Hoeveel kurkuma moet ik nemen om af te vallen?

Gepubliceerd:

Wilt u afvallen en vraagt u zich af of kurkuma daarbij kan helpen? Kurkuma is een heldergele specerij die al eeuwenlang in de Indiase keuken en geneeskunde wordt gebruikt. Recentelijk heeft kurkuma aan populariteit gewonnen in de westerse wereld vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid.

Sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma gewichtsverlies en vetverbranding kan stimuleren. In dit artikel wordt het bewijsmateriaal besproken en worden doseringsaanbevelingen gegeven voor het gebruik van kurkuma om af te vallen.

Hoeveel kurkuma moet ik nemen om af te vallen?

Hoe helpt kurkuma bij gewichtsverlies?

Kurkuma bevat de werkzame stof curcumine, die de specerij zijn levendige kleur geeft. Curcumine heeft krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende effecten die op verschillende manieren kunnen helpen gewichtsverlies te bevorderen.

Hier zijn enkele manieren waarop kurkuma en curcumine kunnen helpen bij gewichtsverlies:

 • Verlaagt ontstekingen die verband houden met obesitas. Chronische ontsteking is gekoppeld aan insulineresistentie en gewichtstoename. Curcumine in kurkuma kan helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen, waardoor de insulinegevoeligheid verbetert.
 • Verhoogt de stofwisseling. Dierstudies tonen aan dat curcumine de galproductie in de lever kan verhogen om de spijsvertering en vetafbraak te bevorderen. Kurkuma kan ook de thermogenese stimuleren, waardoor het lichaam meer calorieën verbrandt.
 • Beperkt de groei van vetcellen. Uit reageerbuisonderzoeken blijkt dat curcumine de groei en uitbreiding van vetcellen kan remmen. De opbouw van vetcellen draagt bij aan gewichtstoename.
 • Helpt bij het reguleren van hormonen die het gewicht regelen. Kurkuma kan de niveaus van leptine en adiponectine in balans brengen, hormonen die betrokken zijn bij honger, vetopslag en metabolisme.
 • Beschermt tegen aan obesitas gerelateerde ziekten. Obesitas verhoogt het risico op ziekten, terwijl curcumine beschermende effecten heeft op aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en leververvetting.

Samengevat kunnen kurkuma en de werkzame stof curcumine dus meerdere aspecten van gewichtsverlies aanpakken, van ontstekingen tot stofwisseling en vetcelgroei.

Laten we vervolgens eens kijken naar de specifieke dosering kurkuma die nodig is om af te vallen.

Hoeveel kurkuma moet u dagelijks nemen om gewicht te verliezen?

Er is geen officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kurkuma. Maar onderzoek naar de gewichtsverliezende effecten van kurkuma geeft enkele richtlijnen:

 • 1⁄4-1 theelepel (1-3 gram) kurkumapoeder per dag. Van doses in dit bereik is aangetoond dat ze ontstekingen verminderen en de vetverbranding bevorderen. Begin met 1 theelepel per dag en voer dit geleidelijk op tot 1 theelepel.
 • Tot 3 gram curcumine per dag. Curcuminesupplementen bevatten een geconcentreerde vorm van de actieve bestanddelen in kurkuma. Kies voor capsules met piperine om de opname te verbeteren. Volg de doseringsinstructies.
 • Tot 8 gram kurkuma-extract per dag. Sommige onderzoeken gebruiken zeer hoge doses kurkuma-extracten, zoals curcumine-piperine formules. Dit zorgt voor een hogere absorptie van curcumine. Raadpleeg uw arts voordat u de aanbevolen dosering supplementen overschrijdt.

Voor een maximale opname kunt u kurkuma het beste innemen met zwarte peper en/of gezonde vetten. Kurkuma innemen als onderdeel van een maaltijd versterkt ook de effecten.

Belangrijkste punt: Onderzoeksstudies gebruiken verschillende doses standaard kurkumapoeders, curcuminesupplementen en kurkuma-extracten voor gewichtsverlies. 1 theelepel kurkumapoeder of tot 3 gram curcumine per dag lijkt heilzaam en veilig te zijn.

Laten we nu het bewijsmateriaal over kurkuma en gewichtsverlies nader bekijken. We zullen de belangrijkste bevindingen van het wetenschappelijk onderzoek bekijken.

