Is het veilig om elke dag kurkuma te nemen?

Gepubliceerd:

Kurkuma is een oude specerij die al duizenden jaren wordt gebruikt in de Indiase keuken en in de Ayurvedische geneeskunde. Kurkuma staat bekend om zijn levendige goudoranje kleur en is afkomstig van de wortel van de Curcuma longa plant.

De afgelopen jaren is kurkuma explosief gestegen in populariteit in de gezondheids- en welzijnswereld. Veel mensen zijn begonnen met het innemen van kurkuma-supplementen of het dagelijks drinken van kurkuma-thee vanwege de mogelijke voordelen voor de gezondheid.

Is het veilig om elke dag kurkuma te nemen?

Maar is het veilig om elke dag kurkuma te eten?

In dit artikel duiken we in het onderzoek naar dagelijkse consumptie van kurkuma, mogelijke voordelen, bijwerkingen waar u rekening mee moet houden en veilige doseringen.

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een bloeiende plant die verwant is aan gember. Het nuttigste deel van de plant is de wortel, die vermalen wordt tot een heldergeel poeder.

Kurkuma is al eeuwenlang een belangrijk bestanddeel van zowel de Indiase als de Chinese geneeskunde. Curcumine, de belangrijkste werkzame stof in kurkuma, geeft het kruid zijn levendige kleur.

Het curcuminegehalte van kurkuma is ongeveer 3% in gewicht. Het biedt krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

In India wordt kurkuma gebruikt in kerriepoeder en mosterd. Het voegt smaak en kleur toe en wordt traditioneel gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Tegenwoordig kan kurkuma als supplement worden ingenomen, in thee worden gezet, in lattes worden verwerkt en aan van alles worden toegevoegd, van smoothies tot verse sappen.

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste bewijzen voor dagelijkse kurkumaconsumptie.

Bestaat er zoiets als te veel kurkuma per dag?

Hoewel kurkuma zeer veilig is in lagere doseringen, kan het dagelijks consumeren van zeer hoge hoeveelheden gedurende lange perioden mogelijk problemen veroorzaken.

Enkele mogelijke bijwerkingen van overmatige inname van kurkuma zijn:

 • Risico op bloedingen: Kurkuma verdunt het bloed. Mensen met bloedingsstoornissen of die bloedverdunners gebruiken, moeten voorzichtig zijn met dagelijkse inname en een arts raadplegen.
 • Spijsverteringsproblemen: Kurkuma kan gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) verergeren en kan bij sommige mensen misselijkheid, diarree of maagpijn veroorzaken, vooral bij hoge doses.
 • IJzertekort: Kurkuma bevat veel een vorm van ijzer die niet goed wordt opgenomen, maar de opname van ijzer uit andere voedingsmiddelen kan remmen. Mensen met ijzertekort moeten voorzichtig zijn met dagelijks gebruik.
 • Nierstenen: Oxalaten in kurkuma kunnen het risico op nierstenen bij gevoelige mensen verhogen. Maar aan de andere kant helpt curcumine ook nierstenen voorkomen door kristallisatie te verminderen.

Dus wat wordt beschouwd als een veilige dagelijkse dosis kurkuma? Laten we dat eens uitzoeken.

Wat is een veilige dagelijkse dosis kurkuma?

Het consumeren van gematigde hoeveelheden kurkuma in gerechten wordt als zeer veilig beschouwd.

Maar als het gaat om geconcentreerde curcumine in supplementen, is meer voorzichtigheid met de dosering geboden.

Volgens het University of Maryland Medical Center worden de volgende dagelijkse doseringen doorgaans aanbevolen:

 • Gesneden wortel: 1,5 - 3 gram per dag
 • Gedroogde wortel in poedervorm: 1 - 3 gram per dag
 • Gestandaardiseerd poeder (curcumine): 400 - 600 mg, 3 keer per dag
 • Vloeibaar extract (1:1): 30 - 90 druppels per dag

Voor de meeste gezonde volwassenen wordt het veilig geacht om driemaal daags 400 tot 600 mg curcuminesupplementen in te nemen.

Mensen met medische aandoeningen of die medicijnen gebruiken, moeten echter een arts raadplegen voordat ze dagelijks kurkuma of curcuminesupplementen innemen.

Koop supplementen altijd van gerenommeerde bedrijven en lees het ingrediëntenlabel zorgvuldig. Sommige producten bevatten veel hogere concentraties curcuminoïden en andere verbeteringen voor een betere opname.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven wordt ook geadviseerd om kurkuma supplementen te vermijden vanwege een gebrek aan veiligheidsonderzoek. Maar kurkuma met mate gebruiken bij het koken is waarschijnlijk prima.

Om mogelijke bijwerkingen te verminderen, kunt u kurkuma het beste met voedsel innemen in plaats van alleen op een lege maag. Door met een lagere dosis te beginnen en de inname geleidelijk te verhogen, kan het lichaam zich aanpassen.

