Magnesium: Essentieel mineraal voor een gezonde levensstijl

Gepubliceerd:

Magnesium is een onmisbare voedingsstof die een cruciale rol speelt bij het functioneren van het menselijk lichaam. Ondanks het belang ervan zijn veel mensen zich niet bewust van de vele voordelen en bronnen van magnesium. In deze blogpost verkennen we de vele manieren waarop magnesium bijdraagt aan onze gezondheid en leggen we de bronnen ervan bloot.

In deze uitgebreide gids leert u over de verschillende rollen die magnesium speelt in de stofwisseling, de zenuwfunctie, de ontspanning van de spieren, de gezondheid van de botten en de regeling van de bloeddruk. Daarnaast zullen we verschillende voedselbronnen onderzoeken die rijk zijn aan magnesium, evenals factoren die kunnen leiden tot lage niveaus van deze vitale voedingsstof.

Verder bespreken we aanbevelingen voor een veilige dagelijkse inname voor zowel volwassenen als kinderen en belichten we mogelijke toxiciteitssymptomen bij overmatig gebruik. Tot slot ontdekt u welke vorm van supplementatie een optimale biologische beschikbaarheid biedt en wat de specifieke toepassingen van magnesiumsupplementen zijn, zoals ondersteuning van de slaap of verlichting van hoofdpijn.

Wat is magnesium?

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in verschillende lichaamsfuncties, waaronder energieproductie, zenuwfunctie en spierontspanning. Daarnaast is magnesium essentieel voor de synthese van eiwitten en DNA, het behoud van gezonde botten en de regulering van de bloeddruk. Als een van de meest overvloedige mineralen in ons lichaam, is het van vitaal belang om voldoende binnen te krijgen via de voeding of via supplementen om de algemene gezondheid te ondersteunen.

Bronnen van Magnesium

Natuurlijke bronnen van magnesium zijn voornamelijk te vinden in plantaardige voeding zoals bladgroenten, volle granen, noten, zaden, peulvruchten (bonen), fruit zoals bananen en avocado's; dierlijke producten zoals vis (zalm) & zuivelproducten (National Institutes of Health). Bovendien,  drinkwater kan bijdragen aan de dagelijkse magnesiuminname, afhankelijk van het mineraalgehalte.

Voordelen van magnesium

 • Bevordert een gezonde spierfunctie: Helpt spieren te ontspannen na samentrekking, waardoor krampen en spasmen worden verminderd.
 • Ondersteunt het zenuwstelsel: Betrokken bij het vrijkomen van neurotransmitters voor een goede werking van de hersenen.
 • Onderhoudt sterke botten: Essentieel voor de opname van calcium in de botten, waardoor het risico op osteoporose na verloop van tijd wordt voorkomen.
 • Bloedglucoseregulatie.
 • Bloedglucoseregeling: Helpt de insulinegevoeligheid door de cellen te helpen glucose effectief op te nemen uit de bloedbaan(PubMed Central)

Aanbevolen dagelijkse inname van magnesium

De dagelijks aanbevolen inname van magnesium is afhankelijk van leeftijd, geslacht en levensfase. De National Academy of Sciences geeft de volgende richtlijnen:

Magnesium is een essentiële voedingsstof voor het behoud van een goede gezondheid, en inzicht in de bronnen, voordelen en aanbevolen dagelijkse inname kan bijdragen tot een ideaal welzijn. Nu we de voordelen van magnesium en de dagelijkse inname ervan kennen, gaan we ons verdiepen in de functies ervan in het lichaam om te begrijpen hoe het onze gezondheid ondersteunt.

Wat doet magnesium voor het lichaam?

Het draagt bij tot het behoud van de algemene gezondheid en het welzijn door deel te nemen aan verschillende functies, zoals metabolisme, zenuwfunctie, spierontspanning, botgezondheid en bloeddrukregeling.

Rol in Metabolisme en Enzymen

Magnesium dient als cofactor voor meer dan 300 enzymen die betrokken zijn bij de productie van energie en andere metabolische reacties. Enzymen, die magnesium nodig hebben als cofactor, katalyseren de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten tot eenvoudigere verbindingen die kunnen worden gebruikt voor energie of andere doeleinden. Daarnaast is magnesium nodig voor de synthese van DNA en RNA - het genetisch materiaal dat nodig is voor celgroei en voortplanting. (bron)

Rol in zenuwfunctie en spierontspanning

De goede werking van zenuwen berust op een delicaat evenwicht tussen mineralen als calcium (dat de zenuwactiviteit stimuleert) en magnesium (dat deze remt). Door dit evenwicht op cellulair niveau te reguleren via ionenkanalen op de membranen van zenuwcellen (bron), helpt magnesium bij het handhaven van een normale zenuwoverdracht via synapsen - verbindingen tussen neuronen waar signalen van de ene cel naar de andere gaan.