Wetenschappelijk onderzoek naar kurkuma en gewichtsverlies

Verschillende onderzoeken hebben de effecten van kurkuma op gewichtsverlies en obesitas-gerelateerde problemen onderzocht:

1. Een 12 weken durend onderzoek bij mensen met overgewicht liet een verlaagde BMI en buikvet zien

In dit onderzoek namen 44 volwassenen met overgewicht gedurende 12 weken tweemaal daags 1 gram curcumine uit kurkuma of een placebo.

De groep die curcumine uit kurkuma nam, had aan het einde van het onderzoek een significant lagere BMI en buikvet. Ze hadden ook minder triglyceriden.

Belangrijkste details: 1 gram kurkuma-curcumine tweemaal daags verminderde de BMI en het buikvet aanzienlijk in slechts 12 weken.

2. 8 weken curcumine verminderde het lichaamsvet bij volwassenen met obesitas

Dit kleine onderzoek omvatte 30 volwassenen met obesitas, verdeeld in drie groepen:

 • Placebo
 • Curcumine in lage dosis (1 gram/dag)
 • Hoge dosis curcumine (2 gram/dag)

Na 8 weken was het lichaamsvetpercentage in de curcuminegroepen aanzienlijk gedaald. De groep met de hogere dosis had ook minder buikvet en een algeheel gewichtsverlies.

Belangrijkste details: 1-2 gram curcumine per dag hielp het algehele lichaamsvet en buikvet te verminderen bij zwaarlijvige personen.

3. Curcumine stimuleert gewichtsverlies bij mensen met het metabool syndroom

Mensen met het metabool syndroom hebben vaak meer hardnekkig overgewicht en moeite met vet verliezen.

In dit onderzoek werden 117 mensen met metabool syndroom 30 dagen lang behandeld met curcumine of een placebo. De curcuminegroep verloor aanzienlijk meer lichaamsvet dan de placebogroep.

Belangrijkste details: Curcuminesupplementen ondersteunden vetverlies bij mensen die gevoelig zijn voor obesitas en gewichtstoename.

4. Kurkuma verminderde ontstekingen en verbeterde antioxidantstatus

Chronische ontsteking en oxidatieve stress worden in verband gebracht met obesitas en problemen met afvallen. In dit onderzoek werd gekeken naar de effecten van curcumine bij mensen met overgewicht en niet-alcoholische vette leverziekte.

Het innemen van 1 gram curcumine gedurende 8 weken verlaagde ontstekingsmarkers zoals CRP. Het verhoogde ook de antioxidantspiegels in het bloed.

Belangrijkste details: Suppletie met kurkuma verminderde obesitasgerelateerde ontstekingen en stimuleerde beschermende antioxidanten.

5. Curcumine voorkwam gewichtstoename bij muizen die een vetrijk dieet kregen

Dieronderzoek toont consistent de voordelen van curcumine voor gewichtsbeheersing aan.

In één onderzoek werden zwaarlijvige muizen die een vetrijk dieet kregen 12 weken lang behandeld met curcumine-extract. De curcumine voorkwam de toename van het lichaamsgewicht van de muizen in vergelijking met de onbehandelde groep.

Belangrijkste details: Curcumine-extracten remmen gewichtstoename bij muizen die gevoelig zijn voor obesitas op een vetrijk dieet. Onderzoeken bij mensen laten vergelijkbare voordelen voor vetverlies zien.

In het algemeen stellen talloze onderzoeken vast dat gestandaardiseerde kurkuma- en curcuminesupplementen gewichtsverlies kunnen bevorderen en buikvet kunnen verminderen. De voordelen kunnen vooral sterk zijn bij mensen met obesitas of gewichtgerelateerde gezondheidsproblemen.

Laten we nu eens kijken naar enkele tips voor het gebruik van kurkuma om de resultaten van gewichtsverlies te maximaliseren.

