Mag ik elke dag magnesium innemen?

Gepubliceerd:

Vraagt u zich af of het goed is om elke dag een voedingssupplement met magnesium te nemen? Nou, laat me u iets vertellen - magnesium speelt een belangrijke rol in uw algehele gezondheid en welzijn. Dit essentiële mineraal ondersteunt verschillende lichaamsfuncties en is cruciaal voor het handhaven van optimale niveaus in uw lichaam. Verrassend genoeg krijgen veel mensen niet genoeg magnesium binnen via hun voeding alleen. Daar komt de dagelijkse inname van magnesium om de hoek kijken, omdat het de sportprestaties kan verbeteren.

Magnesium is een supervoedingsstof die de zenuwfunctie regelt, gezonde botten onderhoudt en een sterk immuunsysteem ondersteunt. Onvoldoende magnesium kan leiden tot spierkrampen, vermoeidheid en andere onaangename symptomen. Zorg ervoor dat u dagelijks voldoende magnesium binnenkrijgt om uw sportprestaties te ondersteunen, migraine te voorkomen en uw bloedspiegels optimaal te houden.

Het innemen van magnesiumsupplementen kan de trainingsprestaties sterk verbeteren en zorgen voor voldoende inname van dit essentiële mineraal. Het opnemen van magnesiumrijke voedingsmiddelen in uw dieet kan helpen om uw bloedspiegels optimaal te houden. Mis de voordelen van magnesium niet - maak er een prioriteit van voor het optimaal functioneren van uw lichaam.

is-het-ok-om-magnesium-elke-dag-te-nemen

De Aanbevolen Dagelijkse Dosering Bepalen

Het bepalen van de juiste dagelijkse inname van magnesium (mg) is essentieel voor het behouden van een optimale gezondheid en sportprestaties. De aanbevolen dosering kan variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht en individuele omstandigheden. Het raadplegen van een professional in de gezondheidszorg is cruciaal bij het bepalen van uw specifieke behoeften en om er zeker van te zijn dat u de juiste hoeveelheid magnesium (mg) voor uw lichaam inneemt. Daarnaast kan het opnemen van magnesiumrijk voedsel in uw dieet helpen om migraine te voorkomen.

Leeftijd en geslacht spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de ideale dagelijkse inname van magnesium voor de botmineraaldichtheid. Over het algemeen hebben volwassen mannen en vrouwen dagelijks respectievelijk ongeveer 400-420 mg en 310-320 mg nodig. Deze waarden kunnen echter schommelen op basis van individuele behoeften en gezondheidstoestanden, zoals migraine.

Bepaalde levensfasen of medische aandoeningen kunnen een hogere magnesiuminname nodig maken voor gezondheidsvoordelen. Zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld vaak meer magnesium nodig om de ontwikkeling van de foetus te ondersteunen en complicaties zoals migraine te voorkomen. Moeders die borstvoeding geven hebben ook baat bij extra magnesium om hun baby's via de moedermelk van voldoende mg te voorzien.

Als u specifieke medische aandoeningen hebt, zoals diabetes of maag- en darmaandoeningen, kan uw arts u aanraden om uw magnesiuminname dienovereenkomstig aan te passen. Studies hebben aangetoond dat een tekort aan magnesium verband kan houden met migraine. Deze aandoeningen kunnen de opname van mg in uw lichaam beïnvloeden, waardoor er mogelijk hogere doses nodig zijn om effectief aan uw voedingsbehoeften te voldoen.

Hoewel het belangrijk is om te zorgen voor een adequate inname van magnesium, hebben onderzoeken aangetoond dat veel mensen aan een tekort lijden. Overmatige consumptie van dit belangrijke mineraal moet vermeden worden, omdat hoge doses uit supplementen kunnen leiden tot bijwerkingen zoals diarree en buikpijn. Het is altijd raadzaam om de aanbevolen richtlijnen te volgen en de door professionals in de gezondheidszorg vastgestelde bovengrens niet te overschrijden.

