De mogelijke bijwerkingen van te veel kurkuma

Gepubliceerd:

Kurkuma is de afgelopen jaren een ongelooflijk populaire specerij en kruidensupplement geworden. Kurkuma staat bekend om zijn helder geeloranje kleur en aardse, bittere smaak en bevat curcumine, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Daarom nemen veel mensen kurkuma-supplementen om hun gezondheid te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

Sommige mensen consumeren echter dagelijks grote hoeveelheden kurkuma in de hoop er nog meer profijt van te hebben. Dit heeft ertoe geleid dat sommigen zich afvragen of het kwaad kan om te veel kurkuma te consumeren.

Dus hoeveel kurkuma is te veel? Dit artikel bespreekt de mogelijke bijwerkingen van kurkuma wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

De mogelijke bijwerkingen van te veel kurkuma

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij die afkomstig is van de kurkumaplant. Het wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten en geeft kerriepoeder zijn kenmerkende gele kleur.

Curcumine is de belangrijkste werkzame stof in kurkuma. Dit krachtige fytonutriënt geeft kurkuma zijn geneeskrachtige eigenschappen en is verantwoordelijk voor vrijwel alle wetenschappelijk onderbouwde voordelen van kurkuma.

Naast de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, tonen onderzoeken aan dat curcumine de gezondheid van het hart kan bevorderen, leeftijdsgerelateerde chronische ziekten kan bestrijden en zelfs kan helpen bij gewichtsbeheersing.

Vanwege de indrukwekkende voordelen van curcumine zijn kurkumasupplementen erg populair geworden. Veel van deze supplementen bevatten 500-1.000 mg kurkuma-extract, en aanbevolen dagelijkse doses kunnen oplopen tot 2.000 mg.

Helaas kan het consumeren van grote hoeveelheden kurkuma of curcuminesupplementen bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken.

Mogelijke bijwerkingen van te veel kurkuma

Hoewel kurkuma met mate geconsumeerd wordt als veilig en gezond wordt beschouwd, kan het dagelijks innemen van zeer grote hoeveelheden kurkuma of curcuminesupplementen nadelige bijwerkingen veroorzaken.

Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen van het consumeren van te veel kurkuma.

1. Kan diarree en maagpijn veroorzaken

Enkele van de meest gemelde bijwerkingen van kurkuma zijn diarree en maagpijn.

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat zowel hoge doses kurkuma supplementen als overmatige consumptie van kurkuma als specerij maag-darmproblemen kunnen veroorzaken.

Uit een onderzoek bij 106 mensen die 8 weken lang 500 mg kurkuma innamen, bleek bijvoorbeeld dat bijna 1 op de 5 deelnemers diarree als bijwerking had.

Evenzo rapporteerde een onderzoek dat het dagelijks consumeren van ongeveer 1 theelepel (2,8 gram) kurkuma gedurende slechts 30 dagen resulteerde in diarree bij 2 van de 22 deelnemers.

De maagpijn en diarree die veroorzaakt worden door kurkuma worden waarschijnlijk toegeschreven aan het vermogen van curcumine om de galblaas te stimuleren om meer gal te produceren. In te grote hoeveelheden kan dit het maagdarmkanaal irriteren.

2. Kan misselijkheid en een metaalachtige smaak veroorzaken

Naast diarree en maagpijn kunnen grote hoeveelheden kurkuma ook misselijkheid veroorzaken.

Uit één onderzoek bleek dat het dagelijks innemen van 1000 mg curcumine gedurende 2 maanden misselijkheid veroorzaakte bij 12 van de 24 deelnemers.

Daarnaast hebben sommige onderzoeken aangetoond dat kurkuma supplementen tijdelijk een metaalachtige smaak in de mond kunnen veroorzaken. De ernst en duur lijken per persoon te verschillen, maar het kan enkele uren na het innemen van een dosis aanhouden.

3. Kan huiduitslag veroorzaken

Kurkuma kan bij sommige mensen ook huiduitslag veroorzaken, vooral bij grote hoeveelheden.

Eén onderzoek bij 8 personen stelde vast dat het dagelijks innemen van 500 mg curcumine gedurende een week bij één deelnemer huiduitslag veroorzaakte.

Verschillende andere onderzoeken hebben ook aangetoond dat zowel kurkuma supplementen als kruiden huidreacties kunnen veroorzaken, vooral bij overmatig gebruik. Huidreacties kunnen contactdermatitis of netelroos omvatten.