Tips voor het innemen van kurkuma om gewicht te verliezen

Volg deze tips om het meeste uit kurkuma te halen om af te vallen:

 • Combineer met zwarte peper. Piperine, de werkzame stof in zwarte peper, kan de absorptie van curcumine tot wel 2000% verhogen. Voeg slechts 1/4 theelepel toe aan maaltijden met kurkuma.
 • Koken met olie. Curcumine is oplosbaar in vet, dus het koken van kurkumarecepten in olie kan de absorptie verbeteren.
 • Neem het bij de maaltijd. Het eten van kurkuma als onderdeel van een uitgebalanceerde maaltijd verbetert de opname en de voordelen.
 • Drink kurkuma thee. Laat geraspte kurkuma 5 minuten in heet water sudderen voor een ontstekingsremmende thee. Voeg citroen, honing of gember toe.
 • Gebruik kurkuma supplementen. Zoek naar formules met piperine of kurkuma-extracten voor maximale voordelen. Volg de doseringsinstructies.
 • Combineer met lichaamsbeweging. Kurkuma werkt het beste in combinatie met een actieve levensstijl en een gezond dieet om afslankdoelen te bereiken.
 • Praat met uw arts. Controleer of kurkuma veilig voor u is als u medicijnen gebruikt of een medische aandoening hebt.

Wees geduldig wanneer u kurkuma gebruikt om af te vallen. Het kan enkele weken duren voordat u een effect op de weegschaal ziet. Maak kurkuma onderdeel van een gezonde levensstijl voor de beste vetverbrandingsresultaten.

Voorzorgsmaatregelen bij het innemen van kurkuma voor gewichtsverlies

Kurkuma is over het algemeen erg veilig, vooral bij het consumeren van de hoeveelheden die meestal bij het koken worden gebruikt. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die u in gedachten moet houden:

 • Vermijd het innemen van medicinale hoeveelheden tijdens de zwangerschap. Hoge doses worden niet aanbevolen.
 • Curcumine kan de symptomen van GERD of maagzweren verergeren als het alleen op een lege maag wordt ingenomen. Neem het in met voedsel.
 • Stop 2 weken voor een geplande operatie met het innemen van kurkuma, omdat dit het bloed kan verdunnen.
 • Controleer op interacties als u bloedverdunners of maagzuurverlagende medicijnen gebruikt.
 • Sommige mensen kunnen allergisch of gevoelig zijn voor kurkuma en curcumine. Begin met lage doses en let op eventuele reacties.

Zorg ervoor dat u kurkumapoeder of -supplementen van hoge kwaliteit koopt om vervalste producten te vermijden. Volg de aanwijzingen voor de dosering altijd zorgvuldig op.

Uitspraak

Kurkuma is een krachtige medicinale specerij die verschillende gezondheidsvoordelen biedt, waaronder ondersteuning bij gewichtsverlies. De werkzame stof curcumine kan ontstekingen, de stofwisseling, de groei van vetcellen en andere aspecten van gewichtsbeheersing aanpakken.

Onderzoek suggereert dat 1⁄4-1 theelepel kurkumapoeder of tot 3 gram curcumine uit supplementen de vetverbranding kan bevorderen. Hogere doses kunnen ook effectief zijn.

Combineer kurkuma met een gezond dieet, een actieve levensstijl en andere tips in dit artikel voor maximale resultaten. Het gebruik van kurkuma voor gewichtsverlies is veilig voor de meeste mensen wanneer het in de aanbevolen culinaire of aanvullende doses gebruikt wordt.

Kurkuma is een smaakvolle en kleurrijke toevoeging aan gezonde recepten. Probeer meer kurkuma in uw dieet op te nemen om te profiteren van de veelzijdige voordelen van de specerij voor gewichtsverlies en algehele gezondheid.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste moment van de dag om kurkuma in te nemen?

De beste tijd om kurkuma of curcuminesupplementen in te nemen is 's ochtends. Neem kurkuma bij het ontbijt of de lunch om de opname te verbeteren. Curcumine blijft ongeveer 12 uur in uw lichaam. Neem het niet 's avonds voor het slapen gaan in.

Moet ik kurkuma voor of na het sporten innemen?

Het is het beste om kurkuma of curcuminesupplementen ongeveer 45-60 minuten voor uw training in te nemen. Curcumine heeft natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verlichten van gewrichtspijn tijdens het sporten. Het kruid bevordert ook de bloedsomloop.

Helpt kurkuma mij buikvet te verliezen?

Onderzoek toont aan dat curcumine in kurkuma specifiek gericht kan zijn op buikvet en visceraal vet dat zich rond de organen ophoopt. Van de curcuminoïde C3 Complex®-formule is aangetoond dat het de tailleomtrek meer vermindert dan een placebo. Neem dagelijks 500-1000 mg.

