Is Curcumine hetzelfde als Kurkuma?

Gepubliceerd:

Kurkuma is een populaire Indiase specerij die al duizenden jaren in de keuken wordt gebruikt. Het geeft curry's hun levendige gele kleur. Kurkuma wordt ook al heel lang gebruikt in Ayurvedische en Chinese medicijnen.

De afgelopen jaren heeft kurkuma als gezondheidssupplement enorm aan populariteit gewonnen in het Westen. Curcumine is het actieve ingrediënt in kurkuma dat verantwoordelijk is voor de meeste geneeskrachtige eigenschappen.

Is Curcumine hetzelfde als Kurkuma

Is curcumine dan hetzelfde als kurkuma? Of is er een verschil tussen de twee?

Het verband tussen kurkuma en curcumine

Kurkuma bevat een klasse verbindingen die curcuminoïden worden genoemd. De meest voorkomende curcuminoïde in kurkuma is curcumine.

Curcumine maakt ongeveer 3-4% uit van de ruwe kurkumawortel. Het geeft kurkuma zijn kenmerkende gouden tint.

Hoewel kurkuma en curcumine dus niet precies hetzelfde zijn, is curcumine de belangrijkste actieve stof die kurkuma zijn therapeutische effecten geeft.

Potentiële voordelen van Curcumine voor de gezondheid

Curcumine wordt beschouwd als de primaire farmacologische stof in kurkuma. Het wordt al eeuwenlang veel gebruikt in de Ayurveda, Siddha-geneeskunde en traditionele Chinese geneeskunde.

De moderne wetenschap is ook de wijsheid van de traditionele geneeskunde aan het inhalen. Duizenden onderzoeken hebben de gezondheids- en medicinale effecten van curcumine bekeken.

Enkele van de potentiële voordelen die door wetenschappelijk onderzoek worden ondersteund, zijn:

 • Krachtige ontstekingsremmende effecten: Ontsteking is gekoppeld aan veel chronische ziekten. Curcumine kan veel ontstekingsmoleculen onderdrukken.
 • Antioxiderende eigenschappen: Curcumine neutraliseert vrije radicalen en stimuleert de lichaamseigen antioxidantenzymen.
 • Verbetert de gezondheid van het hart: Curcumine kan de endotheelfunctie verbeteren. Het kan ook het LDL- en totaalcholesterolgehalte verlagen.
 • Onderdrukt de groei van verschillende kankercellen: Curcumine kan angiogenese en uitzaaiing van tumoren verminderen. Het kan ook kankercellen doden.
 • Verlicht symptomen van artritis: Curcumine kan pijn, zwelling en stijfheid in verband met reuma en artrose verminderen.
 • Vertraagt het ontstaan van diabetes type 2: Het kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de bloedsuikerspiegel verlagen bij prediabetici.
 • Vertraagt mogelijk leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang: Curcumine kan het BDNF-niveau verhogen en neurodegeneratie vertragen of zelfs omkeren.
 • Bevordert de gezondheid van de hersenen: Het kan de niveaus van de hersenafgeleide neurotrofische factor (BDNF), een belangrijk groeihormoon, verhogen.

Natuurlijk worden veel van deze voordelen nog onderzocht. Maar de eerste bevindingen zijn veelbelovend. De geneeskrachtige werking van Curcumine kan worden toegeschreven aan zijn chemische structuur en biologische activiteiten.

De unieke chemische structuur van Curcumine

De curcuminoïden in kurkuma bevatten allemaal de basisstructuur van curcuminoïden. Maar het is de unieke chemische structuur van curcumine die het de meeste van zijn heilzame eigenschappen geeft.

Curcumine bestaat uit twee aromatische ringsystemen met o-methoxy fenolgroepen, verbonden door een zeven-koolstof linker.

Door deze aparte structuur kan curcumine een interactie aangaan met veel moleculaire doelwitten en meerdere signaalroutes en biologische activiteiten in het lichaam beïnvloeden.