Naast zijn rol in de werking van het zenuwstelsel helpt magnesium ook bij het ontspannen van de spieren door de effecten van calcium op het samentrekken van de spieren tegen te gaan (bron). Deze werking maakt het bijzonder belangrijk tijdens fysieke activiteiten wanneer spieren efficiënt moeten samentrekken zonder te verkrampen of te verkrampen.

Rol in botgezondheid en bloeddrukregeling

Zo'n 60% van de lichaamsvoorraad magnesium zit in de botten en helpt bij de vorming en het onderhoud ervan. Het speelt ook een rol bij de regulering van het calciumgehalte in het botweefsel, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde botdichtheid (bron).

Het is aangetoond dat magnesium de bloeddruk helpt reguleren door vasodilatatie te bevorderen - de ontspanning en verwijding van de bloedvaten - waardoor de vaatweerstand afneemt en de bloedsomloop verbetert (bron). Dit effect kan bijdragen tot de mogelijke voordelen voor de cardiovasculaire gezondheid, aangezien het handhaven van een normale bloeddruk het risico op hartziekten en beroertes kan verminderen.

Magnesium speelt een essentiële rol in vele lichaamsfuncties, van metabolisme en enzymproductie tot zenuwfunctie en spierontspanning. Daarnaast is het ook belangrijk voor het behoud van gezonde botten en het reguleren van de bloeddruk. Laten we eens kijken welke eetwaren veel magnesium bevatten.

Welke voedingsmiddelen bevatten magnesium?

Door magnesiumrijk voedsel te consumeren, kunt u ervoor zorgen dat uw lichaam de nodige hoeveelheid van deze vitale voedingsstof binnenkrijgt voor een optimale gezondheid en welzijn.

Leafy Greens and Whole Grains

Loofgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet zijn uitstekende bronnen van magnesium, waardoor het lichaam voldoende magnesium binnenkrijgt. Deze groenten zitten niet alleen boordevol vitaminen en mineralen, maar leveren ook een goede hoeveelheid voedingsvezels. Volle granen zoals bruine rijst, quinoa, gerst en haver zijn een goede bron van magnesium die gezondheidsvoordelen bieden.

Noten, zaden, peulvruchten en zuivelproducten

Noten zoals amandelen, cashewnoten en pinda's zijn rijk aan magnesium, samen met andere belangrijke voedingsstoffen zoals gezonde vetten en eiwitten. Ook  zaden zoals pompoenpitten, zonnebloempitten of lijnzaad bevatten veel magnesium. Peulvruchten zoals bonen (zwarte bonen), linzen of kikkererwten hebben ook aanzienlijke hoeveelheden van dit essentiële mineraal.

Zuivelproducten zoals yoghurt of melk leveren een bepaalde hoeveelheid magnesium, maar zijn misschien niet geschikt voor mensen die een plantaardig dieet volgen of lactose-intolerantie hebben.

Vruchten, groenten, vis en vleesproducten

 • Vruchten: Bananen, mango's en avocado's bevatten allemaal matige hoeveelheden magnesium. Deze vruchten kunnen gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies, salades of als snack worden gegeten.
 • Groenten:Aardappelen, tomaten, wortelen en broccoli zijn enkele van de groenten die magnesium bevatten in verschillende hoeveelheden. Door deze in uw maaltijden op te nemen kunt u uw dagelijkse inname verhogen.
 • Vis: Vis zoals zalm, makreel en heilbot leveren niet alleen hoogwaardige eiwitten, maar ook goede hoeveelheden magnesium.
 • Vleesproducten: Hoewel vleesproducten zoals kip en rundvlees minder magnesium bevatten dan andere bovengenoemde bronnen, dragen ze toch bij aan de totale inname van magnesium.

Het opnemen van een verscheidenheid van deze magnesiumrijke voedingsmiddelen in uw dieet zorgt ervoor dat u voldoende hoeveelheden binnenkrijgt voor een optimale gezondheid. Het is altijd beter om noodzakelijke voedingsstoffen uit natuurlijke voedselbronnen te halen dan alleen te vertrouwen op supplementen.

