Veroorzaakt CoQ10 gewichtstoename?

Gepubliceerd:

Co-enzym Q10, ook bekend als CoQ10, is een vitamineachtige stof die van nature in het lichaam wordt aangemaakt. Het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement. CoQ10 speelt een belangrijke rol bij de energieproductie en dient als krachtige antioxidant. Maar sommige mensen vragen zich af of CoQ10 als bijwerking kan leiden tot gewichtstoename.

Veroorzaakt CoQ10 gewichtstoename?

Wat is CoQ10?

CoQ10 is een stof die helpt energie te genereren in uw cellen. Het is betrokken bij het maken van adenosinetrifosfaat (ATP), dat dient als de belangrijkste energiebron van de cel. CoQ10 komt voor in elke cel van uw lichaam, maar vooral in organen die veel energie nodig hebben, zoals uw hart, nieren en lever.

CoQ10 werkt ook als antioxidant en helpt cellen te beschermen tegen schade die wordt veroorzaakt door schadelijke verbindingen die vrije radicalen worden genoemd. Als antioxidant helpt het oxidatieve stress te bestrijden die met veel ziekten in verband wordt gebracht.

Uw lichaam maakt zelf wat CoQ10 aan, maar de productie neemt af naarmate u ouder wordt. Bepaalde medicijnen, zoals statines die gebruikt worden om het cholesterolgehalte te verlagen, kunnen het CoQ10-niveau ook verlagen. Om deze redenen nemen sommige mensen CoQ10 supplementen om hun niveau te verhogen.

Algemeen gebruik en voordelen van CoQ10-supplementen

CoQ10 supplementen worden vaak gebruikt om:

 • Behandel hartgerelateerde aandoeningen zoals hartfalen, hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte
 • De symptomen van fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidssyndroom verbeteren
 • Vertragen neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Huntington
 • Verbeter atletische prestaties door oxidatieve stress te verminderen en de celenergie te verbeteren
 • Migraine en clusterhoofdpijn helpen voorkomen
 • De eikwaliteit en vruchtbaarheid bij vrouwen verbeteren
 • De bijwerkingen van statine-medicijnen die worden gebruikt om het cholesterol te verlagen, verminderen

Onderzoek toont aan dat CoQ10 supplementen de volgende voordelen kunnen bieden:

 • De gezondheid en functie van het hart verbeteren
 • Bloeddruk verlagen
 • Verhoog uw energieniveau
 • Ontstekingen verminderen
 • De endotheelfunctie en gezondheid van de bloedvaten verbeteren
 • Fysieke prestaties verbeteren
 • Het immuunsysteem stimuleren
 • Vertraag de leeftijdsgerelateerde afname van celenergie

Het is echter belangrijk om op te merken dat het onderzoek naar CoQ10 nog in ontwikkeling is. Sommige onderzoeken laten significante voordelen zien, terwijl andere geen effecten vinden. Er zijn meer grootschalige onderzoeken nodig om de effecten van CoQ10-supplementatie op te helderen.

Kan CoQ10 gewichtstoename veroorzaken?

Sommige mensen beweren dat ze aankomen door CoQ10 te nemen. Er is echter geen sterk bewijs dat CoQ10 direct gewichtstoename veroorzaakt.

Van CoQ10 is niet bekend dat het invloed heeft op eetlust, calorieverbranding, vetopname, metabolisme of andere lichamelijke processen die betrokken zijn bij gewichtsveranderingen. Er zitten ook geen ingrediënten in CoQ10-supplementen die tot gewichtstoename zouden moeten leiden.

Dat gezegd hebbende, melden sommige gebruikers dat ze een paar kilo aankomen nadat ze met CoQ10 supplementatie zijn begonnen. Hier zijn een paar mogelijke redenen voor:

Water vasthouden

Sommige onderzoeken wijzen erop dat CoQ10 een licht diuretisch effect kan hebben, wat betekent dat het waterverlies via de urine kan verminderen. Dit kan bij sommige mensen leiden tot lichte vochtretentie of vochtophoping wanneer ze beginnen met suppletie. De kleine hoeveelheid extra water kan zich vertalen in een paar extra kilo's op de weegschaal.

Onderzoek heeft echter geen grote effecten van CoQ10 op de vochtbalans of het totale watergewicht gevonden. Eventuele vochtretentie is waarschijnlijk mild en tijdelijk wanneer u voor het eerst met supplementatie begint. Goed gehydrateerd blijven kan ook helpen om het vasthouden van vocht te minimaliseren.

Verhoogde energie en eetlust

Sommige mensen melden dat ze zich energieker voelen na regelmatig gebruik van CoQ10 supplementen. Deze extra energie zou bij sommige gebruikers de eetlust en calorie-inname kunnen verhogen, wat na verloop van tijd tot een lichte gewichtstoename kan leiden.

