Zure reflux tijdens het slapen

Gepubliceerd:

Zure reflux tijdens het slapen kan uw rust en algehele welzijn aanzienlijk verstoren. Maagzuur dat terugstroomt in de slokdarm, bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), kan de rust en het algehele welzijn aanzienlijk verstoren. In deze blogpost gaan we dieper in op de oorzaken van nachtelijke GERD-symptomen, de invloed ervan op de slaapkwaliteit en mogelijke verbanden met andere medische aandoeningen.

Bovendien onderzoeken we hoe brandend maagzuur zwangere vrouwen beïnvloedt en bespreken we verschillende tips om deze symptomen tijdens de zwangerschap te beheersen. Verder bespreken we effectieve strategieën om zure reflux tijdens het slapen te voorkomen door uw slaaphouding aan te passen, uw voeding te veranderen, regelmatig te bewegen en stressbeheersingstechnieken toe te passen.

Ten slotte geven wij een overzicht van de vrij verkrijgbare geneesmiddelen ter verlichting van de symptomen van zure reflux en geven wij aan wanneer het tijd is om in hardnekkige gevallen een arts te raadplegen. Door de fijne kneepjes van GERD te begrijpen in relatie tot slaaphygiëne en levensstijlfactoren die bijdragen tot het ontstaan of verergeren ervan 's nachts, kunt u stappen ondernemen om deze ongemakkelijke ervaring voor eens en altijd te verlichten.

zuur-reflux tijdens het slapen

Zure reflux en GERD begrijpen

Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) is een chronische medische aandoening die wordt gekenmerkt door frequente zure reflux, die pijn op de borst, hoofdpijn en slaapstoornissen kan veroorzaken. GERD-symptomen verergeren 's nachts als u in bed ligt, vanwege de horizontale positie van het lichaam. Dit kan leiden tot verstikking door zure reflux tijdens de slaap en kan ook in verband worden gebracht met ernstigere obstructieve slaapapneu.

Symptomen van GERD tijdens de slaap

Wakker worden met een zure smaak in de mond of een brandend gevoel in de keel en op de borst kan wijzen op maagzuur dat tijdens de slaap terugstroomt in de slokdarm. Deze symptomen worden veroorzaakt doordat maagzuur terugstroomt in de slokdarm, waardoor de slokdarmslijmvlieswand geïrriteerd raakt. Andere veel voorkomende GERD-symptomen voor de nacht zijn

 • Hoesten of piepende ademhaling
 • Moeite met slikken
 • Hik die niet weggaat
 • Misselijkheid of braken
 • Onvermogen om in slaap te vallen of te blijven door ongemak

Het verband tussen GERD en obstructieve slaapapneu

Obstructieve slaapapneu (OSA) is een andere aandoening die GERD 's nachts kan verergeren. OSA treedt op wanneer de ademhaling tijdens de slaap tijdelijk stopt door een obstructie in de luchtweg. Het slikken kan verminderd zijn en de druk op de onderste slokdarmsfincter kan toenemen, wat kan leiden tot meer zure refluxaanvallen.

Bovendien kan GERD zelf bijdragen tot slaapapneu door ontsteking of zwelling van het keelweefsel te veroorzaken, wat de luchtweg tijdens de slaap verder kan blokkeren. Daarom is het voor mensen die lijden aan zowel GERD als OSA van cruciaal belang om medische hulp te krijgen met de juiste diagnose en behandeling.

Oorzaken van zure reflux tijdens het slapen

Verschillende factoren dragen bij tot de ontwikkeling van GERD, waaronder het roken van sigaretten, het drinken van alcohol, het gebruik van bepaalde medicijnen zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), een hiatale hernia of zwangerschap. Obesitas, mensen met overgewicht en mensen met een overactieve blaas of COPD hebben meer kans op GERD.