De chemische structuur van curcumine leidt onder andere tot de volgende effecten:

 • De o-methoxy fenolgroep is verantwoordelijk voor het grootste deel van de antioxiderende effecten van curcumine.
 • Curcumine kan door zijn hybride structuur zowel Histon-acetyltransferase (HAT)-enzymen als Histon-deacetylase (HDAC)-enzymen activeren. Dit speelt een rol bij de modulatie van genexpressie en ontstekingsreacties door curcumine.
 • Door zijn lipofiele aard kan curcumine gemakkelijk cellen binnendringen en intracellulaire doelen beïnvloeden.
 • Curcumine kan de bloed-hersenbarrière passeren om heilzame effecten uit te oefenen in het neurologische systeem.
 • Het β-diketongedeelte in curcumine kan metaalionen chelaten. Dit draagt bij aan de neuroprotectieve en antioxidante effecten.

De moleculaire structuur van curcumine zorgt er dus voor dat vrijwel elk orgaan in het lichaam er baat bij heeft!

Belangrijkste verschillen tussen kurkuma en curcumine

Het is duidelijk dat curcumine het meest geneeskrachtige deel van kurkuma is. Maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen kurkuma en curcumine:

 • Kurkuma bevat curcumine samen met andere curcuminoïden. Curcumine maakt ongeveer 3% van kurkuma uit, terwijl de overige curcuminoïden nog eens 3% uitmaken.
 • Curcumine heeft veel hogere antioxidant- en ontstekingsremmende activiteiten dan kurkuma.
 • De curcuminoïden die niet in curcumine zitten, kunnen synergetische effecten hebben wanneer ze gecombineerd worden met curcumine. Kurkuma als geheel extract kan in sommige gevallen gunstiger zijn dan geïsoleerde curcumine.
 • Koken vernietigt de curcumine in kurkuma. Curcuminesupplementen behouden de actieve stof.
 • Curcumine heeft op zichzelf een lage biologische beschikbaarheid. Het wordt slecht geabsorbeerd en snel gemetaboliseerd en uit het lichaam verwijderd.
 • Zwarte peper en olie kunnen de absorptie van curcumine uit de darmenverbeteren. Het combineren van curcumine met sojalecithine kan dat ook.

Het belangrijkste is dus dat curcumine niet precies hetzelfde is als kurkuma. Curcumine is de belangrijkste werkzame stof in kurkuma die het de meeste gezondheidsvoordelen geeft.

Veelgestelde vragen over Curcumine en Kurkuma

Er lijkt veel verwarring te bestaan over curcumine versus kurkuma. Hier zijn enkele veelgestelde vragen om de belangrijkste verschillen te verduidelijken:

Is het beter om kurkuma of curcuminesupplementen te nemen?

Aangezien curcumine een zeer slechte biologische beschikbaarheid heeft, zullen curcuminesupplementen die geformuleerd zijn voor een betere absorptie over het algemeen effectiever zijn.

Ze leveren hogere hoeveelheden goed geabsorbeerde curcumine in vergelijking met het consumeren van kurkuma.

Sommige onderzoeken tonen echter aan dat kurkuma-extracten en essentiële oliën andere synergetische verbindingen kunnen bevatten. Het innemen van kurkuma samen met zwarte peper (piperine) kan de absorptie van curcumine ook verbeteren.

Wat is de aanbevolen dosering voor curcuminesupplementen?

Er is geen officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor curcumine. Maar onderzoeken gebruiken meestal doseringen variërend van 500-1500 mg curcumine per dag. De dosering hangt ook af van de specifieke gezondheidstoestand.

U kunt het beste de doseringsinstructies van uw specifieke curcuminesupplementformule volgen. Begin altijd met de laagste effectieve dosis.

Is het veilig om curcumine/turmeric supplementen in hoge doses te nemen?

Doses tot ten minste 6000 mg per dag zijn maandenlang in onderzoeken gebruikt zonder nadelige effecten. Curcumine is over het algemeen ook zeer veilig bij hogere doses.

Maar het kan lichte bijwerkingen voor de maag veroorzaken, zoals diarree of een opgeblazen gevoel. Verminder uw dosering als dit optreedt.

Raadpleeg ook uw arts voordat u curcuminesupplementen inneemt als u een medische aandoening heeft of medicijnen gebruikt.

Moeten curcuminesupplementen met voedsel worden ingenomen?

Ja, het is optimaal om curcuminesupplementen in te nemen bij een maaltijd die wat vet of zwarte peper bevat.

De absorptie van Curcumine gebeurt voornamelijk via de darmen. Inname met dieetvetten, piperine of lecithine helpt dus om de biologische beschikbaarheid te verhogen.

Zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan hogere doses curcumine?

Er zijn geen ernstige bijwerkingen gemeld met hoge doses curcumine. Eventuele bijwerkingen zoals diarree of hoofdpijn verdwijnen na het stoppen.

Maar zeer hoge doses van meer dan 8000 mg kunnen een wisselwerking hebben met sommige medicijnen. Raadpleeg voor de zekerheid een arts voordat u de grens van 2000-3000 mg overschrijdt.

Ook mensen met galwegobstructies of galstenen moeten supplementen met curcumine vermijden die een verhoogde biologische beschikbaarheid specificeren.

Doet het koken van kurkuma de voordelen teniet?

Ja, hitte tijdens het koken vernietigt de curcumine in kurkuma. Door kurkuma 15-20 minuten te koken kan het gehalte aan curcumine met ongeveer 50% afnemen.

Sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma die 10 minuten op 100°C wordt gekookt ongeveer 80% van de totale curcuminoïden kan verliezen!

U kunt kurkumapoeder het beste aan het einde van het koken toevoegen om de voordelen te behouden. Door kurkuma als koudgeperste oliën of extracten te consumeren, blijft de curcumine ook behouden.

Wat is de meest biologisch beschikbare vorm van curcumine?

Fosfolipide-formuleringen van curcumine (met sojalecithine) verhogen de biologische beschikbaarheid tot 27 keer in vergelijking met standaardcurcumine.

Nano-geëmulgeerde curcuminesupplementen worden ook aanzienlijk beter opgenomen. Het combineren van curcumine met piperine (zwarte peper-extract) kan de biologische beschikbaarheid ook met 2000% verbeteren.

Krijgt u genoeg curcumine binnen door kurkuma in voedsel te eten?

Het is mogelijk om therapeutische hoeveelheden curcumine uit kurkuma te halen als u het consequent gebruikt, vooral in combinatie met zwarte peper en oliën.

Maar supplementen met curcumine kunnen veel hogere doses leveren in een meer biologisch beschikbare vorm. Zij zorgen ervoor dat u genoeg curcumine binnenkrijgt om de gewenste voordelen te behalen.

Conclusie

Samengevat is curcumine dus de belangrijkste bioactieve stof in kurkuma die alle aangeprezen gezondheidseffecten geeft. Het heeft een unieke chemische structuur waardoor het antioxidant, ontstekingsremmend en neuroprotectief werkt.

Curcumine alleen heeft echter een slechte biologische beschikbaarheid en wordt gemakkelijk vernietigd door hitte. Kurkuma als een heel voedingsmiddel of gespecialiseerde curcuminesupplementen kunnen dus betere effecten bieden dan geïsoleerde curcumine.

Het consequent consumeren van kurkuma in maaltijden samen met vetten of het nemen van biobeschikbare curcuminesupplementen is de beste manier om de geneeskrachtige effecten van deze oude specerij en haar ongelooflijke actieve bestanddeel te benutten.

Ik hoop dat dit bericht helpt om het verband en de belangrijkste verschillen tussen kurkuma en de werkzame stof curcumine uit te leggen en te verduidelijken! Laat het me weten in de comments als u nog andere vragen hebt.

Wat zijn de bijwerkingen van curcuminesupplementen?

Curcuminesupplementen zijn over het algemeen veilig, zelfs bij hogere doses. Maar sommige mensen kunnen milde bijwerkingen ervaren zoals hoofdpijn, huiduitslag, misselijkheid of diarree.

Het verlagen van de dosering minimaliseert deze bijwerkingen vaak. Kurkuma en curcuminesupplementen kunnen ook een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, zoals antidepressiva en bloedverdunners.

Mensen met galblaasproblemen moeten curcumine met piperine of andere bioenhancers die de galafscheiding verhogen vermijden. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten voor de zekerheid ook supplementen met curcumine vermijden.

Kunt u elke dag curcumine innemen?

Ja, curcuminesupplementen kunnen gedurende lange perioden dagelijks worden ingenomen. Therapeutische doses variëren van 500-1500 mg per dag. Curcumine is zelfs veilig gebruikt in zeer hoge doses tot 8000 mg per dag.

