Nachtelijk Eten Syndroom

Gepubliceerd:

Het nachtelijk eetsyndroom (NES) is een veelzijdige en vaak verkeerd begrepen stoornis die invloed heeft op veel mensen. Het houdt in dat een aanzienlijk deel van de dagelijkse voedselinname 's avonds of 's nachts wordt genuttigd, wat leidt tot verschillende gezondheidsproblemen en psychisch leed. In deze uitgebreide blogpost zullen we ons verdiepen in de fijne kneepjes van het nachtelijk-eten-syndroom en de invloed ervan op de geestelijke gezondheid.

Verder zullen we onderzoeken hoe NES zich verhoudt tot andere eetstoornissen zoals de eetbuienstoornis en boulimia nervosa wat betreft emotionele eetpatronen en algemene ED-pathologie. Behandelingsopties voor mensen die worstelen met het nachtelijk eetsyndroom zullen ook besproken worden, waaronder het gebruik van slaapdagboeken als hulpmiddel om symptomen bij te houden en het aannemen van goede slaaphygiënepraktijken om nachtelijke hunkeringen onder controle te houden.

Daarnaast zullen we gedragspatronen onderzoeken die geassocieerd worden met ochtendanorexia en avondhyperfagie door te kijken naar de nachtelijke plasmaspiegels van melatonine bij nachteters. Tot slot onderzoeken we de relatie tussen maaltijdsamenstelling, aminozuurverhoudingen in het plasma & nachtelijke melatonineconcentraties in relatie tot stressfactoren in het leven die de nachtelijke melotonineproductie verminderen.

nachtelijk-eten-syndroom

Het nachtelijk eetsyndroom en geestelijke gezondheid

NES is een stoornis die gekenmerkt wordt door een verstoorde slaap en hunkering naar calorierijk, koolhydraatrijk of suikerrijk voedsel, en die vaak samengaat met andere eetstoornissen.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met NES eerder last hebben van psychologische problemen zoals depressie, angst en stress.

 • Jeugd: Adolescenten lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van NES door hormonale veranderingen tijdens de puberteit.
 • Ouderen: Oudere volwassenen kunnen ook meer last hebben van NES door leeftijdsgerelateerde veranderingen in slaappatronen in combinatie met mogelijke eenzaamheid of emotionele factoren.
 • Rokers: Regelmatige rokers blijken een hogere prevalentie van NES te hebben in vergelijking met niet-rokers.

Het aanpakken van onderliggende geestelijke gezondheidsproblemen is cruciaal om deze aandoening effectief te behandelen.

Studies hebben een sterke correlatie gevonden tussen NES en stemmingsstoornissen zoals depressieve stoornissen.

Om NES en de invloed ervan op de geestelijke gezondheid beter te begrijpen, is het essentieel dat zowel zorgverleners als onderzoekers deze complexe relatie blijven onderzoeken.

Op die manier kunnen ze gerichte interventies ontwikkelen om zowel de lichamelijke symptomen van NES aan te pakken als eventuele onderliggende emotionele of mentale gezondheidsproblemen die bijdragen aan deze ongeordende eetpatronen 's nachts.

Het nachtelijk-eten-syndroom vergelijken met andere eetstoornissen

Als het om ongeordend eten gaat, wordt het nachtelijk-eten-syndroom (NES) vaak vergeleken met andere aandoeningen, maar er zijn significante verschillen tussen beide.

Hogere niveaus van algemene eetstoornispathologie

Onderzoeken tonen aan dat personen met NES een hogere mate van algemene eetstoornispathologie vertonen dan personen met andere soorten eetstoornissen, wat duidt op ernstiger psychisch leed.

Verschillende emotionele eetpatronen

Nachtelijke eters en mensen met andere eetstoornissen kunnen allebei deelnemen aan emotioneel gedreven consumptie, maar de motivaties achter nachtelijk overeten lijken los te staan van wat mensen met een eetbuienstoornis of boulimia nervosa ervaren.

 • Nachteters: Hunkeren naar calorierijk voedsel laat op de avond door slaapstoornissen veroorzaakt door slapeloosheid of moeite om in slaap te vallen.
 • Eetbuienstoornis: Consumeren van grote hoeveelheden voedsel binnen korte perioden terwijl u gevoelens van controleverlies ervaart, maar deze eetbuien komen meestal gedurende de dag voor.
 • Boulimia Nervosa: Deelnemen aan cycli van eetbuien gevolgd door zuiveringsgedrag als een manier om waargenomen overconsumptie te compenseren, en de episoden kunnen op elk moment plaatsvinden.

Het is essentieel dat artsen onderscheid maken tussen NES en andere eetstoornissen bij het diagnosticeren en behandelen van mensen met problematische eetgewoonten.

