Is er een beste tijd om kurkuma te nemen?

Gepubliceerd:

Kurkuma is een populaire Indiase specerij die al eeuwenlang in de keuken en geneeskunde wordt gebruikt. Het bevat curcumine, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. De laatste jaren heeft kurkuma enorm aan populariteit gewonnen als gezondheidssupplement vanwege de potentiële voordelen voor de gezondheid. Maar velen vragen zich af of er een optimaal moment is om kurkuma-supplementen te nemen, als het gaat om het beste uit deze superkruid te halen?

In deze uitgebreide gids duiken we in het onderzoek achter kurkuma en curcumine, bekijken we de mogelijke voordelen van een optimale inname en geven we tips voor een maximale opname. Lees verder om te leren of timing belangrijk is bij het innemen van kurkuma supplementen.

Is er een beste tijd om kurkuma te nemen?

Een overzicht van kurkuma en curcumine

Kurkuma is een geeloranje specerij die afkomstig is van de Curcuma longa plant. Het is een van de hoofdingrediënten van kerriepoeder en geeft het die levendige gouden kleur. Kurkuma heeft een warme, bittere smaak en wordt gebruikt in de keuken, vooral in de Zuid-Aziatische keuken.

De geneeskrachtige stof in kurkuma is curcumine. Curcumine is verantwoordelijk voor de levendige kleur en de meeste therapeutische effecten van kurkuma. Onderzoek heeft aangetoond dat curcumine een krachtige antioxidant en ontstekingsremmer is. Het moduleert de ontstekingsroutes van het lichaam en kan oxidatieve stress helpen verminderen.

Curcumine kan een gunstig effect hebben op aandoeningen zoals artritis, het metabool syndroom en hartaandoeningen, en zelfs de veroudering van de hersenen vertragen. Er wordt gedacht dat het werkt door interactie met meerdere moleculaire doelwitten die betrokken zijn bij ontstekingen.

Maar er zit een addertje onder het gras - curcumine wordt slecht opgenomen in de bloedsomloop. Het is hydrofoob, wat betekent dat het niet goed oplost in water. Als gevolg daarvan wordt slechts een klein deel van de curcumine die u inneemt intact geabsorbeerd.

Dus hoe kunt u de absorptie van curcumine maximaliseren? Laten we eerst eens kijken naar de factoren die van invloed zijn op hoe goed het wordt opgenomen en gebruikt.

Wat beïnvloedt de opname van Curcumine?

Er zijn verschillende factoren die beïnvloeden hoeveel curcumine uw lichaam opneemt wanneer u een kurkumasupplement neemt:

Biobeschikbaarheidsversterkers

Biobeschikbaarheid verwijst naar de hoeveelheid van een verbinding die in de bloedsomloop terechtkomt en beschikbaar is voor gebruik door het lichaam. Stoffen die de biologische beschikbaarheid van curcumine verbeteren, kunnen de niveaus in de bloedbaan aanzienlijk verhogen.

Bekende biobeschikbaarheidsversterkers die aan curcuminesupplementen worden toegevoegd zijn onder andere piperine, fosfolipiden en oliën. Piperine is een alkaloïde uit zwarte peper die de absorptie van curcumine met wel 2000% kan verbeteren.

Vetgehalte

Curcumine is in vet oplosbaar, dus het consumeren ervan met vetten of oliën kan de absorptie verhogen. Onderzoeken tonen aan dat het toevoegen van zelfs kleine hoeveelheden olie zoals kokos- of olijfolie aan curcumine de biologische beschikbaarheid aanzienlijk verhoogt.

Voedingseffecten

Curcumine tijdens een maaltijd innemen lijkt de biologische beschikbaarheid te verhogen in vergelijking met inname op een lege maag. Eén onderzoek toonde een 2000% hogere absorptie aan wanneer curcumine tijdens een maaltijd werd ingenomen.