Een dieet rijk aan magnesiumbevattende voedingsmiddelen kan ervoor zorgen dat uw lichaam voldoende van dit essentiële mineraal binnenkrijgt. Toch zijn er andere elementen die kunnen leiden tot een onvoldoende magnesiumgehalte.

Wat veroorzaakt een laag magnesiumgehalte?

Een tekort aan magnesium, bekend als hypomagnesemie, kan worden veroorzaakt door verschillende factoren die het vermogen van het lichaam om dit belangrijke mineraal te absorberen of op te slaan belemmeren. In dit hoofdstuk gaan we na hoe voedings- en absorptiekwesties kunnen bijdragen aan hypomagnesemie.

Slechte voeding of malabsorptiekwesties

Een dieet zonder magnesiumrijk voedsel is een van de belangrijkste redenen voor lage magnesiumniveaus. Het consumeren van bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde granen kan leiden tot een tekort, omdat deze voedingsmiddelen tijdens de verwerking zijn ontdaan van hun natuurlijke voedingsstoffen. Voor een adequate inname is het van cruciaal belang magnesiumrijke voedingsmiddelen zoals bladgroenten, volle granen, noten, zaden, peulvruchten en zuivelproducten in uw dagelijkse maaltijden op te nemen.

Naast slechte voedingskeuzes kunnen ook malabsorptiekwesties bijdragen tot lage magnesiumniveaus. Aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of coeliakie kunnen de absorptie van mineralen uit het maagdarmkanaal belemmeren, wat na verloop van tijd tot tekorten leidt.

bepaalde medicijnen of chronische ziekten

bepaalde medicijnen, waaronder diuretica (waterpillen), protonpompremmers (PPI's) die worden gebruikt voor de behandeling van zure reflux en specifieke antibiotica, kunnen het vermogen van het lichaam om magnesium goed te absorberen of vast te houden, verstoren. Langdurig gebruik van deze medicijnen kan leiden tot lagere dan normale bloedconcentraties van deze vitale voedingsstof.

Chronische ziekten zoals diabetes mellitus type 1 & 2 en nieraandoeningen kunnen ook leiden tot verlaagde serum magnesiumspiegels als gevolg van verhoogde urine-uitscheiding of verminderde reabsorptie. In dergelijke gevallen is het essentieel om het magnesiumgehalte regelmatig te controleren en zo nodig een arts te raadplegen voor een passende aanvulling.

Weten wat de gevolgen zijn van een laag magnesiumgehalte kan mensen helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen over hun voedingsgewoonten en levenswijze. Door magnesiumrijk voedsel in de dagelijkse maaltijden op te nemen en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen aan te pakken, kan men het magnesiumgehalte optimaal houden voor het algemeen welzijn.

Onvoldoende voedselinname of spijsverteringsstoornissen, naast bepaalde medicijnen en ziekten, kunnen leiden tot een tekort aan magnesium. Het is belangrijk om de bovengrenzen voor zowel volwassenen als kinderen te kennen als het gaat om de inname van magnesium om mogelijke toxische symptomen van overmatige consumptie te voorkomen.

Hoeveel magnesium is te veel?

Weten wat de juiste hoeveelheid magnesium is om dagelijks in te nemen, is essentieel voor het optimaal functioneren van het lichaam en het vermijden van toxiciteit. Te veel magnesium innemen kan leiden tot nadelige effecten en zelfs toxiciteit.

Toxiciteitssymptomen bij overmatige inname

Extra consumptie van magnesium kan bijwerkingen veroorzaken zoals diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en onregelmatige hartslag. In ernstige gevallen van magnesiumoverdosering of -vergiftiging (hypermagnesemie) kan dit leiden tot ademhalingsproblemen, lage bloeddruk (hypotensie), spierzwakte of verlamming (bron). Het is essentieel om uw inname van dit mineraal goed in de gaten te houden als u supplementen gebruikt of voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte consumeert.

Hoogste limiet voor volwassenen

 • Mannetjes: De aanbevolen bovengrens voor volwassen mannen van 19 jaar en ouder is 350 mg per dag bij inname via supplementen (bron). Dit is exclusief de inname via de voeding.
 • Vrouwen: Voor volwassen vrouwen van 19 jaar en ouder die niet zwanger zijn of borstvoeding geven, geldt ook een bovengrens van 350 mg per dag bij inname via supplementen (bron). Nogmaals, dit omvat niet de inname via de voeding.