Onderzoek heeft echter niet bevestigd dat CoQ10 de eetlust of voedselinname stimuleert. Een eventuele toename in eetlust en calorieën is waarschijnlijk bescheiden en varieert aanzienlijk tussen individuen.

Spiertoename

Een klein percentage van CoQ10-gebruikers merkt na suppletie een toename in spiermassa, wat gewicht toevoegt. CoQ10 verbetert de cellulaire energieproductie en mitochondriale functie, wat de fysieke prestaties kan verbeteren. Dit zou een betere spieropbouw mogelijk kunnen maken in combinatie met krachttraining.

CoQ10 is echter geen supplement voor spieropbouw. De toename van vetvrije spiermassa zal voor de meeste gebruikers waarschijnlijk minimaal zijn.

Vetverlies maskeren

In sommige gevallen kan CoQ10 helpen om kleine hoeveelheden vet te verbranden door de stofwisseling te stimuleren, terwijl tegelijkertijd het watergewicht toeneemt. Het vetverlies kan gemaskeerd worden door het vasthouden van water, waardoor het lijkt alsof het totale gewicht iets is toegenomen.

Er is echter beperkt bewijs dat CoQ10 de vetverbranding aanzienlijk stimuleert. Eventuele metabolismeverhogende effecten zijn waarschijnlijk bescheiden.

Individuele variatie

Het is belangrijk om te weten dat de reacties van mensen op supplementen kunnen variëren op basis van factoren zoals genetica, dieet, medische aandoeningen, medicijnen en meer. Sommige mensen kunnen lichte vochtretentie, eetlustveranderingen of andere effecten van CoQ10-supplementatie ervaren, terwijl anderen dat niet ervaren. Een klein percentage gebruikers dat gewichtstoename rapporteert, betekent niet dat het supplement dit direct veroorzaakt.

Tips om gewichtstoename met CoQ10 te voorkomen

Als u merkt dat u een paar extra kilo's bent aangekomen nadat u met CoQ10 bent begonnen, zijn er stappen die u kunt nemen om weer op het goede spoor te komen:

 • Houd uw calorie-inname in de gaten en vermijd te veel eten. Het is onwaarschijnlijk dat CoQ10 de eetlust of het aantal calorieën direct verhoogt, dus let op de grootte van uw porties.
 • Drink veel water. Als u goed gehydrateerd blijft, kunt u de mogelijke effecten van CoQ10 op het vasthouden van vocht compenseren.
 • Weeg uzelf regelmatig. Kleine gewichtstoenames door vocht kunnen overdreven lijken op de weegschaal. Door u dagelijks of wekelijks te wegen, kunt u onderscheid maken tussen gewichtstoename door vet en gewichtstoename door water.
 • Meer bewegen. Extra calorieën verbranden door middel van cardio, krachttraining of een andere activiteit kan gewichtstoename voorkomen. CoQ10 kan ook uw trainingsprestaties verbeteren.
 • Overweeg een lagere CoQ10 dosering. Probeer uw dosering te verlagen om te zien of dit invloed heeft op uw gewicht. Werk samen met uw arts om de meest geschikte dosering te vinden.
 • Geef het tijd. Kleine gewichtsschommelingen bij het starten van een nieuw supplement zijn normaal. Blijf CoQ10 een paar weken gebruiken om te zien of de eerste vochtophopingen verdwijnen.
 • Praat met uw arts. Bespreek eventuele zorgen over gewichtsveranderingen met uw arts en laat hem of haar uw vooruitgang met CoQ10 volgen.

Met de juiste dosering, controle en een gezonde levensstijl zou u CoQ10 moeten kunnen nemen zonder een aanzienlijke gewichtstoename te ervaren. Concentreer u op volwaardige voeding, regelmatige lichaamsbeweging en andere gezonde gewoonten voor gewichtsbeheersing op de lange termijn.

Typische CoQ10 dosering en voorzorgsmaatregelen

De standaard dagelijkse dosering voor CoQ10 is 100-200 mg per dag, genomen in 1-2 verdeelde doses bij de maaltijd voor de beste absorptie.

Megadoses tot 500 mg per dag zijn gebruikt voor specifieke aandoeningen zoals hartfalen, maar bewijs voor voordelen boven 200 mg per dag ontbreekt. Hoge doses kunnen ook het risico op bijwerkingen verhogen.

