Hoe kurkuma gebruiken tegen buikvet?

Gepubliceerd:

Buikvet is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Het is niet alleen esthetisch onaangenaam, maar het kan ook tot gezondheidsproblemen leiden.

Het goede nieuws is dat natuurlijke oplossingen zoals kurkuma kunnen helpen om buikvet veilig en effectief te verminderen.

Hoe kurkuma gebruiken tegen buikvet

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een goudkleurige specerij die afkomstig is van de kurkumaplant. Het wordt vaak gebruikt in de Indiase en Aziatische keuken.

Kurkuma bevat een stof die curcumine heet en die het zijn levendige gele kleur geeft. Curcumine is ook verantwoordelijk voor de meeste gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Eeuwenlang werd kurkuma in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde gebruikt om verschillende kwalen te behandelen. Tegenwoordig wordt het steeds populairder als gezondheidssupplement vanwege de vele wetenschappelijk onderbouwde voordelen.

Een van deze voordelen is het helpen bij gewichtsverlies en het verminderen van buikvet.

Hoe helpt kurkuma tegen buikvet?

Onderzoek toont aan dat curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, op verschillende manieren kan helpen om buikvet te verminderen:

1. Curcumine vermindert ontstekingen

Ontsteking wordt in verband gebracht met zowel gewichtstoename als ophoping van buikvet.

Obesitasonderzoekers geloven dat vetcellen bij mensen met overgewicht en obesitas chemische stoffen vrijgeven die chronische ontstekingen op laag niveau veroorzaken. Dit kan meer vetgroei veroorzaken en gewichtsverlies bemoeilijken.

Curcumine heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die helpen deze triggers uit te schakelen en ontstekingen in vetcellen te verminderen. Dit kan helpen om gewichtstoename en de opbouw van buikvet door ontstekingen om te keren.

2. Het verlaagt het cholesterolgehalte

Onderzoeken tonen aan dat curcumine het LDL-cholesterol (slechte cholesterol) kan verlagen en het HDL-cholesterol (goede cholesterol) kan verhogen.

Een hoog LDL-cholesterol wordt in verband gebracht met meer buikvet. Door het cholesterolgehalte in balans te brengen, helpt curcumine de vetophoping in de buikstreek te verminderen.

3. Het verbetert de insulinegevoeligheid

Insulineresistentie is een andere factor die bijdraagt aan hardnekkig buikvet.

Wanneer uw cellen niet meer goed reageren op insuline, produceert uw lichaam er meer van. Deze overproductie van insuline leidt tot gewichtstoename, vooral rond de buik.

Door de insulinegevoeligheid te verhogen, helpt curcumine de insulinespiegel te reguleren en kan het buikvet verminderen dat veroorzaakt wordt door insulineresistentie.

4. Het stimuleert de vetverbranding

Curcumine beïnvloedt de vetstofwisseling rechtstreeks via verschillende mechanismen:

 • Het helpt bij het mobiliseren en vrijmaken van opgeslagen vet dat vervolgens verbrand kan worden voor energie.
 • Het verhoogt de niveaus van adiponectine, een hormoon dat betrokken is bij de vetafbraak.
 • Het voorkomt de vorming van nieuwe vetcellen.

Via deze mechanismen versnelt curcumine het vetverbrandingsproces en helpt het algehele lichaamsvet te verminderen, inclusief hardnekkig buikvet.

Hoeveel kurkuma moet u nemen om buikvet te verliezen?

De hoeveelheid kurkuma die nodig is om buikvet te verminderen kan variëren afhankelijk van het individu en de aanwezigheid van andere gezondheidsaandoeningen. De onderstaande doseringen kunnen echter effectief zijn:

 • Kurkumapoeder: Meng 1-2 keer per dag 1 theelepel door voedsel, smoothies of drankjes.
 • Kurkuma supplementen: Neem 2-3 keer per dag 400-600 mg capsules. Kies voor supplementen met piperine of zwartepepepeerextract, dat de absorptie van curcumine tot 2000% verbetert.
 • Kurkuma thee: Laat 1 theelepel kurkumapoeder in heet water trekken. Drink 2-3 keer per dag. Voeg citroen, honing of gember toe om de smaak en absorptie te verbeteren.
 • Gouden melk: Meng 1 theelepel kurkumapoeder met 1 kop verwarmde melk of zuivelvrije melk. Zoet indien gewenst en drink eenmaal daags. De gezonde vetten in melk bevorderen ook de opname van curcumine.

Als u kurkuma tegen buikvet neemt, streef dan naar minstens 1000 mg curcumine per dag. Begin langzaam en verhoog de dosering geleidelijk om bijwerkingen zoals diarree of misselijkheid bij hoge doses te voorkomen.

7 bewezen manieren waarop kurkuma buikvet kan verminderen

Hier zijn enkele van de meest effectieve strategieën voor het gebruik van kurkuma om buikvet aan te pakken, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek:

1. Neem het met zwarte peper

Zwarte peper bevat een stof genaamd piperine die de absorptie van curcumine tot wel 2000% verbetert.