Levensstijlfactoren die bijdragen aan nachtelijke zure reflux

De verzwakte onderste slokdarmsfincterspier, veroorzaakt door slechte levensstijlkeuzes, kan ertoe leiden dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm, met nachtelijk brandend maagzuur als gevolg. Enkele veel voorkomende boosdoeners zijn:

 • Vet of gekruid voedsel
 • Cafeïnehoudende dranken zoals koffie of thee
 • Alcoholgebruik

Medische aandoeningen die het risico op nachtelijk brandend maagzuur verhogen

Medische aandoeningen die het risico op nachtelijk brandend maagzuur verhogen

Naast de bovengenoemde leefstijlfactoren verhogen sommige medische aandoeningen het risico op zure reflux tijdens het slapen. Deze omvatten:

 • Astma: Astmamedicijnen zoals theofylline kunnen de onderste slokdarmsfincter ontspannen, waardoor de symptomen van zure reflux toenemen.
 • Diabetici kunnen een vertraagde maaglediging ervaren, wat leidt tot een verhoogd risico op nachtelijk brandend maagzuur.
 • Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen leiden tot een verzwakte onderste slokdarmsfincter, waardoor de druk op de maag toeneemt en brandend maagzuur vaker voorkomt.

Inzicht in zure reflux en GERD kan een moeilijk te beheersen aandoening zijn, maar door de oorzaken en symptomen te begrijpen wordt het gemakkelijker om mogelijke behandelingen te identificeren. De oorzaken van zure reflux tijdens het slapen kunnen variëren van leefstijlfactoren tot medische aandoeningen; daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe deze twee categorieën met elkaar verbonden zijn voor een effectieve behandeling.

Oorzaken van zure reflux tijdens het slapen

Verschillende factoren dragen bij tot de ontwikkeling van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), waaronder keuzes in levensstijl en medische aandoeningen. Inzicht in deze oorzaken kan u helpen de nodige veranderingen aan te brengen om zure reflux tijdens het slapen te voorkomen.

Levensstijlfactoren die bijdragen aan nachtelijke zure reflux

 • Het roken van sigaretten: Roken verzwakt de onderste slokdarmsfincter, waardoor de maaginhoud gemakkelijker terug in de slokdarm stroomt.
 • Het drinken van alcohol: Alcoholconsumptie ontspant de onderste slokdarmsfincter en verhoogt de maagzuurproductie, die beide kunnen leiden tot nachtelijk brandend maagzuur.
 • Bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID's), calciumkanaalblokkers en bepaalde antidepressiva, kunnen GERD-symptomen verergeren doordat ze de manier waarop uw lichaam voedsel verwerkt of uw onderste slokdarmsfincter ontspant, beïnvloeden. Neem contact op met uw arts als u denkt dat medicijnen de oorzaak zijn van uw zure refluxklachten.
 • Eetgewoonten: Het nuttigen van grote maaltijden of eten vlak voor het slapen gaan kan een verhoogde druk op uw maag veroorzaken en reflux tijdens de slaap bevorderen. Kies in plaats daarvan voor kleinere porties gedurende de dag.

Medische aandoeningen die het risico op nachtelijk brandend maagzuur verhogen

 • Zwangerschap: Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen de onderste slokdarmsfincter verzwakken, terwijl de druk op de buik toeneemt door de uitzettende baarmoeder. Deze combinatie maakt zwangere vrouwen gevoeliger voor zure reflux, vooral tijdens het derde trimester.
 • Obesitas en overgewicht: Overgewicht zet extra druk op uw maag, waardoor het risico op GERD toeneemt. Door in vorm te blijven met lichaamsbeweging en een voedzaam dieet kunt u de symptomen tot een minimum beperken.
 • Hiatale hernia: Een hiatale hernia ontstaat wanneer een deel van uw maag omhoog drukt in uw borstholte door een opening in het middenrif, de hiatus genaamd. Een hiatale hernia is een aandoening waarbij een deel van de maag door een opening in het middenrif naar buiten steekt, waardoor de onderste slokdarmsfincter verzwakt en de maaginhoud terug kan stromen in de slokdarm.
 • Overactieve blaas of chronische obstructieve longaandoening (COPD): Deze aandoeningen kunnen ertoe leiden dat u tijdens uw slaap vaak wakker wordt omdat u moet hoesten of naar het toilet moet, wat het normale slikpatroon, dat helpt om achtergebleven maagzuur uit uw keel te verwijderen, kan verstoren.