CoQ10 wordt over het algemeen goed verdragen, zelfs bij hogere doseringen. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:

 • Misselijkheid, braken, diarree
 • Slapeloosheid
 • Huiduitslag
 • Vermoeidheid
 • Griepachtige symptomen
 • Duizeligheid
 • Prikkelbaarheid

CoQ10 supplementen kunnen een wisselwerking hebben met bloedverdunners zoals warfarine en statine medicijnen die gebruikt worden voor een hoog cholesterolgehalte. Raadpleeg uw arts voordat u CoQ10 gaat gebruiken als u medicijnen gebruikt of een medische aandoening heeft, vooral met betrekking tot het hart.

Bepaalde groepen moeten CoQ10 supplementen vermijden, tenzij goedgekeurd door hun arts:

 • Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven
 • Mensen met diabetes of die medicijnen nemen om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden
 • Voor wie binnen 2 weken een operatie gepland staat
 • Ontvangers van orgaantransplantatie
 • Mensen met een lage bloeddruk of die bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken

CoQ10 is waarschijnlijk veilig voor de meeste gezonde volwassenen als het op de juiste manier gebruikt wordt. Maar bespreek het met uw zorgverlener om eventuele problemen aan te pakken en te bepalen of het geschikt is voor uw individuele behoeften.

De onderste regel

Concluderend kan gesteld worden dat er weinig bewijs is dat CoQ10-suppletie direct gewichtstoename veroorzaakt. Sommige gebruikers melden een lichte toename in lichaamsgewicht nadat ze met CoQ10 zijn begonnen, mogelijk als gevolg van het vasthouden van water, toegenomen eetlust, spiergroei of vetverlies dat de effecten maskeert.

Onderzoek heeft echter geen grote invloed van CoQ10 op het gewicht of de lichaamssamenstelling bevestigd. Eventuele gewichtstoename is waarschijnlijk bescheiden en tijdelijk.

Met de juiste dosering, hydratatie, lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet is het onwaarschijnlijk dat CoQ10 bij de meeste mensen tot significante gewichtsveranderingen leidt. Maar zoals met elk supplement, moet u op uw individuele reactie letten en uw zorgen met uw arts bespreken.

Richt u op algemene gezonde gewoonten voor gewichtsbeheersing en welzijn op de lange termijn - CoQ10 kan extra voordelen bieden zoals een gezond hart, meer energie en betere sportprestaties.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Langsjoen, P. H., & Langsjoen, A. M. (2014). Supplementair ubiquinol bij patiënten met gevorderd congestief hartfalen. Biofactoren (Oxford, Engeland), 40(1), 119-128. https://doi.org/10.1002/biof.1123

Mohr, D., Bowry, V. W., & Stocker, R. (1992). Dietary supplementation with coenzyme Q10 results in increased levels of ubiquinol-10 within circulating lipoproteins and increased resistance of human low-density lipoprotein to the initiation of lipid peroxidation. Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Lipiden en Lipidenmetabolisme, 1126(3), 247-254. https://doi.org/10.1016/0005-2760(92)90241-B

Gökbel, H., Gül, I., Belviranlı, M., & Okudan, N. (2010). The effects of coenzyme Q10 supplementation on performance during repeated bouts of supramaximal exercise in sedentary men. The Journal of Strength & Conditioning Research, 24(1), 97-102. https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181c1da3a

Digiesi, V., Cantini, F., Oradei, A., Bisi, G., Guarino, G. C., & Brocchi, A. (1994). Co-enzym Q10 bij essentiële hypertensie. Molecular Aspects of Medicine, 15, s257-s263. https://doi.org/10.1016/0098-2997(94)90094-9

Kumar, A., Kaur, H., Devi, P., & Mohan, V. (2009). Rol van co-enzym Q10 (CoQ10) bij hartaandoeningen, hypertensie en het syndroom van Menière. Pharmacology & Therapeutics, 124(3), 259-268. https://doi.org/10.1016/j.pharmthera.2009.07.003

Shults, C. W., Oakes, D., Kieburtz, K., Beal, M. F., Haas, R., Plumb, S., Juncos, J. L., Nutt, J., Shoulson, I., Carter, J., Kompoliti, K., Perlmutter, J. S., Reich, S., Stern, M., Watts, R. L., Kurlan, R., Molho, E., Harrison, M., & Lew, M. (2002). Effecten van co-enzym Q10 bij de vroege ziekte van Parkinson: bewijs van vertraging van de functionele achteruitgang. Archives of Neurology, 59(10), 1541-1550. https://doi.org/10.1001/archneur.59.10.1541

Young, A. J., Johnson, S., Steffens, D. C., & Doraiswamy, P. M. (2007). Co-enzym Q10: een overzicht van de belofte als neuroprotectant. CNS spectrums, 12(1), 62-68. https://doi.org/10.1017/s1092852900020328

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/