Slapen in het donker

Gepubliceerd:

Het gebrek aan licht tijdens de slaap is niet alleen een kwestie van voorkeur; het heeft belangrijke gevolgen voor de algehele gezondheid en het welzijn. In deze blogpost zullen we ons verdiepen in de wetenschap achter waarom totale duisternis tijdens de slaap essentieel is voor ons lichaam en onze geest.

We zullen onderzoeken hoe de melatonineproductie en de regulatie van het circadiane ritme beïnvloed worden door blootstelling aan licht, met name blauw licht van kunstmatige bronnen. Verder bespreken we de negatieve effecten van nachtelijke blootstelling aan licht op de hartslag, bloedsuikerspiegel, ooggezondheid, huidherstelprocessen en geestelijke gezondheid.

Tot slot ontdekt u praktische tips om een ideale donkere omgeving te creëren, zodat u sneller in slaap valt en een betere kwaliteit herstellende slaap krijgt. Het waarderen van de voordelen van totale duisternis tijdens het slapen en het implementeren van deze methoden in uw dagelijkse bedtijdregime kan zowel het psychologische als fysieke welzijn bevorderen.

in het donker slapen

Het belang van slapen in volledige duisternis

Slapen in een donkere kamer is cruciaal voor het behoud van de algehele gezondheid en het welzijn. Blootstelling aan licht 's nachts kan de productie van melatonine, een essentieel slaapbevorderend hormoon, beïnvloeden. Verstoringen van het circadiane ritme zijn ook gerelateerd aan stemmings- en geestelijke gezondheidsproblemen. Door in volledige duisternis te slapen, kunnen mensen een betere slaapkwaliteit bevorderen door hun lichaam in staat te stellen voldoende melatonine aan te maken.

De rol van melatonine in de slaapkwaliteit

De pijnappelklier produceert melatonine, een hormoon dat de interne klok van ons lichaam helpt synchroniseren en de hersenen het signaal geeft om zich voor te bereiden op de slaap. Het geeft uw hersenen een seintje wanneer het tijd is om in slaap te vallen, waardoor u zich slaperig voelt als de nacht nadert. De productie van melatonine neemt toe tijdens de avonduren, wanneer er minder licht is, en neemt af tijdens de uren overdag.

Uit een onderzoek bleek dat mensen die met kunstlicht sliepen, lagere melatonineniveaus hadden dan mensen die in volledige duisternis sliepen. Deze verlaging van het melatonineniveau maakt in slaap vallen moeilijker en verstoort onze natuurlijke slaap-waakcyclus, wat leidt tot herstellende rust van slechte kwaliteit.

De invloed van het circadiane ritme op de geestelijke gezondheid

De interne klok of het circadiane ritme van uw lichaam speelt een cruciale rol bij het reguleren van uw slaap en het beïnvloeden van uw stemming gedurende de dag. Verstoringen van dit biologische proces door factoren zoals onregelmatige bedtijdschema's of overmatige blootstelling aan omgevingslicht 's nachts kunnen leiden tot stemmingswisselingen en zelfs geestelijke gezondheidsstoornissen zoals depressie of angst.

Verstoringen van de interne klok van het lichaam door factoren zoals onregelmatige bedtijden of overmatige blootstelling aan licht 's nachts kunnen leiden tot geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst. Het aanhouden van een consistent slaapschema en het vermijden van blootstelling aan licht kan helpen om uw circadiane ritme te reguleren, waardoor zowel uw lichamelijke als geestelijke gezondheid verbetert.

De negatieve invloed van blootstelling aan licht op de gezondheid

Zelfs relatief weinig licht van elektronische apparaten of thuis kan onze slaap-waakcyclus verstoren en zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid negatief beïnvloeden. Onderzoekers van de Northwestern University stelden vast dat mensen die met licht sliepen een aanhoudend hoge hartslag hadden en moeite hadden met het reguleren van hun bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot mensen die in het donker sliepen.

