Kan CoQ10 leververvetting omkeren?

Gepubliceerd:

Leververvetting is een groeiend gezondheidsprobleem dat miljoenen mensen wereldwijd treft. Leververvetting treedt op wanneer zich te veel vet ophoopt in de levercellen en wordt ook wel leversteatose genoemd. Hoewel alcoholmisbruik een veel voorkomende oorzaak is, zijn niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) als gevolg van slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging nu verantwoordelijk voor de meeste gevallen. Onbehandeld kan leververvetting leiden tot ernstigere leverschade en cirrose. Het vinden van manieren om leververvetting tegen te gaan is een belangrijk doel geworden. Co-enzym Q10 (CoQ10) is veelbelovend als natuurlijke behandeling. Hier volgt een diepgaande blik op het onderzoek naar het gebruik van CoQ10 om leververvetting tegen te gaan.

Kan CoQ10 leververvetting omkeren?

Wat veroorzaakt leververvetting?

De lever voert meer dan 500 vitale functies uit, waaronder het metaboliseren van vetten. Normaal gesproken maakt vet ongeveer 5-10% van het gewicht van de lever uit. Leververvetting treedt op wanneer vet meer dan 5-10% van het totale gewicht van de lever uitmaakt. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat vet zich ophoopt in de levercellen:

 • Een dieet met veel geraffineerde koolhydraten en suiker - Fructosesuiker uit frisdrank, snoep, gebakken producten bevordert leververvetting. Het typische westerse dieet bevat te veel geraffineerde koolhydraten en suiker die in vet worden omgezet.
 • Insulineresistentie - Deze pre-diabetische aandoening maakt het moeilijker voor het lichaam om de bloedsuikerspiegel en vetopslag onder controle te houden. Insulineresistentie bevordert overmatige vetophoping in de lever.
 • Obesitas - Overgewicht of obesitas verhoogt het risico op leververvetting. Lichaamsvet, vooral rond de buik, hoopt zich eerder op als vet in de lever.
 • Genetica - Sommige genetische factoren maken bepaalde mensen vatbaarder voor het ontwikkelen van een vervette lever. Etniciteit kan ook een rol spelen.
 • Medicijnen - Sommige voorgeschreven medicijnen, zoals corticosteroïden en synthetisch oestrogeen, kunnen leververvetting als bijwerking hebben.

Als deze factoren niet in de gaten worden gehouden, kan vet zich geleidelijk ophopen in de levercellen en leiden tot ontstekingen en leverschade. Oxidatieve stress speelt ook een belangrijke rol bij de progressie van leververvetting.

Stadia van leververvetting

Er zijn twee hoofdtypen leververvetting:

Niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD)

Dit is het meest voorkomende type dat geen verband houdt met alcoholgebruik. Het ontstaat door insulineresistentie en een vetrijk, suikerrijk dieet. NAFLD ontstaat in vier hoofdfasen:

 • Eenvoudige leververvetting - Leververvetting is meer dan 5-10% van het weefsel zonder ontsteking of leverschade. Meestal omkeerbaar met veranderingen in levensstijl.
 • Niet-alcoholische steatohepatitis (NASH) - Leverontsteking en schade beginnen op te treden. Kan zich ontwikkelen tot cirrose.
 • Fibrose - Overtollige collageenvezels stapelen zich op als gevolg van leverletsel, waardoor littekenweefsel ontstaat.
 • Cirrose - Ernstige onomkeerbare littekenvorming die de leverfunctie aantast. Kan leiden tot leverkanker of leverfalen.

Alcoholische leverziekte

Dit type wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik en volgt dezelfde vier stadia van eenvoudige leververvetting tot cirrose. De twee typen hebben vergelijkbare behandelingen, maar alcoholonthouding is ook vereist voor de alcoholische variant.

Tekenen en symptomen van een leververvetting

In het beginstadium geeft leververvetting meestal geen tekenen of symptomen. Naarmate de ziekte vordert, kan deze de volgende oorzaken hebben:

 • Vermoeidheid en zwakte
 • Verlies van eetlust en gewichtsverlies
 • Misselijkheid of buikpijn
 • Vergrote lever
 • Geelzucht
 • Buikzwelling door vochtretentie

Veel mensen ervaren echter geen duidelijke symptomen totdat er onomkeerbare leverschade optreedt. Daarom is het belangrijk om in een vroeg stadium gediagnosticeerd te worden om progressie te voorkomen.

