Veroorzaakt magnesium gewichtstoename?

Gepubliceerd:

Wist u dat uw magnesiuminname invloed kan hebben op uw gewicht? Het is echt waar! Het verband tussen magnesium en gewichtstoename is de laatste jaren een veel besproken onderwerp. Inzicht in dit verband is cruciaal voor iedereen die zijn gewicht effectief wil beheersen. Dit artikel gaat in op het onderzoek naar de mogelijke invloed van magnesium op het lichaamsgewicht, maar ook op de rol die magnesium speelt bij vitamineabsorptie, serotonineproductie en testosteronniveaus.

Magnesium, een essentiële vitamine die in verschillende voedingsmiddelen te vinden is, heeft een effect op ons lichaam. Hoewel het vooral bekend staat om de ondersteuning van de spierfunctie en de algehele gezondheid, suggereren recente onderzoeken dat het ook invloed kan hebben op lichaamsvet. Een laag magnesiumgehalte zou kunnen bijdragen aan gewichtstoename door ontstekingen te veroorzaken of metabolische processen, waaronder de productie van testosteron, te verstoren.

Als u zich ooit hebt afgevraagd of magnesium, een essentiële vitamine die in veel voedingsmiddelen te vinden is, de manier waarop uw lichaam vet opslaat kan veranderen en of het de oorzaak kan zijn van een onverklaarbare gewichtstoename, lees dan verder. Overleg echter altijd met uw arts voordat u belangrijke veranderingen aanbrengt in uw dieet of levensstijl, vooral als het gaat om uw testosteronspiegel.

Laten we dus eens dieper ingaan op het intrigerende verband tussen magnesium en gewichtstoename, specifiek in relatie tot lichaamsvet en testosteronniveaus. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat magnesium een cruciale rol speelt bij het reguleren van lichaamsvet en het stimuleren van testosteron.

veroorzaakt-magnesium-gewichtstoename

De waarheid over magnesium en gewichtstoename

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, veroorzaakt magnesium alleen niet direct gewichtstoename. Hoewel er beweringen zijn die wijzen op een verband tussen magnesium en gewichtstoename, is het belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen voordat u conclusies trekt. Het is de moeite waard om te weten dat magnesium een cruciale rol speelt bij de productie van serotonine, testosteron en oestrogeen door het lichaam.

Factoren zoals algemene voeding, levensstijl en calorie-inname spelen een belangrijkere rol bij gewichtstoename. Magnesium is een essentieel mineraal dat talrijke lichaamsfuncties ondersteunt, waaronder stofwisseling en energieproductie. Het is echter niet de enige bepalende factor voor gewichtstoename. Daarnaast hebben vitaminen, zoals vitamine D, en hormonen zoals schildklier, oestrogeen en testosteron ook invloed op gewichtstoename.

Bij het onderzoeken van de relatie tussen magnesium en gewicht is het cruciaal om naar het grotere geheel te kijken. Een uitgebalanceerd dieet met verschillende voedingsstoffen zoals vitamine, schildklier, oestrogeen en serotonine is essentieel voor het behouden van een gezond gewicht. Het consumeren van te veel calorieën uit welke bron dan ook kan leiden tot gewichtstoename, of het nu afkomstig is van voedingsmiddelen met veel magnesium of niet.

Sommige onderzoeken hebben zelfs gesuggereerd dat een adequate inname van magnesium, een essentiële vitamine voor het lichaam, kan helpen bij gewichtsbeheersing. Magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals bladgroenten, noten, zaden en volle granen maken vaak deel uit van een gezond dieet om gewicht te behouden of te verliezen. Daarnaast speelt magnesium een cruciale rol bij de ondersteuning van de schildkliergezondheid en de serotonineproductie.

