Kunt u b12 en CoQ10 samen nemen?

Gepubliceerd:

Vitamine B12 en CoQ10 zijn twee populaire voedingssupplementen die verschillende potentiële voordelen voor de gezondheid bieden. B12 is een essentiële vitamine die nodig is voor de vorming van rode bloedcellen, DNA-synthese en neurologische functies. CoQ10 is een antioxidant die de cellulaire energieproductie ondersteunt.

Veel mensen nemen B12 en CoQ10 afzonderlijk om verschillende redenen. Maar is het veilig en effectief om B12 en CoQ10 tegelijk te nemen? Laten we eens nader bekijken hoe deze twee supplementen op elkaar inwerken.

Kunt u b12 en CoQ10 samen nemen?

Overzicht van Vitamine B12

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een wateroplosbare vitamine die een essentiële rol speelt in:

 • Vorming van rode bloedcellen en voorkomen van bloedarmoede
 • Cellulaire stofwisselingsprocessen
 • Energieproductie
 • Neurologische functie en gezondheid van de hersenen
 • Cardiovasculaire gezondheid
 • DNA- en RNA-synthese
 • Ondersteuning van het immuunsysteem

Hoewel B12 van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals vlees, eieren, zuivel en schaaldieren, hebben veel mensen moeite om genoeg op te nemen uit hun voeding. Supplementen worden vaak aanbevolen, vooral voor mensen met een risico op een tekort.

Enkele veel voorkomende redenen waarom mensen B12-supplementen nemen zijn:

 • Vitamine B12-tekort behandelen
 • Energieniveaus verhogen
 • Ondersteuning van mentale focus en cognitie
 • Omgaan met depressie en angst
 • De cardiovasculaire gezondheid verbeteren
 • Een gezonde huid, haar en nagels behouden

De aanbevolen dagelijkse inname van B12 is ongeveer 2,4 mcg, maar doseringen in supplementen variëren vaak van 500 mcg tot 1.000 mcg.

Overzicht van CoQ10

CoQ10, of co-enzym Q10, is een stof die van nature door het lichaam wordt aangemaakt om energie in de cellen te helpen genereren. Het werkt ook als een krachtige antioxidant. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • Cellulaire energieproductie
 • Krachtige antioxidante effecten
 • Verbeterde gezondheid van het hart
 • Neuroprotectieve eigenschappen
 • Ondersteuning van het immuunsysteem

CoQ10-niveaus kunnen afnemen met de leeftijd of door bepaalde medische aandoeningen. Supplementen kunnen worden gebruikt om de CoQ10-status te verhogen voor:

 • Gezondheid van hart en bloedvaten
 • Cognitieve ondersteuning en neuroprotectie
 • Antioxidant en anti-verouderingseffecten
 • Verlichting van migrainehoofdpijn
 • PCOS en vruchtbaarheid
 • Energieverbetering

Typische CoQ10 doses voor supplementen variëren van 90 mg tot 200 mg per dag, ingenomen in verdeelde doses met voedsel.

B12 en CoQ10 bieden beide belangrijke voordelen voor de gezondheid. Maar is het voordelig om beide supplementen tegelijkertijd in te nemen? Laten we het bewijs eens bespreken.

Zijn er interacties tussen B12 en CoQ10?

Er zijn geen directe interacties bekend tussen vitamine B12 en CoQ10 supplementen.

B12 is een in water oplosbare vitamine, terwijl CoQ10 een in vet oplosbare antioxidant is. Dit betekent dat ze verschillende absorptie- en werkingsmechanismen in het lichaam hebben.

 • B12 - heeft intrinsieke factor en maagzuur nodig voor absorptie; betrokken bij celstofwisseling en productie van rode bloedcellen
 • CoQ10 - geabsorbeerd met vet in de voeding; onderdeel van de elektronentransportketen voor celenergie

Volgens onderzoek concurreren B12 en CoQ10 niet om absorptie en hebben ze geen negatieve invloed op elkaars biologische beschikbaarheid. Beide supplementen worden over het algemeen als veilig beschouwd om samen te gebruiken zonder problemen.

Personen die hoge doses B12 nemen, moeten echter de koperniveaus in de gaten houden, omdat B12 de koperabsorptie marginaal kan verminderen. CoQ10 helpt bij de energieproductie waarvoor koper nodig is, dus een kopertekort zou theoretisch de effecten van CoQ10 kunnen beïnvloeden.