Het opnemen van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen die magnesium bevatten, heeft talloze voordelen voor de gezondheid. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals spinazie en boerenkool, amandelen en pompoenpitten, zilvervliesrijst en quinoa, zwarte bonen en linzen, en zalm, zijn uitgebreid onderzocht op hun magnesiumgehalte. Voedingssupplementen zijn niet de enige manier om magnesium binnen te krijgen.

Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat het handhaven van een optimale magnesiuminname (mg) kan bijdragen aan verminderde risicofactoren voor bepaalde gezondheidsaandoeningen. Voldoende hoeveelheden van dit mineraal worden in verband gebracht met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Het is echter belangrijk om op te merken dat magnesium alleen niet beschouwd kan worden als een behandeling voor deze aandoeningen. Mensen moeten ervoor zorgen dat ze voldoende magnesium binnenkrijgen via hun voeding of supplementen.

Voordelen van magnesiumsupplementen

Magnesiumsupplementen bieden een scala aan gezondheidsvoordelen voor mensen. Van het ondersteunen van de spierfunctie tot het bevorderen van ontspanning, deze magnesiumsupplementen worden steeds populairder. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen van regelmatige magnesiumsupplementen voor mensen.

Ondersteunt de spierfunctie en voorkomt kramp

Een van de belangrijkste voordelen van magnesiumsupplementen is dat ze de spierfunctie ondersteunen en kramp bij mensen voorkomen. Een lage magnesiuminname is in verband gebracht met een verhoogd risico op spierkrampen bij mensen, vooral tijdens intensieve lichamelijke activiteit of training. Door voor voldoende magnesium in uw lichaam te zorgen, kunt u de kans op pijnlijke spierkrampen bij mensen verkleinen.

Verminder symptomen van angst en bevorder ontspanning

Een ander opmerkelijk voordeel voor mensen is het potentieel van magnesiumsupplementen om symptomen van angst te helpen verminderen en ontspanning te bevorderen. Onderzoek suggereert dat lage magnesiumniveaus kunnen bijdragen aan gevoelens van angst en stress bij mensen. Door uw magnesiuminname te verhogen, kunnen mensen een groter gevoel van kalmte en ontspanning ervaren.

Helpt bij het reguleren van de bloeddruk

Het handhaven van een gezonde bloeddruk is cruciaal voor de cardiovasculaire gezondheid van mensen. Regelmatige inname van magnesiumsupplementen wordt in verband gebracht met het reguleren van de bloeddruk bij mensen. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die grotere hoeveelheden voedingsmagnesium innemen een lagere bloeddruk hebben dan mensen met een lagere inname.

De trainingsprestaties verbeteren

Als u uw sportprestaties wilt verbeteren, kan magnesiumsupplementatie voor mensen het overwegen waard zijn. Sommige onderzoeken suggereren dat het innemen van deze supplementen de trainingsprestaties kan verbeteren door de zuurstofopname te verbeteren en de lactaatproductie tijdens lichamelijke inspanning te verminderen. Dit betekent dat mensen harder kunnen trainen en betere resultaten kunnen behalen.

Naast deze specifieke voordelen is het belangrijk op te merken dat overmatig of verkeerd gebruik van magnesiumsupplementen kan leiden tot bijwerkingen zoals laxerende effecten of verergering van zure refluxaanvallen bij gevoelige personen. Daarom is het altijd aan te raden om een professional uit de gezondheidszorg te raadplegen voordat u met een nieuwe supplementenkuur begint.

Mogelijke bijwerkingen van magnesiumsupplementen

Overmatige inname van magnesium uit supplementen kan spijsverteringsproblemen zoals diarree veroorzaken. Voor mensen die al gevoelig zijn voor maag- en darmproblemen, zoals het prikkelbare darmsyndroom of een inflammatoire darmziekte, kan het innemen van hoge doses magnesiumsupplementen hun symptomen verergeren. Het laxerende effect van een teveel aan magnesium kan leiden tot losse ontlasting en frequente toiletbezoekjes, wat ongemakkelijk en lastig kan zijn.