Van magnesium, een essentiële vitamine, is ontdekt dat het een rol speelt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Als de bloedsuikerspiegel stabiel is, kan het helpen overeten en hunkeren naar suikerrijke of calorierijke voedingsmiddelen te voorkomen. Dit draagt indirect bij aan het behouden van een gezond gewicht. Daarnaast ondersteunt magnesium ook de aanmaak van serotonine, een hormoon dat gevoelens van welzijn en geluk bevordert. Verder speelt het een cruciale rol bij de ondersteuning van de schildklierfunctie.

Het is ook de moeite waard om te weten dat bepaalde medicijnen of medische aandoeningen, zoals schildklieraandoeningen, het magnesiumgehalte in het lichaam kunnen beïnvloeden. Zo kunnen diuretica de urine-uitscheiding van magnesium verhogen, terwijl sommige maag- en darmaandoeningen, zoals serotonine-gerelateerde problemen, de opname van magnesium kunnen verstoren. In deze gevallen is het beter om het onderliggende probleem aan te pakken in plaats van de magnesium zelf de schuld te geven.

Samengevat:

Magnesium alleen veroorzaakt niet direct gewichtstoename.

Factoren zoals algemene voeding, keuzes in levensstijl en de gezondheid van de schildklier hebben een grotere invloed op het gewicht. Daarnaast kan ook de productie van serotonine in het lichaam het gewicht beïnvloeden.

Voldoende inname van magnesium via een uitgebalanceerd dieet kan een gezonde gewichtsbeheersing ondersteunen, omdat het een cruciale rol speelt bij de schildklierfunctie en de productie van serotonine.

De bloedsuikerregulatie, die indirect beïnvloed wordt door de magnesiuminname, kan de eetgewoonten en de productie van serotonine beïnvloeden.

Medicijnen of medische aandoeningen kunnen de magnesiumspiegels beïnvloeden, maar magnesium zelf de schuld geven is niet nauwkeurig.

Voordelen van magnesiumsupplementen voor gewichtsverlies

Voldoende magnesium kan een gezonde stofwisseling ondersteunen, wat kan helpen bij het afvallen. Veel mensen richten zich op voeding en lichaamsbeweging, maar zien misschien de rol over het hoofd die magnesium speelt bij het behouden van een gezond gewicht. Dit essentiële mineraal is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam, waaronder reacties die te maken hebben met energieproductie en metabolisme.

Magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor het verlangen naar suikerhoudende voedingsmiddelen, die bijdragen aan gewichtstoename, vermindert. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een laag magnesiumgehalte vaker insulineresistentie ervaren en moeite hebben om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Door magnesium aan te vullen, kunt u de insulinegevoeligheid verbeteren en het risico op aandoeningen zoals diabetes type 2 verminderen.

Een verbeterde insulinegevoeligheid door magnesiumsupplementen kan een positieve invloed hebben op de lichaamssamenstelling. Insuline is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het transport van glucose naar de cellen voor energieproductie. Wanneer de insulinegevoeligheid verminderd is, blijft er overtollige glucose in de bloedbaan, wat leidt tot gewichtstoename en een verhoogd risico op obesitas. Door de insulinegevoeligheid te verbeteren via magnesiumsupplementen, wordt uw lichaam efficiënter in het gebruiken van glucose voor energie in plaats van het op te slaan als vet.

Naast de invloed op de stofwisseling en bloedsuikerregulatie biedt magnesium nog andere voordelen die het afvallen ondersteunen:

Vermindert ontstekingen: Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met obesitas en stofwisselingsstoornissen. Magnesium heeft ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen in het hele lichaam kunnen helpen verlichten.

Verbetert de slaapkwaliteit: Slechte slaap wordt in verband gebracht met gewichtstoename en obesitas. Magnesium bevordert ontspanning door interactie met neurotransmitters die betrokken zijn bij de slaapregulatie.

Verhoogt de sportprestaties: Voldoende magnesium is cruciaal voor een optimale spierfunctie tijdens lichamelijke activiteit. Suppletie met magnesium kan de trainingsprestaties verbeteren en de calorieverbranding tijdens de training verhogen.