Darmgezondheid

De staat van uw spijsverteringssysteem heeft ook invloed op de opname van curcumine. Aandoeningen zoals een lekkende darm of een inflammatoire darmziekte kunnen de absorptie belemmeren. Het optimaliseren van de darmgezondheid met prebiotica, probiotica en ontstekingsremmende voedingsmiddelen kan de biologische beschikbaarheid van curcumine verbeteren.

Theracurmin vs Gewone Curcumine

Theracurmin is een gepatenteerde vorm van curcumine met superieure absorptie. Het maakt gebruik van microscopisch kleine deeltjes en natuurlijke emulgatoren om de biologische beschikbaarheid tot 27 keer hoger te maken dan reguliere curcumine-extracten.

Nu we de belangrijkste factoren kennen die de absorptie beïnvloeden, laten we eens kijken hoe het timen van kurkumasupplementen met maaltijden of andere voedingsstoffen de hoeveelheid curcumine verder kan optimaliseren.

De voordelen van het optimaliseren wanneer u kurkuma neemt

Het nemen van kurkumasupplementen met bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen lijkt de hoeveelheid curcumine die uw lichaam opneemt en gebruikt aanzienlijk te verhogen.

Hier zijn enkele van de bewezen voordelen van het optimaliseren wanneer u kurkuma neemt:

 • Verhoogde bloedspiegels van curcumine - Het nemen van kurkuma met vetten, oliën of biobeschikbaarheidsversterkers resulteert in significant hogere plasmawaarden van curcumine in vergelijking met het alleen nemen.
 • Verbeterde ontstekingsremmende effecten - Het bereiken van hogere curcumineniveaus verbetert het vermogen om ontstekingen te bestrijden. Dit leidt tot grotere therapeutische effecten.
 • Verbeterde antioxidantcapaciteit - Hogere circulerende curcumineniveaus versterken de antioxidantafweer en helpen oxidatieve stress te verminderen.
 • Gerichte voordelen - Het timen van de inname van kurkuma kan de effecten op bepaalde aandoeningen zoals artritis, stofwisseling en hartgezondheid versterken.
 • Minder benodigde doses - Als u meer curcumine per dosis opneemt, betekent dit dat u minder supplementen nodig hebt om de beoogde hoeveelheden te bereiken.
 • Bijwerkingen verminderen - Verbeterde absorptie kan het passeren van curcumine in de darmen minimaliseren, waardoor het risico op bijwerkingen bij de spijsvertering afneemt.

Het komt erop neer dat de juiste timing van uw inname de hoeveelheid curcumine die uw lichaam opneemt drastisch kan verhogen. Laten we eens kijken naar enkele van de beste tijden om kurkuma in te nemen.

De beste tijd om kurkuma supplementen te nemen

Het optimaliseren van het moment waarop u kurkuma-supplementen neemt, kan echt lonen in termen van verbeterde absorptie en voordelen. Hier zijn enkele van de beste tijden om kurkuma in te nemen:

Met maaltijden

Meerdere onderzoeken tonen aan dat het innemen van curcumine met voedsel de absorptie aanzienlijk verbetert. Eén onderzoek toonde een toename in biobeschikbaarheid van 2000% bij inname met een maaltijd!

Men denkt dat voedsel de galproductie helpt stimuleren, wat de oplosbaarheid en absorptie van curcumine in de darmen verbetert. Zorg ervoor dat u kurkuma-capsules tijdens of vlak na een maaltijd inneemt voor een optimaal effect.

Tip: Voor een nog betere opname kunt u het beste vetten of oliën zoals kokos-, olijf- of lijnzaadolie gebruiken.

Ochtend met een lege maag

Hoewel curcumine beter wordt opgenomen als het met voedsel wordt ingenomen, kan een lege maag ook voordelen hebben.

Eén onderzoek meldde dat het 's ochtends vroeg innemen van curcumine leidde tot een snelle absorptie en hogere piekspiegels in het bloed vergeleken met later op de dag.

Sommige voedingsdeskundigen raden aan om kurkuma in te nemen voordat u iets eet. Hierdoor kan het snel piekspiegels bereiken voordat het gemetaboliseerd en uitgescheiden wordt.

