Hoe beïnvloedt technologie de slaap

Gepubliceerd:

In dit moderne tijdperk is het effect van technologie op de slaap een kwestie geworden die niet meer over het hoofd gezien kan worden. Nu technologie steeds meer aspecten van ons leven binnendringt, is het van cruciaal belang om de gevolgen ervan voor onze slaapkwaliteit en algehele gezondheid te begrijpen. In deze blogpost zullen we de gevolgen van technologie op onze slaappatronen en ons algehele welzijn onderzoeken, waarbij we zowel de positieve als de negatieve effecten zullen bekijken.

Van verstoorde slaappatronen door blootstelling aan blauw licht en overstimulatie van smartphones voor het slapengaan tot de effecten van het gebruik van elektronica op de kwaliteit van de REM-slaap, we zullen de wetenschap achter deze fenomenen onderzoeken. Bovendien bespreken we strategieën om de negatieve gevolgen te beperken, terwijl u toch kunt genieten van moderne gemakken zoals mobiele telefoons en tablets.

Aangezien draagbare trackers steeds populairder worden voor het bijhouden van gezondheidsgegevens, waaronder slaappatronen, zullen we een aantal populaire opties zoals Fitbit en Apple Watch onderzoeken, samen met hun beperkingen. We kijken ook naar innovatieve toepassingen die speciaal ontworpen zijn om snurken bij te houden of geleide meditatiepraktijken aan te bieden die uw nachtrust zouden kunnen verbeteren.

hoe beïnvloedt-technologie-slaap

Verstoorde slaappatronen door technologie

Het gebruik van smartphones voor het slapengaan staat in direct verband met slaapverlies, omdat het slaappatronen kan verstoren en overstimulatie kan veroorzaken. Een belangrijke factor die de slaap beïnvloedt door technologie is de azuurblauwe lichtsterkte die persoonlijke gadgets zoals smartphones, tablets en e-readers uitstralen. Blauw licht van schermen kan de melatonineproductie remmen, waardoor het moeilijk wordt om 's nachts in slaap te vallen.

Blootstelling aan blauw licht van beeldschermen onderdrukt de melatonineproductie

Onderzoek heeft aangetoond dat blootstelling aan blauw licht van beeldschermen het natuurlijke circadiane ritme van ons lichaam kan verstoren door de melatonineproductie te onderdrukken. Dit effect is vooral uitgesproken tijdens de nachtelijke uren, wanneer we ons zouden moeten ontspannen voor een rustgevende sluimer. Het resultaat? Moeite met in slaap vallen of in slaap blijven gedurende de nacht.

Om dit probleem te verminderen, kunt u apps zoals f.lux gebruiken, die de kleurtemperatuur van uw scherm aanpassen op basis van het tijdstip van de dag, of investeren in een blauw-blokkerende bril. Deze oplossingen helpen uw blootstelling aan schadelijk blauw licht te verminderen zonder dat u uw schermtijd hoeft op te offeren.

Overstimulatie door smartphonegebruik voor het slapengaan

Naast alleen de fysieke effecten van blootstelling aan blauw licht, draagt het bezig zijn met onze telefoon voor het slapengaan ook aanzienlijk bij aan mentale overprikkeling. Activiteiten zoals het scrollen door sociale media of het controleren van e-mails op het werk kunnen stressniveaus verhogen en het moeilijker voor ons maken om goed tot rust te komen voor het slapengaan. Meldingen en updates die onophoudelijk binnenstromen kunnen onze geest belemmeren om zich volledig los te maken van het digitale domein.

Uit één onderzoek bleek dat deelnemers die hun mobiele telefoons gebruikten voor het slapen gaan, een significante afname van de algehele slaapkwaliteit ondervonden in vergelijking met degenen die hun apparaten niet gebruikten. Dit is waarschijnlijk te wijten aan zowel de blootstelling aan blauw licht als overstimulatie door het gebruik van verschillende apps en activiteiten op smartphones.