Behandelopties voor het nachtelijk-eten-syndroom

Worstelt u met het nachtelijk eetsyndroom (NES)? Hier volgen enkele strategieën om uw nachtelijke eetgewoonten onder controle te houden en uw algehele welzijn te verbeteren.

Slaapdagboeken en goede slaaphygiënepraktijken

Houd uw slaappatronen bij en identificeer triggers voor nachtelijke eetbuien met een slaapdagboek. Goede slaaphygiënepraktijken, zoals het aanhouden van vaste bedtijden, het vermijden van cafeïne en het creëren van een ontspannende routine voor het slapen gaan, kunnen ook helpen om nachtelijke trek te verminderen.

Antidepressiva als mogelijke behandelingsopties

Onderliggende stemmingsstoornissen kunnen bijdragen aan NES, dus antidepressiva zoals selectieve serotonine heropnameremmers (SSRI's) kunnen worden voorgeschreven om psychologische problemen te verlichten en de geestelijke gezondheid te verbeteren.

Cognitieve gedragstherapie voor het nachtelijk-eten-syndroom

Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve gedachtepatronen die nachtelijke eetgewoonten veroorzaken, bij het ontwikkelen van gezondere copingmechanismen en bij het verminderen van de afhankelijkheid van voedsel als bron van troost of stressverlichting.

Vergeet niet dat behandelingsplannen altijd moeten worden voorgeschreven en gecontroleerd door een gekwalificeerde zorgverlener. Met de juiste aanpak kunnen veel mensen hun symptomen met succes beheersen en een gezonder leven leiden zonder storende nachtelijke eetbuien.

Gedragspatronen geassocieerd met het nachtelijk-eten-syndroom

Mensen met het Night Eating Syndrome (NES) hebben vaak last van ochtendanorexia, avondhyperfagie en slapeloosheid, wat hun hormoonhuishouding en slaap-waakcyclus kan verstoren.

Lager melatonineniveau bij nachteters

Nachteters hebben vaak lagere plasma melatonine niveaus tijdens de nachtelijke uren, wat kan bijdragen aan verstoorde slaappatronen(bron).

Verhoogd Leptinegehalte bij nachteters

Onderzoek suggereert dat nachteters mogelijk hogere plasma leptineconcentraties hebben, wat kan leiden tot een verhoogd hongergevoel of een verminderd verzadigingsgevoel na de maaltijd(bron).

Slaapproblemen aanpakken om NES te verbeteren

Het beheren van onderliggende slaapproblemen kan cruciaal zijn bij de behandeling van NES, en slaaphygiënepraktijken zoals het aanhouden van consistente bedtijden en het vermijden van cafeïne of alcohol vlak voor het slapengaan kunnen daarbij helpen.

Het belang van stressmanagement bij de behandeling van NES

Technieken voor stressbeheer zoals mindfulness meditatie, yoga, lichaamsbeweging of therapie kunnen helpen om zowel de fysiologische als de psychologische aspecten aan te pakken die bijdragen aan ongeordende eetpatronen 's nachts(bron).

Nachtelijk-eten-syndroom en boulimia nervosa

Mensen met boulimia nervosa hebben vaak onregelmatige eetgewoonten, wat kan leiden tot voedingstekorten en psychologische problemen.

Eetpatronen van personen met boulimia nervosa

Bulimiepatiënten hebben onregelmatige eetpatronen waarbij ze eetbuien hebben en purgeren.

 • Personen met boulimie: Onregelmatige eetpatronen met eetbuien en purgeren.
 • Nachteters: Verbruiken 's nachts de meeste calorieën, wat tot gewichtsproblemen leidt.

Verschillen in melatonineniveau tussen nachteters en niet-nachteters

Lagere melatoninespiegels bij nachteters kunnen bijdragen aan hun verstoorde slaappatroon en hun toegenomen verlangen om 's nachts te eten.

Het is essentieel voor mensen die aan boulimia nervosa of het nachtelijk-eten-syndroom lijden om professionele hulp te zoeken.

Beide voorwaarden tegelijkertijd aanpakken

Een alomvattend behandelplan moet rekening houden met alle aspecten van het welzijn van een persoon, inclusief zijn of haar emotionele toestand en leefgewoonten zoals bewegingsroutines of sociale ondersteuningsnetwerken die beschikbaar zijn binnen de gemeenschap waarin hij of zij leeft.

 • Behandelingsmogelijkheden: Therapie, medicatie of een combinatie daarvan.
 • Uitgebreide aanpak: Emotionele toestand en leefgewoonten aanpakken naast medische interventies.

Door deze eetstoornissen in een vroeg stadium aan te pakken, hebben patiënten een betere kans om ze te overwinnen en een gezonder leven te leiden.