Verhoogde hartslag door blootstelling aan nachtelijk licht

Uit het onderzoek van de Northwestern University bleek dat deelnemers die 's nachts aan zelfs minimale hoeveelheden kunstlicht werden blootgesteld, een verhoogde hartslag hadden. Deze verhoging kan leiden tot cardiovasculaire problemen op de lange termijn als er niet goed tegen wordt opgetreden. Slapen in volledige duisternis helpt de hartfunctie gezond te houden door de natuurlijke herstelprocessen van het lichaam optimaal te laten werken tijdens rustperiodes.

Problemen met de bloedsuikerregulatie door kunstlicht

Naast een verhoogde hartslag bleek uit hetzelfde onderzoek ook dat mensen die 's nachts aan kunstlicht werden blootgesteld moeite hadden met het reguleren van hun bloedsuikerspiegel. Een slechte bloedsuikercontrole wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes na verloop van tijd. Als u ervoor zorgt dat uw slaapkamer donker is terwijl u slaapt, zorgt dat voor een betere hormonale balans gedurende de nacht, wat een gezonder glucosemetabolisme in het lichaam bevordert.

Invloed van blootstelling aan licht op de gezondheid

Onderzoekers van de Northwestern University stelden vast dat mensen die met verlichting sliepen een aanhoudend verhoogde hartslag hadden en moeite hadden met het normaliseren van hun bloedsuikerspiegel, vergeleken met mensen die in het donker sliepen. Zelfs relatief weinig licht van elektronische apparaten of thuis kan onze slaap-waakcyclus verstoren en zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid negatief beïnvloeden.

Verhoogde hartslag door blootstelling aan nachtelijk licht

Uit de studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Northwestern University, bleek dat blootstelling aan nachtelijk licht kan leiden tot een verhoogde hartslag tijdens de slaap. Deze verhoging kan op lange termijn cardiovasculaire problemen veroorzaken als er niets aan gedaan wordt. Slapen in volledige duisternis geeft uw lichaam de kans om gedurende de hele nacht een gezonde hartslag te handhaven, waardoor potentiële risico's in verband met chronisch verhoogde hartslag worden verminderd.

Problemen met de bloedsuikerregulatie door kunstlicht

Naast de invloed op de hartslag is kunstlicht ook in verband gebracht met problemen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel tijdens de slaap. Hetzelfde onderzoek toonde aan dat personen die zelfs aan lage niveaus van kunstlicht werden blootgesteld, hogere glucoseniveaus hadden dan personen die in volledige duisternis sliepen. Na verloop van tijd kan deze verstoring leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 of andere stofwisselingsstoornissen als gevolg van een slechte bloedsuikerregulatie.

Om deze negatieve effecten op uw gezondheid door blootstelling aan nachtelijk licht te beperken, is het cruciaal om optimale slaapomstandigheden te creëren in elke slaapkamerruimte die tegenwoordig in huizen beschikbaar is. Dit zorgt ervoor dat u 's nachts zonder mankeren kunt uitrusten.

Tips om omgevingslichtbronnen te verminderen

 • Doe alle lichten in de slaapkamer uit, ook de nachtlampjes en de gangverlichting.
 • Bedek LED-displays op elektronische apparaten zoals wekkers of televisies met een klein stukje donkere stof of tape.
 • Vermijd het gebruik van schermen (telefoons, tablets, computers) minstens een uur voor het slapengaan om de blootstelling aan blauw licht, dat het slaappatroon kan verstoren, te verminderen.
 • Overweeg om te investeren in verduisterende gordijnen of rolgordijnen voor uw ramen om te voorkomen dat er 's nachts licht van buitenaf uw kamer binnenkomt.

Verduisterende gordijnen of jaloezieën gebruiken

Verduisterende gordijnen en rolgordijnen zijn speciaal ontworpen om te voorkomen dat externe lichtbronnen uw slaapkamer binnenkomen. Deze raambedekkingen zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, zodat u gemakkelijk de perfecte optie kunt vinden die bij uw interieur past en tegelijkertijd maximale duisternis biedt tijdens de slaapuren. Het installeren van dit soort gordijnen of jaloezieën is een effectieve manier om ervoor te zorgen dat u de best mogelijke slaapkwaliteit krijgt, door een echt donkere omgeving te creëren die bevorderlijk is voor een betere nachtrust.