Door simpelweg zwarte peper toe te voegen aan kurkumapoeder, supplementen of recepten kunt u nog meer vetverlies oogsten.

2. Combineer het met lichaamsbeweging

Eén onderzoek toonde aan dat curcumine in combinatie met lichaamsbeweging voor een grotere vermindering van het lichaamsvetpercentage en buikvet zorgde dan lichaamsbeweging alleen.

Voor de beste resultaten streeft u naar 150 minuten matige activiteit per week, zoals stevig wandelen of rustig joggen, samen met de dagelijkse inname van kurkuma.

3. Gebruik het in plaats van minder gezonde kruiden

Vervang tijdens het koken suiker, zout, mononatriumglutamaat (MSG) en minder gezonde oliën door kurkuma.

Deze eenvoudige verandering kan helpen om buikvet te verminderen zonder dat u uw hele dieet hoeft om te gooien.

4. Voeg het toe aan groene thee

Groene thee en kurkuma zijn een hemelse combinatie als het gaat om het vernietigen van buikvet.

Onderzoeken tonen aan dat een combinatie van beide zelfs beter kan werken dan een van beide alleen.

Zet groene thee zoals gewoonlijk en roer er een theelepel kurkumapoeder door voordat u het opdrinkt voor maximaal profijt.

5. Neem het voor het sporten

Het innemen van curcumine vóór de training kan een nog groter buikvetverbrandend effect hebben.

Probeer het drinken van een kurkuma-thee of het innemen van een curcuminesupplement zo'n 30-60 minuten vóór de training voor een extra vetverliesboost.

6. Essentiële olie van kurkuma gebruiken

Het inhaleren van essentiële kurkumaolie kan een verzadigd gevoel bevorderen en de eetlust onderdrukken.

Probeer een paar druppels aan water toe te voegen en in te ademen voordat u gaat eten om overeten te voorkomen en buikvet te verminderen.

7. Drink het in Gouden Melk

Gouden melk combineert de vetbestrijdende kracht van kurkuma met kokosmelk of olijfolie om de absorptie van curcumine te verhogen.

Drink dit gele elixer eenmaal daags om ontstekingen en buikvet te verminderen, terwijl u uw spijsverteringsstelsel kalmeert.

Andere tips om buikvet te verliezen

Het innemen van kurkuma kan het verlies van buikvet bevorderen, vooral in combinatie met een gezonde levensstijl:

 • Beweeg regelmatig: Doe 150 minuten per week aan matige activiteit, zoals stevig wandelen. Voeg 2-3 dagen krachttraining toe.
 • Volg een ontstekingsremmend dieet: Leg de nadruk op plantaardig voedsel, vette vis, olijfolie en vermijd bewerkt voedsel en toegevoegde suiker.
 • Ga om met stress: Probeer ontspannende praktijken zoals yoga, meditatie, massage en bosbaden. Een hoog cortisolgehalte verergert buikvet.
 • Slaap voldoende: Streef naar 7-9 uur per nacht. Slaapgebrek wordt in verband gebracht met overtollig visceraal vet.
 • Drink groene thee: De catechines in groene thee stimuleren de vetverbranding en helpen buikvet te verminderen als u er dagelijks van geniet.
 • Voeg appelciderazijn toe: Sommige onderzoeken tonen aan dat azijn kan helpen bij het verminderen van buikvet. Meng dagelijks 2 theelepels in een drankje.

Uitspraak

Kurkuma en de werkzame stof curcumine kunnen een veilige, effectieve natuurlijke remedie zijn om buikvet te verliezen.

De ontstekingsremmende en vetverbrandende eigenschappen pakken de opbouw van visceraal vet aan en bevorderen een strakkere taille.

Kurkuma toevoegen aan uw dagelijkse routine, samen met andere gezonde levensstijlstrategieën, kan u helpen op uw reis naar een slankere buik en een betere gezondheid.

Wat is het beste moment van de dag om kurkuma in te nemen?

De beste tijd om kurkuma in te nemen is 's ochtends. Door kurkuma vroeg op de dag in te nemen, krijgen de actieve bestanddelen de tijd om hun ontstekingsremmende en vetverbrandende werking te doen.

Veel mensen geven er de voorkeur aan om kurkuma 's ochtends voor het eten in te nemen. U kunt echter ook kurkuma supplementen 30-60 minuten voor het sporten innemen voor een extra buikvet-blazend effect.

Hoe lang duurt het voordat kurkuma buikvet vermindert?

Bij regelmatig gebruik merken de meeste mensen een vermindering van buikvet binnen 1-2 maanden na het gebruik van kurkuma. De resultaten kunnen echter variëren op basis van factoren zoals uw oorspronkelijke gewicht, dieet, activiteitenniveau, medische aandoeningen en meer.

Wees geduldig en gebruik kurkuma dagelijks voor maximale anti-obesitas effecten. Het kan tot 3-4 maanden duren voordat u dramatische vetverliesverschillen ziet. Maar het combineren van kurkuma met een gezonde levensstijl geeft de beste kans op het verminderen van de buikomvang.

Is het veilig om elke dag kurkuma te nemen?