Naast deze factoren zorgt plat liggen tijdens het slapen ervoor dat de zwaartekracht tegen u werkt, waardoor maagzuur gemakkelijker naar boven in uw slokdarm stroomt. Door te begrijpen wat 's nachts brandend maagzuur veroorzaakt en preventieve maatregelen te nemen, zoals het aanpassen van uw slaaphouding of het wijzigen van uw dieet, kunt u het ongemak van GERD 's nachts tot een minimum beperken.

Het is belangrijk de levensstijl en medische factoren te identificeren die kunnen bijdragen tot nachtelijke zure reflux, om deze effectief te kunnen beheersen. Zwangere vrouwen zijn bijzonder kwetsbaar voor brandend maagzuur, dus het is van cruciaal belang om de meest ideale aanpak te begrijpen om de symptomen tijdens de zwangerschap te verminderen.

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

Tot 45 procent van de mensen heeft last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap, deels omdat roken de maagzuurproductie verhoogt en de onderste slokdarmsfincter verzwakt - deze spier helpt voorkomen dat de maaginhoud terugstroomt in de slokdarm. In dit hoofdstuk bespreken we waarom zwangere vrouwen gevoelig zijn voor brandend maagzuur en geven we tips om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap onder controle te houden.

Waarom zwangere vrouwen gevoelig zijn voor brandend maagzuur

Zwangerschap brengt verschillende hormonale veranderingen met zich mee die het maagdarmstelsel kunnen beïnvloeden. Een toename van progesteron kan de LES verslappen, waardoor maagzuur naar de slokdarm kan stromen en brandend maagzuur ontstaat. Als de LES ontspant, kan het maagzuur terugvloeien in de slokdarm, wat leidt tot symptomen van zure reflux zoals brandend maagzuur. Bovendien zet de baarmoeder van een vrouw tijdens de zwangerschap uit, waardoor er druk op de buik ontstaat en de maaginhoud naar boven wordt geduwd in de richting van de LES.

Tips voor het beheersen van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap

 1. Eet kleinere maaltijden: Door vaker gedurende de dag kleinere porties te eten, kunt u de druk op uw maag verminderen en GERD-symptomen minimaliseren.
 2. Vermijd uitlokkende voedingsmiddelen: Gekruid of vet voedsel, chocolade, cafeïne, koolzuurhoudende dranken of zuur fruit kunnen de symptomen van zure reflux verergeren. Het is belangrijk om de dingen die uw GERD uitlokken te identificeren en te vermijden.
 3. Zorg voor een goede lichaamshouding: Rechtop zitten tijdens het eten kan helpen om het voedsel naar beneden te houden door de zwaartekracht in het voordeel van de spijsvertering te gebruiken in plaats van ertegen.
 4. Verhoog uw hoofd tijdens het slapen: Gebruik een wigkussen of verhoog het hoofd van uw bed om te voorkomen dat maagzuur tijdens de slaap terugstroomt in uw slokdarm.
 5. Blijf gehydrateerd: De hele dag door veel water drinken kan helpen het maagzuur te neutraliseren en brandend maagzuur te verminderen. Vermijd echter grote hoeveelheden vlak voor het slapengaan, omdat dit de reflux kan verergeren.
 6. Vermijd liggen na het eten: Wacht ten minste twee uur na de maaltijd voordat u gaat liggen of naar bed gaat, zodat de spijsvertering de tijd krijgt en het risico op nachtelijke GERD-symptomen afneemt.
 7. Praat met uw arts over veilige medicijnen: Als veranderingen in levensstijl niet voldoende zijn om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te beheersen, overleg dan met uw arts over vrij verkrijgbare maagzuurremmers die veilig zijn voor zwangere vrouwen. Raadpleeg altijd een arts voordat u nieuwe medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap.

Het opnemen van deze tips in uw dagelijkse routine kan helpen om het ongemak te verlichten dat gepaard gaat met brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Het is cruciaal om uw zorgen over zure reflux en GERD-symptomen altijd te bespreken met uw arts, die u persoonlijke begeleiding kan bieden op basis van individuele behoeften en omstandigheden.

Zwangere vrouwen moeten zich bewust zijn van de kans op brandend maagzuur en actie ondernemen om het onder controle te krijgen, omdat negeren ervan ernstigere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Om zure reflux tijdens het slapen verder te voorkomen, zijn aanpassing van uw slaaphouding, verhoging van uw hoofd tijdens de slaap, veranderingen in de voeding en beheersing van uw porties enkele effectieve strategieën die de symptomen kunnen helpen verminderen.