Wees u ervan bewust dat doses curcumine hoger dan 500 mg op een lege maag het risico op bijwerkingen zoals hoofdpijn of misselijkheid bij gevoelige mensen kunnen verhogen.

Nacht voor het slapen gaan

Er is enig bewijs dat het innemen van curcumine voordat u naar bed gaat, leidt tot een verbeterde absorptie en benutting 's nachts.

Uit één onderzoek bleek dat een dosis voor het slapen gaan de bloedspiegels meer dan 10 uur langer verhoogd hield in vergelijking met een inname 's ochtends.

Curcumine dat 's avonds wordt ingenomen, wordt mogelijk beter geabsorbeerd vanwege de tragere spijsverteringsmotiliteit en de langere doorlooptijd van het maag-darmkanaal tijdens het slapen.

Overweeg om uw dagelijkse curcuminesupplement ongeveer 30 minuten voor het slapen gaan in te nemen om de absorptie 's nachts te maximaliseren.

Na het sporten

Opkomend onderzoek suggereert dat het innemen van curcumine na het sporten de antioxiderende en ontstekingsremmende voordelen ervan kan versterken.

Intense lichamelijke activiteit kan op korte termijn ontstekingen en oxidatieve stress veroorzaken. Curcumine helpt deze effecten tegen te gaan, vermindert spierschade en versnelt het herstel.

Probeer een curcuminesupplement in te nemen binnen 1 uur na uw training. Zorg ervoor dat u het combineert met piperine of oliën voor een betere biologische beschikbaarheid.

Vóór vetrijke maaltijden

Hoewel vetten in de voeding de opname van curcumine kunnen stimuleren, kunnen ze ook de werking ervan belemmeren. De vetbindende activiteit van curcumine kan worden belemmerd wanneer er een teveel aan vetten aanwezig is.

Onderzoek toont aan dat het innemen van curcumine 30-60 minuten voor een vetrijke maaltijd ervoor kan zorgen dat het volledig wordt opgenomen voordat veel vet het spijsverteringskanaal bereikt.

Dit helpt de biologische beschikbaarheid te maximaliseren en de therapeutische effecten van curcumine te behouden. Probeer deze strategie voordat u zich overgeeft aan vet, vettig of gefrituurd voedsel.

Met zwarte peper

Weet u nog dat piperine uit zwarte peper de biologische beschikbaarheid van curcumine met wel 2000% kan verbeteren?

Zorg ervoor dat u kurkuma-supplementen neemt die Bioperine bevatten of voeg een snufje zwarte peper toe aan voedsel wanneer u met kurkuma kookt.

Voor een maximaal effect neemt u ongeveer 10-20 mg piperine op bij elke 2-4 gram kurkuma die u neemt. Deze combinatie tilt de absorptie naar een hoger niveau!

Hoe u deze Timingstrategieën kunt gebruiken

Hier volgen enkele eenvoudige manieren om deze op bewijs gebaseerde strategieën te implementeren:

 • Neem curcumine-capsules in tijdens maaltijden die rijk zijn aan gezonde vetten, zoals avocado, noten, olijfolie of vette vis.
 • Voeg kurkumapoeder of -extract toe aan smoothies met kokos- of lijnzaadolie voor een boost van de opname.
 • Strooi kurkuma in eieren, soepen of stoofschotels samen met zwarte peper voor het eten.
 • Maak een "Gouden pasta" van kurkumapoeder, kokosolie en zwarte peper die u dagelijks inneemt.
 • Kies een curcuminesupplement met piperine of emulgatoren voor een betere biologische beschikbaarheid.
 • Stel een herinnering in om curcuminesupplementen vlak voor het slapengaan of na een training in te nemen.

Pro Tip: Overweeg om af te wisselen tussen verschillende tijdstippen om aan alle behoeften te voldoen. Neem bijvoorbeeld op sommige dagen bij het ontbijt en op andere dagen voor het slapengaan.