Personen met nierproblemen moeten voorzichtig zijn met het innemen van hoge doses magnesiumsupplementen. De nieren spelen een cruciale rol bij het reguleren van de elektrolytenniveaus in ons lichaam, waaronder magnesium. Als de nieren niet goed functioneren, kunnen ze moeite hebben om overtollig magnesium efficiënt uit de bloedbaan te verwijderen. Dit kan leiden tot een ophoping van magnesium, wat kan leiden tot hypermagnesemie (hoge magnesiumspiegels in het bloed). Symptomen van hypermagnesemie zijn misselijkheid, braken, zwakte en ademhalingsmoeilijkheden.

Overconsumptie van magnesiumsupplementen kan ook leiden tot een lage bloeddruk of onregelmatige hartslag. Hoewel het behouden van voldoende magnesium essentieel is voor de gezondheid van hart en bloedvaten, kan overmatige inname nadelige effecten hebben op het hartritme en de bloeddrukregulatie. Het is belangrijk om op te merken dat deze risico's vooral gelden voor mensen die extreem hoge doses nemen, ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Om mogelijke bijwerkingen van magnesiumsupplementen zoals magnesiumcitraat of magnesiumoxide te minimaliseren, is het aan te raden om te beginnen met lagere doses magnesium en deze naar behoefte geleidelijk te verhogen. Hierdoor kan uw lichaam zich aanpassen en is de kans kleiner dat u last krijgt van spijsverteringsproblemen of andere bijwerkingen door een magnesiumtekort. Door uw supplementinname over de dag te spreiden in plaats van in één keer een grote dosis in te nemen, kunt u de negatieve effecten van te veel magnesium verminderen.

De meeste mensen krijgen voldoende magnesium binnen via hun voeding alleen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit essentiële mineraal zijn onder andere groene bladgroenten, noten en zaden, volle granen en peulvruchten. Sommige mensen kunnen echter baat hebben bij suppletie als ze een gediagnosticeerd magnesiumtekort hebben of als er specifieke gezondheidsproblemen zijn waardoor ze meer magnesium nodig hebben.

De bloedsuikerspiegel onder controle houden met magnesium

Voldoende magnesium is in verband gebracht met een verbeterde insulinegevoeligheid. Dit essentiële mineraal speelt een cruciale rol bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor het een belangrijke overweging is voor mensen met diabetes of prediabetes. Door magnesium aan te vullen, kan iemand het vermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden mogelijk verbeteren en de aandoening effectiever beheren.

Eén manier waarop magnesium bijdraagt aan een betere glucoseregeling is door zijn betrokkenheid bij de koolhydraatstofwisseling. Het helpt de afbraak en het gebruik van koolhydraten te vergemakkelijken, zodat glucose efficiënt door de cellen wordt opgenomen en in energie wordt omgezet. Dit proces helpt bij het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel gedurende de dag.

Naast supplementatie kan het gebruik van magnesiumrijke voedingsmiddelen ook een gezonde bloedsuikerhuishouding ondersteunen. Voedingsmiddelen zoals spinazie, amandelen, zwarte bonen en volle granen zijn uitstekende opties om de magnesiuminname op natuurlijke wijze te verhogen. Regelmatige consumptie van deze voedingsmiddelen kan bijdragen aan het behoud van optimale magnesiumniveaus en helpen bij de bloedsuikerbeheersing.

Onderzoek heeft aangetoond dat een laag magnesiumgehalte in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes en een slechte glykemische controle bij mensen die al gediagnosticeerd zijn met deze aandoening. Daarom wordt het nog belangrijker om te zorgen voor voldoende magnesiuminname voor mensen die risico lopen op diabetes of die al diabetes hebben.