Hoogste limiet voor kinderen

De bovengrens van de magnesiuminname varieert per leeftijdsgroep van kinderen. Hier zijn de aanbevolen grenzen:

 • 1-3 jaar: De bovengrens is 65 mg per dag (bron).
 • 4-8 jaar: De bovengrens stijgt naar 110 mg per dag (bron).
 • 9-18 jaar:: Voor deze leeftijdsgroep is de bovengrens vastgesteld op 350 mg per dag (bron). Voor beide geslachten binnen deze leeftijdsgroep moeten de bovengrenzen van de magnesiuminname in acht worden genomen.

Samenvattend is het essentieel dat u zich bewust bent van uw dagelijkse magnesiuminname en dat u de aanbevolen grenzen niet overschrijdt. Een evenwichtige voeding met veel volwaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zou voldoende hoeveelheden moeten leveren zonder toxiciteitssymptomen of andere nadelige effecten te veroorzaken. Voordat u een supplementenkuur begint, is het verstandig een arts te raadplegen.

Tot slot is het belangrijk de bovengrenzen voor de inname van magnesium te kennen om toxiciteitssymptomen door overmatige consumptie te voorkomen. Om te bepalen welke vorm van supplementatie het beste is, moet men de verschillende vormen en hun biologische beschikbaarheid in overweging nemen bij het nemen van een beslissing.

Welke vorm van magnesium is het beste?

Magnesiumsupplementen zijn er in verschillende vormen, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Het kiezen van de beste vorm hangt af van uw individuele behoeften en voorkeuren.

Verschillende vormen van suppletie

 • Magnesiumcitraat: Dit is een van de populairste en gemakkelijkst opneembare vormen van magnesium. Het wordt vaak gebruikt om constipatie te behandelen vanwege het laxerende effect. Lees hier meer over magnesiumcitraat.
 • Magnesiumglycinaat: Deze vorm staat bekend om zijn hoge biologische beschikbaarheid, is zacht voor de maag en veroorzaakt minder snel diarree dan andere soorten. Het is een goede optie voor wie de slaap wil ondersteunen of het angstniveau wil verlagen. Lees hier meer over magnesiumglycinaat.
 • Magnesiumoxide: Hoewel het een lagere biologische beschikbaarheid heeft dan andere vormen, biedt magnesiumoxide een hogere concentratie elementair magnesium per dosis, waardoor het geschikt is om tekorten aan te pakken of de gezondheid van de botten te ondersteunen. Ontdek hier meer over magnesiumoxide.
 • Magnesium L-threonaat: Van deze relatief nieuwe vorm is aangetoond dat deze effectief de bloed-hersenbarrière passeert, wat de cognitieve functie en geheugenverbetering ten goede kan komen. Lees hier magnesium L-threonate.
 • Magnesiumtauraat: Door magnesium te combineren met het aminozuur taurine zou deze vorm de cardiovasculaire gezondheid ondersteunen en de bloedsuikerspiegel helpen reguleren. Lees hier meer over magnesiumtauraat.

Biobeschikbaarheidsoverwegingen

De biologische beschikbaarheid van een magnesiumsupplement verwijst naar hoe goed het door uw lichaam wordt opgenomen. Factoren die de biologische beschikbaarheid van een magnesiumsupplement beïnvloeden zijn de vorm, de oplosbaarheid in water en eventuele andere bestanddelen.

Zoals eerder vermeld, staan sommige vormen zoals magnesiumglycinaat en citraat bekend om hun hoge biologische beschikbaarheid, terwijl andere vormen zoals oxide een lagere absorptiesnelheid hebben. Het is essentieel om deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een supplement dat het best bij uw behoeften past.

Voordat u met nieuwe supplementen begint of uw dieet aanpast, is het raadzaam advies in te winnen bij een medisch deskundige.

Bij het bepalen van het optimale magnesiumsupplement moet rekening worden gehouden met verschillende elementen. Laten we bij het verkennen van specifieke toepassingen van magnesiumsupplementen verder onderzoeken hoe deze verschillende vormen kunnen helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen.