Hebt u zwarte peper met kurkuma nodig?

Zwarte peper bevat piperine, een stof waarvan bekend is dat deze de absorptie van curcumine met wel 2000% verhoogt. Dus ja, het combineren van kurkuma met zwarte peper kan de biologische beschikbaarheid enorm verhogen.

Zoek altijd naar kurkuma-extract supplementen gecombineerd met piperine of zwarte peper extract. Dit zorgt voor kleinere effectieve doseringen met grotere resultaten.

Gewoon wat zwarte peper over uw met kurkuma gekruide maaltijden strooien kan vergelijkbare absorptievoordelen opleveren.

Mogelijke interacties van medicijnen met kurkuma

Kurkuma kan een wisselwerking hebben met sommige voorgeschreven medicijnen en vrij verkrijgbare geneesmiddelen.

Enkele mogelijke interacties tussen kurkuma zijn:

 • Anticoagulantia: Kurkuma kan de werking van anticoagulantia en antiplateletmedicijnen zoals aspirine, clopidogrel, diclofenac en warfarine versterken. Dit kan in sommige gevallen het risico op bloedingen verhogen.
 • Diabetesmedicijnen: Kurkuma kan de werking van diabetesmedicijnen versterken en de bloedsuiker te veel verlagen. Houd bij een combinatie de bloedsuikerspiegel goed in de gaten.
 • Geneesmiddelen die gemetaboliseerd worden door CYP-enzymen: Kurkuma kan CYP-enzymen in de lever remmen, die helpen bij het metaboliseren van veel geneesmiddelen. U kunt het beste een arts raadplegen als u kurkuma combineert met voorgeschreven medicijnen.

Als u medicijnen gebruikt, overleg dan met uw arts voordat u begint met het dagelijks innemen van een kurkuma-supplement. Hoewel het gebruik van kurkuma in gerechten waarschijnlijk veilig is, moet u voor de zekerheid uw arts raadplegen.

Is dagelijks gebruik van kurkuma veilig?

Met mate gebruikt, is kurkuma zeer veilig voor de meeste mensen. De risico's zijn meestal verbonden aan het langdurig innemen van zeer hoge doses kurkuma of curcumine, of aan het combineren met medicijnen.

Uw maaltijden kruiden met kurkuma of dagelijks wat kurkuma thee drinken lijkt veilig te zijn voor gezonde mensen. De voordelen wegen waarschijnlijk zwaarder dan de mogelijke risico's bij gebruik in culinaire doses.

Voor therapeutische voordelen raden de meeste experts driemaal daags 400 tot 600 mg curcumine-extract aan. Zoek ook naar een supplement dat piperine of zwartepepepeerextract bevat.

Hoewel het huidige onderzoek nog in de kinderschoenen staat, lijkt de dagelijkse inname van kurkuma voor de meeste mensen meer voordelen voor de gezondheid te hebben dan bijwerkingen. Het kan heilzaam zijn om deze eeuwenoude gouden specerij op te nemen als onderdeel van een algehele gezonde levensstijl.

Zoals met elk supplement, moet u laag en langzaam beginnen, letten op mogelijke bijwerkingen en uw arts raadplegen als u een medische aandoening heeft of medicijnen gebruikt. Maar uw voedsel op smaak brengen met deze ontstekingsremmende krachtpatser is voor de meeste mensen een veilige manier om de algehele gezondheid te bevorderen.

Veelgestelde vragen over het dagelijks innemen van kurkuma

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een geeloranje specerij die afkomstig is van de wortel van de Curcuma longa plant. Het wordt vaak gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken en in de keuken van het Midden-Oosten. De actieve stof in kurkuma is curcumine, die de specerij zijn levendige kleur geeft en de meeste voordelen voor de gezondheid biedt.

Waarom nemen mensen kurkuma-supplementen?

Kurkuminesupplementen die curcumine bevatten zijn populair omdat curcumine niet zo goed wordt opgenomen door kurkuma gewoon in voedsel te eten. Supplementen met curcumine kunnen ontstekingsremmende en antioxiderende voordelen bieden.

Hoeveel kurkuma kunt u veilig per dag innemen?

Het consumeren van kurkuma in voedsel wordt als zeer veilig beschouwd. Voor kurkuma/curcumine-supplementen raden de meeste experts 400-600 mg curcumine aan, tot 3 keer per dag, voor de meeste gezonde volwassenen. Kurkuma wordt het best opgenomen in combinatie met zwarte peper of piperine.

Wanneer is het niet veilig om elke dag kurkuma te nemen?

Hoge doses kurkuma zijn mogelijk niet veilig voor mensen met bloedingsstoornissen, ijzertekort, diabetes of mensen die bloedverdunners of bepaalde andere medicijnen gebruiken. Zwangere vrouwen moeten kurkuma supplementen vermijden, maar het gebruik van kurkuma in de keuken is waarschijnlijk prima.

Wat zijn de bijwerkingen van te veel kurkuma?

