Moet u CoQ10 samen met andere vitaminen nemen?

Gepubliceerd:

CoQ10 is een populair voedingssupplement dat gebruikt wordt om energie te geven, de gezondheid van het hart te verbeteren en de bloedsuikerspiegel te beheersen. Het wordt van nature in het lichaam aangemaakt, maar de niveaus dalen met de jaren.

Veel mensen nemen CoQ10 supplementen alleen of combineren ze met multivitaminen of andere afzonderlijke vitaminen zoals vitamine E. Maar is dit gunstig of zelfs veilig? Laten we het bewijs eens in detail bekijken.

Moet u CoQ10 samen met andere vitaminen nemen?

Wat is CoQ10?

CoQ10, of co-enzym Q10, is een lichaamseigen stof die als antioxidant werkt. Het is een integraal onderdeel van de energieproductie in cellen en speelt een vitale rol in het hart, de longen, de lever en de nieren.

CoQ10-niveaus beginnen na het 40e levensjaar te dalen. Bepaalde medicijnen zoals statines kunnen CoQ10 ook uitputten. Supplementen kunnen helpen om de niveaus in het lichaam optimaal te houden.

Ubiquinon en ubiquinol zijn de twee supplementaire vormen van CoQ10. Ubiquinol wordt beschouwd als biologisch beter beschikbaar dan ubiquinon. Typische doses variëren van 60-500 mg per dag.

CoQ10 is in vet oplosbaar en wordt dus het beste opgenomen met vethoudende voeding. Het is overal verkrijgbaar als zachte gelcapsules en vloeibare emulsies.

Interacties tussen CoQ10 en vitaminen

Bepaalde vitamines zoals vitamine E kunnen CoQ10 versterken en er synergie mee tot stand brengen, terwijl andere vitamines zoals vitamine K een negatieve wisselwerking kunnen hebben. Laten we het bewijs analyseren.

CoQ10 en vitamine E

Vitamine E verwijst naar verbindingen die tocoferolen worden genoemd. Net als CoQ10 is vitamine E een krachtige antioxidant.

Studies tonen aan dat het combineren van CoQ10 en vitamine E de bloedspiegels van CoQ10 aanzienlijk verhoogt in vergelijking met het nemen van CoQ10 alleen. Vitamine E verbetert de absorptie van CoQ10.

In één onderzoek steeg de absorptie van CoQ10 met 236% wanneer het werd ingenomen met 200 IE vitamine E. Een ander onderzoek toonde aan dat 100 mg CoQ10 met 235 mg vitamine E leidde tot een 6-voudige stijging van de CoQ10-spiegels.

CoQ10 en vitamine E bieden synergetische antioxidante effecten. Ze helpen elkaar te regenereren om de cellulaire antioxidantcapaciteit in stand te houden.

Voor een optimale absorptie en antioxidantbescherming wordt de inname van 100-200 mg CoQ10 met 200-400 IE vitamine E aanbevolen.

CoQ10 en vitamine K

Vitamine K is essentieel voor de bloedstolling. De 2 hoofdvormen - K1 en K2 - zijn net als CoQ10 in vet oplosbaar.

CoQ10 kan de absorptie van vitamine K verstoren. Aanvulling met beide kan theoretisch het risico op bloedingen of blauwe plekken verhogen.

Klinische studies hebben deze interactie echter niet bevestigd. Een onderzoek onder gezonde volwassenen toonde aan dat het combineren van 120 mg CoQ10 met 150 mcg vitamine K1 per dag gedurende 4 weken de bloedstollingsparameters of de vitamine K-status niet veranderde.

Toch is voorzichtigheid geboden bij het combineren van hoge doses CoQ10 en vitamine K, vooral vitamine K1. Het kan verstandig zijn om vitamine K-afhankelijke stollingsfactoren in de gaten te houden.

CoQ10 en B-vitaminen

B-vitamines zoals B6, B12 en folaat helpen CoQ10 om te zetten in zijn actieve vorm in het lichaam. Hogere B-vitaminegehaltes verhogen de CoQ10-synthese.

