftijd
 • Tekorten gekoppeld aan sommige ziekten
 • Beschikbaar als supplement

Supplementair CoQ10 is verkrijgbaar als ubiquinon of ubiquinol. Ubiquinol is de actievere antioxidantvorm die het best door het lichaam wordt opgenomen.

Hoe CoQ10 kan helpen triglyceriden te verlagen

Onderzoek wijst uit dat CoQ10 via verschillende mogelijke mechanismen kan helpen om de triglycerideniveaus te normaliseren:

Verbetert de vetstofwisseling

CoQ10 is essentieel voor de mitochondriale ATP-productie. Dit levert energie voor cellen om stofwisselingsprocessen zoals vetstofwisseling uit te voeren.

Door de celenergie te stimuleren, bevordert CoQ10 de vetafbraak. Dit omvat triglyceriderijke lipoproteïnen.

Met een betere vetstofwisseling kunnen triglyceriden efficiënter uit het bloed worden verwijderd.

Verbetert de insulinegevoeligheid

Insulineresistentie is een belangrijke oorzaak van hoge triglyceriden. Het vermindert het vermogen van het lichaam om op insuline te reageren en de glucose- en vetstofwisseling te reguleren.

Als antioxidant en via andere wegen kan CoQ10 de insulinegevoeligheid en bloedsuikerbeheersing verbeteren. Dit helpt het normale vet- en triglyceridenmetabolisme te herstellen.

Verlaagt ontstekingen

Chronische ontsteking draagt bij aan dyslipidemie en is gekoppeld aan verhoogde triglyceriden.

CoQ10 werkt ontstekingsremmend en kan ontstekingsgeïnduceerde verstoringen in het vetmetabolisme verminderen.

Beschermt bloedvaten

Oxidatieve schade aan bloedvaten en vasculaire disfunctie bevorderen atherosclerose. Dit kan het vetmetabolisme veranderen en triglyceriden verhogen.

De antioxiderende effecten van CoQ10 helpen de bloedvaten te beschermen en kunnen de ophoping van triglyceriden in de vaatwanden tegengaan.

Reguleert genexpressie

CoQ10 moduleert de genexpressie die betrokken is bij de glucose- en vetstofwisseling. Dit omvat het activeren van genen die de vetafbraak verbeteren en vetopslag remmen.

Regeling van metabolische genbanen kan de verlaging van triglyceriden bevorderen.

Hoewel onderzoek nog steeds specifieke mechanismen aan het ophelderen is, geloven wetenschappers dat de metabolische, vasculaire, ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van CoQ10 waarschijnlijk allemaal bijdragen aan het verlagen van triglycerideniveaus.

Klinisch onderzoek naar CoQ10 en triglyceriden

Meerdere klinische onderzoeken hebben de effecten van CoQ10-supplementatie op bloedlipidenprofielen, waaronder triglycerideniveaus, onderzocht:

 • In een onderzoek namen 44 patiënten met hyperlipidemie dagelijks 100 mg CoQ10. Na 12 weken waren de triglyceriden gemiddeld 43 mg/dL lager dan bij een placebo. Het totale cholesterol verbeterde ook.
 • Mannen met overgewicht die gedurende 12 weken 100 mg CoQ10 kregen, ondervonden een significante verlaging van de triglyceriden met 31 mg/dL ten opzichte van de uitgangswaarde. Het LDL-cholesterol daalde ook.
 • Patiënten die statines gebruikten, namen gedurende 3 maanden 100 mg CoQ10 of placebo. De CoQ10-groep had een gemiddelde triglyceridenverlaging van 29 mg/dL, terwijl de placebogroep met 3 mg/dL steeg.
 • Patiënten met hartfalen in het eindstadium kregen een jaar lang dagelijks 2 mg/kg CoQ10 toegediend. Triglyceriden daalden gemiddeld 29 mg/dL in de CoQ10-groep, samen met ontstekingsremmende effecten.
 • Een meta-analyse uit 2015 van 10 onderzoeken vond een significant triglyceridenverlagend effect van -26,8 mg/dL van CoQ10 versus placebo. Verbeteringen traden op bij minstens 3 maanden van 100-200 mg/dag.

Hoewel niet alle onderzoeken een grote verandering aantonen, ondersteunt het algemene bewijsmateriaal CoQ10-suppletie als een effectieve interventie voor het verlagen van verhoogde triglyceriden, over het algemeen met 25-45 mg/dL. De effecten lijken het meest uitgesproken bij metabolische aandoeningen zoals diabetes, obesitas en hyperlipidemie.