Specifieke toepassingen voor magnesiumsupplementen

Magnesiumsupplementen kunnen nuttig zijn in verschillende situaties, waaronder slaapondersteuning, verlichting van constipatie, verlichting van hoofdpijn en ondersteuning bij zwangerschap. Laten we deze specifieke toepassingen bekijken en kijken hoe magnesium kan helpen.

Voor slaapondersteuning

Onderzoek suggereert dat magnesium een cruciale rol speelt bij het bevorderen van gezonde slaappatronen door het zenuwstelsel te ondersteunen en neurotransmitters te reguleren die verantwoordelijk zijn voor het kalmeren van lichaam en geest. Het helpt ook de melatonineproductie te reguleren - een hormoon dat essentieel is voor het regelen van onze slaap-waakcyclus. Het innemen van magnesiumsupplementen voor het slapen gaan kan de nachtrust bevorderen, met name voor mensen die lijden aan slapeloosheid of rusteloze benen.

Voor verlichting van constipatie

Magnesium staat bekend om zijn natuurlijke laxerende werking, waardoor het een effectief middel is tegen constipatie. Het werkt door water in de darmen aan te zuigen, waardoor de ontlasting zachter wordt en de stoelgang wordt gestimuleerd door spiercontracties in het maagdarmkanaal. Magnesiumcitraat wordt vaak aanbevolen als een vrij verkrijgbare optie vanwege de hoge biologische beschikbaarheid en effectiviteit bij het verlichten van constipatie.

Voor verlichting van hoofdpijn

Studies tonen aan dat mensen die migraine of spanningshoofdpijn hebben vaak lagere magnesiumniveaus hebben dan mensen zonder hoofdpijn. Aanvulling met magnesium kan helpen hoofdpijn te voorkomen of de frequentie ervan te verminderen door de bloedvaten te ontspannen, ontstekingen te verminderen en de zenuwfunctie in verband met de pijnoverdracht te verbeteren.

 • Noot: Raadpleeg altijd een professional uit de gezondheidszorg voordat u met een supplementenschema begint, vooral als u medicijnen gebruikt of bestaande gezondheidsproblemen hebt.

Voor ondersteuning bij zwangerschap

Magnesium is essentieel voor moeder en kind tijdens de zwangerschap. Het speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling van de botten van de foetus, de tanden en een goede spierfunctie. Zwangere vrouwen hebben vaak grotere hoeveelheden magnesium nodig om in hun verhoogde behoefte te voorzien. Onderzoek geeft aan dat een adequate inname van magnesium tijdens de zwangerschap het risico op complicaties zoals vroeggeboorte, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht kan helpen verminderen.

Tot besluit,

Veel gestelde vragen magnesium

Wat doet magnesium voor het lichaam?

Het is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties die essentieel zijn voor het behoud van de algemene gezondheid.

Is het goed om elke dag magnesium in te nemen?

Ja, dagelijks magnesium innemen is over het algemeen veilig zolang u binnen de richtlijnen voor de aanbevolen dagelijkse inname (ADH) blijft. Voor volwassen mannen is de ADH 400-420 mg/dag, voor volwassen vrouwen 310-320 mg/dag. Raadpleeg echter uw arts voordat u met een supplementenschema begint.

Wat zijn de 10 tekenen van een laag magnesiumgehalte?

 • Spierkrampen of spasmen
 • Moeheid of zwakte
 • Noodgevoel of tintelingen
 • Migraine of hoofdpijn
 • ongevoeligheid of angst
 • Slecht geheugen en concentratievermogen
 • Slaapstoornissen
 • Toename van het risico op botontkalking

National Institutes of Health - Magnesium Fact Sheet for Health Professionals

Conclusie

Samengevat is magnesium een belangrijke voedingsstof voor het lichaam die meerdere essentiële functies vervult. Het kan van nature worden gevonden in voedingsmiddelen zoals noten en groene bladgroenten of worden ingenomen als supplement om ervoor te zorgen dat er voldoende van deze voedingsstof binnenkomt. Daarom is het belangrijk goed te letten op het soort en de hoeveelheid magnesiumsupplement dat u neemt om mogelijke negatieve gevolgen te voorkomen. Met de juiste supplementatie kunt u merken dat uw algehele gezondheid gebaat is bij een verhoogde inname van dit vitale mineraal.

Ervaar de natuurlijke voordelen van de magnesiumproducten van Cibdol en ontdek hoe ze uw algehele welzijn kunnen verbeteren. Neem vandaag nog de leiding over uw gezondheid met onze eersteklas selectie van producten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/