 • Praktisch toepasbare tip: Stel elke avond een specifiek tijdstip in waarop u uw telefoon of andere elektronische apparaten niet meer gebruikt, idealiter minstens een uur voor het slapengaan. Gebruik deze tijd in plaats daarvan voor ontspannende activiteiten zoals het lezen van een fysiek boek of het beoefenen van mindfulness meditatie.

Elektronica beïnvloedt REM-slaap

Het gebruik van elektronica voor het inslapen kan ook de REM-slaap (snelle oogbewegingen) beïnvloeden, wat overdag kan leiden tot sufheid, onvermogen om zich te concentreren, stemmingswisselingen en chronisch slaaptekort. Onderzoekers hebben ontdekt dat kinderen die vlak voor het slapengaan televisie kijken of videospelletjes spelen, last hebben van verstoringen in de kwaliteit van hun herstellende slaap.

Slaperigheid overdag als gevolg van een verstoorde REM-slaap

Het negatieve effect van het gebruik van elektronica op de REM-slaap, die essentieel is voor cognitief functioneren zoals geheugenconsolidatie en emotionele regulatie tijdens de wakkere uren, kan niet worden onderschat. Als we 's nachts niet genoeg REM-slaap van hoge kwaliteit krijgen door onze gewoonten om 's avonds laat op het scherm te kijken, is de kans groter dat we ons overdag moe voelen, ondanks dat we voldoende totale rust krijgen.

 • Praktisch toepasbare tip: Creëer een routine voor het slapengaan met kalmerende activiteiten zoals lezen, stretchen of een warm bad nemen om uw lichaam en geest te laten weten dat het tijd is om te slapen. Dit kan de kwaliteit van uw REM-slaap verbeteren en sufheid overdag verminderen.

Negatieve effecten op de herstellende slaap van kinderen

De invloed van het gebruik van elektronica voor het slapengaan is niet beperkt tot volwassenen - ook kinderen hebben last van deze gewoonten. Studies hebben aangetoond dat kinderen die voor het slapengaan met schermen bezig zijn, hun herstellende slaap verstoren, wat kan leiden tot concentratieproblemen op school en verhoogde prikkelbaarheid tijdens het wakker zijn.

 • Praktisch toepasbare tip: Stel vaste schermvrije tijden in voor kinderen in de aanloop naar bedtijd en moedig hen in plaats daarvan aan om deel te nemen aan ontspannende activiteiten zoals lezen of rustig met speelgoed spelen.

Elektronica beïnvloedt REM-slaap

Het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan kan de kwaliteit van uw slaap negatief beïnvloeden, vooral uw REM-slaap (rapid eye movement). De REM-slaap is belangrijk voor cognitieve prestaties, geheugenopslag en emotionele stabiliteit. Laten we eens onderzoeken hoe het gebruik van elektronica de REM-slaap beïnvloedt en strategieën bespreken om deze effecten te minimaliseren.

Slaperigheid overdag als gevolg van een verstoorde REM-slaap

Het gebruik van elektronische apparaten zoals mobiele telefoons of tablets voordat u naar bed gaat, kan uw vermogen om snel in slaap te vallen en de diepe stadia van herstellende slaap te bereiken, verstoren. Als gevolg daarvan kunt u overdag sufheid ervaren doordat u te weinig tijd in de REM-slaap doorbrengt. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en zelfs chronische vermoeidheid als er niets aan gedaan wordt.

Uit een onderzoek gepubliceerd in JAMA Pediatrics bleek dat kinderen die binnen een uur voor het slapengaan schermen gebruikten, een significant hoger risico hadden op slaap van slechte kwaliteit. Een ander onderzoek, uitgevoerd door de Brigham Young University, ontdekte dat jongvolwassenen die hun smartphone gebruikten nadat het licht uit was, een kortere totale slaaptijd en een slechtere kwaliteit van slaap hadden. Deze bevindingen benadrukken het belang van het beperken van schermtijd in de buurt van bedtijd voor zowel kinderen als volwassenen.