4. Kan het risico op bloedingen verhogen

Kurkuma bevat een stof genaamd ascorbinezuur, of vitamine C. Sommige onderzoeken tonen aan dat vitamine C-supplementen het risico op bloedingen kunnen verhogen wanneer ze in hoge doses worden ingenomen.

Ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat kurkuma het risico op bloedingen kan verhogen, vooral in combinatie met andere bloedverdunners zoals warfarine, aspirine of bloedplaatjesremmers.

Sommige onderzoeken wijzen erop dat kurkuma het stollingsproces kan verstoren en kan voorkomen dat stolsels zich goed vormen, waardoor het risico op blauwe plekken en bloedingen toeneemt. Daarom moeten mensen met bloedingsstoornissen of die bloedverdunners gebruiken voorzichtig zijn met de dosering van kurkuma.

5. Kan de vruchtbaarheid beïnvloeden

Sommige bronnen beweren dat hoge hoeveelheden kurkuma de vruchtbaarheid zou kunnen beïnvloeden, vooral bij vrouwen. Het huidige onderzoek is echter beperkt en geeft gemengde resultaten.

Eén onderzoek bij ratten toonde aan dat het innemen van 500 mg/kg curcumine gedurende 10 dagen de vruchtbaarheid bij vrouwtjes verminderde.

Uit een vervolgonderzoek bij ratten bleek echter dat lagere doses van ongeveer 15 mg/kg lichaamsgewicht gedurende 60 dagen verschillende markers van vrouwelijke reproductieve gezondheid daadwerkelijk verbeterden.

Er is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe kurkuma de voortplantingsfunctie bij mensen beïnvloedt als het in normale hoeveelheden via de voeding wordt ingenomen.

6. Kan ijzertekort veroorzaken

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat kurkuma en de bestanddelen ervan de ijzeropname kunnen verstoren.

IJzertekort is een van de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen wereldwijd en kan symptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn veroorzaken.

Sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma de opname van ijzer in de bloedsomloop remt, wat kan bijdragen aan een ijzertekort als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Eén onderzoek bij 646 zwangere vrouwen toonde aan dat het innemen van 190 mg curcuminesupplementen per dag gepaard ging met lagere ijzergehaltes en een verhoogd risico op bloedarmoede. Een ander onderzoek toonde aan dat het koken van bloemkool met kurkuma de opname van ijzer uit de groente aanzienlijk verminderde.

Niet alle onderzoeken hebben echter aangetoond dat kurkuma een negatieve invloed heeft op de ijzeropname. Eén onderzoek toonde aan dat het consumeren van maximaal 1,5 gram kurkuma per dag geen invloed had op markers van ijzerstatus bij gezonde volwassenen. Meer onderzoek is nodig.

7. Kan de schildklierfunctie beïnvloeden

Verhoogde ontstekingsniveaus en een verminderde schildklierfunctie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Studies tonen aan dat de curcumine in kurkuma de schildklierhormoonspiegels kan beïnvloeden, afhankelijk van de ingenomen dosis.

Uit één onderzoek bleek dat ratten die curcumine kregen toegediend in doses van meer dan 150 mg/kg lichaamsgewicht, hun schildklierhormoonspiegels aanzienlijk verlaagden. Bovendien ontwikkelde 47% van de ratten die de hoogste dosis curcumine kregen, een duidelijke schildklieronderdrukking.

Een ander onderzoek toonde echter aan dat lagere hoeveelheden curcumine de schildklierfunctie verbeterden. Bij ratten die gedurende 30 dagen 50-100 mg/kg lichaamsgewicht innamen, namen de schildklierhormoonspiegels toe.

Hoewel deze resultaten misschien niet direct op mensen toepasbaar zijn, geven ze wel aan dat zeer hoge of zeer lage doses de schildklierfunctie negatief kunnen beïnvloeden. Er zijn meer onderzoeken nodig om definitieve uitspraken te kunnen doen.

8. Kan een wisselwerking hebben met medicijnen

Kurkuma kan de werkzaamheid en potentie van bepaalde medicijnen beïnvloeden.

Sommige onderzoeken wijzen bijvoorbeeld uit dat hoge hoeveelheden kurkuma de absorptie van metformine, een medicijn dat gebruikt wordt om diabetes te behandelen, zou kunnen verminderen.

Curcumine kan ook een wisselwerking hebben met ontstekingsremmende medicijnen zoals ibuprofen of aspirine, waardoor hun werking wordt versterkt.

Daarnaast kan het combineren van kurkuma met bloedverdunners zoals warfarine of clopidogrel het risico op bloedingen verhogen. Het is daarom het beste om de dosering van kurkuma met uw zorgverlener te bespreken als u medicijnen gebruikt om negatieve interacties te voorkomen.