Over het algemeen wijst het bewijsmateriaal op geen significante interacties tussen B12 en CoQ10 wanneer het volgens voorschrift wordt ingenomen. Het wordt nog steeds aangeraden om suppletie met een arts te bespreken.

Potentiële voordelen van het nemen van B12 en CoQ10

Hoewel er geen nadelige wisselwerkingen zijn, kan een gecombineerde inname van B12 en CoQ10 verschillende synergetische voordelen bieden:

1. Verhoogde energie

Zowel B12 als CoQ10 zijn van vitaal belang voor de energieproductie van cellen door hun rol in mitochondriën. Het samen innemen van deze supplementen kan mogelijk zorgen voor een extra energieboost.

B12 is nodig om vetten en eiwitten om te zetten in bruikbare energie. CoQ10 helpt bij de overdracht van elektronen om ATP te genereren. Samen kunnen ze de algehele energiestatus verbeteren.

2. Bescherming tegen antioxidanten

CoQ10 is een bewezen antioxidant die kan helpen bij het compenseren van enige oxidatieve schade als gevolg van lichaamsbeweging en de normale stofwisseling.

Onderzoek toont aan dat B12 ook antioxiderende eigenschappen heeft - het nemen van beide supplementen zou kunnen zorgen voor een grotere antioxidantwerking om cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

3. Ondersteuning voor de gezondheid van de hersenen

B12 en CoQ10 zijn essentieel voor de cognitieve functie. B12 is nodig voor zenuwtransmissie en homocysteïnemetabolisme. CoQ10 werkt neuroprotectief en verbetert de mitochondriale functie.

Aanvulling met beide zou kunnen leiden tot versterkte effecten op het geheugen, de concentratie, de neuroprotectie en de algehele gezondheid van de hersenen.

4. Cardiovasculaire voordelen

Zowel B12 als CoQ10 zijn nuttig om de gezondheid van het hart te ondersteunen. B12 verlaagt het homocysteïnegehalte, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. CoQ10 verbetert het energiemetabolisme en de functie van het hart.

In combinatie kunnen deze twee supplementen preventieve cardiovasculaire ondersteuning bieden voor gezonde mensen en mensen met hartaandoeningen.

5. Verlichting van vermoeidheid en zwakte

Een gebrek aan B12 kan bloedarmoede, vermoeidheid en spierzwakte veroorzaken. Een lage CoQ10-status wordt ook in verband gebracht met vermoeidheid en weinig energie.

Het samen innemen van B12 en CoQ10 kan tekorten helpen oplossen die bijdragen aan vermoeidheid en zwakte.

Voor mensen die op zoek zijn naar een energieboost, verbeterde cognitie, antioxidantbescherming of cardiovasculaire ondersteuning, zou het combineren van B12 en CoQ10 onder medisch toezicht een effectieve strategie kunnen zijn.

Hoe B12 en CoQ10-supplementen samen in te nemen

Als u tegelijkertijd B12 en CoQ10 wilt nemen, dan volgen hier enkele tips voor een veilige en effectieve supplementatie:

 • Raadpleeg een professional uit de gezondheidszorg - Bespreek het nemen van nieuwe supplementen altijd met uw arts om te controleren op interacties met medicijnen of gezondheidsaandoeningen.
 • Neem zoals voorgeschreven - Volg zorgvuldig de doseringsrichtlijnen op het etiket of van uw arts. De meeste waarden zijn 500-1.000 mcg per dag voor B12 en 90-200 mg per dag voor CoQ10.
 • Gebruik verdeelde doses - De absorptie kan geoptimaliseerd worden door de doses over de dag te verdelen in plaats van één grote dosis. Bijvoorbeeld twee keer per dag 100 mg CoQ10 en 500 mcg B12.
 • Neem CoQ10 met voedsel - Voedingsvetten verbeteren de biologische beschikbaarheid van CoQ10 supplementen, dus neem het bij de maaltijd of een tussendoortje dat olie of gezonde vetten bevat.
 • Kies kwaliteitssupplementen - Koop producten met een gerenommeerde merknaam die getest zijn op zuiverheid en correcte dosering. B12 tabletten of zuigtabletten die onder de tong oplossen kunnen voordelig zijn.
 • Houd de effecten in de gaten - Houd het energieniveau, de cognitieve functie, het herstel tijdens het sporten en het algehele welzijn bij. Pas de dosering samen met uw arts aan.
 • Let op bijwerkingen - Grote hoeveelheden B12 kunnen acne of jeuk veroorzaken. Hoge doses CoQ10 kunnen bij sommige mensen lichte slapeloosheid, misselijkheid of duizeligheid veroorzaken.