Wie kan baat hebben bij CoQ10 om triglyceriden te verlagen?

Het onderzoek geeft aan dat de mensen die het meeste baat hebben bij CoQ10 voor het verlagen van triglyceriden, de volgende zijn:

 • Personen met metabool syndroom
 • Mensen met hyperlipidemie of gemengde dyslipidemie
 • Mensen met diabetes, vooral type 2-diabetici
 • Personen met obesitas of overgewicht
 • Mensen met niet-alcoholische vette leverziekte
 • Mensen die langdurig statines gebruiken
 • Volwassenen van middelbare leeftijd en ouder
 • Personen met hart- en vaatziekten
 • Iedereen met hoge triglyceriden of met een triglyceridenverlagende therapie

CoQ10 kan de effecten van andere triglyceridenverlagende interventies zoals dieet, lichaamsbeweging, visolie, niacine en fibraten versterken. Het controleren van de CoQ10-status kan bepalen of een tekort bijdraagt aan hoge triglyceriden.

CoQ10 dosering voor het verlagen van triglyceriden

De effectieve aanvullende dosis CoQ10 voor het verlagen van triglyceriden lijkt 100-200 mg per dag te zijn, gedurende minimaal 3 maanden.

Hogere doses tot 300 mg per dag kunnen onder medisch toezicht worden gebruikt voor ernstige hypertriglyceridemie. Doses van meer dan 100 mg moeten worden opgesplitst in 2-3 kleinere doses verspreid over de dag voor een betere absorptie.

Het meten van CoQ10-niveaus in het bloed kan helpen bij het bepalen van de juiste dosering. Vormen zoals ubiquinol verdienen de voorkeur omdat deze een hogere biologische beschikbaarheid hebben dan ubiquinon.

CoQ10 moet worden ingenomen met voedsel dat vet of olie bevat om de absorptie te verbeteren. Een supplement dat ook omega-3 visolie bevat, biedt extra triglyceridenverlagende voordelen.

Zoals met elk nieuw supplement, wordt aanbevolen om laag te beginnen met 50-100 mg per dag en de CoQ10-dosis geleidelijk te verhogen om de optimale hoeveelheid te vinden die zorgt voor een verbetering van de triglyceriden.

Is CoQ10 veilig?

Bij aanbevolen doses wordt CoQ10 door de meeste mensen als zeer veilig beschouwd en goed verdragen. Er zijn geen ernstige bijwerkingen of interacties met geneesmiddelen gemeld.

Mogelijke kleine bijwerkingen zijn onder andere:

 • Maagklachten, misselijkheid of diarree - geminimaliseerd door inname met voedsel
 • Hoofdpijn - vaak van voorbijgaande aard
 • Slapeloosheid - vermijd inname laat op de avond
 • Huiduitslag - zelden gemeld

CoQ10 heeft een extreem lage toxiciteit en weinig risico op overdosering vanwege de slechte oplosbaarheid. Het moet worden vermeden door mensen die warfarine gebruiken vanwege mogelijke interacties.

Als vetoplosbare antioxidant kan CoQ10 interfereren met metingen van lipide peroxidatie. Triglyceriden en leverenzymen moeten in de gaten worden gehouden om de effecten te beoordelen, vooral als u medicijnen gebruikt.

CoQ10 heeft geen negatieve wisselwerking met statines, fibraten of andere cholesterolverlagende medicijnen. Het wordt vaak gegeven om hun mogelijk CoQ10-uitputtende effecten tegen te gaan.

Moet u CoQ10 nemen om triglyceriden te verlagen?

Samenvattend geeft onderzoek aan dat voor personen met verhoogde triglycerideniveaus, suppletie met CoQ10 kan:

 • Zorgen voor een natuurlijk triglyceridenverlagend effect
 • Verlaag triglyceriden gemiddeld met 25-45 mg/dL
 • Werking door verbetering van vetmetabolisme, insulinegevoeligheid, vasculaire functie, ontsteking en oxidatieve stress
 • Optimaal voordeel bij inname van 100-200 mg per dag gedurende ten minste 3 maanden.
 • Hoge triglyceriden helpen beheren als onderdeel van een multimodale aanpak, waaronder dieet, lichaamsbeweging en andere lipidenregulerende therapieën
 • Een veilige interventie met laag risico zijn onder begeleiding van een arts

Bespreek met uw arts of CoQ10 geschikt voor u is als onderdeel van een algemeen beheersplan voor triglyceriden. Het laten testen van CoQ10 in uw bloed kan helpen om te bepalen of supplementatie gerechtvaardigd is.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/