Zure reflux tijdens het slapen voorkomen

Om zure reflux tijdens het slapen te voorkomen of te verminderen, kunt u verschillende maatregelen nemen. Deze omvatten het aanpassen van uw slaaphouding, uw hoofd omhoog houden, kleinere porties eten, het vermijden van voedingsmiddelen die u uitlokken, meer tijd geven voor de spijsvertering voor het slapen gaan, een gezond gewicht behouden door regelmatig te bewegen, loszittende kleding te dragen en het beheersen van stressniveaus door ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen of meditatie.

Uw slaaphouding aanpassen om reflux te verminderen

De manier waarop u slaapt speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van refluxklachten. Als u plat op uw rug ligt, stroomt de maaginhoud gemakkelijk terug in de slokdarm. Om dit probleem te voorkomen en GERD-symptomen tijdens de slaap te verminderen:

 • Slaap op uw linkerzij - Deze houding helpt de maag onder de slokdarm te houden, waardoor zuurlekkage tot een minimum wordt beperkt.
 • Vermijd onmiddellijk na het eten te gaan liggen - Wacht minstens twee uur na de maaltijd voordat u naar bed gaat.

Uw hoofd omhoog houden voor een betere spijsvertering tijdens de slaap

Voor GERD-patiënten kan het gebruik van een verstelbaar bedframe of een wigkussen om het hoofdeinde van uw bed zes centimeter hoger te leggen, helpen om het maagzuur te neutraliseren en te voorkomen dat het terugstroomt naar de slokdarm. U kunt deze verhoging bereiken met een verstelbaar bedframe of een wigkussen dat speciaal is ontworpen voor mensen met GERD. Vermijd het gebruik van meerdere kussens, omdat die de nek kunnen belasten en GERD kunnen verergeren door een onjuiste uitlijning van de wervelkolom.

Dieetveranderingen en portiecontrole om brandend maagzuur te verminderen

Aanpassingen in de voeding zijn noodzakelijk om 's nachts brandend maagzuur in verband met gastro-oesofageale refluxstoornis (GERD) te verminderen. Enkele tips zijn:

 • Minder eten - Het nuttigen van grote hoeveelheden voedsel kan druk uitoefenen op de LES, waardoor deze open gaat staan en maagzuur in de slokdarm terechtkomt.
 • Vermijd triggers - Bekende boosdoeners zijn gekruid, vet of gefrituurd voedsel, chocolade, cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Identificeer uw persoonlijke triggers en schrap ze uit uw dieet.

Technieken voor lichaamsbeweging en stressbeheersing ter verlichting van GERD

Technieken voor lichaamsbeweging en stressbeheersing ter verlichting van GERD

In vorm blijven met regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om de symptomen van GERD onder controle te houden. Obesitas verhoogt de druk op de buik en dat kan zure reflux veroorzaken. Streef naar een minimum van 30 minuten matige lichaamsbeweging op de meeste dagen.

Stress is in verband gebracht met het verergeren van GERD-symptomen. Neem ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen of meditatie op in uw dagelijkse routine om stressniveaus effectief te beheren.

Het nemen van preventieve maatregelen om de gevolgen van zure reflux tijdens het slapen te verminderen, kan een effectieve manier zijn om een goede gezondheid te behouden. Bovendien zijn er diverse vrij verkrijgbare middelen die hulp kunnen bieden bij GERD en andere spijsverteringsproblemen.

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen tegen zure reflux

Naast veranderingen in levensstijl kunnen vrij verkrijgbare medicijnen zoals maagzuurremmers, H2-blokkers of protonpompremmers soms helpen bij het verlichten van brandend maagzuur als gevolg van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Voordat u met nieuwe medicijnen begint, is het belangrijk dat u uw arts raadpleegt.