Met de juiste supplementen kunnen B12 en CoQ10 veilig samen worden ingenomen. Synergetische effecten zijn echter niet bewezen en de voordelen kunnen per persoon verschillen.

Moet u B12 en CoQ10 samen nemen?

Ondanks het gebrek aan bewijs voor interacties, wordt het samen innemen van hoge doses van supplementen over het algemeen niet aangeraden zonder medisch toezicht. Bloedspiegels van B12 en CoQ10 kunnen ook getest worden om oversupplementatie te voorkomen.

Voor mensen met een bevestigd tekort aan B12 of CoQ10 kan gelijktijdige suppletie echter gerechtvaardigd zijn - vooral bij lagere therapeutische doses.

Sommige oudere volwassenen en vegetariërs/vegans kunnen baat hebben bij gematigde doses van zowel B12 als CoQ10 om hun energieniveau, hersenfunctie en cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen.

Bespreek met uw arts of het combineren van B12 en CoQ10 geschikt is voor uw individuele voedingsbehoeften en gezondheidsdoelen. Hoewel het voor de meeste mensen veilig is, moeten mensen met medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken zorgvuldiger worden beoordeeld.

Voor veel gezonde mensen is het onwaarschijnlijk dat het samen innemen van deze supplementen binnen het normale doseringsbereik problemen oplevert. Maar de voordelen zijn nog steeds speculatief zonder robuustere gegevens over het combineren van B12 en CoQ10 in het bijzonder. Uw reactie in de gaten houden en de inname dienovereenkomstig aanpassen blijft de beste aanpak.

Kunt u b12 en CoQ10 samen nemen? Conclusie

Samengevat hebben vitamine B12 en CoQ10 over het algemeen geen negatieve wisselwerkingen en kunnen ze waarschijnlijk veilig samen worden ingenomen. Ze worden verschillend geabsorbeerd en gebruikt in het lichaam.

Potentiële voordelen van het combineren van B12 en CoQ10 zijn onder andere meer energie, antioxidante effecten, betere gezondheid van de hersenen, ondersteuning van hart en bloedvaten en verlichting van vermoeidheid. Onderzoek heeft echter nog geen duidelijke synergetische effecten bevestigd.

Om de veiligheid en werkzaamheid te maximaliseren wanneer u B12 en CoQ10 supplementen samen probeert, laat u een arts uw kuur en dosering begeleiden. Volg de instructies op het etiket, let op bijwerkingen en houd uw resultaten bij.

Hoewel verder onderzoek nog nodig is, kan het gelijktijdig innemen van B12 en CoQ10 voor sommige mensen onder professionele begeleiding een grotere voedingsboost geven. Maar voordelen zijn niet gegarandeerd, dus houd uw individuele reactie in de gaten.

Bronnen gebruikt bij het schrijven van dit artikel

 • Gröber, U., Kisters, K. en Schmidt, J. (2013), Neuro-enhancement with vitamin B12-underunderestimated neurological significance. Nutrients, 5(12), pp.5031-5045. https://doi.org/10.3390/nu5125031
 • Baierle, M., Vencato, P., Oldenburg, L. et al. Co-enzym Q10-suppletie vermindert oxidatieve stress en verbetert antioxidatieve enzymactiviteit bij patiënten met coronaire hartziekte. Nutr J 15, 6 (2016). https://doi.org/10.1186/s12937-016-0127-z
 • Zhang J, Liu H, Yang J, Li Z, Ren J, Li X. Het klinische effect van co-enzym Q10 op depressie en angst: Een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken. Pharmacol Res. 2020;159:104919. doi:10.1016/j.phrs.2020.104919 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7684325/
 • Bottiglieri T. Folate, vitamin B12, and neuropsychiatric disorders. Nutr Rev. 1996 Dec;54(12):382-90. doi: 10.1111/j.1753-4887.1996.tb03725.x. PMID: 9019488. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9019488/
 • Raygan, Farshad et al. "De effecten van toediening van co-enzym Q10 op glucosehomeostase, lipidenprofielen, ontsteking en oxidatieve stress bij patiënten met diabetische nefropathie: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial." Journal of the American College of Nutrition vol. 35,5 (2016): 456-63. doi:10.1080/07315724.2015.1080127 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989924/

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/