Ondersteunt stressmanagement: Stress kan leiden tot emotioneel eten en de voortgang van gewichtsverlies belemmeren. Magnesium helpt bij het reguleren van stresshormonen zoals cortisol, wat een rustigere gemoedstoestand bevordert.

Om er zeker van te zijn dat u genoeg magnesium binnenkrijgt om af te vallen, kunt u overwegen om magnesiumrijk voedsel in uw dieet op te nemen. Goede bronnen zijn groene bladgroenten, noten en zaden, volle granen en peulvruchten. Als u echter moeite hebt om alleen via voedsel aan uw magnesiumbehoefte te voldoen, kunnen supplementen een handige optie zijn.

Het juiste magnesiumsupplement voor gewichtsbeheersing kiezen

De keuze voor magnesiumsupplementen van hoge kwaliteit is cruciaal. Het vermogen van het lichaam om magnesium te absorberen varieert afhankelijk van de kwaliteit van het supplement. Door een gerenommeerd merk te kiezen, kunt u een maximale opname garanderen en de voordelen van dit essentiële mineraal plukken.

Verschillende vormen van magnesiumsupplementen bieden verschillende voordelen voor mensen die hun gewicht willen beheersen. Laten we enkele opties bekijken:

  1. Magnesiumcitraat: Deze vorm van magnesium wordt veel gebruikt vanwege de hoge biologische beschikbaarheid, wat betekent dat het gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen. Het kan de bloedsuikerspiegel helpen reguleren, wat gunstig is voor mensen die hun gewicht effectief willen beheren.

  2. Magnesiumoxide: Hoewel het niet zo gemakkelijk geabsorbeerd wordt als andere vormen, zoals citraat, biedt oxide nog steeds voordelen voor gewichtsbeheersing. Het kan de spijsvertering ondersteunen en een regelmatige stoelgang bevorderen, wat kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

  3. Magnesiumglycinaat: Glycinaat staat bekend om zijn uitstekende absorptiesnelheid en zachte effect op de maag en is een ideale keuze voor personen met spijsverteringsgevoeligheden. Het ondersteunt spierontspanning en helpt bij het behouden van een gezond slaappatroon - cruciale aspecten van het algehele welzijn die bijdragen aan een effectieve gewichtsbeheersing.

Overleg met een gezondheidsdeskundige of arts is essentieel voordat u met een nieuw voedingssupplement begint. Zij kunnen uw specifieke behoeften evalueren en het meest geschikte magnesiumsupplement aanbevelen op basis van factoren zoals uw dieet, gezondheidstoestand en levensstijl.

Voor het bepalen van de juiste dosering magnesiumsupplementen is ook deskundig advies nodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid varieert afhankelijk van leeftijd, geslacht en individuele behoeften. Een professional in de gezondheidszorg zal met deze factoren rekening houden en persoonlijke begeleiding geven om optimale resultaten zonder nadelige effecten te garanderen.

Het is belangrijk om op te merken dat magnesiumsupplementen weliswaar gunstig kunnen zijn voor gewichtsbeheersingsdoelen, maar dat ze op zichzelf geen magische oplossing zijn. Een uitgebalanceerd dieet in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging blijft een belangrijk onderdeel van duurzaam gewichtsverlies of -behoud.

De invloed van magnesium op de slaapkwaliteit en het gewicht

Voldoende magnesium bevordert een betere slaapkwaliteit, wat indirect van invloed is op de regulatie van het lichaamsgewicht. Onvoldoende slaap verstoort de hormoonbalans, wat kan leiden tot meer eetlust en gewichtstoename. Het handhaven van optimale magnesiumniveaus kan bijdragen aan verbeterde slaappatronen en algeheel welzijn.

Slaap speelt een cruciale rol bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Als we niet genoeg slaap krijgen, ervaart ons lichaam verstoringen in de hormoonregulatie, met name van de hormonen die de eetlust regelen. Een van deze hormonen is serotonine, vaak het "feel good" hormoon genoemd. Serotonine beïnvloedt niet alleen de stemming, maar helpt ook de eetlust en verzadiging te reguleren.