Diagnose van leververvetting

Leververvetting kan worden vermoed op basis van risicofactoren zoals obesitas, diabetes, een hoog cholesterolgehalte of een geschiedenis van alcoholmisbruik. Maar andere tests kunnen de diagnose bevestigen:

 • Beeldvorming - Een echografie van de buik, CT-scan of MRI-scan kan vet in de lever aantonen.
 • Bloedtests - leverenzymtests laten verhoogde ALT- en AST-enzymen zien die wijzen op leverontsteking. Maar leverenzymen kunnen normaal zijn in een vroeg stadium van leververvetting.
 • FibroScan - Gebruikt ultrageluidsgolven om de stijfheid van de lever te meten, wat wijst op littekenvorming. Helpt bij het identificeren van gevorderde fibrose en cirrose.
 • Leverbiopsie - De gouden standaard voor diagnose. Er wordt een weefselmonster genomen om te beoordelen hoeveel vet en fibrose er onder de microscoop aanwezig is. Maar een biopsie is invasief en niet altijd nodig.

Als de diagnose eenmaal gesteld is, kan het helpen om de mogelijke onderliggende oorzaken aan te pakken met een dieet, lichaamsbeweging, diabetescontrole of alcoholonthouding. Maar aanvullende behandelingen kunnen ook helpen om bestaande leververvetting en -schade ongedaan te maken.

CoQ10 gebruiken om leververvetting tegen te gaan

Zou het innemen van co-enzym Q10 supplementen kunnen helpen bij het omkeren van vette leverziekte? Opkomend onderzoek suggereert dat dit zou kunnen dankzij de krachtige antioxiderende eigenschappen.

Wat is CoQ10?

 • CoQ10 (co-enzym Q10) is een vitamine-achtige verbinding die van nature in het lichaam wordt geproduceerd om energie in cellen op te wekken.
 • Het werkt als een krachtige antioxidant om oxidatieve schade te neutraliseren, vooral aan mitochondriën en celmembranen.
 • Voedselbronnen zijn onder andere vlees, vis, noten, zaden en oliën. Maar de productie van CoQ10 neemt af naarmate u ouder wordt.
 • CoQ10-supplementen helpen om optimale niveaus in het lichaam te handhaven. Ubiquinol is de meest biologisch beschikbare vorm die gemakkelijker wordt opgenomen.

Dus hoe kan het stimuleren van CoQ10 helpen om vette leverziekte aan te pakken? Laten we het bewijs eens onderzoeken.

CoQ10 beschermt de lever tegen oxidatieve stress

Een belangrijke factor in de ontwikkeling en progressie van leververvetting is oxidatieve stress. Deze treedt op wanneer onstabiele reactieve zuurstofsoorten (ROS) de antioxidantafweer van het lichaam overweldigen.

Te veel ROS veroorzaken overmatige oxidatieve schade aan celmembranen, eiwitten en DNA. Vooral de mitochondriën, waar cellen energie produceren, zijn kwetsbaar.

De lever gebruikt een intern antioxidantensysteem met verbindingen zoals glutathion om RZS onder controle te houden en de cellen te beschermen. Maar verhoogde oxidatieve stress door een vetrijk dieet, obesitas en alcohol put het glutathiongehalte uit.

Hierdoor kan de ROS-schade uit de hand lopen. Dit veroorzaakt ontstekingen, leverceldood en fibrose. Herstel van glutathion en antioxidanten in de lever is cruciaal om deze oxidatieve stress te verminderen.

Hier komt CoQ10 om de hoek kijken. CoQ10 is een krachtige antioxidant die geconcentreerd is in celmembranen. Het helpt lipide peroxidatie af te remmen, waardoor de integriteit van het membraan wordt beschermd. Het helpt ook bij het recyclen en regenereren van andere antioxidanten zoals vitamine E.

CoQ10 kan de productie van glutathion ondersteunen en de mitochondriale functie beschermen. Dit helpt ROS en oxidatieve stress onder controle te houden om levercellen tegen schade te beschermen.

CoQ10 vermindert leverontsteking en fibrose

Een teveel aan ROS activeert ook ontstekingsstoffen die immuuncellen naar de lever lokken. Deze chronische laaggradige ontsteking is een belangrijke oorzaak van verergering van vette leverziekte.