Hoeveel kurkuma is te veel?

Er zijn geen officiële richtlijnen voor hoeveel kurkuma te veel is. De meeste onderzoeken waarbij nadelige effecten werden waargenomen, gebruikten echter doses variërend van 500-2.000 mg kurkuma-extract per dag.

Sommige onderzoeken tonen ook aan dat koken met kurkuma in typische culinaire hoeveelheden waarschijnlijk geen nadelige gezondheidseffecten veroorzaakt. Regelmatige consumptie van geconcentreerde kurkumapoeders kan echter het risico op bijwerkingen verhogen.

Studies gebruiken meestal doses van 1-3 gram kurkumapoeder per dag zonder ernstige bijwerkingen, afgezien van wat mild buikpijnklachten.

Dat gezegd hebbende, is het onmogelijk om een gestandaardiseerde hoeveelheid te bepalen die negatieve effecten kan veroorzaken, omdat elke persoon anders reageert op basis van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand en medische geschiedenis.

Als algemene richtlijn is het waarschijnlijk het beste om de inname van kurkuma te beperken tot minder dan 1 theelepel (2-3 gram) kurkumapoeder per dag als u het regelmatig gebruikt. Het is onwaarschijnlijk dat het innemen van grotere hoeveelheden voor korte periodes ernstige bijwerkingen veroorzaakt bij gezonde mensen.

Mensen met galblaasproblemen, bloedingsstoornissen, ijzertekort of schildklierproblemen kunnen echter beter de inname beperken of kurkuma supplementen helemaal vermijden. Daarnaast kan het nodig zijn om kurkuma te vermijden als u bepaalde medicijnen gebruikt, zoals bloedverdunners, metformine of aspirine.

Uitspraak

Het gebruik van kleine hoeveelheden kurkuma als specerij in uw dieet is over het algemeen veilig en zal waarschijnlijk geen nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Het dagelijks consumeren van grote hoeveelheden kurkuma kan bij sommige mensen echter maag-darmproblemen veroorzaken, zoals diarree, misselijkheid en maagpijn.

De inname van kurkuma moet mogelijk beperkt worden voor mensen met medische aandoeningen zoals galblaasaandoeningen, bloedingsstoornissen, ijzertekort, schildklierafwijkingen of vruchtbaarheidsproblemen.

Daarnaast kan kurkuma een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners, diabetesmedicijnen en ontstekingsremmende medicijnen.

Voor de meeste mensen is het onwaarschijnlijk dat het dagelijks consumeren van minder dan een theelepel (2-3 gram) kurkumapoeder ernstige bijwerkingen veroorzaakt. U kunt echter het beste uw arts raadplegen om de juiste dosering te bepalen op basis van uw medische geschiedenis.

Over het algemeen is kurkuma erg veilig als het met mate wordt ingenomen. Er is echter nog meer onderzoek nodig naar de mogelijke nadelige effecten van het langdurig innemen van zeer hoge doses.

Veelgestelde vragen

Is het veilig om elke dag kurkuma te nemen?

Het dagelijks innemen van kleine hoeveelheden kurkuma als specerij of smaakmaker is over het algemeen veilig. De consumptie van maximaal 1 theelepel (2-3 gram) per dag zal bij de meeste mensen waarschijnlijk geen bijwerkingen veroorzaken. Sommige mensen kunnen echter last krijgen van misselijkheid, diarree of maagpijn bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden.

Hoeveel kurkuma is te veel?

Er is geen officiële bovengrens voor de consumptie van kurkuma. De meeste onderzoeken waarin bijwerkingen werden waargenomen, gebruikten echter zeer hoge doses van 500-2.000 mg kurkuma-extract per dag. Het regelmatig consumeren van meer dan 1 theelepel (2-3 gram) kurkumapoeder per dag kan het risico op bijwerkingen verhogen.

Kan te veel kurkuma leverproblemen veroorzaken?

Er is beperkt onderzoek gedaan naar de effecten van grote hoeveelheden kurkuma op de leverfunctie. Eén onderzoek bij ratten toonde aan dat zeer hoge doses van 2.000-2.500 mg per kg lichaamsgewicht de leverenzymen kunnen verhogen, wat wijst op mogelijke leverschade. Onderzoek bij mensen is echter nodig.

Heeft kurkuma invloed op de nierfunctie?