Als we niet voldoende slapen, kan ons serotonineniveau negatief beïnvloed worden, wat tot een tekort leidt. Dit tekort kan leiden tot hunkering naar calorierijk voedsel en een algehele verhoogde eetlust. Als gevolg hiervan is de kans groter dat mensen die consequent onvoldoende slapen, overtollige calorieën consumeren en na verloop van tijd aankomen.

Bovendien is bekend dat onvoldoende slaap het stressniveau in het lichaam verhoogt. Stress leidt tot het vrijkomen van cortisol, ook wel het "stresshormoon" genoemd. Verhoogde cortisolniveaus zijn in verband gebracht met gewichtstoename, vooral rond de buikstreek. Door een betere slaapkwaliteit te bevorderen, helpt magnesium indirect de cortisolproductie te reguleren en vermindert het stressgerelateerde gewichtstoename.

Naast de invloed op hormonen en de regulatie van de eetlust, speelt magnesium ook een cruciale rol bij het bevorderen van een rustige slaap door zowel het lichaam als de geest te ontspannen. Het werkt als een natuurlijk ontspanningsmiddel door binding met gamma-aminoboterzuur (GABA)-receptoren in de hersenen, die neurale activiteit helpen kalmeren en ontspanning opwekken.

Een tekort aan magnesium wordt in verband gebracht met verschillende slaapstoornissen zoals slapeloosheid en rustelozebenensyndroom. Door te zorgen voor voldoende magnesiuminname via voeding of supplementen, kunnen mensen een betere slaapduur en -kwaliteit ervaren.

Bovendien is ontdekt dat magnesium de symptomen van aandoeningen zoals slaapapneu - een aandoening die wordt gekenmerkt door onderbroken ademhaling tijdens de slaap - kan verlichten door de spieren in de keel en luchtwegen te ontspannen. Deze ontspanning bevordert een ongehinderde luchtstroom, waardoor de frequentie van ademhalingsonderbrekingen afneemt en de algehele slaapkwaliteit verbetert.

De rol van magnesium bij het verbeteren van het energieniveau en de stofwisseling

Voldoende magnesium speelt een cruciale rol bij de ondersteuning van de energieproductie in de cellen, wat op zijn beurt de stofwisselingsfunctie verbetert. Dit betekent dat een voldoende dagelijkse inname van magnesium een positieve invloed kan hebben op uw energieniveau en stofwisseling, en mogelijk kan helpen bij gewichtsbeheersing.

Eén manier waarop magnesium de energieproductie ondersteunt, is door het insuline- en glucoseniveau te helpen reguleren. Insuline is een hormoon dat een sleutelrol speelt bij het transporteren van glucose van de bloedbaan naar de cellen, waar het als brandstof kan worden gebruikt. Magnesium helpt de insulinegevoeligheid te verbeteren, waardoor de bloedsuikerspiegel beter gereguleerd kan worden. Wanneer de insulinegevoeligheid geoptimaliseerd is, kan het lichaam glucose efficiënt omzetten in energie, waardoor wordt voorkomen dat overtollige glucose wordt opgeslagen als vet.

Naast de invloed op insuline en glucose, heeft magnesium ook invloed op de schildklierfunctie. De schildklier produceert hormonen die helpen bij het reguleren van de stofwisseling en het energieverbruik. Voldoende magnesium is noodzakelijk voor een optimale werking van de schildklier, omdat dit mineraal betrokken is bij de omzetting van inactief schildklierhormoon (T4) naar actief schildklierhormoon (T3). Wanneer de T3-spiegels in balans zijn, blijft de stofwisseling efficiënt, wat helpt bij het behouden van een gezond lichaamsgewicht of het bereiken van de gewenste doelen voor gewichtsverlies.