Maaltijdsamenstelling, plasma aminozuurverhoudingen & nachtelijke melatonineconcentraties bij chronische primaire slapeloosheidspatiënten

Het nachtelijk eetsyndroom (NES) wordt vaak geassocieerd met verstoorde slaappatronen en chronische primaire slapeloosheid, en de maaltijdsamenstelling en plasma-aminozuurverhoudingen kunnen de nachtelijke plasma-melatonineconcentraties bij patiënten met deze aandoeningen beïnvloeden.

Invloed van maaltijdsamenstelling op nachtelijke melatonineconcentraties

Uit een onderzoek van Bravo et al. bleek dat de melatonineconcentraties 's avonds hoger waren bij maaltijden met een hoge glycemische index dan bij maaltijden met een lage glycemische index, wat suggereert dat dieetaanpassingen kunnen helpen bij mensen die lijden aan NES of andere slaapproblemen.

Het consumeren van een verscheidenheid aan complexe koolhydraten gedurende de dag - waaronder volle granen, fruit, groenten, peulvruchten en magere eiwitten zoals gevogelte of vis - kan helpen bij het reguleren van de BMI-niveaus en de dagelijkse voedselinnamepatronen, en kan psychologisch leed in verband met het nachtelijk eetsyndroom verminderen.

Stressfactoren in het leven die van invloed zijn op eetgewoonten 's nachts

 • Slaaptekort: Gebrek aan herstellende slaap kan leiden tot verhoogde eetlust als gevolg van hormonale onevenwichtigheden veroorzaakt door onvoldoende leptineproductie.
 • Geestelijke gezondheidsproblemen: Angststoornissen worden in verband gebracht met zowel de eetbuienstoornis als met NES, omdat mensen voedsel kunnen gebruiken als een copingmechanisme om gevoelens van psychologische nood te verlichten.
 • Werkgerelateerde stress: Een werkomgeving onder hoge druk kan bijdragen aan ongezonde eetgewoonten, zoals 's nachts snacken vanwege onregelmatige maaltijdschema's, verhoogde cortisolniveaus en algehele slechte voedingskeuzes die gemaakt worden tijdens periodes van verhoogde angst of spanning.

Regelmatige bewegingsroutines, mindfulnesstechnieken (bijv. meditatie) en steun zoeken bij vrienden/familieleden of professionals in de geestelijke gezondheidszorg zijn effectieve manieren om onderliggende stressfactoren in het leven aan te pakken die bijdragen aan ongeordende eetpatronen 's nachts die samengaan met NES.

Veelgestelde vragen met betrekking tot het nachtelijk-eten-syndroom

Is het nachtelijk-eten-syndroom een echte stoornis?

Ja, het Night Eating Syndrome (NES) is een erkende eetstoornis die gekenmerkt wordt door overmatige voedselconsumptie 's nachts, die vaak gepaard gaat met slapeloosheid en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Lees hier meer over NES.

Wat veroorzaakt het nachtelijk eetsyndroom?

Het nachtelijke eetsyndroom kan worden veroorzaakt door genetische aanleg, hormonale onevenwichtigheden, stress, stemmingsstoornissen en een verstoord circadiaans ritme. Lees hier meer over de mogelijke oorzaken van NES.

Staat het nachtelijk-eten-syndroom in de DSM?

Het nachtelijk-eten-syndroom wordt niet specifiek vermeld in de DSM-5, maar het valt onder de categorie "Andere specifieke voedings- of eetstoornis". Hier vindt u meer informatie over de DSM-5 classificaties.

Wat is het beste antidepressivum voor het nachtelijk-eten-syndroom?

SSRI's, zoals sertraline (Zoloft), hebben veelbelovende resultaten laten zien bij de behandeling van NES vanwege hun vermogen om de stemmings- en eetlustcontrolemechanismen te reguleren. Bekijk het onderzoek naar sertraline en NES hier, maar raadpleeg altijd uw zorgverlener voordat u met medicijnen begint.

Conclusie

Het nachtelijk-eten-syndroom is een complexe stoornis die veel mensen treft, maar maakt u zich geen zorgen, er zijn behandelingsmogelijkheden.

Onderzoek heeft aangetoond dat een academische achtergrond geen verschil maakt in BMI of lichamelijke activiteitenniveaus voor nachteters, maar er zijn wel hogere plasma-leptinespiegels bij hen waargenomen.

U kunt nachtelijke hunkeringen onder controle houden door een goede slaaphygiëne en het bijhouden van een slaapdagboek om de symptomen bij te houden.

Lagere nachtelijke plasmamelatoninespiegels zijn in verband gebracht met ochtendanorexia en avondhyperfagie bij mensen met NES, en de samenstelling van de maaltijden kan de nachtelijke melatonineconcentraties beïnvloeden.

Het is belangrijk om de relatie tussen nachtelijke eetpatronen en de melatonineproductie te begrijpen, vooral voor bulimiepatiënten die een gemiddeld aantal eetmomenten per dag hebben.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/