Optimale slaapomstandigheden creëren

Om de perfecte slaapomgeving te creëren, is het essentieel om de blootstelling aan licht van verschillende bronnen, zoals elektronische apparaten, straatverlichting of zelfs maanlicht dat door uw ramen naar binnen sijpelt, te minimaliseren. In dit gedeelte bespreken we enkele tips over hoe u omgevingslichtbronnen kunt verminderen en effectief verduisterende gordijnen of jaloezieën kunt gebruiken.

Tips om omgevingslichtbronnen te verminderen

 • Doe alle lichten uit: Voordat u naar bed gaat, moet u alle lichten in uw slaapkamer uitdoen. Dit geldt ook voor bedlampjes en plafondverlichting.
 • Bedek LED-lampjes: Elektronische apparaten zoals wekkers of televisies hebben vaak kleine LED-lampjes die genoeg licht uitstralen om uw slaap te verstoren. Overweeg om deze 's nachts af te dekken met een stuk tape of een doek.
 • Vermijd het gebruik van schermen voor het slapengaan: Het blauwe licht van smartphones, tablets en computers kan de melatonineproductie verstoren en de slaapkwaliteit negatief beïnvloeden. Probeer het gebruik van deze apparaten minstens een uur voor het slapengaan te vermijden (bron). Als u ze vlak voor het slapengaan toch moet gebruiken, overweeg dan om de nachtmodus in te schakelen om de uitstoot van blauw licht te verminderen.
 • Nachtlampjes: Als u 's nachts enige vorm van verlichting nodig hebt (bijv. bij een bezoek aan de badkamer), kies dan voor gedimde rode nachtlampjes in plaats van fel witte, omdat rode golflengtes minder storend zijn dan andere kleuren(bron).

Verduisterende gordijnen of jaloezieën gebruiken

Verduisterende gordijnen en rolgordijnen zijn een uitstekende oplossing voor het blokkeren van externe lichtbronnen, zoals straatlantaarns of maanlicht. Deze raambedekkingen zijn ontworpen om te voorkomen dat er licht uw kamer binnenkomt door gebruik te maken van dikke, ondoorzichtige materialen die effectief tot 99% van het buitenlicht kunnen blokkeren (bron). Zo kiest u de juiste verduisterende gordijnen of rolgordijnen voor uw slaapkamer:

 • Kies het juiste materiaal: Zoek naar stoffen zoals polyester, fluweel, suède of strak geweven katoenmengsels met een hoog aantal draden. Deze materialen isoleren beter en blokkeren het licht.
 • Kies de juiste kleuren: Donkere kleuren hebben de neiging om meer zonlicht tegen te houden dan lichtere tinten. Als u echter de voorkeur geeft aan een lichter kleurenschema in uw slaapkamer, kunt u overwegen om te investeren in gordijnen met dubbele lagen, waarbij de ene kant donker is (naar buiten gericht) en de andere kant een lichtere tint heeft (naar binnen gericht).
 • Voeg voeringen toe: Het toevoegen van voeringen van gespecialiseerde verduisterende stof kan de effectiviteit van gewone gordijnen verbeteren zonder dat ze volledig vervangen hoeven te worden.
 • Let op de openingen: Zorg voor een goede installatie door eventuele kieren tussen de gordijnpanelen te bedekken en ze vlak tegen de muren of vensterbanken te bevestigen. Zo minimaliseert u mogelijke lekkage van buitenlicht in uw kamer.

Het creëren van optimale slaapomstandigheden zal niet alleen de algehele gezondheid verbeteren, maar ook aanzienlijk bijdragen aan het behoud van een gezonde huid door natuurlijke herstelprocessen tijdens rustgevende slaapperiodes. Dus doe die lichten uit, bedek die LED's en investeer in verduisterende gordijnen of jaloezieën van goede kwaliteit voor een goede nachtrust.