Bovendien draagt magnesium bij aan de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), dat vaak de "energievaluta" van onze cellen wordt genoemd. ATP levert de noodzakelijke brandstof voor verschillende cellulaire processen en lichamelijke activiteiten. Door de ATP productie te ondersteunen, zorgt magnesium ervoor dat u genoeg energie heeft om regelmatig te sporten of andere lichamelijke activiteiten te doen die essentieel zijn voor het behouden van een gezond gewicht.

Bovendien speelt voldoende magnesium ook een rol bij de productie en regulatie van geslachtshormonen zoals oestrogeen en testosteron. Deze hormonen beïnvloeden niet alleen de stemming, maar ook het metabolisme en de lichaamssamenstelling. Onevenwichtigheden in de geslachtshormoonspiegels kunnen leiden tot gewichtstoename of moeite met afvallen. Door te zorgen voor voldoende magnesiuminname ondersteunt u een goede hormoonbalans en draagt u bij aan een gezonde stofwisseling.

Het is belangrijk om te weten dat magnesium alleen geen magische oplossing is om af te vallen. Hoewel het een belangrijke rol speelt bij de energieproductie en stofwisseling, moet het deel uitmaken van een algehele gezonde levensstijl met een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Door echter uw magnesiumspiegels te optimaliseren, kunt u het vermogen van uw lichaam om energie te produceren verbeteren en metabolische processen ondersteunen die nodig zijn voor gewichtsbeheersing.

Overconsumptie van magnesium en mogelijke gevolgen voor gewichtstoename

Overmatige inname van magnesium uit supplementen of bepaalde voedingsmiddelen kan leiden tot spijsverteringsproblemen, wat invloed kan hebben op het gewicht. Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden te volgen en overmatige magnesiumconsumptie te vermijden. Het is onwaarschijnlijk dat overconsumptie van magnesium alleen een significante gewichtstoename veroorzaakt.

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, waaronder zenuwfunctie, spiercontractie en energieproductie. Hoewel het belangrijk is om voldoende magnesium binnen te krijgen ter ondersteuning van de algehele gezondheid, kan een teveel nadelige effecten hebben.

Een mogelijk neveneffect van overmatige magnesiuminname zijn spijsverteringsproblemen. Wanneer het lichaam een overmatige hoeveelheid magnesium binnenkrijgt, kan het de spijsvertering overbelasten, wat leidt tot symptomen zoals diarree, misselijkheid en buikkrampen. Deze spijsverteringsproblemen kunnen de normale spijsvertering en absorptieprocessen verstoren, wat indirect van invloed kan zijn op gewichtsbeheersing.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat overconsumptie van magnesium alleen waarschijnlijk niet direct leidt tot gewichtstoename. Gewichtstoename treedt op wanneer er een onbalans is tussen calorie-inname en -uitgave over een langere periode. Hoewel overmatige magnesiuminname kan bijdragen aan tijdelijke waterretentie vanwege de osmotische eigenschappen, vertaalt dit zich niet in gewichtstoename op de lange termijn door verhoogde vetopslag.

Om mogelijke spijsverteringsproblemen als gevolg van een overmatige magnesiuminname te voorkomen en toch de voordelen van dit essentiële mineraal te benutten, is het van cruciaal belang om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden aan te houden. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor volwassenen varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht, maar ligt over het algemeen tussen 310-420 mg per dag voor de meeste personen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat het verkrijgen van magnesium via natuurlijke voedingsbronnen in plaats van alleen te vertrouwen op supplementen, kan helpen overconsumptie te voorkomen. Veel voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium, waaronder bladgroenten (spinazie), noten (amandelen), zaden (pompoenpitten), volle granen (bruine rijst), peulvruchten (zwarte bonen) en vis (zalm). Het opnemen van deze voedingsmiddelen in uw dieet kan zorgen voor een evenwichtige inname van magnesium zonder het risico van overmatige consumptie.

