Helpt CoQ10 bij angst?

Gepubliceerd:

Angststoornissen behoren tot de meest voorkomende geestelijke gezondheidsproblemen wereldwijd en treffen meer dan 284 miljoen mensen. Hoewel medicijnen en therapie effectieve behandelingen zijn, wenden veel mensen zich ook tot supplementen zoals CoQ10 in de hoop verlichting van hun angstsymptomen te vinden. Maar helpt CoQ10 echt bij angst? Laten we het bewijs eens nader bekijken.

Helpt CoQ10 bij angst?

Wat is CoQ10?

CoQ10, kort voor co-enzym Q10, is een stof die van nature door het lichaam wordt aangemaakt. Het komt ook voor in verschillende voedingsmiddelen. Als antioxidant en ontstekingsremmer is CoQ10 betrokken bij verschillende belangrijke processen in het lichaam:

 • Celgroei en -onderhoud
 • Energieproductie
 • Spiercontractie
 • Immuunfunctie
 • Gezondheid van de hersenen

CoQ10 niveaus kunnen afnemen met de leeftijd of door medische aandoeningen zoals hartaandoeningen. Daarom nemen veel mensen CoQ10-supplementen om te helpen voldoende niveaus in het lichaam te behouden.

Hoe CoQ10 kan helpen bij angst

Hoewel het onderzoek nog beperkt is, zijn er een paar mogelijke manieren waarop CoQ10 angst kan helpen verlichten:

1. De celenergie verhogen

Angst is in sommige onderzoeken in verband gebracht met een verstoorde cellulaire energiestofwisseling. CoQ10, een vitaal onderdeel van de mitochondriën waar energie wordt geproduceerd, kan deze verstoorde energiebalans helpen verbeteren.

Hogere CoQ10-niveaus kunnen het energiemetabolisme van de hersenen verbeteren, wat de symptomen van angst zou kunnen verminderen.

2. Werkt als antioxidant

Oxidatieve stress verwijst naar celschade veroorzaakt door vrije radicalen in het lichaam. Onderzoek wijst uit dat dit een rol kan spelen bij angststoornissen.

Als krachtige antioxidant zou CoQ10 kunnen helpen om deze oxidatieve stress te verminderen en de hersenen en het lichaam tegen de schadelijke effecten ervan te beschermen.

3. Ontsteking verminderen

Neuro-inflammatie wordt steeds vaker in verband gebracht met angststoornissen zoals gegeneraliseerde angststoornis en sociale angst. CoQ10 heeft aangetoonde ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingsbevorderende cytokinen in de hersenen kunnen verminderen.

Het verlagen van de neuro-inflammatie zou mogelijk de angst bij sommige mensen kunnen verbeteren.

4. De bloedstroom verbeteren

Bij sommige angststoornissen zijn veranderingen in de cerebrale bloedstroom vastgesteld. Als een essentieel onderdeel van de elektronentransportketen die ATP produceert, is CoQ10 nodig voor een goede vaatverwijding om zuurstofrijk bloed aan de hersenen en het lichaam te leveren.

CoQ10 supplementen kunnen de bloeddoorstroming en zuurstoftoevoer bevorderen, wat een kalmerend effect heeft.

In theorie kan CoQ10 dus verschillende mechanismen aanpakken die verband houden met angst. Maar wat zegt het onderzoek eigenlijk?

Wat studies laten zien over CoQ10 en angst

De meeste onderzoeken die specifiek naar CoQ10 bij angst kijken, zijn op dit moment beperkt tot dierproeven. De resultaten zijn echter veelbelovend:

 • Bij muizen keerde CoQ10 angstig gedrag veroorzaakt door epilepsiemedicijnen om. Het herstelde ook de niveaus van neurotransmitters die betrokken zijn bij angst, zoals serotonine en noradrenaline.
 • CoQ10 verminderde depressie en angstachtige symptomen bij muizen door de genexpressie in de hippocampus te reguleren.
 • CoQ10-supplementen verminderden oxidatieve stress en ontsteking in de hersenen en verlichtten angst bij ratten.
 • Bij diabetische ratten verminderde CoQ10 angstig gedrag dat verband houdt met chronische ontsteking.

