Geeft kurkuma u energie?

Gepubliceerd:

Kurkuma is de afgelopen jaren een ongelooflijk populaire specerij geworden. Kurkuma staat bekend om zijn heldere gouden kleur en aardse, licht bittere smaak en wordt al duizenden jaren gebruikt in de Indiase keuken en natuurgeneeskunde.

Tegenwoordig is kurkuma vooral bekend als een van de belangrijkste bestanddelen van kerriepoeder. Maar wist u dat het ook steeds bekender wordt als een krachtig medicinaal kruid?

Geeft Kurkuma Energie

Voorstanders beweren dat kurkuma van alles kan doen, van het verlichten van artritispijn tot het voorkomen van kanker. En onlangs zijn sommige mensen begonnen met het aanprijzen van kurkuma als een energiebooster.

Maar zit er enige waarheid in deze bewering? Heeft kurkuma echt energiegevende effecten, of is het allemaal een hype?

Laten we eens kijken wat de wetenschap te zeggen heeft over het gebruik van kurkuma voor energie.

Wat is kurkuma?

Voordat we ons gaan verdiepen in de effecten van kurkuma op energie, beginnen we met de basis. Wat is kurkuma precies?

Kurkuma is een specerij die afkomstig is van de wortel van de Curcuma longa plant. De plant maakt deel uit van de gemberfamilie en is nauw verwant aan kardemom en galangal.

Kurkuma komt oorspronkelijk uit Zuidwest-India en Zuidoost-Azië en wordt daar al duizenden jaren gebruikt. Het is een belangrijk ingrediënt in veel soorten kerriepoeder.

Naast de culinaire toepassingen wordt kurkuma ook veel gebruikt in het Indiase Ayurvedische geneeskundige systeem. Traditionele Ayurvedische genezers hebben kurkuma gebruikt om een groot aantal kwalen te behandelen.

Tegenwoordig wordt kurkuma nog steeds veel gebruikt in de Indiase keuken. Maar door de toenemende belangstelling voor natuurlijke remedies is kurkuma ook in het Westen populairder geworden.

U vindt kurkumapoeder tegenwoordig in de meeste kruidenierswinkels. Het poeder wordt gemaakt door de wortels van de kurkumaplant te koken, drogen en malen.

Verse kurkumawortel, ook wel verse kurkuma genoemd, is steeds meer verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels en speciaalzaken. De wortel heeft een lichtbruine schil en helderoranje vruchtvlees.

Wat geeft kurkuma zijn geneeskrachtige eigenschappen?

Wat geeft kurkuma dan precies zijn vermeende geneeskrachtige superkrachten? Het geheim zit hem in de bestanddelen:

Curcuminoïden - De belangrijkste groep verbindingen in kurkuma zijn de curcuminoïden. De belangrijkste curcuminoïde in kurkuma is curcumine, die kurkuma zijn karakteristieke gouden kleur geeft. Curcumine is uitgebreid bestudeerd op zijn gezondheidseffecten.

Vluchtige oliën - Vluchtige oliën, zoals tumeron, atlanton en zingiberene, dragen bij aan het kenmerkende aroma van kurkuma. Ze hebben in onderzoeken ook hun bioactiviteit aangetoond.

Andere voedingsstoffen - Kurkuma bevat ook kleine hoeveelheden vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is bijvoorbeeld een goede bron van ijzer en mangaan.

Maar van al deze stoffen is curcumine het meest uitgebreid onderzocht. Veel experts geloven dat het de curcumine is die kurkuma de meeste gezondheidsvoordelen geeft.

Geeft kurkuma u energie?

Nu komen we bij de hamvraag: kan kurkuma u een energieboost geven?

Sommige eerste onderzoeken lijken veelbelovend. Maar het bewijs is nog vroeg als het gaat om het gebruik van kurkuma als energiesupplement.

Dit is wat de wetenschap tot nu toe zegt over kurkuma voor het energieniveau:

Het kan vermoeidheid verminderen

Sommige onderzoeken wijzen erop dat kurkuma geestelijke en lichamelijke vermoeidheid kan helpen verminderen.

In een 8 weken durend onderzoek bij mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom rapporteerden degenen die 1 gram kurkuma per dag innamen minder vermoeidheid dan degenen die een placebo innamen. De kurkumagroep had ook minder angst en depressie.

In een ander onderzoek bleek curcumine mentale vermoeidheid te verminderen en de prestaties op cognitieve taken te verbeteren.

Het onderzoek is dus nog beperkt, maar de eerste bevindingen suggereren dat kurkuma mogelijk voordelen heeft tegen vermoeidheid. Er zijn meer onderzoeken nodig om het verband te bevestigen.

Curcumine kan neurotransmitters beïnvloeden

Sommige onderzoeken tonen aan dat curcumine, de belangrijkste werkzame stof in kurkuma, invloed kan hebben op neurotransmitters in de hersenen.

Neurotransmitters zijn chemische boodschappers die zenuwcellen gebruiken om met elkaar te communiceren. Ze beïnvloeden veel aspecten van de gezondheid, zoals energie, focus, motivatie en alertheid.