Soorten vrij verkrijgbare geneesmiddelen

Er zijn verschillende soorten vrij verkrijgbare geneesmiddelen beschikbaar om de symptomen van zure reflux en GERD te verlichten:

 • Antacida: Deze neutraliseren het maagzuur en bieden snelle verlichting bij incidenteel brandend maagzuur. Gangbare merken zijn Tums, Rolaids en Maalox.
 • H2-blokkers: Deze medicijnen, ook bekend als histaminereceptorantagonisten, verminderen de productie van maagzuur. Ze werken langzamer dan maagzuurremmers, maar geven een langduriger verlichting. Voorbeelden zijn Pepcid AC (famotidine) en Zantac (ranitidine).
 • Protonpompremmers (PPI's): PPI's blokkeren de productie van maagzuur bij de bron - de protonpomp in de maagcellen. Dit resulteert in een aanzienlijke verlaging van de zuurtegraad in de maag, wat nachtelijke refluxaanvallen tijdens de slaap helpt voorkomen. Enkele veelgebruikte vrij verkrijgbare PPI's zijn Prilosec OTC (omeprazol) en Prevacid 24HR (lansoprazol).

Merk op dat langdurig gebruik van deze medicijnen mogelijke bijwerkingen kan hebben; daarom is het van cruciaal belang om het gebruik ervan met een arts te bespreken.

Wanneer een zorgverlener raadplegen?

Als u aanhoudende zuurreflux- of GERD-symptomen hebt ondanks het gebruik van vrij verkrijgbare geneesmiddelen, is het essentieel dat u uw arts raadpleegt. Die kan u helpen de onderliggende oorzaak van uw symptomen vast te stellen en u de juiste behandelingsopties aanbevelen. Enkele gevallen waarin u medisch advies zou moeten inwinnen zijn:

 • Uw brandend maagzuur komt meer dan twee keer per week voor.
 • U heeft moeite met slikken of pijn op de borst.
 • Uw symptomen duren twee weken of langer, ondanks het gebruik van vrij verkrijgbare geneesmiddelen.
 • U ontwikkelt nieuwe of verergerende bijwerkingen van uw huidige medicatieregime.

In sommige gevallen kunnen medicijnen op recept nodig zijn om ernstige GERD effectief te behandelen. Bovendien, als veranderingen in levensstijl en medicijnen geen soelaas bieden, kunnen verdere evaluatie en tests nodig zijn om andere mogelijke oorzaken van uw ongemak tijdens het slapen uit te sluiten.

OTC-medicijnen kunnen op korte termijn een oplossing bieden voor zure reflux tijdens het slapen, maar als de symptomen aanhouden of verergeren, is het van cruciaal belang om medische hulp in te schakelen. Om de behandelingsmogelijkheden verder te onderzoeken wanneer veranderingen in levensstijl niet volstaan, wordt in de volgende rubriek ingegaan op het zoeken van medische hulp voor aanhoudende zure reflux tijdens het slapen.

Medische hulp zoeken voor aanhoudende zure reflux tijdens het slapen

Als uw zure reflux ondanks preventieve maatregelen tijdens het slapen aanhoudt, is het raadzaam een arts te raadplegen over de mogelijkheid van GERD. Die kan de nodige tests uitvoeren om de aandoening te diagnosticeren en passende behandelingsopties aanbevelen, waaronder medicijnen op recept of een operatie in gevallen waarin conservatieve behandelingen het ernstige en aanhoudende ongemak in verband met deze aandoening niet kunnen verlichten.

Diagnostische tests voor evaluatie van GERD

Uw arts kan verschillende diagnostische tests uitvoeren om te beoordelen of u GERD hebt. Deze tests kunnen bestaan uit een slokdarm-pH-test, die meet hoe vaak maagzuur in uw slokdarm terechtkomt over een periode van 24 uur; een endoscopie van het bovenste deel van het maag-darmkanaal, waarbij uw arts uw slokdarm en maag visueel kan onderzoeken met behulp van een flexibele buis, een endoscoop genaamd; of een bariumslikonderzoek, waarbij u vloeistof met barium inneemt voordat u röntgenfoto's ondergaat, zodat eventuele afwijkingen in uw spijsverteringskanaal zichtbaar worden op de beelden.