Kan ik kurkuma combineren met appelciderazijn?

Ja, kurkuma en appelciderazijn is een populaire combinatie die sommige mensen gebruiken om af te vallen. Van beide wordt aangenomen dat ze de bloedsuikerspiegel regelen, de eetlust remmen en vet verbranden. Meng elk 1/2 theelepel in warm water en drink dagelijks. Mogelijke bijwerkingen zijn spijsverteringsproblemen.

Welke voedingsmiddelen bevorderen de opname van kurkuma?

Gezonde vetten zijn het beste om de opname van curcumine uit kurkuma te verhogen. Combineer kurkuma met eieren, avocado, noten, zaden, olijfolie, kokosmelk of volle zuivelproducten. Zwarte peper en piperine verbeteren ook de absorptie.

Kan ik kurkuma nemen als ik diabetes heb?

Kurkuma kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulineresistentie te verminderen. Het kan echter interfereren met diabetesmedicijnen en een lage bloedsuikerspiegel veroorzaken. Overleg met uw arts voordat u kurkuma gebruikt bij diabetes. Houd de bloedsuikerspiegel goed in de gaten.

Is het veilig om kurkuma langdurig in te nemen?

De meeste onderzoeken tonen aan dat het dagelijks innemen van kurkuma en curcuminesupplementen gedurende 2-3 maanden veilig is voor de meeste mensen. De enige mogelijke bijwerking van langdurige hoge doses is maagklachten. Maar culinaire hoeveelheden zijn erg veilig op de lange termijn.

Zullen kurkuma supplementen helpen als ik PCOS heb?

Kurkuma kan mogelijk helpen bij de symptomen van het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), zoals overgewicht en lichaamsbeharing. De ontstekingsremmende effecten kunnen insulineresistentie tegengaan. Maar er zijn nog meer onderzoeken nodig naar het gebruik van kurkuma supplementen bij PCOS.

Mag ik mijn kind kurkuma geven?

Kurkuma wordt in India traditioneel gebruikt in voedingsmiddelen door kinderen en volwassenen. Maar kurkuma/curcuminesupplementen worden alleen aanbevolen voor kinderen ouder dan 12 jaar. Kleine hoeveelheden kurkuma zijn veilig in het dieet van kinderen. Maar raadpleeg eerst uw kinderarts.

Wat is beter voor gewichtsverlies: kurkumapoeder of supplementen?

Zowel kurkumapoeder als curcuminesupplementen kunnen gewichtsverlies ondersteunen. Kurkumapoeder geeft u de voordelen van het hele kruid, terwijl supplementen geconcentreerde, gestandaardiseerde curcumine leveren. Een combinatie van beide heeft complementaire effecten. Volg de aanbevelingen voor de dosering.

Samenvatting

Kurkuma en de hoofdverbinding curcumine richten zich op verschillende aspecten van gewichtsverlies en vetverbranding. Curcumine bestrijdt ontstekingen die verband houden met obesitas, verhoogt de galproductie voor een betere spijsvertering en vetafbraak, beperkt de uitbreiding van vetcellen, reguleert leptine en adiponectine om het hongergevoel en metabolisme te reguleren, en beschermt tegen aandoeningen die verband houden met obesitas zoals hartaandoeningen en diabetes. Onderzoek toont aan dat dagelijkse doses van 1⁄4-1 theelepel (1-3 gram) kurkumapoeder of tot 3 gram curcumine uit supplementen de BMI kunnen verlagen, lichaamsvet en buikvet kunnen verminderen en gewichtsverlies kunnen stimuleren in slechts 8-12 weken. Door de richtlijnen voor dosering te volgen, te combineren met piperine en oliën voor absorptie, en te combineren met een dieet en lichaamsbeweging, kunnen de voordelen van kurkuma bij gewichtsverlies gemaximaliseerd worden. Hoge doses kurkuma zijn zeer veilig voor de meeste mensen wanneer ze met voedsel worden ingenomen, maar er is nog steeds meer onderzoek nodig naar langdurig gebruik en mogelijke interacties met medicijnen. Meer kurkuma opnemen in een gezonde levensstijl is een effectieve, smaakvolle manier om gewichtsverlies te bevorderen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/