Ja, kurkuma is zeer veilig voor dagelijks gebruik. Er zijn geen nadelige effecten bekend van langdurig gebruik van kurkumapoeder, extracten of supplementen.

Mensen met galblaasproblemen kunnen kurkuma echter beter vermijden. Hoge doses curcumine uit kurkuma kunnen de samentrekkingen van de galblaas verergeren bij mensen die gevoelig zijn voor galstenen.

Wat moet u vermijden als u kurkuma neemt?

Vermijd het innemen van kurkuma naast medicijnen, omdat curcumine de absorptie van medicijnen kan beïnvloeden. Kurkuma kan ook de effecten van bloedverdunners versterken.

U kunt kurkuma het beste apart van zuivel- en eiwitrijke maaltijden innemen, omdat dit de absorptie van curcumine verstoort. Laat 2 uur tussen het innemen van zuivel-/eiwitproducten en kurkumasupplementen.

Mag u kurkuma innemen als u borstvoeding geeft?

Ja, het is waarschijnlijk veilig om kurkuma te nemen tijdens het geven van borstvoeding. Kurkuma wordt al heel lang gebruikt in Indiase en Aziatische culturen, waar het vaak door zogende moeders wordt geconsumeerd.

Er zijn echter geen studies die het veiligheidsprofiel van kurkuma bij vrouwen die borstvoeding geven hebben onderzocht. U kunt het beste uw arts raadplegen voordat u kurkuma-supplementen neemt terwijl u borstvoeding geeft.

Is het goed om kurkuma op een lege maag in te nemen?

Ja, het is prima om kurkuma supplementen, poeders of extracten op een lege maag te consumeren. Het is zelfs zo dat het innemen van kurkuma voor het ontbijt de absorptie kan verbeteren en de buikvetverbrandende effecten kan versterken.

Sommige mensen ervaren misselijkheid of diarree wanneer ze kurkuma op een lege maag innemen. Als dit gebeurt, probeer dan uw dosering te verlagen of het met voedsel in te nemen.

Wat is beter voor gewichtsverlies: kurkumapoeder of supplementen?

Zowel kurkumapoeder als curcuminesupplementen kunnen het verlies van buikvet ondersteunen. Kurkumapoeder geeft u het voordeel van hele kurkuma. Maar supplementen met curcumine bieden hogere concentraties en een verbeterde biologische beschikbaarheid van vetbestrijdende curcumine.

Voor maximale voordelen kunt u zowel kurkumapoeder in gerechten en smoothies als tweemaal daags een curcuminesupplement gebruiken. Het combineren van de twee kan helpen om buikvet sneller te verminderen.

Kunt u kurkumapoeder rechtstreeks op uw buik aanbrengen?

Nee, u mag kurkumapoeder niet rechtstreeks op uw huid aanbrengen. Kurkuma kan een geeloranje kleur op de huid achterlaten. Het kan ook irritatie, jeuk en uitslag veroorzaken bij mensen met gevoeligheden.

Kurkuma kan het beste oraal worden ingenomen via poeders, extracten of hele voedingsmiddelen. Breng crèmes op basis van kurkuma voorzichtig aan en doe eerst een patch-test om te controleren of u niet negatief reageert.

Welk dieet is het beste met kurkuma om buikvet te verliezen?

Een ontstekingsremmend dieet met veel plantaardig voedsel zoals groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden maximaliseert het potentieel van kurkuma om buikvet te verliezen.

Beperk ook suiker, geraffineerde koolhydraten en ongezonde vetten in bewerkte en gefrituurde voedingsmiddelen. En vergeet niet om dagelijks veel water te drinken.

Het combineren van kurkuma met een uitgebalanceerd, caloriearm dieet ondersteunt een gezond, aanhoudend gewichtsverlies inclusief buikvet.

Samenvatting

Kurkuma is een gouden specerij die de werkzame stof curcumine bevat, die kurkuma zijn levendige kleur en geneeskrachtige eigenschappen geeft. Onderzoeken tonen aan dat curcumine ontstekingen in het lichaam bestrijdt en vetverbrandingsmechanismen helpt inschakelen die specifiek gericht zijn op buikvet. Door het cholesterolgehalte te reguleren, de insulinegevoeligheid te verbeteren, vetcellen te mobiliseren en de vorming van nieuw vet te blokkeren, kan curcumine in kurkuma effectief helpen bij het verminderen van hardnekkig buikvet. Het innemen van kurkuma-supplementen, het gebruik van kurkumapoeder, het drinken van kurkumathee en het combineren van kurkuma met zwarte peper, lichaamsbeweging, groene thee en ontstekingsremmende voedingsmiddelen kunnen deze buikafslankende effecten maximaliseren. Kurkuma kan ook het gevoel van verzadiging bevorderen en de eetlust onderdrukken wanneer het als essentiële olie geïnhaleerd wordt. Hoewel curcumine in kurkuma op zichzelf buikvet niet kan verminderen, ondersteunt het combineren van dagelijkse kurkuma-inname met regelmatige lichaamsbeweging, een gezond dieet, voldoende slaap, stressmanagement en een algehele actieve levensstijl een gezonde, duurzame vermindering van de taille.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/