Ongecontroleerde ontsteking in de lever leidt tot het afsterven van vetbeladen hepatocyten. Om deze schade te herstellen, worden gespecialiseerde stellaatcellen in de lever geactiveerd.

Activering van de stellaatcellen leidt tot overmatige collageenproductie, wat leidt tot ophoping van littekenweefsel of fibrose in de lever. Fibrose belemmert de leverfunctie en kan leiden tot levercirrose.

Onderzoeken tonen aan dat CoQ10 helpt bij het onderdrukken van chronische ontsteking door het remmen van ontstekingsbevorderende cytokinen en activering van de NF-kB-route. CoQ10 helpt ook bij het deactiveren van stellaatcellen om fibrose te verminderen.

Door oxidatieve stress onder controle te houden, helpt CoQ10 deze ontstekingscascade en de ontwikkeling van leverfibrose te stoppen.

Klinisch onderzoek naar CoQ10 en leververvetting

Vroeg onderzoek bij dieren en klinische onderzoeken bij mensen geven aan dat CoQ10-suppletie de belangrijkste markers van leververvetting kan verbeteren.

Enkele van de belangrijkste bevindingen zijn:

 • Keert mitochondriale disfunctie en oxidatieve stress terug
 • Vermindert vetophoping en ontsteking in levercellen
 • Verlaagt verhoogde leverenzymwaarden AST en ALT
 • Verbetert de leverfunctie en fibrose scores
 • Helpt gewichtsverlies en vermindering van tailleomtrek
 • Betere resultaten in combinatie met vitamine E

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, suggereert het huidige bewijs dat CoQ10 de levergezondheid ten goede komt door:

 • De mitochondriale energieproductie stimuleren
 • Werkt als een krachtige, vetoplosbare antioxidant
 • Ondersteuning van leverontgiftingstrajecten
 • Levercelmembranen beschermen tegen peroxidatie
 • Onderdrukken van ontstekingscytokinen en fibrose

Voor mensen met obesitas, diabetes of het metabool syndroom kan CoQ10 beschermende effecten hebben tegen het ontwikkelen van een vervette lever. Het kan ook steatose helpen omkeren en de progressie van fibrose verminderen wanneer het gecombineerd wordt met een dieet en lichaamsbeweging.

Het is echter onduidelijk of CoQ10 alleen bevestigde gevorderde NASH-cirrose kan oplossen zonder andere medische behandelingen. Er zijn meer onderzoeken gaande om de effectiviteit en de optimale dosering te controleren.

CoQ10 supplementen voor leververvetting

Bij het kiezen van een CoQ10-supplement zijn de vorm en dosering belangrijk:

 • Ubiquinol - Deze gereduceerde versie wordt tot 8 keer beter opgenomen dan gewone CoQ10. Zoek naar de actieve ubiquinol vorm.
 • Vloeibare capsules - De capsule op oliebasis helpt de vetoplosbare CoQ10 te absorberen. Vermijd capsules met droog poeder.
 • Verdeel doses - Neem 100-200 mg verdeeld in 2-3 kleinere doses voor een betere opname.
 • Neem in bij de maaltijd - Eet een maaltijd met wat gezonde vetten om de opname van CoQ10 te bevorderen.
 • Kies kwaliteitsmerken - Geteste merken zoals Qunol, Nature Made en Doctor's Best garanderen de werkzaamheid.

Overleg met uw arts voordat u CoQ10 inneemt als u al medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen heeft. Het testen van CoQ10 niveaus kan ook helpen bij het bepalen van een effectieve dosering.

Veranderingen in uw levensstijl zijn ook cruciaal

Het innemen van CoQ10 supplementen alleen zal de vette leverziekte niet volledig oplossen. Het is ook essentieel om het dieet en de levensstijl te veranderen:

 • Volg een algeheel gezond leverontgiftingsdieet - Eet meer magere eiwitten, fruit, groenten, noten, zaden en gezonde vetten. Vermijd bewerkte koolhydraten, toegevoegde suikers en transvetten.
 • Beperk fructose en voedsel met een hoge glycemische index - Hoge fructose maïssiroop, geraffineerde granen en snoepgoed bevorderen vetophoping in de lever.
 • Meer bewegen - Streef naar minimaal 150 minuten per week om insulineresistentie te helpen verminderen, gewichtsverlies te bevorderen en ontstekingen te verminderen.
 • Afvallen bij overgewicht - Geleidelijk gewichtsverlies van 3-5% verbetert steatose. Probeer intermitterend vasten voor grotere voordelen.
 • Beheer diabetes indien aanwezig - Controleer de bloedsuikerspiegel nauwkeurig om vetleverziekte te helpen omkeren.
 • Alcohol elimineren - Stop alle alcoholconsumptie als er sprake is van leververvetting door alcohol. Beperk tot maximaal 1 drankje per dag voor andere oorzaken.
 • Verminder medicijnen indien mogelijk - Bespreek alternatieven voor medicijnen die leververvetting kunnen veroorzaken met uw arts.

CoQ10 onderdeel maken van een uitgebreid behandelplan voor leververvetting biedt de beste kansen op succes.

Kan CoQ10 leververvetting omkeren? Conclusie

Het huidige bewijsmateriaal geeft aan dat CoQ10 gunstig kan zijn voor zowel preventie als behandeling van vette leverziekte:

 • Als krachtige antioxidant en ontstekingsremmer vermindert CoQ10 oxidatieve stress en schade aan levercellen.
 • CoQ10 helpt de mitochondriale functie te herstellen, de vetstofwisseling te verbeteren en de levercellen te beschermen.
 • Klinische onderzoeken tonen aan dat suppletie met CoQ10 de leverenzymen, het vetgehalte en de fibrose kan verminderen.
 • CoQ10 is veilig, wordt goed verdragen en werkt synergetisch in combinatie met vitamine E.
 • Het innemen van CoQ10 kan helpen bij het omkeren van vette leververanderingen, vooral bij NAFLD-oorzaken zoals obesitas en diabetes.

Er zijn echter nog meer klinische onderzoeken nodig om de werkzaamheid van CoQ10 vast te stellen. Overleg met uw arts voordat u met suppletie begint.

Het verhogen van de CoQ10-niveaus in uw lichaam met een kwaliteitssupplement is een extra wapen in de strijd tegen progressieve leververvetting. Samen met veranderingen in levensstijl kan CoQ10 helpen om de levergezondheid en -functie te herstellen.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Al-Eryani, L., Wahlang, B., Falkner, K.C., Guardiola, J.J., Clair, H.B., Prough, R.A., & Cave, M. (2015). Identificatie van milieuchemicaliën die in verband worden gebracht met de ontwikkeling van toxisch-geassocieerde vette leverziekte bij knaagdieren. Toxicologic Pathology, 43(4), 482-497. https://doi.org/10.1177/0192623314549960

Hernández-Aguilera, A., Rull, A., Rodríguez-Gallego, E., Riera-Borrull, M., Luciano-Mateo, F., Camps, J., Menéndez, J. A., Joven, J. (2013). Mitochondriale disfunctie: Een basismechanisme in ontstekingsgerelateerde niet-alcoholische vette leverziekte. Free Radical Biology and Medicine, 72, 468-479. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2013.11.013

Lee, S., Zhang, C., Kil, H. S., Thakur, B. K., Yu, Y., & Li, L. (2020). New Therapeutic Evidence of Coenzyme Q10 for Nonalcoholic Fatty Liver Disease: Een systematische review en meta-analyse. BioMed Research International, 2020, 8492140. https://doi.org/10.1155/2020/8492140

Masterjohn, C., & Bruno, R.S. (2012). Therapeutisch potentieel van groene thee bij niet-alcoholische vette leverziekte. Nutrition Reviews, 70(1), 41-56. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00440.x

Rahmani, S., Asgary, S., Askari, G., Keshvari, M., Hatamipour, M., Feizi, A., & Sahebkar, A. (2017). Behandeling van Niet-alcoholische Vette Leverziekte met Curcumine: Een gerandomiseerde placebogecontroleerde trial. Phytotherapy Research, 30(9), 1540-1548. https://doi.org/10.1002/ptr.5805

Sakata, Y., Zhuang, L., & Kwansa, H. (2010). Resveratrol beschermt tegen door een vetrijk dieet veroorzaakte obesitas en leververvetting door AMP-geactiveerd proteïnekinase te activeren. Journal of Nutritional Biochemistry, 21(11), 1029-1037. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.08.012

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/