Maar het is het beste om te beginnen met een lage dosis en op te werken naar hogere hoeveelheden om uw tolerantie te beoordelen. Fietsen met curcumine door om de paar maanden een pauze te nemen kan ook helpen om de voordelen te maximaliseren.

Wanneer moet u curcumine 's ochtends of 's avonds innemen?

De absorptie van curcumine kan iets beter zijn wanneer het samen met een maaltijd met vetten of oliën wordt ingenomen. Het is dus ideaal om curcumine-capsules bij het ontbijt of avondeten in te nemen.

Het opsplitsen van uw dagelijkse dosering met zowel ochtend- als avondmaaltijden kan ook helpen om stabiele bloedwaarden te behouden.

Houdt curcumine u 's nachts wakker?

Curcumine is over het algemeen niet stimulerend en verstoort de slaap niet. Het kan zelfs helpen om het circadiane ritme te reguleren en de slaapkwaliteit te verbeteren.

Maar sommige mensen kunnen last van hun bovenbuik krijgen als ze curcumine te kort voor het slapen gaan innemen. U kunt het beste 1-2 uur wachten voordat u gaat slapen nadat u curcumine heeft ingenomen.

Kan curcumine helpen bij gewichtsverlies?

Sommige onderzoeken wijzen erop dat curcumine gewichtsverlies via meerdere mechanismen kan ondersteunen. Het kan ontstekingen helpen verminderen, de insulinegevoeligheid verbeteren, de vetzuursynthese onderdrukken en nog veel meer.

Maar de effecten van curcumine op het gewicht zijn op zijn best bescheiden. Curcuminesupplementen alleen leiden niet tot significant gewichtsverlies zonder veranderingen in het dieet en lichaamsbeweging.

Hoe lang duurt het voordat curcumine werkt?

Het kan enkele weken of zelfs maanden van regelmatige suppletie duren voordat de gunstige effecten van curcumine zich manifesteren. Acute voordelen worden meestal niet onmiddellijk opgemerkt.

Consistent, langdurig gebruik van curcumine lijkt de meest uitgesproken effecten te hebben. Het tijdsbestek voor de gewenste voordelen hangt ook af van de gezondheidstoestand.

Kan curcumine helpen bij artritis?

Meerdere onderzoeken tonen aan dat curcumine-extracten de symptomen van artrose en reumatoïde artritis, zoals pijn, stijfheid en zwelling, aanzienlijk kunnen verbeteren.

Het lijkt net zo effectief te zijn als NSAID-pijnstillers bij artritis. Curcumine kan het bindweefsel helpen stimuleren en botverlies voorkomen dankzij de ontstekingsremmende effecten.

Kunt u curcumine nemen als u galstenen heeft?

Curcumine met zwarte peper of fosfolipiden moet worden vermeden bij mensen met galstenen of galwegobstructies. Piperine en fosfolipiden verbeteren de absorptie van curcumine via de galblaas.

Maar gewone curcuminesupplementen zonder bioenhancers lijken veilig te zijn voor zulke mensen. Het is echter het beste om voor de zekerheid een arts te raadplegen.

Ik hoop dat deze extra FAQ's u helpen om eventuele andere vragen over curcuminesupplementen te beantwoorden! Laat het me weten als u opheldering nodig hebt of meer vragen hebt.

Samenvatting

Kurkuma bevat curcumine, dat kurkuma zijn gouden kleur en geneeskrachtige eigenschappen geeft. Als antioxidant en ontstekingsremmer kan curcumine helpen bij de behandeling van artritis, hartaandoeningen, diabetes, kanker en hersenaandoeningen. Maar curcumine alleen heeft een slechte biologische beschikbaarheid, dus het wordt niet gemakkelijk opgenomen. Het consumeren van kurkuma in maaltijden met zwarte peper kan de absorptie van curcumine verbeteren. Anders kunnen gespecialiseerde biobeschikbare curcuminesupplementen met fosfolipiden, piperine of nano-emulsies de werking van curcumine in het lichaam tot wel 2000% verbeteren. Hoewel curcumine en kurkuma niet precies hetzelfde zijn, is curcumine de belangrijkste therapeutische fytochemische stof die de gezondheidsbevorderende eigenschappen van kurkuma levert. Het nemen van biobeschikbare curcuminesupplementen lijkt de meest krachtige voordelen op te leveren, vooral bij klinisch effectieve doseringen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/