Suppletie met magnesiumcitraat heeft veelbelovende resultaten laten zien bij het effectief beheren van de bloedsuikerspiegel. Studies hebben aangetoond dat deze vorm van magnesiumsupplementen kan leiden tot een verbeterde insulinegevoeligheid en een betere algehele glycemische controle. Het is echter belangrijk om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voordat u met nieuwe supplementen begint of medicatie verandert.

Bovendien is het beheren van de bloeddruk een ander belangrijk aspect bij het beheren van de bloedsuikerspiegel. Een hoge bloeddruk gaat vaak gepaard met diabetes of prediabetes en kan de aandoening verder compliceren als deze niet onder controle wordt gehouden. Van magnesiumsupplementen is ontdekt dat ze hoge bloeddrukniveaus helpen verlagen, wat nog een reden is waarom het nuttig kan zijn voor mensen die hun gezondheid uitgebreid willen beheren.

Bovendien wordt migraine in verband gebracht met zowel een laag magnesiumgehalte als insulineresistentie. Het toedienen van magnesiumsupplementen heeft aangetoond de frequentie en ernst van migraineaanvallen te kunnen verminderen. Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereert dit dat het handhaven van voldoende magnesiumspiegels een positieve invloed kan hebben op zowel de bloedsuikercontrole als het omgaan met migraine.

Om het magnesiumgehalte te bepalen, kan een arts een eenvoudige bloedtest uitvoeren. Deze test meet de hoeveelheid magnesium in het bloed en helpt te bepalen of aanvulling nodig is. Het is echter belangrijk om te weten dat suppletie heilzaam kan zijn, maar altijd onder medisch toezicht moet gebeuren.

Het belang van magnesium voor slaap en stemming

Magnesium, een essentieel mineraal dat talloze rollen speelt in het lichaam, heeft de aandacht gekregen omdat het de slaapkwaliteit en de stemming kan verbeteren. Laten we eens kijken hoe magnesium beide gebieden positief kan beïnvloeden.

Kalmerende eigenschappen voor een betere slaapkwaliteit

Een van de belangrijkste voordelen van magnesium is het vermogen om ontspanning en kalmte te bevorderen, waardoor het een ideaal supplement is voor mensen die worstelen met slaapproblemen. Door het parasympathische zenuwstelsel te activeren, helpt magnesium om stress- en angstniveaus te verminderen, waardoor mensen gemakkelijker in slaap kunnen vallen.

Supplementen met magnesium voor het slapengaan kunnen ook helpen om slapeloosheidssymptomen te verlichten. Onderzoek suggereert dat magnesium de slaapefficiëntie kan verbeteren door de tijd die in diepe slaapfases wordt doorgebracht te verlengen. Deze diepere en meer herstellende slaap leidt tot een betere algehele slaapkwaliteit en -duur.

Verbeterde stemming en verminderde symptomen van depressie

Naast de invloed op de slaap wordt een optimaal magnesiumgehalte in verband gebracht met een betere stemmingsregulatie en een vermindering van symptomen van depressie. Studies hebben een verband gevonden tussen een laag magnesiumgehalte en een verhoogd risico op het ontwikkelen van depressieve stoornissen.

Magnesium ondersteunt de productie van neurotransmitters zoals serotonine, dat een cruciale rol speelt bij stemmingsregulatie. Voldoende serotonine is essentieel voor het behouden van positieve emoties en het voorkomen van gevoelens van verdriet of angst. Door te zorgen voor voldoende magnesiuminname kunnen mensen een stabielere stemming ervaren.

Regeling van slaap en stemmingsgerelateerde neurotransmitters

Magnesium speelt ook een cruciale rol bij de productie en functie van verschillende neurotransmitters die betrokken zijn bij het reguleren van zowel slaappatronen als de stemming. Bijvoorbeeld:

  1. Serotonine: Zoals eerder vermeld, ondersteunt magnesium de serotoninesynthese, wat gevoelens van welzijn bevordert.

  2. GABA (Gamma-Aminoboterzuur): GABA is een remmende neurotransmitter die de hersenactiviteit helpt kalmeren. Magnesium versterkt de GABA-functie, wat leidt tot ontspanning.