Het langdurig consumeren van zeer grote hoeveelheden kurkuma of curcuminesupplementen kan misselijkheid, diarree, verhoogde bloedingen, verminderde ijzeropname of wisselwerkingen met sommige voorgeschreven medicijnen veroorzaken. Maar af en toe culinair gebruik zal waarschijnlijk geen problemen veroorzaken.

Moet u kurkuma met voedsel of op een lege maag innemen?

Het is het beste om kurkuma of curcumine capsules met voedsel in te nemen, in plaats van op een lege maag, omdat het voedsel helpt om het op te nemen en mogelijke bijwerkingen voor de spijsvertering te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat de voordelen van kurkuma merkbaar worden?

Als u curcuminesupplementen neemt, kan het enkele weken duren voordat u bij dagelijks gebruik de ontstekingsremmende voordelen merkt. De effecten kunnen subtiel zijn, dus let goed op veranderingen in pijn, stijfheid, spijsvertering, energieniveau of mentale focus.

Is het veilig om elke dag kurkuma in te nemen op lange termijn?

Ja, het regelmatig innemen van kurkuma als onderdeel van uw dagelijkse voeding wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het in de aanbevolen doseringen wordt ingenomen. Sommige mensen nemen jarenlang dagelijks kurkuma supplementen zonder problemen. Zoals met elk supplement is het een goed idee om af en toe een pauze in te lassen.

Kan kurkuma een wisselwerking hebben met andere medicijnen?

Ja, kurkuma kan een wisselwerking hebben met bloedverdunners, diabetesmedicijnen, antidepressiva, cholesterolmedicijnen en andere medicijnen. Raadpleeg uw arts voordat u kurkuma naast receptgeneesmiddelen inneemt.

Heeft kurkuma anti-verouderingsvoordelen voor de huid?

De curcumine in kurkuma is een krachtige antioxidant die huidcellen kan helpen beschermen tegen oxidatieve schade door de zon, vervuiling en normale veroudering. Vroeg onderzoek heeft aangetoond dat het rimpels kan verminderen, de elasticiteit van de huid kan verbeteren en kan beschermen tegen UV-schade wanneer het plaatselijk wordt aangebracht.

Wat is de beste manier om dagelijks kurkuma in te nemen?

Kurkuma koken is voor de meeste mensen een veilige manier om er baat bij te hebben. Voor therapeutische doseringen zijn supplementen het beste. Zoek naar curcumine capsules gecombineerd met piperine of zwarte peper extract om de absorptie te verhogen. Kurkuma thee en gouden melk zijn ook smakelijke opties.

Is het veilig om kurkuma aan honden te geven?

Ja, kurkuma is over het algemeen veilig voor honden als het in de juiste doseringen wordt toegediend. Het kan helpen bij ontstekingsaandoeningen, artritis en cognitieve stoornissen. Raadpleeg altijd uw dierenarts voordat u kurkuma aan uw hond geeft.

Kan kurkuma vlekken op uw huid achterlaten?

Ja, kurkuma kan bij aanraking tijdelijk gele of oranje vlekken op de huid maken. De vlekken zijn onschadelijk, maar kunnen vervelend zijn. Wassen met water en zeep zou kurkuma vlekken uiteindelijk van de huid moeten verwijderen. Vermijd dat er kurkumapoeder of supplementen op lichtgekleurde kleding komen.

Vervalt kurkuma en verliest het zijn werkzaamheid?

Net als andere kruiden en supplementen verliest kurkuma na verloop van tijd zijn werkzaamheid. Een goede opslag helpt om de houdbaarheid te behouden. Kurkumapoeder is doorgaans 3-4 jaar houdbaar als het op een koele, donkere plaats bewaard wordt. Controleer de houdbaarheidsdatum op supplementen.

Samenvatting

Kurkuma, een heldergele specerij die in de Indiase keuken wordt gebruikt, is explosief in populariteit gestegen vanwege zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. De werkzame stof curcumine geeft kurkuma zijn levendige kleur en geneeskrachtige werking. Hoewel het consumeren van beperkte hoeveelheden kurkuma in de keuken heel veilig is, kunnen grotere supplementdoseringen op de lange termijn bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, vooral bij mensen met medische aandoeningen of die bepaalde medicijnen gebruiken. Onderzoeken tonen aan dat 400-600 mg curcumine capsules die tot 3 keer per dag met voedsel ingenomen worden, optimaal is voor de meeste gezonde volwassenen. Het is echter het beste om met een lage dosering te beginnen en de inname geleidelijk te verhogen terwijl u de bijwerkingen in de gaten houdt. Het combineren van kurkuma met zwarte peper verbetert de absorptie. Over het algemeen lijkt het regelmatig opnemen van kurkuma in een gezond dieet meer voordelen dan risico's te hebben wanneer het door de meeste mensen met mate wordt geconsumeerd. De ontstekingsremmende kracht van kurkuma maakt het een potentieel supervoedsel.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/