Onderzoeken geven aan dat curcumine de niveaus van dopamine en serotonine kan verhogen. Dit zijn "feel good" neurotransmitters die een sleutelrol spelen bij de energieregulatie.

Door neurotransmitters te beïnvloeden, zou curcumine mogelijk milde stimulerende effecten kunnen hebben. Maar er is meer onderzoek bij mensen nodig.

Het is een antioxidant en ontstekingsremmer

Chronische ontstekingen en oxidatieve stress kunnen uw energieniveau aantasten en ervoor zorgen dat u zich moe en uitgeput voelt.

Curcumine heeft sterke antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Door ontstekingen en vrije radicalen te bestrijden, kan het de algehele gezondheid bevorderen.

Dit zou op zijn beurt de energieproductie kunnen ondersteunen en vermoeidheid kunnen helpen voorkomen. Maar klinisch bewijs dat een direct verband legt tussen kurkuma en meer energie via deze mechanismen ontbreekt nog.

De eerste bewijzen zijn veelbelovend, maar beperkt

Sommige voorlopige onderzoeken suggereren dat kurkuma vermoeidheid kan verminderen, deels door interactie met neurotransmitters. De antioxiderende en ontstekingsremmende effecten zouden ook een gezond energieniveau kunnen ondersteunen.

Maar het onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium. Er zijn maar weinig klinische onderzoeken die de effecten van kurkuma op energie, vermoeidheid en alertheid direct onderzoeken. Er zijn rigoureuzere onderzoeken bij mensen nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Op dit moment is er niet voldoende bewijs om te bevestigen of kurkuma wel of niet effectief energie kan geven of als stimulerend middel kan werken. Het bestaande onderzoek toont potentieel aan, maar de wetenschap is niet definitief.

Hoe kunt u kurkuma gebruiken voor energie?

Als u kurkuma eens wilt proberen vanwege de potentiële energie- en vermoeidheidsbestrijdende voordelen, dan zijn hier enkele opties:

Aan voedsel toevoegen

Een gemakkelijke manier om meer kurkuma in uw routine te verwerken is door het als specerij te gebruiken. Probeer het toe te voegen aan curry's, rijstgerechten, eieren, geroosterde groenten, soepen en nog veel meer.

U kunt gemalen kurkumapoeder kopen of, voor een intensere smaak, op zoek gaan naar verse kurkumawortel. Houd er rekening mee dat verse kurkuma meer bederfelijk is.

Streef naar 1/4-1/2 theelepel kurkumapoeder tot drie keer per dag, wat ongeveer 150-500 milligram curcumine is. Het combineren van zwarte peper met kurkuma kan de opname van curcumine stimuleren.

Neem een supplement

Voor een meer geconcentreerde dosis kunt u een supplement met kurkuma-extract nemen. Deze bevatten een hoger gehalte curcumine dan u zou kunnen krijgen door alleen kurkuma als specerij te eten.

Zoek naar een supplement dat gestandaardiseerd is om ten minste 95% curcuminoïden te bevatten. De aanbevolen dagelijkse dosis is meestal 500-1000 milligram curcumine.

Houd er rekening mee dat curcumine op zichzelf slecht geabsorbeerd wordt. Formules gecombineerd met piperine of fosfolipiden hebben vaak een betere biologische beschikbaarheid.

Drink kurkuma thee

Nippen van kurkuma thee is een makkelijke manier om te genieten van de rustgevende smaak en mogelijke voordelen. Laat gesneden of geraspte verse kurkumawortel 5-10 minuten in heet water trekken.

U kunt kurkumapoeder ook in melk laten sudderen en verwarmende kruiden zoals kaneel, gember en zwarte peper toevoegen om een kurkumathee in masala-stijl te maken, ook wel gouden melk genoemd.

Mogelijke bijwerkingen

Bij gebruik als specerij in voedsel wordt kurkuma als zeer veilig beschouwd. Milde bijwerkingen op de spijsvertering kunnen soms optreden bij supplementaire doses.

Bel uw arts als u negatieve symptomen ervaart. En raadpleeg uw arts voordat u kurkuma-supplementen inneemt als u bloedingsstoornissen, diabetes, GERD of bepaalde medicijnen gebruikt.

Uitspraak

Dus wat is het oordeel? Kan een dagelijkse dosis kurkuma u echt een energieboost geven?

Het potentieel is er dankzij vroeg onderzoek naar vermoeidheid en de invloed van curcumine op neurotransmitters. Maar er zijn meer klinische studies nodig die specifiek kijken naar de effecten van kurkuma op energie en alertheid.

Op dit moment heeft de wetenschap nog niet definitief bevestigd dat kurkuma u een energiekick geeft. Maar als u kurkuma toevoegt aan uw algehele gezonde levensstijl, kunt u zich misschien wat helderder en energieker voelen.

Kurkuma is veilig, betaalbaar en heerlijk als u het met mate als smaakmaker gebruikt. Er is dus een minimaal risico om het eens te proberen. Verwacht alleen niet dat het uw kopje koffie 's ochtends vervangt.