Mogelijke bijwerkingen van kurkuma supplementen

Door de absorptie van curcumine te verbeteren, kunt u bijwerkingen vermijden door de benodigde dosering te minimaliseren. Maar wees u ervan bewust dat kurkuma nog steeds kan veroorzaken:

 • Maagklachten bij inname van grote hoeveelheden of op een lege maag
 • Bloedverdunners, dus mensen die antistollingsmedicijnen gebruiken moeten een arts raadplegen
 • Verhoogde galafscheiding, wat problemen met de galblaas kan verergeren
 • Interacties met medicijnen, waaronder antidepressiva en bloedsuikerverlagende medicijnen

Houd u aan de aanbevolen doseringen en neem geen kurkuma supplementen als u galstenen of een bloedingsstoornis heeft. Bespreek dit eerst met uw arts als u medicijnen gebruikt.

Alles op een rijtje - Een overzicht

Laten we even alles op een rijtje zetten over de beste tijd om kurkuma in te nemen:

 • Curcumine wordt op zichzelf slecht geabsorbeerd, dus timing en combinaties zijn belangrijk.
 • Neem samen met voedsel, olie of piperine om de absorptie en effecten aanzienlijk te verhogen.
 • s Ochtends, tijdens het slapen gaan of na de training kan een snelle opname en langdurige verhoging van de curcumineniveaus mogelijk zijn.
 • Neem 30-60 minuten voor een vette maaltijd om de absorptie en werking te maximaliseren.
 • Wissel verschillende timingsstrategieën 's ochtends, 's middags of 's avonds af om alles te dekken.

Het komt erop neer dat de juiste timing van de inname van kurkuma de gezondheidsvoordelen echt optimaliseert. Neem deze superkruid op het juiste moment om ontstekingen te verminderen, oxidatieve stress te bestrijden en ervoor te zorgen dat uw lichaam zich op zijn best voelt.

Veelgestelde vragen

Hebt u nog vragen over wanneer u kurkuma moet innemen? Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

Moet ik kurkuma voor of na het eten innemen?

De beste tijd om kurkuma in te nemen is tijdens of vlak na de maaltijd. Innemen voor het eten op een lege maag is goed, maar kan bijwerkingen veroorzaken bij gevoelige mensen.

Wat is het beste moment van de dag om kurkuma in te nemen?

Twee optimale tijden zijn 's ochtends op een lege maag om de piekabsorptie te bereiken en 's avonds voor het slapen gaan om de verhoogde curcumineniveaus te verlengen.

Hoe vaak moet ik kurkuma per dag innemen?

De meeste onderzoeken gebruiken doseringen kurkuma variërend van 500-2000 mg per dag. U kunt dit het beste opsplitsen in 2-3 doses die u met voedsel inneemt om de absorptie te verbeteren.

Moet ik kurkuma thee drinken voor het slapen gaan?

Ja, het drinken van kurkuma thee voor het slapen kan de opname 's nachts bevorderen. Zorg ervoor dat u een vetstof zoals kokosmelk of een snufje zwarte peper toevoegt.

Is het beter om kurkuma voor of na het sporten in te nemen?

Onderzoek toont aan dat het innemen van kurkuma supplementen binnen 1 uur na het sporten ontstekingen en oxidatieve schade van uw training tegengaat.

Conclusie

Er zijn duidelijk optimale tijden om kurkuma in te nemen die de absorptie en voordelen maximaliseren. De ideale tijd hangt af van factoren zoals dosering, maaltijdinhoud en uw eigen lichaam. De juiste timing zorgt voor ontstekingsremmende en antioxiderende effecten precies wanneer u ze het meest nodig hebt.

Onthoud deze belangrijke punten:

 • Neem curcumine met vet of piperine om de absorptie tot 2000% te verhogen
 • De absorptie wordt verbeterd wanneer het tijdens, vlak voor of na de maaltijd wordt ingenomen
 • Neem als eerste in de ochtend en voor het slapen gaan in om de bloedspiegel mogelijk te verhogen
 • Neem kort na de training of vóór een vetrijke maaltijd voor gerichte voordelen

Probeer dus eens de timing van kurkuma en kijk of u een verschil merkt in hoe u zich voelt. Wanneer deze superwortel op het juiste moment wordt genomen, stijgen de absorptie en voordelen van curcumine tot hun hoogste niveau.