In sommige gevallen hebben mensen magnesiumsupplementen nodig vanwege een magnesiumtekort of specifieke gezondheidsproblemen. Het is echter van cruciaal belang om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voordat u met een supplementenschema begint. Zij kunnen uw individuele behoeften evalueren en de juiste doseringen aanbevelen om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

Conclusie

Concluderend kan gesteld worden dat de relatie tussen magnesium en gewichtstoename complex en veelzijdig is. Hoewel magnesium zelf niet direct gewichtstoename veroorzaakt, speelt het een cruciale rol in verschillende aspecten van de regulering van het lichaamsgewicht.

Een belangrijk aspect om rekening mee te houden is dat een tekort aan magnesium kan bijdragen aan gewichtstoename. Door te zorgen voor een adequate inname van magnesium via de voeding of via supplementen kan een gezonde gewichtsbeheersing worden ondersteund. Van magnesiumsupplementen is aangetoond dat ze voordelen bieden bij gewichtsverlies door de stofwisseling en het energieniveau te verbeteren.

Bij het kiezen van een magnesiumsupplement voor gewichtsbeheersing is het belangrijk om het juiste supplement te kiezen op basis van individuele behoeften en voorkeuren. Er zijn verschillende soorten magnesiumsupplementen verkrijgbaar, zoals magnesiumcitraat of magnesiumoxide, elk met hun eigen absorptiesnelheid en potentiële voordelen.

Bovendien blijkt magnesium van invloed te zijn op de slaapkwaliteit, wat weer van invloed is op de gewichtsregulatie. Voldoende slaap is cruciaal voor het behouden van een gezonde stofwisseling en het voorkomen van overmatige gewichtstoename.

Een ander belangrijk punt om op te merken is dat magnesium een rol speelt bij het stimuleren van energieniveaus en het ondersteunen van de stofwisseling. Door de energieproductie van cellen te verbeteren, kan het indirect helpen bij gewichtsbeheersing.

Het is echter essentieel om overconsumptie van magnesium te vermijden, omdat overmatige inname kan leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals diarree of zelfs kan bijdragen aan gewichtstoename.

Voor de beste resultaten bij het opnemen van magnesium in uw routine voor gewichtsbeheersing, raadpleegt u een professional in de gezondheidszorg die u persoonlijk advies kan geven dat is afgestemd op uw specifieke behoeften.

Samenvattend: hoewel er geen direct oorzakelijk verband is tussen magnesium en gewichtstoename, kan een adequate inname van dit essentiële mineraal een gezonde regulering van het lichaamsgewicht ondersteunen. Door de complexe wisselwerking tussen magnesium en verschillende factoren die van invloed zijn op het lichaamsgewicht te begrijpen, kunnen mensen weloverwogen beslissingen nemen over het opnemen van de juiste vormen van suppletie in hun algemene wellnessroutine.

FAQs

V: Kan ik door te veel magnesium in te nemen aankomen?

Overmatige consumptie van magnesium kan leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals diarree, maar veroorzaakt niet direct een significante of aanhoudende gewichtstoename.

V: Kunnen magnesiumsupplementen helpen bij gewichtsverlies?

Magnesiumsupplementen kunnen mogelijk helpen bij gewichtsverlies door de stofwisseling te ondersteunen, het energieniveau te verhogen en bij te dragen aan het algehele welzijn.

V: Hoe kies ik het juiste magnesiumsupplement voor gewichtsbeheersing?

Houd bij het kiezen van een magnesiumsupplement voor gewichtsbeheersing rekening met factoren zoals absorptiesnelheid, individuele voorkeuren en eventuele specifieke gezondheidsoverwegingen. Overleg met een professional uit de gezondheidszorg kan u persoonlijk advies geven.

V: Heeft magnesium invloed op de slaapkwaliteit?

Ja, magnesium speelt een rol bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Voldoende slaap is cruciaal voor het behouden van een gezonde stofwisseling en het ondersteunen van gewichtsregulering.

V: Is er een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor gewichtsbeheersing?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium varieert afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht en algehele gezondheid. U kunt het beste een arts raadplegen om de juiste dosering voor uw specifieke behoeften te bepalen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/