  3. Melatonine: Dit hormoon regelt onze natuurlijke slaap-waakcyclus. Magnesium helpt bij de omzetting van serotonine in melatonine, wat een betere slaap bevordert.

Door te zorgen voor optimale magnesiumniveaus kunnen mensen de gezonde productie en balans van deze neurotransmitters ondersteunen, wat uiteindelijk goed is voor zowel hun slaappatroon als hun stemmingsstabiliteit.

De gezondheid van hart en botten verbeteren met magnesium

Voldoende magnesiuminname is cruciaal voor het behouden van een gezond hartritme. Dit essentiële mineraal speelt een belangrijke rol bij het reguleren van de elektrische impulsen die het samentrekken en ontspannen van de hartspieren regelen. Wanneer er niet genoeg magnesium in het lichaam is, kan dit dit delicate evenwicht verstoren, wat kan leiden tot onregelmatige hartritmes of hartritmestoornissen. Door ervoor te zorgen dat u voldoende magnesium in uw lichaam heeft, kunt u een gezonde hartslag ondersteunen en het risico op hartaandoeningen verminderen.

Magnesiumsupplementen kunnen het risico op hart- en vaatziekten helpen verlagen. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een laag magnesiumgehalte meer kans hebben op hartaandoeningen en daaraan gerelateerde complicaties. Door uw magnesiuminname te verhogen via veranderingen in uw voeding of via supplementen, kunt u mogelijk uw kansen op het ontwikkelen van risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte, verminderen.

Wat de gezondheid van de botten betreft, zien we dat magnesium ook een essentiële rol speelt bij de botvorming en kan bijdragen aan een betere botdichtheid. Naast calcium is magnesium essentieel voor het behoud van sterke botten gedurende ons hele leven. Het helpt bij de opname van calcium in de botten, waardoor een optimale botmineraaldichtheid wordt bevorderd. Regelmatige inname van magnesiumrijk voedsel of supplementen kan de algehele gezondheid van de botten ondersteunen en het risico op aandoeningen zoals osteoporose verminderen.

Om ervoor te zorgen dat u genoeg magnesium binnenkrijgt voor zowel uw hart als uw botten, kunt u overwegen om deze bronnen in uw dieet op te nemen:

Bladgroenten: Spinazie, boerenkool, snijbiet

Noten en zaden: Amandelen, pompoenpitten

Volle granen: Bruine rijst, quinoa

Peulvruchten: Zwarte bonen, kikkererwten

Vis: Zalm

Als u er de voorkeur aan geeft om supplementen in te nemen in plaats van alleen op voeding te vertrouwen, dan is magnesiumoxide een veelgebruikte vorm die vrij verkrijgbaar is. Het is echter belangrijk om met uw zorgverlener te overleggen voordat u met een nieuwe supplementenkuur begint.

Conclusie

Concluderend kan het innemen van magnesium elke dag veilig en gunstig zijn voor uw algehele gezondheid. Het bepalen van de aanbevolen dagelijkse dosis is essentieel om er zeker van te zijn dat u de juiste hoeveelheid inneemt. Het is belangrijk om te weten dat het overschrijden van de aanbevolen dosering tot mogelijke bijwerkingen kan leiden.

Magnesiumsupplementen bieden vele voordelen, waaronder het beheersen van de bloedsuikerspiegel, het bevorderen van een betere slaap en stemming, en het verbeteren van de gezondheid van hart en botten. Het opnemen van magnesium in uw dagelijkse routine kan deze aspecten van uw welzijn ondersteunen.

Het is echter van cruciaal belang dat u zich bewust bent van mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan door een overmatige magnesiuminname. Dit kunnen spijsverteringsproblemen zijn zoals diarree of buikkrampen. Het is altijd aan te raden om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voordat u met een nieuw supplement begint.