Negatieve effecten op de herstellende slaap van kinderen

De invloed van het gebruik van elektronica op de herstellende slaap van kinderen is bijzonder zorgwekkend. Volgens de American Academy of Pediatrics zouden kinderen van 6 tot 12 jaar tussen de 9 en 12 uur slaap per nacht moeten krijgen, terwijl tieners tussen de 8 en 10 uur nodig hebben. Veel kinderen krijgen echter niet genoeg rust door hun schermgewoonten voor het slapengaan.

Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan het circadiane ritme van een kind kan vertragen, waardoor het moeilijker wordt om op een geschikt tijdstip in slaap te vallen. Deze verstoring van hun slaapschema kan leiden tot problemen met wakker worden in de ochtend en verminderde alertheid tijdens activiteiten overdag. Bovendien kan onvoldoende REM-slaap ook bijdragen aan problemen met geheugenconsolidatie en emotionele regulatie.

Tips om het gebruik van elektronica voor het slapengaan te beperken

Om de negatieve invloed van het gebruik van elektronica op de kwaliteit van uw REM-slaap te verminderen, kunt u de volgende strategieën overwegen:

 • Creëer een routine voor het slapengaan: Een consistente routine voor het slapengaan instellen waarbij u zich ontspant zonder beeldschermen, kan uw hersenen helpen om aan te geven dat het tijd is om te rusten. Activiteiten zoals het lezen van een fysiek boek of het oefenen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhalingsoefeningen kunnen nuttige alternatieven zijn.
 • Stel apparaatvrije zones in: Wijs bepaalde gebieden in uw huis - vooral slaapkamers - aan als "apparaatvrije" zones waar smartphones, tablets, laptops en andere gadgets verboden zijn tijdens bepaalde tijden (bijv. een uur voor het slapen gaan).
 • Schakel blauwlichtfilters in: Veel elektronische apparaten hebben nu ingebouwde blauwlichtfilters of "nachtmodus"-instellingen die de stimulerende effecten van schermtijd op uw circadiane ritme kunnen helpen verminderen. Zorg ervoor dat u deze functies 's avonds inschakelt.
 • Stel een digitale avondklok in: Stel elke avond een specifieke tijd vast waarop alle elektronica uitgeschakeld moet worden, en houd u daar consequent aan. Zo traint u de interne klok van uw lichaam en verbetert u de algehele slaapkwaliteit.

Door deze strategieën in uw dagelijkse routine op te nemen, kunt u de kwaliteit van de REM-slaap aanzienlijk verbeteren door verstoringen door het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan tot een minimum te beperken. Prioriteit geven aan herstellende slaap is essentieel voor het behouden van een optimale lichamelijke gezondheid, cognitief functioneren en emotioneel welzijn.

Strategieën voor een betere slaapkwaliteit ondanks technologie

In dit digitale tijdperk is het essentieel om methoden te vinden om de slaapkwaliteit te verbeteren ondanks de mogelijke nadelen van technologie. Door bepaalde strategieën toe te passen en een routine voor het slapengaan te creëren die ontspanning bevordert, kunt u voor een goede nachtrust zorgen ondanks uw afhankelijkheid van elektronische apparaten. Hier volgen enkele tips:

Elektronica uitschakelen voor het slapengaan

Om de voordelen van de slaap te maximaliseren, schakelt u 30-60 minuten voor het slapengaan alle elektronische apparaten uit om blootstelling aan blauw licht te voorkomen en de melatonineproductie mogelijk te maken. Dit geldt ook voor smartphones, tablets, laptops en televisies. Doordat er geen blauw licht van schermen komt, kan uw lichaam op natuurlijke wijze melatonine aanmaken en zich voorbereiden op de slaap. Bovendien kan het vermijden van overstimulatie door 's avonds laat met digitale inhoud bezig te zijn, uw vermogen om sneller in slaap te vallen aanzienlijk verbeteren.

Creëer een technologievrije slaapkamer

Uw slaapkamer zou een heiligdom moeten zijn dat uitsluitend gewijd is aan ontspanning en herstellende slaap. Om deze sfeer te bereiken, verwijdert u onnodige elektronische apparaten zoals mobiele telefoons of spelcomputers helemaal uit de kamer of wijst u een plek aan buiten het bed waar ze 's nachts worden opgeborgen. Het creëren van een technologievrije omgeving stimuleert betere slaapgewoonten en vermindert afleidingen die het bereiken van een optimale slaapkwaliteit in de weg kunnen staan.