Voordelen van slapen in het donker

Duisternis tijdens het slapen kan meerdere voordelen hebben voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid, zoals het stimuleren van de stofwisseling, het verlagen van het risico op diabetes type 2, het verhogen van het concentratieniveau en het verlagen van de kans op psychologische problemen. Duisternis tijdens het slapen kan helpen om de kans op psychologische problemen te verkleinen, de mentale concentratie te verbeteren en het risico op diabetes type 2 te verkleinen.

Verbeterd metabolisme en gewichtsbeheersing

Een goede nachtrust in volledige duisternis kan helpen om uw stofwisseling effectiever te reguleren. Blootstelling aan licht 's nachts kan uw circadiane ritme verstoren, wat leidt tot veranderingen in uw stofwisseling. Onderzoek suggereert dat slapen in volledige duisternis kan helpen om een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Minder risico op type 2 diabetes

Slapen met zelfs minimale blootstelling aan licht kan de bloedsuikerregulatie negatief beïnvloeden. Studies hebben aangetoond dat mensen die met kunstlicht slapen een grotere kans hebben om insulineresistentie te ontwikkelen, een voorloper van diabetes type 2, in vergelijking met mensen die slapen zonder dat er lichtbronnen aanwezig zijn(bron). Het creëren van een ideale slaapomgeving zonder omgevingslicht helpt de insulinegevoeligheid tijdens nachtelijke rustperiodes te verbeteren, waardoor de kans op het ontwikkelen van type 2 diabetes afneemt.

Verbeterde mentale focus en minder psychische stoornissen

Een goede nachtrust speelt een essentiële rol bij het behouden van een optimale cognitieve functie gedurende de dag. Een slechte slaapkwaliteit wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op psychische aandoeningen zoals depressie en angst. Door ervoor te zorgen dat uw slaapkamer volledig donker is tijdens de slaapuren, kunt u een betere mentale focus bevorderen en de kans op het ontwikkelen van deze problemen verkleinen.

Een donkere slaapomgeving creëren: Tips voor succes

 • Verduisterende gordijnen of jaloezieën: Investeer in verduisterende gordijnen of rolgordijnen van hoge kwaliteit om te voorkomen dat externe lichtbronnen 's nachts uw kamer binnenkomen.
 • Bedek elektronische apparaten: LED-lampjes op elektronische apparaten zoals wekkers, televisies of opladers kunnen uw slaap verstoren. Overweeg om ze af te dekken met een klein stukje stof of plakband als u ze niet gebruikt.
 • Vermijd schermen voor het slapengaan: Het blauwe licht van smartphones, tablets en computers kan de melatonineproductie verstoren, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van onze slaap-waakcyclus(bron). Probeer het gebruik van deze apparaten minstens één uur voor het slapengaan te vermijden.
 • Houd een consistent slaapschema aan: Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden helpt bij het reguleren van uw circadiane ritme, dat een cruciale rol speelt bij het behouden van uw algehele gezondheid (bron). Houd u zoveel mogelijk aan deze routine om ervoor te zorgen dat u elke nacht voldoende rust krijgt.

Door deze tips in uw dagelijkse routine op te nemen, creëert u een optimale slaapomgeving zonder omgevingslichtbronnen. Duisternis brengt veel voordelen met zich mee, zoals een betere stofwisseling, een lager risico op diabetes type 2, een betere concentratie en minder psychologische problemen.

Ooggezondheid behouden

Het geeft uw ogen een pauze van voortdurende blootstelling aan kunstmatige lichtbronnen, waardoor vermoeide ogen en mogelijke schade op lange termijn door overmatig beeldschermgebruik of andere felle lichtbronnen worden verminderd. Laten we het hebben over de invloed van kunstlicht op de gezondheid van uw ogen en het belang van een pauze voor uw ogen tijdens het slapen.