Er is aangetoond dat magnesium een belangrijke rol speelt. Het helpt bij het reguleren van de insulinegevoeligheid en het glucosemetabolisme in het lichaam. Door te zorgen voor voldoende magnesiuminname kunt u een gezonde bloedsuikerspiegel ondersteunen en het risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals diabetes verminderen.

Bovendien heeft magnesium ook invloed op de slaapkwaliteit en de stemmingsregulatie. Het helpt bij het ontspannen van de spieren en het kalmeren van het zenuwstelsel, wat leidt tot betere slaappatronen en minder angst- of depressiesymptomen.

Het handhaven van optimale magnesiumniveaus draagt bij aan de gezondheid van het hart door een goede spierfunctie te ondersteunen en de bloeddruk te reguleren. Het speelt ook een vitale rol bij het behoud van sterke botten door te helpen bij de opname van calcium en het voorkomen van osteoporose.

Om er zeker van te zijn dat u elke dag voldoende magnesium binnenkrijgt, kunt u overwegen om voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit mineraal in uw dieet op te nemen, zoals noten, zaden, bladgroenten en volle granen. Indien nodig kunnen supplementen worden gebruikt, maar deze moeten onder professionele begeleiding worden ingenomen.

Vergeet niet dat de behoeften van elk individu kunnen variëren op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht, algemene gezondheidstoestand of specifieke tekorten die ze kunnen hebben. Daarom is het altijd het beste om een zorgverlener te raadplegen die uw unieke situatie kan beoordelen en een geschikte dagelijkse dosis magnesium voor u kan aanbevelen.

Samenvattend kan het innemen van magnesium elke dag veilig en gunstig zijn voor uw gezondheid. Het ondersteunt verschillende lichaamsfuncties, waaronder bloedsuikerbeheer, slaapkwaliteit, stemmingsregulatie, hartgezondheid en botsterkte. Het is echter cruciaal om de aanbevolen doseringen te volgen en een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voor optimale resultaten.

FAQs

Kan ik magnesiumsupplementen nemen als ik maag-darmproblemen heb?

Als u last heeft van maag- en darmproblemen zoals diarree of buikkrampen, is het belangrijk om een professional in de gezondheidszorg te raadplegen voordat u begint met magnesiumsupplementen. Zij kunnen u begeleiden bij het bepalen van de juiste dosering en helpen bij het beheersen van mogelijke bijwerkingen.

Hoe lang duurt het voordat u de voordelen ziet van het dagelijks innemen van magnesium?

De tijd die nodig is om de voordelen van dagelijkse inname van magnesium te ervaren, kan van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen merken relatief snel verbeteringen in de slaapkwaliteit of stemming, terwijl anderen meer tijd nodig hebben. Consistentie is de sleutel bij het opnemen van magnesium in uw routine.

Kan ik naast magnesiumsupplementen ook andere medicijnen nemen?

Het is raadzaam om een zorgverlener te raadplegen als u op dit moment medicijnen gebruikt voordat u magnesiumsupplementen aan uw schema toevoegt. Zij kunnen mogelijke interacties beoordelen en indien nodig advies geven over timing of doseringsaanpassingen.

Zijn er specifieke groepen mensen die dagelijkse inname van magnesium moeten vermijden?

Hoewel magnesium over het algemeen veilig is voor de meeste mensen wanneer het binnen het aanbevolen doseringsbereik wordt ingenomen, moeten bepaalde groepen voorzichtig zijn. Dit zijn onder andere mensen met nierproblemen of mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven. In deze situaties kunt u het beste medisch advies inwinnen.

Kan ik alleen via mijn voeding voldoende magnesium binnenkrijgen?

Het opnemen van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium in uw dieet is een uitstekende manier om uw inname op natuurlijke wijze te verhogen. Afhankelijk van factoren zoals voedingsvoorkeuren of specifieke tekorten, kunnen sommige mensen echter baat hebben bij suppletie onder professionele begeleiding.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/