Onderzoeken tonen aan dat het combineren van CoQ10 met een vitamine B-complex leidt tot hogere CoQ10-bloedwaarden in vergelijking met CoQ10 alleen.

Eén onderzoek toonde aan dat 100 mg CoQ10 per dag in combinatie met een multivitamine met B-vitaminen de plasma CoQ10-spiegels verdubbelde ten opzichte van CoQ10 alleen na 10 weken.

Een ander onderzoek toonde aan dat 150 mg CoQ10 per dag met 300 mcg vitamine B12 en 800 mcg foliumzuur de CoQ10-spiegels na 3 maanden met 56% verhoogde.

Er zijn dus aanwijzingen dat B-vitamines de opname en werkzaamheid van CoQ10 kunnen stimuleren. Het nemen van een B-complex of multivitamine met CoQ10 is gunstig.

Veiligheid van het combineren van CoQ10 en vitaminen

Over het algemeen kunnen CoQ10 en vitamines zoals vitamine E en B-vitamines veilig gecombineerd worden in de gebruikelijke supplementdoses.

Maar combinaties met hoge doses kunnen het risico op bijwerkingen zoals:

 • Bloedingsproblemen met vitamine K
 • Bloedverdunning met vitamine E
 • Ongewenste interacties met bloeddruk- of diabetesmedicijnen

Voor de zekerheid:

 • Vermijd inname van meer dan 100 mg CoQ10 met vitamine K
 • Raadpleeg uw arts voordat u CoQ10 en vitamine E combineert boven 400 IE per dag.
 • Controleer de bloeddikte en stolling als u bloedverdunners gebruikt
 • Beperk de totale vitamine-inname tot 100% Dagelijkse Waarde om toxiciteit te voorkomen

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moeten combinaties van hoge doses CoQ10 en vitaminen vermijden vanwege een gebrek aan veiligheidsgegevens.

Mensen met een medische aandoening of die medicijnen gebruiken, moeten een arts raadplegen voordat ze supplementen gaan gebruiken.

Moet u CoQ10 samen met een multivitamine nemen?

Onderzoek toont aan dat bepaalde vitamines zoals vitamine E en B-vitamines de opname en effecten van CoQ10 aanvullen. Het kan dus gunstig zijn om naast CoQ10 een multivitamine te nemen.

Een multivitamine levert met name essentiële B-vitamines om de endogene CoQ10-synthese te verbeteren. Multivitamines bevatten meestal ook wat vitamine E.

Eén onderzoek toonde aan dat het nemen van 100 mg CoQ10 per dag in combinatie met een multivitamine gedurende 10 weken de CoQ10-spiegel in het bloed verdubbelde in vergelijking met CoQ10 alleen.

Een ander onderzoek toonde aan dat CoQ10 van 300 mg/dag in combinatie met een multivitamine de biologische beschikbaarheid van CoQ10 gedurende 12 weken aanzienlijk verhoogde ten opzichte van CoQ10 alleen.

Een dagelijkse multivitamine helpt ook bij het voorkomen van vitaminetekorten die het CoQ10-metabolisme verstoren, zoals een tekort aan vitamine B6.

Het nemen van een algemene multivitamine samen met CoQ10 wordt als veilig beschouwd. Maar vermijd gespecialiseerde producten met hoge doses, zoals prenatale vitaminen, die zeer hoge doses vitaminen leveren.

Voor een optimale synergie kiest u een multivitamine met ten minste 100% Dagelijkse Waarde van B-vitamines en ten minste 100 IE vitamine E. Neem de multivitamine samen met uw dagelijkse CoQ10-supplement.

Moet u CoQ10 met Vitamine D nemen?

Sommige onderzoeken wijzen erop dat vitamine D kan helpen de cellulaire CoQ10-spiegels te verhogen. In één onderzoek werd bij patiënten met een vitamine D-tekort die 8 weken lang wekelijks 50.000 IE vitamine D kregen toegediend, een toename van CoQ10 in spiercellen vastgesteld.