Stel grenzen aan de gebruiksuren van apparaten

Om een gezond circadiaan ritme te bevorderen en consistente slaappatronen te behouden, moet u duidelijke grenzen stellen met betrekking tot wanneer het voor u (en andere gezinsleden) aanvaardbaar is om 's avonds of 's ochtends gebruik te maken van elektronische apparaten. Stel bijvoorbeeld een "schermen uit" tijd in waar iedereen zich aan houdt of maak een regel dat er na een bepaald uur geen schermen meer in de slaapkamer mogen zijn. Dit zal uw slaapschema helpen reguleren en ervoor zorgen dat u uzelf niet blootstelt aan stimulerende inhoud wanneer het tijd is om te rusten.

Gebruik een basis wekker in plaats van uw telefoon

Veel mensen gebruiken hun mobiele telefoon als wekker, wat kan leiden tot onbedoelde blootstelling aan schermtijd 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Om dit probleem te voorkomen, kunt u overwegen om een gewone wekker te gebruiken in plaats van uw smartphone. Dit elimineert niet alleen onnodige schermtijd, maar voorkomt ook dat u voor het slapengaan of bij het ontwaken wordt meegesleept in het controleren van e-mails of sociale media.

Integreer ontspanningstechnieken in uw routine voor het slapengaan

Om de slaapkwaliteit te verbeteren en de negatieve invloed van het gebruik van technologie tijdens de nachtelijke uren tegen te gaan, kunt u ontspanningstechnieken zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen, progressieve spierontspanning (PMR) of lichte stretchoefeningen in uw nachtelijke routine opnemen. Deze oefeningen kunnen helpen om lichaam en geest te kalmeren en het algehele welzijn te bevorderen. U kunt ook apps onderzoeken die speciaal zijn ontworpen om de slaap te verbeteren door geleide meditaties aan te bieden die zijn afgestemd op het bewusteloos raken (Calm, Relax Melodies). Zorg er wel voor dat deze apps functies hebben zoals een "nachtmodus" met minder blauw licht, zodat ze de melatonineproductie niet verstoren.

Draagbare trackers voor het bewaken van slaappatronen

Naarmate de technologie voortschrijdt, zijn draagbare trackers zoals Fitbit en Apple Watch populaire hulpmiddelen geworden om slaappatronen te controleren. Deze apparaten bieden inzicht in uw nachtelijke rust door metingen zoals de totale slaaptijd, lichte en diepe slaapfases en zelfs hartslagvariabiliteit bij te houden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de gegevens die met deze wearables verzameld worden mogelijk niet helemaal betrouwbaar, geldig of nauwkeurig zijn.

Fitbit en Apple Watch voor het bijhouden van slaappatronen

De Fitbit-lijn van fitnesstrackers bevat verschillende modellen met ingebouwde slaaptrackingfuncties. Als u een Fitbit draagt, detecteren de bewegingssensoren uw slaappatronen gedurende de nacht. Op dezelfde manier zijn ook Apple Watches uitgerust met verschillende mogelijkheden om uw gezondheid te volgen, waaronder hun eigen app Sleep, die zowel de duur dat u in bed ligt als de daadwerkelijke slaaptijd bijhoudt.

Naast basisstatistieken zoals het aantal geslapen uren of het aantal keren dat u 's nachts wakker bent geworden, maken zowel Fitbits als Apple Watches gebruik van geavanceerde algoritmes die speciaal ontworpen zijn voor het analyseren van verschillende aspecten die direct te maken hebben met het verbeteren van iemands algemene slaapgewoonten - zoals het detecteren van periodes waarin gebruikers lichtere versus diepere niveaus ervaren binnen elke cyclus (REM vs. niet-REM). Dit type gedetailleerde analyse kan helpen bij het identificeren van mogelijke problemen die uw nachtrust beïnvloeden, zodat u de juiste aanpassingen kunt doen.