Enkele kleine onderzoeken bij mensen bieden ook voorlopige ondersteuning:

 • Vrouwen met borstkanker die 90 mg CoQ10 per dag innamen, vertoonden na 3 weken significant minder angst en depressie.
 • CoQ10 in doseringen van 300 mg per dag verminderde angst bij veteranen met Golfoorlogaandoeningen en verbeterde de mitochondriale functie.
 • Fibromyalgiepatiënten die 3 maanden lang 100 mg CoQ10 per dag innamen, zagen onder andere minder depressie en angst.

Over het geheel genomen geeft het huidige onderzoek aan dat CoQ10 potentiële angstremmende effecten heeft die correleren met de functies ervan in het lichaam. Er zijn meer grootschalige onderzoeken bij mensen nodig om de voordelen te bevestigen.

CoQ10 dosering voor angst

De meeste onderzoeken die de voordelen van CoQ10 tegen angst melden, gebruiken doses tussen 90 en 300 mg per dag, verdeeld over 2 of 3 doses. De capsules kunnen het beste worden ingenomen met vethoudend voedsel voor een optimale opname.

Omdat CoQ10 een vetoplosbare antioxidant is, moeten de supplementen op een koele, droge plaats bewaard worden en beschermd worden tegen licht. Voor sommigen kunnen verdeelde lagere doses, zoals 100 mg per dag, de voorkeur hebben om mogelijke bijwerkingen bij de spijsvertering te minimaliseren wanneer met suppletie wordt begonnen.

Mensen die medicijnen gebruiken moeten een arts raadplegen voordat ze CoQ10 nemen, aangezien het een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen zoals bloedverdunners. Mensen met angst zouden ook met hun zorgverlener moeten overleggen voordat ze nieuwe supplementen proberen.

Andere overwegingen bij de behandeling van angst

Hoewel CoQ10 bij sommige mensen kan helpen om hun angst te verminderen, mag het niet in de plaats komen van de standaardbehandeling. Andere bewezen strategieën zijn onder andere:

 • Cognitieve gedragstherapie (CGT) - CGT richt zich op het veranderen van denk- en gedragspatronen die bijdragen aan angst. Het is zeer effectief voor de behandeling van angststoornissen.
 • Medicijnen - Anti-angstmedicijnen zoals SSRI's of benzodiazepinen worden vaak voorgeschreven om angstsymptomen onder controle te houden. Ze mogen alleen onder toezicht van een arts worden ingenomen.
 • Ontspanningstechnieken - Methoden zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga, massage of aromatherapie kunnen het parasympathische zenuwstelsel activeren om ontspanning teweeg te brengen.
 • Lichaamsbeweging - Regelmatige lichaamsbeweging verlaagt stresshormonen zoals cortisol en maakt endorfine vrij, waardoor angst vermindert. 30-60 minuten per dag is ideaal.
 • Gezonde voeding - Het beperken van cafeïne, het verminderen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen en het eten van meer antioxidanten zoals bessen, noten en vette vis kan de angst verbeteren.

Voor de beste resultaten kan CoQ10 gebruikt worden in combinatie met andere leefstijlbenaderingen om de algehele geestelijke gezondheid te ondersteunen. Het wordt ook aanbevolen om het angstniveau en de stemming in de gaten te houden om de effectiviteit te meten.

De kern van de zaak: Kan CoQ10 helpen bij angst?

Het huidige bewijsmateriaal geeft aan dat CoQ10 veelbelovende anti-angst effecten heeft, waarschijnlijk vanwege zijn rol in cellulaire energie, ontstekingen, oxidatieve stress en doorbloeding. Voorlopige studies bij zowel dieren als mensen laten een vermindering van angstsymptomen zien bij het gebruik van CoQ10 supplementen.

Er is echter nog steeds grootschalig, langdurig onderzoek bij mensen nodig om de voordelen van CoQ10 voor angst in het bijzonder volledig te valideren. Over het algemeen lijkt CoQ10 veilig te zijn en kan het matige verlichting bieden als onderdeel van een breder angstbeheersingsplan. Maar de optimale dosering, duur van de effecten en interacties moeten nog verder worden onderzocht.

Mensen die worstelen met een angststoornis moeten altijd eerst een professional in de geestelijke gezondheidszorg raadplegen. CoQ10 kan een extra manier zijn om de behandeling te ondersteunen, maar mag niet in de plaats komen van andere medische zorg, therapie en leefstijlbenaderingen die nodig zijn om deze complexe aandoening goed te kunnen behandelen.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Over CoQ10 en hoe het in het lichaam werkt:

Over het verband tussen CoQ10 en angst:

Over doseringen CoQ10 voor angst:

Op andere angstbehandelingen:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/