Wat kurkuma voor energie betreft, laat de wetenschap veelbelovende resultaten zien. Maar er is nog meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig voordat we iets definitiefs weten.

Veelgestelde vragen over kurkuma en energie

Hebt u nog vragen over de mogelijke energetiserende effecten van kurkuma? Hier vindt u antwoorden op een aantal veelgestelde vragen.

Geeft kurkuma u energie en maakt het u gelukkig?

Voorlopig onderzoek wijst erop dat kurkuma "feel good" neurotransmitters zoals serotonine en dopamine kan stimuleren. Dit suggereert dat het u mogelijk een energie- en stemmingsboost kan geven. Maar er zijn meer onderzoeken nodig om dit met zekerheid te kunnen zeggen.

Is kurkuma een stimulerend middel?

Kurkuma is geen stimulerend middel in de klassieke zin van het woord, zoals cafeïne. Maar vroege bevindingen suggereren dat de curcumine die het bevat neurotransmitters kan beïnvloeden die betrokken zijn bij de energieregulatie. In theorie zou het dus milde stimulerende effecten kunnen hebben, maar er is meer onderzoek nodig.

Kan kurkuma de bloeddoorstroming en bloedsomloop bevorderen?

Curcumine heeft ontstekingsremmende effecten die in theorie een gezonde bloeddoorstroming zouden kunnen ondersteunen. Maar gegevens die een direct verband leggen tussen kurkuma en een verhoogde bloedsomloop bij mensen ontbreken op dit moment.

Hoe lang duurt het voordat kurkuma werkt?

De meeste onderzoeken gebruiken doseringen kurkuma of curcumine gedurende enkele weken of maanden, zodat de effecten zich kunnen opbouwen. De voordelen zijn niet onmiddellijk. Neem bij het gebruik van kurkumasupplementen ten minste 2-4 weken de tijd om de effecten op de energie te evalueren.

Wat is de beste manier om kurkuma in te nemen?

Het consumeren van kurkuma in maaltijden biedt alle voordelen van de hele specerij. Voor hogere concentraties kunt u uw inname verhogen met supplementen of kurkuma thee. Een combinatie met piperine (zwarte peper) verbetert de absorptie van curcumine.

Kan te veel kurkuma gevaarlijk zijn?

Kurkuma is erg veilig als het in normale culinaire hoeveelheden wordt gebruikt. In aanvullende doses kunnen mogelijke bijwerkingen optreden, zoals maagklachten. Zeer hoge hoeveelheden kunnen een wisselwerking hebben met sommige medicijnen, dus raadpleeg uw arts voordat u supplementen neemt.

Kurkuma op de proef stellen

Zoals het onderzoek er nu uitziet, is het verband tussen kurkuma en een energieboost veelbelovend, maar voorlopig. Er zijn nog strengere klinische studies bij mensen nodig.

Maar dat betekent niet dat u kurkuma niet zelf kunt uitproberen via de voeding.

Probeer deze gouden specerij in uw eigen routine te verwerken. Richt u een maand of langer op het matig gebruik van kurkuma als onderdeel van een algehele gezonde levensstijl.

Let op eventuele effecten op uw energieniveau, vermoeidheid, stemming, pijn en algemeen welzijn.

Zorg ervoor dat u bijhoudt hoeveel kurkuma u elke dag gebruikt. Dit zal u helpen om te evalueren of de voordelen die u opmerkt dosisafhankelijk lijken te zijn.

Hoewel het toevoegen van meer kurkuma aan uw leven waarschijnlijk niet voor een energiewonder zal zorgen, kan het u wel een bescheiden oppepper geven. En u heeft niets te verliezen, want kurkuma is veilig, betaalbaar en lekker.

Het is nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of kurkuma alle energiehypes waarmaakt. Maar de enige manier om echt te weten hoe het u beïnvloedt, is door het zelf te proberen.

Samenvatting

Kurkuma bevat verbindingen zoals curcumine die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Sommige eerste onderzoeken suggereren dat het vermoeidheid kan verminderen en invloed kan hebben op neurotransmitters die betrokken zijn bij de energieregulatie. Door ontstekingen en vrije radicalen te bestrijden, zou kurkuma ook indirect de energieproductie kunnen ondersteunen. Menselijk onderzoek dat een direct verband legt tussen kurkuma en meer energie, alertheid of focus is echter nog beperkt. De bestaande onderzoeken tonen potentieel, maar er zijn rigoureuzere klinische onderzoeken nodig om een duidelijk verband te leggen tussen de dagelijkse inname van kurkuma en een verhoogd energieniveau. Het huidige bewijs is niet doorslaggevend genoeg om te bevestigen dat kurkuma een effectief stimulerend middel of energiesupplement is, maar het is wel veelbelovend. Hoewel kurkuma veilig en gezond is als het met mate als specerij wordt gebruikt, zullen mensen die op zoek zijn naar dramatische energieverbeteringen of een vervanging voor stimulerende middelen zoals koffie waarschijnlijk teleurgesteld worden. Als u echter meer kurkuma in uw dieet opneemt, kan dat na verloop van tijd bescheiden energieverhogende voordelen opleveren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/