Het belang van focussen op persoonlijke gevoelens boven apparaatgegenereerde gegevens

Hoe geavanceerd wearable trackers ook worden in het verzamelen van gegevens over onze sluimerende zelf; uiteindelijk is het belangrijkste hoe u zich voelt als u elke ochtend wakker wordt. Het is essentieel om aandacht te besteden aan uw lichaam en te luisteren naar tekenen van vermoeidheid, sufheid of concentratieproblemen gedurende de dag. Tekenen van vermoeidheid, wazigheid of concentratieproblemen gedurende de dag kunnen nuttige aanwijzingen geven over eventuele aanpassingen die u moet doen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Hoewel het verleidelijk kan zijn om geobsedeerd te raken door elk klein detail van draagbare trackers zoals Fitbit of Apple Watch; vergeet niet dat deze apparaten slechts hulpmiddelen zijn die ontworpen zijn als hulpmiddel om iemands eigen unieke slaappatroon beter te begrijpen - geen definitieve bronnen die alle antwoorden kunnen geven die rechtstreeks te maken hebben met het bereiken van optimale herstellende voordelen tijdens de nachtelijke sluimering, zonder aanvullende input van persoonlijke ervaringen.

Gebruik van draagbare trackers in combinatie met andere slaapverbeterende strategieën

 • Handhaaf een consistente routine voor het slapengaan: Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden helpt uw circadiane ritme te reguleren, waardoor u gemakkelijker in slaap valt en fris wakker wordt.
 • Creëer een ontspannen slaapomgeving: Zorg ervoor dat uw slaapkamer koel, donker en rustig is. Gebruik eventueel verduisterende gordijnen of een apparaat met witte ruis.
 • Vermijd cafeïne en alcohol vlak voor het slapengaan: Beide stoffen kunnen uw vermogen om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen verstoren.
 • Beperk de schermtijd voor het slapengaan: Zoals eerder in dit bericht vermeld, kan blootstelling aan blauw licht van elektronische apparaten zoals smartphones de melatonineproductie onderdrukken, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen; daarom zou het beperken van het gebruik binnen een uur voorafgaand aan de gewenste tijd om het licht uit te doen over het algemeen gunstig moeten zijn bij het proberen verbeteringen aan te brengen in bestaande gewoonten die nu al worden toegepast.

Tot slot, hoewel draagbare trackers zoals Fitbit of Apple Watch nuttige inzichten bieden in onze slaappatronen, is het belangrijk om niet alleen op deze apparaten te vertrouwen voor het bepalen van de algehele slaapkwaliteit. Concentreer u in plaats daarvan op hoe u zich voelt wanneer u elke ochtend wakker wordt en overweeg om andere slaapverbeterende strategieën toe te passen in combinatie met de gegevens van uw wearable tracker.

Slaaptechnologie: Innovaties en beperkingen

Technologie kan een negatief effect hebben op de slaap, maar biedt ook inventieve manieren om de rustgevende slaap te bevorderen. Slaaptechnologie stelt geen diagnose van stoornissen en vervangt geen testlaboratoria, maar kan een aanvulling zijn op gesprekken met uw arts over zorgen of problemen. Laten we eens kijken naar enkele positieve ontwikkelingen in slaaptechnologie en hun beperkingen.

Apps voor het volgen van snurken en geleide meditatie

Sleep Cycle is een populaire app die snurkpatronen gedurende de nacht bijhoudt en waardevolle inzichten geeft in hoe vaak u snurkt en wanneer dit tijdens uw slaapcyclus gebeurt. Deze informatie kan helpen bij het identificeren van mogelijke oorzaken van een verstoorde herstellende slaap.

Er zijn ook apps verkrijgbaar die gebruikers helpen om gemakkelijker in slaap te vallen door middel van geleide meditatiepraktijken. Headspace's Sleepcasts bijvoorbeeld, bieden rustgevende verhaaltjes voor het slapengaan die verteld worden door kalmerende stemmen, vergezeld van omgevingsgeluiden die geleidelijk uitdoven terwijl u wegdroomt naar dromenland.