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine?

Kurkuma is een specerij die gemaakt wordt van de wortels van de Curcuma longa plant. Curcumine is de actieve verbinding in kurkuma die het zijn levendige kleur en geneeskrachtige werking geeft. Curcuminesupplementen bevatten sterk geconcentreerde curcumine-extracten.

Hoeveel curcumine zit er in kurkuma?

Rauwe kurkumawortel bevat ongeveer 3% curcumine. Kurkumapoeder heeft een iets hoger gehalte aan curcumine, dichter bij 5%. Curcuminesupplementen zijn gestandaardiseerd tot 95% curcumine en verbeterd voor een betere opname.

Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van kurkuma?

Kurkuma is mogelijk niet geschikt voor mensen met galstenen of galwegobstructies vanwege de galstimulerende effecten. Het kan ook het bloedingsrisico verhogen bij mensen die anticoagulantia innemen. Mensen die zwanger zijn, zwanger proberen te worden of borstvoeding geven moeten medicinale doses kurkuma vermijden.

Wat is beter - kurkuma capsules of poeder?

Kurkuma capsules zorgen voor een consistentere dosering en hogere concentraties curcumine in vergelijking met poeder. Poeder kan echter beter worden opgenomen als het door voedsel en olie wordt gemengd. Beide bieden voordelen, afhankelijk van uw behoeften en voorkeuren.

Hoe lang duurt het voordat kurkuma supplementen werken?

De tijd die nodig is om de voordelen van kurkuma te voelen, varieert afhankelijk van de aandoening die behandeld wordt. Acute ontstekingen kunnen binnen een paar doses verbeteren, terwijl het bij chronische gezondheidsproblemen 4-8 weken van dagelijks gebruik kan duren voordat de effecten merkbaar zijn.

Kan ik kurkuma onbeperkt innemen of moet ik het cyclisch gebruiken?

De meeste onderzoeken hebben het dagelijks gebruik van kurkuma gedurende 2-3 maanden zonder problemen geëvalueerd. Sommige experts raden echter aan om regelmatig een pauze in te lassen, bijvoorbeeld elke maand een week. Raadpleeg uw arts.

Zijn er negatieve wisselwerkingen tussen kurkuma en medicijnen?

Kurkuma kan een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, waaronder antidepressiva, diabetesmedicijnen, maagzuurremmers en bloedverdunners. Mensen die medicijnen gebruiken, moeten dit aan hun arts vragen voordat ze kurkuma-supplementen gebruiken.

Samenvatting

Opkomend bewijs toont aan dat het innemen van kurkuminesupplementen op specifieke tijdstippen van de dag resulteert in een veel grotere opname en benutting van curcumine. Studies tonen aan dat de opname van curcumine tot wel 2000% toeneemt wanneer het samen met vetten, oliën of zwarte peper wordt ingenomen, vanwege de verbeterde oplosbaarheid. De beste tijden om kurkuma in te nemen zijn tijdens of vlak na de maaltijd, 's ochtends op een lege maag om piekwaarden te bereiken, voor het slapen gaan om de verheffing te verlengen en na het sporten om ontstekingen te verminderen. Als u curcumine 30-60 minuten voor een vette maaltijd inneemt, blijft de werking behouden. Het afwisselen van verschillende timingsstrategieën 's ochtends, 's middags en 's avonds biedt de klok rond voordelen. Goed getimede doses maximaliseren de ontstekingsremmende en antioxiderende effecten en voorkomen bijwerkingen. Mensen die medicijnen gebruiken moeten een arts raadplegen voordat ze kurkuma-supplementen gebruiken vanwege mogelijke interacties. Het optimaliseren van het moment waarop u kurkuma inneemt kan echt lonen in termen van verbeterde absorptie, biologische beschikbaarheid en gerichte gezondheidsvoordelen.Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/