De invloed van kunstlicht op de gezondheid van de ogen

Onze moderne levensstijl stelt ons bloot aan verschillende vormen van kunstlicht, waaronder LED-lampen, TL-lampen, computerschermen, smartphones, tablets en televisies. Deze apparaten zenden blauw licht uit dat in verband wordt gebracht met verschillende nadelige effecten op onze ogen, zoals vermoeide, droge of geïrriteerde ogen door minder knipperen tijdens het gebruik van schermen(onderzoek gevonden), moeite om 's nachts in slaap te vallen door onderdrukking van melatonine(bron) en na verloop van tijd zelfs een verhoogd risico op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (bron). Daarom is het minimaliseren van de blootstelling aan deze schadelijke stralen essentieel voor het behoud van een goede gezondheid van de ogen.

Het belang van een pauze voor uw ogen tijdens het slapen

Om de negatieve effecten van langdurige blootstelling aan kunstlicht tijdens de wakkere uren tegen te gaan, is het van vitaal belang om uw ogen de kans te geven om uit te rusten en te herstellen tijdens de slaap. Door in een donkere kamer te slapen, geeft u uw ogen de kans om volledig te ontspannen zonder extra blootstelling aan licht dat ze verder zou kunnen belasten of hun natuurlijke herstelprocessen zou kunnen verstoren.

Hier volgen enkele tips om de perfecte omgeving te creëren voor het behoud van een gezond oog:

 • Investeer in verduisterende gordijnen of rolgordijnen: Deze raambekleding blokkeert alle externe lichtbronnen en zorgt voor volledige duisternis in uw slaapkamer. Dit verbetert de slaapkwaliteit en beschermt uw ogen tegen onnodige belasting door omgevingslicht.
 • Vermijd het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan: Het blauwe licht van schermen kan de melatonineproductie verstoren en het moeilijker maken om in slaap te vallen. Probeer een boek te lezen of andere ontspannende activiteiten te ondernemen in plaats van vlak voor het slapengaan door sociale media te scrollen of tv te kijken.
 • Creëer een schermvrij toevluchtsoord: Houd elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en laptops helemaal buiten de slaapkamer. Dit vermindert de verleiding en minimaliseert mogelijke verstoringen door meldingen en LED-lampjes op deze gadgets.
 • Draag indien nodig een blauwlicht blokkerende bril: Als u 's avonds laat beeldschermen moet gebruiken (voor uw werk), overweeg dan om te investeren in een speciale bril die ontworpen is om schadelijke blauwe lichtstralen te filteren(bron). Dit kan helpen om vermoeide ogen te minimaliseren, terwijl u toch essentiële taken kunt uitvoeren zonder dat dit ten koste gaat van de gezondheid van uw ogen.

Het opnemen van deze eenvoudige aanpassingen in uw dagelijkse gewoonten kan een groot effect hebben op het behoud van uw zicht en het bevorderen van een beter algeheel welzijn van uw ogen. Onthoud: onze ogen hebben net zoveel tijd zonder kunstlicht nodig als ons lichaam elke nacht voldoende herstellende slaap nodig heeft.

Gezondheid en herstelprocessen van de huid

Wist u dat slapen in volledige duisternis u kan helpen om een gezondere, jonger uitziende huid te krijgen? Het is waar. Als we in het donker slapen, functioneren de natuurlijke herstelprocessen van ons lichaam optimaal, wat leidt tot een goede celregeneratie. In dit gedeelte onderzoeken we de rol van duisternis in het bevorderen van cellulaire herstelprocessen en geven we tips om een optimale slaapomgeving te creëren.

De rol van duisternis in het bevorderen van cellulaire herstelprocessen

Onze huid wordt de hele dag door voortdurend blootgesteld aan verschillende omgevingsfactoren zoals zonlicht, vervuiling en stress. Deze factoren kunnen op cellulair niveau schade veroorzaken die tijdens de nachtelijke rustperiodes hersteld moet worden. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer we in volledige duisternis slapen zonder onderbrekingen van het licht, ons lichaam beter in staat is om deze essentiële reparaties uit te voeren.