Draagbare polsbandjes die tekenen van narcolepsie detecteren

Een groep technische studenten aan de Western Michigan University ontwikkelde een draagbare polsband met de naam NapzZzapper. Dit apparaat is voorzien van narcolepsiesensoren die detecteren wanneer iemand op het punt staat onvrijwillig in slaap te vallen door overmatige slaperigheid overdag veroorzaakt door de aandoening. De polsband zendt dan een zachte trilling uit om de drager te waarschuwen, zodat deze actie kan ondernemen voordat hij onverwacht in slaap valt.

De beperkingen van slaaptechnologie begrijpen

Hoewel slaaptechnologie nuttige gegevens kan verschaffen, mag het niet de enige bron van informatie zijn bij het diagnosticeren of behandelen van een slaapstoornis. Hoewel deze gadgets waardevol inzicht in uw rustpatronen kunnen bieden, kunnen ze de deskundige beoordeling van een gecertificeerde arts niet vervangen.

Tips voor een verantwoord gebruik van slaaptechnologie
 • Stel geen zelfdiagnose: Als u vermoedt dat u een slaapstoornis hebt, raadpleeg dan uw arts voordat u afgaat op gegevens die door apparaten worden gegenereerd.
 • Blijf relativeren: Onthoud dat draagbare trackers en apps slechts hulpmiddelen zijn om inzicht te krijgen in uw slaapgewoonten. Ze mogen nooit professionele begeleiding vervangen of een obsessie worden.
 • Vermijd te veel vertrouwen op technologie: Zorg ervoor dat u niet te afhankelijk wordt van apparaten als het gaat om het monitoren van uw bedtijdroutine. Concentreer u meer op hoe u zich elke ochtend voelt in plaats van alleen te vertrouwen op de statistieken van wearables of apps.

Hoewel technologie een negatieve invloed kan hebben op ons circadiane ritme en de algehele slaapkwaliteit, biedt het ook innovatieve oplossingen om onze nachtroutines te verbeteren. Door deze technologieën op een verantwoorde manier te gebruiken en open te communiceren met professionals in de gezondheidszorg over zaken die met onze slaapgewoonten te maken hebben, kunnen we de potentiële voordelen ervan benutten zonder het slachtoffer te worden van de nadelen.

Veelgestelde vragen over de invloed van technologie op de slaap

Hoe technologie de slaapkwaliteit beïnvloedt

Blootstelling aan schermen voor het slapengaan kan slaappatronen verstoren en de herstellende slaap verminderen, vooral bij kinderen.

Blauw licht van beeldschermen onderdrukt de melatonineproductie, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en te blijven.

Overstimulatie door het gebruik van smartphones voor het slapengaan kan leiden tot sufheid overdag en een verminderde REM-slaap.

Het instellen van een bedtijdroutine en het creëren van een technologievrije omgeving in slaapkamers kan de slaapkwaliteit helpen verbeteren.

Het beperken van de schermtijd en het vermijden van het gebruik van elektronische apparaten voor het slapengaan kan ook helpen om het circadiane ritme te reguleren.

Internetgebruik kan de slaapkwaliteit beïnvloeden door overprikkeling van de hersenen als gevolg van boeiende inhoud of interacties via sociale media.

Het is belangrijk om prioriteit te geven aan slaap en rekening te houden met de negatieve invloed die elektronische apparaten en schermtijd kunnen hebben op onze slaapschema's en algehele gezondheid.

Conclusie

Verpest technologie uw slaap?

Technologie kan uw slaap verstoren: het blauwe licht van elektronische apparaten verstoort de melatonineproductie en overstimuleert uw hersenen voor het slapengaan, waardoor u moeite hebt om in slaap te vallen of de hele nacht in slaap te blijven.

Maar wees niet bang, er zijn manieren om dit tegen te gaan, zoals het creëren van een technologievrije slaapkameromgeving en het stellen van grenzen voor elektronische communicatie. Innovatieve technologieën zoals apps om snurkpatronen te volgen of geleide meditatietoepassingen kunnen u ook helpen om beter te slapen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/