Behandelingsopties wanneer veranderingen in levensstijl niet voldoende zijn

In sommige gevallen kunnen veranderingen in levensstijl alleen onvoldoende verlichting van GERD-symptomen bieden. In deze situaties moeten aanvullende behandelingsopties worden overwogen:

 • Medicijnen op recept: Uw arts kan u sterkere medicijnen voorschrijven, zoals protonpompremmers (PPI's) of H2-blokkers, als de vrij verkrijgbare versies uw symptomen niet voldoende onder controle houden. Deze medicijnen werken door de productie van maagzuur te verminderen of te neutraliseren.
 • Chirurgie: Voor personen die ondanks het gebruik van medicijnen ernstige GERD-symptomen blijven ervaren, kan een chirurgische ingreep, fundoplicatie genaamd, worden aanbevolen. Bij deze operatie wordt de bovenkant van de maag om de onderste slokdarm gewikkeld om de onderste slokdarmsfincter te versterken en zure reflux te voorkomen.
 • Endoscopische procedures: In sommige gevallen kunnen minder invasieve endoscopische procedures zoals Stretta-therapie of transorale incisievrije fundoplicatie (TIF) de GERD-symptomen helpen verbeteren door de onderste slokdarmsfincter aan te spannen of een barrière te creëren tussen uw maag en slokdarm.

De behandeling van GERD is niet alleen essentieel voor het verbeteren van de slaapkwaliteit, maar ook voor het voorkomen van mogelijke complicaties zoals slokdarmontsteking, Barrett's slokdarm of zelfs slokdarmkanker in ernstige gevallen. Door nauw samen te werken met uw arts kunt u een effectief behandelplan ontwikkelen dat zowel overdag als 's nachts de GERD-symptomen aanpakt en tegelijkertijd een betere algemene gezondheid en welzijn bevordert.

Veelgestelde vragen over zure reflux tijdens het slapen

Hoe voorkomt u zure reflux tijdens het slapen?

Als u tijdens het slapen last hebt van zure reflux, kan dat ongemakkelijk zijn en uw slaap verstoren. Hier volgen enkele tips om zure reflux 's nachts te voorkomen:

 • Verhoog uw hoofd en bovenlichaam tijdens het slapen om te voorkomen dat maagzuur terugstroomt in uw slokdarm.
 • Vermijd grote maaltijden of uitlokkende voedingsmiddelen vlak voor het slapengaan.
 • Breng veranderingen aan in uw levensstijl, zoals regelmatige lichaamsbeweging, stressbeheersingstechnieken en het handhaven van een gezond gewicht.
 • Beoefen goede slaaphygiëne door een comfortabele slaapomgeving te creëren en een consequent slaapschema aan te houden.

Wat gebeurt er als u in uw slaap zure reflux heeft?

Wanneer maagzuur tijdens de slaap terugvloeit in de slokdarm, kan dit irritatie en ontsteking veroorzaken. Dit kan leiden tot symptomen als brandend maagzuur, pijn op de borst, hoesten, een verstikkend gevoel of oprispingen van voedselresten. Veelvuldige zure reflux 's nachts kan ook het risico op het ontwikkelen van complicaties zoals erosieve slokdarmontsteking en Barrett's slokdarm vergroten.

Als u GERD-symptomen ervaart tijdens het slapen, is het belangrijk stappen te ondernemen om zure reflux te voorkomen en uw slaapomgeving te verbeteren. Verminderd slikken en een ontspannen onderste slokdarmsfincter kunnen GERD verergeren, dus het is belangrijk om op uw slaaphouding te letten en te vermijden dat u op uw rug slaapt. Als de symptomen aanhouden, overweeg dan vrij verkrijgbare geneesmiddelen of raadpleeg een arts voor verdere evaluatie.

Conclusie

Inzicht in de oorzaken, symptomen en preventieve maatregelen voor nachtelijke zure reflux is essentieel om een betere slaapkwaliteit en algemene gezondheid te bevorderen. Veranderingen in de levensstijl, zoals het aanpassen van de slaaphouding, dieetaanpassingen, lichaamsbeweging, stressbeheersingstechnieken en receptvrije geneesmiddelen kunnen verlichting brengen.

Als de zure reflux tijdens het slapen aanhoudt ondanks veranderingen in de levensstijl of vrij verkrijgbare middelen, kan het nodig zijn om een medische evaluatie te ondergaan. Diagnostische tests kunnen uitwijzen of er sprake is van GERD en er zijn behandelingsmogelijkheden als veranderingen in levensstijl niet volstaan.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/