Melatonine, een antioxidant die cellen helpt beschermen tegen oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen, is ook verantwoordelijk voor het reguleren van onze slaap-waakcyclus en blijkt tekenen van veroudering te verminderen wanneer optimale niveaus worden gehandhaafd door blootstelling aan volledige duisternis tijdens het slapen. Door optimale melatonineniveaus te handhaven door blootstelling aan volledige duisternis tijdens het slapen, hebben onderzoeken een vermindering van tekenen van veroudering zoals rimpels en fijne lijntjes op de huid aangetoond.

Tips voor het creëren van een optimale slaapomgeving

 • Verduisterende gordijnen of rolgordijnen: Investeer in verduisterende gordijnen of rolgordijnen van hoge kwaliteit die effectief alle externe lichtbronnen uit uw slaapkamer weren. Dit helpt bij het creëren van een ideale donkere omgeving die bevorderlijk is voor een ononderbroken slaap en een gezonde regeneratie van de huid bevordert.
 • Vermijd elektronische apparaten voor het slapengaan: Elektronische apparaten zoals smartphones, tablets en laptops zenden blauw licht uit dat de melatonineproductie kan verstoren. Voor een goede nachtrust in volledige duisternis moet u het gebruik van deze apparaten minstens een uur voor het slapengaan vermijden.
 • Elimineer omgevingslichtbronnen: Zorg ervoor dat u alle lichten in uw slaapkamer uitdoet en bedek alle LED-lampjes op elektronische apparaten zoals wekkers of televisies. Zelfs de kleinste hoeveelheid licht kan de natuurlijke herstelprocessen van uw lichaam tijdens de slaap verstoren.
 • Zorg voor een comfortabele kamertemperatuur: Een koele kamertemperatuur tussen 15-19°C is ideaal voor een goede nachtrust en een gezonde huid. Pas uw thermostaat hierop aan of gebruik indien nodig ventilatoren of airconditioning.

Door deze tips in uw nachtelijke routine op te nemen, verbetert u niet alleen de kwaliteit van uw slaap, maar draagt u ook bij aan een gezonder uitziende huid doordat de celregeneratie tijdens de herstellende slaapperiodes goed kan verlopen. Dus ga uw gang, omarm de duisternis terwijl u slaapt - het zou wel eens een van de makkelijkste manieren kunnen zijn om er jong uit te blijven zien.

Als u geïnteresseerd bent in andere manieren om een gezonde huid van binnenuit te ondersteunen, overweeg dan om CBD-olie in uw dagelijkse wellness-regime op te nemen. Cibdol biedt CBD-olie en andere CBD-producten van hoge kwaliteit, waarvan is aangetoond dat ze talloze voordelen bieden voor het algehele welzijn, waaronder mogelijke verbeteringen in de gezondheid van de huid door de ontstekingsremmende eigenschappen en antioxiderende effecten.

Veelgestelde vragen over slapen in het donker

Voordelen van slapen in het donker

Een betere slaapkwaliteit, een betere mentale focus, een lager risico op diabetes type 2 en een betere huidgezondheid zijn enkele van de voordelen van slapen in een donkere kamer.

Uit een onderzoek bleek dat duisternis de melatonineproductie bevordert en een gezond circadiaan ritme ondersteunt.

Duisternis en hersenfunctie

Volledige duisternis helpt bij het reguleren van de stemming, verbetert de mentale focus en vermindert psychologische stoornissen door uw hersenen effectief te laten rusten tijdens de slaap.

Waarom mensen het beste slapen in het donker

Mensen zijn van nature geprogrammeerd om 's nachts te slapen als het donker is, omdat duisternis de melatonineproductie op gang brengt en een diepe, herstellende slaap bevordert.

Nadelen van slapen in het donker

Er zijn geen grote nadelen aan slapen in volledige duisternis, maar sommige mensen kunnen gedesoriënteerd raken of moeite hebben met het navigeren in hun omgeving als ze 's nachts moeten opstaan.

Het gebruik van een gedimd nachtlampje kan dit probleem verlichten zonder de algehele slaapkwaliteit te verstoren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/