Er is geen bewijs dat kurkuma schadelijk is voor de nierfunctie wanneer het in normale hoeveelheden via de voeding wordt ingenomen. Zeer beperkte gegevens suggereren dat extreem hoge doses van meer dan 1000 mg per dag mogelijk nierstenen of nierfalen kunnen veroorzaken bij mensen die er aanleg voor hebben. Studies bij mensen ontbreken echter.

Kan kurkuma de bloeddruk verhogen?

Er is geen onderzoek dat aantoont dat de consumptie van kurkuma de bloeddruk verhoogt. Het is zelfs zo dat kurkuma en de bestanddelen ervan van oudsher zijn onderzocht op hun vermogen om de bloeddruk te verlagen. Het is dus onwaarschijnlijk dat kurkuma de bloeddruk verhoogt als het in normale hoeveelheden via de voeding wordt ingenomen.

Heeft kurkuma invloed op de bloedsuikerspiegel?

Beperkt bewijs suggereert dat grote hoeveelheden curcumine, de actieve verbinding in kurkuma, mogelijk de bloedsuikerspiegel kan verlagen. De meeste onderzoeken tonen echter aan dat kurkuma geen significante invloed heeft op de bloedsuikerspiegel wanneer het met mate wordt geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Kan kurkuma het bloed verdunnen?

Kurkuma kan werken als een milde bloedverdunner dankzij de vitamine K die het bevat. Het kan theoretisch ook de effecten van bloedverdunnende medicijnen versterken. Onderzoek toont echter aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een normale inname via de voeding een significante invloed heeft op de bloedstolling of bloedingsproblemen veroorzaakt bij gezonde mensen.

Is het veilig om kurkuma te nemen als u zwanger bent?

Kleine hoeveelheden kurkuma die tijdens de zwangerschap als smaakmaker worden gebruikt, zijn waarschijnlijk veilig. Vanwege beperkt onderzoek worden grote medicinale doses echter niet aanbevolen. In sommige onderzoeken wordt opgemerkt dat hoge supplementaire doses van meer dan 1000 mg curcumine per dag de hormoonspiegels kunnen veranderen.

Kan kurkuma de vruchtbaarheid beïnvloeden?

Beperkte dierstudies geven tegenstrijdige resultaten over de effecten van kurkuma op de vruchtbaarheid. Sommige studies tonen aan dat hoge doses van meer dan 500 mg/kg lichaamsgewicht de vruchtbaarheid kunnen verminderen, terwijl andere studies suggereren dat doses van minder dan 100 mg/kg de vruchtbaarheidsmarkers kunnen verbeteren. Meer onderzoek is nodig.

Hoeveel kurkuma moet u per dag innemen?

Er is geen gestandaardiseerde dagelijkse dosis voor kurkuma. Culinaire hoeveelheden worden als veilig beschouwd, meestal ongeveer 1/4-1/2 theelepel (ongeveer 500 mg) per dag. Sommige kruidenrichtlijnen stellen voor om tot 1.500 mg capsules per dag in te nemen, maar niet meer dan 3 maanden onafgebroken. Het is het beste om met uw arts te overleggen.

Op welk moment van de dag moet u kurkuma innemen?

U kunt kurkuma supplementen op elk moment van de dag innemen. Sommige onderzoeken tonen echter aan dat inname met zwarte peper en/of vetten tijdens de maaltijd de absorptie kan verbeteren. Neem het niet vlak voor het slapen gaan, omdat kurkuma de slaap kan verstoren vanwege de stimulerende eigenschappen.

Samenvatting

Kurkuma bevat curcumine, een krachtige ontstekingsremmende stof die gekoppeld is aan talloze gezondheidsvoordelen. Het dagelijks consumeren van te veel kurkuma kan echter bijwerkingen veroorzaken. Hoge doses van 500-2000 mg kurkuma-extract kunnen leiden tot maagpijn, diarree, misselijkheid, een verhoogd risico op bloedingen, ijzertekort en veranderingen in de schildklierhormoonspiegels. Dierstudies tonen ook aan dat hoge hoeveelheden de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden, maar gegevens over mensen ontbreken. Het is onmogelijk om een gestandaardiseerde giftige dosis vast te stellen, omdat reacties variëren. Maar het beperken van de inname tot minder dan 1 theelepel (2-3 gram) kurkumapoeder per dag zal bij de meeste mensen waarschijnlijk geen ernstige bijwerkingen veroorzaken. Mensen met medische aandoeningen zoals maag- en darmaandoeningen, bloedingsrisico's, schildklierafwijkingen of mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, moeten mogelijk grote hoeveelheden kurkuma vermijden. Er is nog meer onderzoek nodig naar de veiligheid van langdurige toediening van hoge doses kurkuma.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/