In theorie zou het combineren van vitamine D met CoQ10-supplementen de biologische beschikbaarheid van CoQ10 kunnen verhogen. Maar klinisch bewijs ontbreekt nog.

Een hoge dosis vitamine D kan ook de opname van CoQ10 in de darmen belemmeren. Eén onderzoek toonde aan dat dagelijks 5000 IE vitamine D gedurende 4 weken de serum CoQ10-spiegels verlaagde.

Er is nog steeds meer onderzoek nodig naar de interacties tussen vitamine D en CoQ10. Vermijd, totdat er meer bewijs beschikbaar is, de inname van meer dan 1000-2000 IU vitamine D met CoQ10.

Houd uw vitamine D-niveau in de gaten als u beide supplementen gebruikt. Een teveel aan vitamine D kan toxiciteit veroorzaken.

Moet u CoQ10 samen met andere vitaminen nemen? Conclusie

Concluderend kan worden gesteld dat er aanwijzingen zijn dat bepaalde vitamines zoals vitamine E en B-vitamines de absorptie en biologische beschikbaarheid van CoQ10 kunnen verbeteren. Het combineren van CoQ10 met een multivitamine die deze vitaminen bevat wordt als veilig en heilzaam beschouwd.

CoQ10 kan echter bij hoge doses een negatieve wisselwerking hebben met vitamine K. Voorzichtigheid is geboden bij een combinatie van meer dan 100 mg CoQ10 en vitamine K1.

Onderzoek naar vitamine D en CoQ10 is nog beperkt. Vermijd inname van meer dan 1000-2000 IU vitamine D met CoQ10 totdat er meer gegevens beschikbaar zijn.

Let op mogelijke interacties en toxiciteitssymptomen bij het combineren van hoge doses vitaminen en CoQ10. Raadpleeg een arts voordat u supplementen gaat gebruiken, vooral als u medische aandoeningen heeft of medicijnen gebruikt.

Over het algemeen lijkt het combineren van CoQ10 met een dagelijkse multivitamine zowel veilig als voordelig. Maar er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar interacties tussen vitaminen en CoQ10. Werk samen met een professional uit de gezondheidszorg om de beste combinatie voor uw behoeften te bepalen.

Bronnen gebruikt om dit artikel te schrijven

Chopra, R.K., Goldman, R., Sinatra, S.T., Bhagavan, H.N. (1998). Relatieve biologische beschikbaarheid van co-enzym Q10-formuleringen bij mensen. Internationaal Tijdschrift voor Vitamine- en Ernahrungsforschung, 68(2), 109-113. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9504141/

Mizuno, K., Tanaka, M., Nozaki, S., Mizuma, H., Ataka, S., Tahara, T., Sugino, T., Shirai, T., Kajimoto, Y., Kuratsune, H., Kajimoto, O., Watanabe, Y. (2008). Antivermoeidheidseffecten van co-enzym Q10 tijdens fysieke vermoeidheid. Nutrition, 24(4), 293-299. https://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(07)00192-3/fulltext

Zita, C., Overvad, K., Mortensen, S.A., Sindberg, C.D., Moesgaard, S., Hunter, D.A. (2003). Serumconcentraties van co-enzym Q10 bij gezonde mannen die twee maanden lang 30 mg of 100 mg co-enzym Q10 kregen in een gerandomiseerde gecontroleerde studie. Biofactoren, 18(1-4), 185-93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14695925/

Young, A.J., Johnson, S., Steffens, D.C., Doraiswamy, P.M. (2008). Co-enzym Q10: een overzicht van de belofte als neuroprotectant. CNS Spectrums, 13(1), 62-68. https://www.cambridge.org/core/journals/cns-spectrums/article/coenzyme-q10-a-review-of-its-promise-as-a-neuroprotectant/B1AD48F95F98C299ECC25A064C9EF3B4

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/